Sweet Christmas με τα πιο λαχταριστά γλυκά των νοτίων

Xmas Guide 2023

Tα ζαχαροπλαστεία των νοτίων προαστίων δίνουν στις εορταστικές ημέρες την γλύκα που τους αρμόζει.

Share this

Πατροπαράδοτα (και όχι μόνο) μελομακάρονα, βουτυράτοι κουραμπιέδες, βασιλόπιτες, γεμιστοί κορμοί, τούρτες στα πιο ευφάνταστα σχέδια και γεύσεις, μπισκότα σε χριστουγεννιάτικα σχέδια και άλλα πολλά και απολαυστικά, που ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε αυτές τις μέρες. Τα γλυκά στα νότια είναι ατελείωτα και φτιάχνονται με αγάπη. Αξίζει λοιπόν να τα προμηθευτείς από τους καλύτερους στο είδος τους.

Captain’s Bakery

Το Captain’s Bakery στον Άλιμο, πιστό στο γιορτινό ραντεβού του, έχει