Τα σουβλάκια του Παλαιού Φαλήρου που αξίζει να δοκιμάσεις

Αφιέρωμα Σουβλάκι

Επειδή σουβλάκια φτιάχνουν πολλοί, καλά σουβλάκια όμως λίγοι, κάνοντας τη βόλτα μας στο Παλαιό Φάληρο δοκιμάσαμε και καταγράψαμε αυτά τα μαγαζιά που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία και δεν μπορούμε παρά να τα μοιραστούμε.

Share this

Εδώ απευθυνόμαστε σε οποιονδήποτε ψάχνει καλό σουβλάκι στο Παλαιό Φάληρο και είμαστε σίγουροι ότι είναι πολλοί. Τι ορίζεται όμως ως καλό σουβλάκι; Εμείς εδώ κρίναμε με βάση την ποιότητα των πρώτων υλών, τη γεύση και την ποικιλία, για να βρεις ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Ας μην μακρηγορούμε, ρωτήσαμε, δοκιμάσαμε, ψάξαμε και ξεχωρίσαμε τα αγαπημένα μας σουβλάκια στην περιοχή.

Κυρ Αρίστος

Ήταν άνοιξη του 2013 όταν ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος και η σύζυγός του, Δέσποινα Χατζηκωσταρά, άλλαξαν τους κανόνες της εστίασης στο Παλαιό Φάληρο με τον «Κυρ Αρίστο», ένα όνομα που εμπνεύστηκαν από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Από τότε, το μαγαζί αυτό δημιούργησε μια πιάτσα. Οι γεύσεις του είναι εμπνευσμένες από την Ανατολή και ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει φυσικά το κεμπάπ του, ζουμερό, πικάντικο και νόστιμο, σε τέτοιο βαθμό που μας έκανε να το συμπεριλάβουμε σε αυτή τη λίστα με τις top επιλογές μας. Από εκεί και πέρα, θα βρεις κασερλί κεμπάπ με λιωμένο τυρί παντού, σουτζούκι-παστουρμά, κοκορέτσι ή σούβλα κεμπάπ και τα συναφή λαχταριστά εδέσματα. Όσο για τα τυλιχτά του, αυτά δεν έχουν πατάτες ενώ από σως θα βρεις μόνο ελληνικές γεύσεις, δηλαδή  παραδοσιακή κόκκινη σάλτσα, γιαούρτι και τζατζίκι. Και ίσως το σουβλάκι του να είναι ο ορισμός του «λίγα και καλά».

Λάμπρος

Ο Λάμπρος βρίσκεται στην ίδια γειτονιά εδώ και 40 χρόνια ακολουθώντας πιστά την παράδοση του παππού -η εικόνα του δεσπόζει στον τοίχο του μαγαζιού- ώστε να προσφέρει πάντα την ίδια ποιοτική γεύση. Για να περάσουμε στο παρασύνθημα, προτείνουμε, εκτός από τα κλασικά (γύρο και καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο), την πίτα με λουκάνικο χωριάτικο, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και φυσικά πίτα με κεμπάπ για ακόμα πιο μερακλίδικα γούστα. Το καλύτερο όμως θα στο πούμε τώρα: Το μοναδικό μπιφτέκι του Λάμπρου, ζουμερό και νόστιμο, με κρυφή συνταγή του μαγαζιού, τυλίγεται και σε πίτα και το αποτέλεσμα είναι απλά λαχταριστό. Ο Λάμπρος φροντίζει βέβαια να ικανοποιήσει τους vegans και vegeterians με την οικολογική πίτα χωρίς κρέας που δημιουργείς όπως θέλεις εσύ, αλλά και την πίτα με μπιφτέκι λαχανικών ή φαλάφελ.

King of Souvlaki

Το King of Souvlaki, ο βασιλιάς του σουβλακιού, βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο και φροντίζει γι’ αυτά (να σου πούμε σε αυτό το σημείο ότι το κρέας προέρχεται αποκλειστικά από πιστοποιημένους προμηθευτές) και για ακόμη περισσότερα, ώστε να προσφέρει το αγαπημένο πατροπαράδοτο street food στην καλύτερη εκδοχή του.

Στο δια ταύτα τώρα, στο King of Souvlaki βρίσκεις πολλές εκδοχές του αγαπημένου τυλιχτού, για να διαλέξεις ανάλογα με το τι τραβάει η όρεξή σου. Must try αναμφίβολα το κλασικό σουβλάκι με γύρο χοιρινό, ντομάτα, κρεμμύδι και πάπρικα, που είναι πάντα διαχρονικό. Μην χάσεις όμως την ευκαιρία να δοκιμάσεις και τη σπεσιαλιτέ τους που γίνεται με πολίτικο κεμπάπ, παρέα με κρεμμύδι και κόκκινη σάλτσα -χωρίς πατάτες βέβαια, όπως προστάζει η παράδοση. Δοκίμασέ το, και θα μας θυμηθείς.

Αν είσαι μερακλής και θέλεις το κάτι παραπάνω, επίλεξε μια εκδοχή από τα «βαρβάτα» XL πιτόψωμα του King of Souvlaki, που θυμίζουν σάντουιτς και μέσα τους κλείνουν διάφορα υλικά, από γύρο και καλαμάκια μέχρι κεμπάπ, μπιφτέκια και λουκάνικα.

Σέσουλα Καλαμάκι

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sesoula_kalamaki (@sesoulakalamaki)

Στο Σέσουλα Καλαμάκι όλα τα προϊόντα που προσφέρονται είναι χειροποίητα. Από το κεμπάπ, τα καλαμάκια και το μπιφτέκι γεμιστό μέχρι το σουτζούκι του, όλα φτιάχνονται στο χέρι. Ακόμη και ο γύρος φτιάχνεται από κρέας λαιμού μέσα στο μαγαζί καθημερινά. Όσοι έχουν δοκιμάσει το καλαμάκι του λένε ότι είναι απλά πεντανόστιμο. Κάπου εδώ θα επιβεβαιώσουμε, ειδικά για το χοιρινό. Πρέπει να ξέρεις επίσης, ότι το σουτζούκι, για το οποίο επίσης φημίζεται είναι ίσως ένα από τα καλύτερα που έχεις φάει, χωρίς να είναι ιδιαίτερα βαρύ και θα το βρεις και σε τυλιχτό. Από τυλιχτά γενικά θα βρεις πολλές διαφορετικές επιλογές με κρεατικά από γύρο και μπιφτέκι, μέχρι σύγκλινο Μάνης και το γνωστό «μπριζολοκάλαμο» σε πίτα. Extra info: Καλά και πολύ μάλιστα τα τυλιχτά, αλλά μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τη σκεπαστή του.

Μέλι - Λάδι

Το Μέλι-Λάδι ήρθε στη ζωή του Παλαιού Φαλήρου μετά τη Γλυφάδα, όπου σε μία γωνιακή μονοκατοικία έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Ομοίως και στο Παλαιό Φάληρο που έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές και θαμώνες. Ο σημαντικότερος λόγος; Το σουβλάκι του. Θα βρεις πραγματικά πολλές επιλογές τυλιχτών, από γύρο και καλαμάκι χοιρινό, κοτόπουλο -αξίζει να δοκιμάσεις και το μοσχαρίσιο καλαμάκι -, μέχρι κεμπάπ, κασερλί, λουκάνικο, ακόμη και ψητό χαλούμι, που τυλίγονται συνοδεία φρέσκων υλικών. Όλα αυτά μπορείς να τα απολαύσεις και σε τορτίγια, αντί για την παραδοσιακή πίτα. Και στις δυο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι αρκετά χορταστικό, λόγω του μεγέθους του τυλιχτού. Γενικώς, φημίζεται για τις μεγάλες μερίδες του.

Άξιον Μπλε

Αν ψάχνεις ποικιλία στο σουβλάκι, τότε το Άξιον Μπλε με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας, είναι ο προορισμός σου. Θα ξεκινήσουμε από τις κλασικές επιλογές: καλαμάκι χοιρινό – κοτόπουλο (μπούτι ή στήθος, ανάλογα με τα γούστα σου), μπιφτέκι μοσχαρίσιο ή κοτόπουλου και κοτομπέικον, όλα νοστιμότατα και χειροποίητα. Από εκεί και πέρα, στον κατάλογο θα βρεις και τα «μοντέρνα» τυλιχτά, για εσένα που ψάχνεις το κάτι διαφορετικό. Όλα τα μπιφτέκια γεμίζονται με τυρί (gouda, φέτα ή καπνιστό τυρί), ενώ μπορείς να δοκιμάσεις κοτομπουκιές, χαλούμι ή ταλαγάνι σε τυλιχτό. Αξίζουν επίσης τα τυλιχτά που είναι εμπνευσμένα από γεύσεις της Πόλης, όπως το κεμπάπ κασερλί, το ντονέρ μοσχαρίσιο, το σουτζούκι ρωμαίικο με φέτα, και ο παστουρμάς καραμανλίδικος. Στα ατού του μαγαζιού, εκτός από το ποιοτικό κρέας, η φρέσκια τηγανητή πατάτα και η πίτα που δεν θα στάζει λάδια που καμιά φορά σε βαραίνουν.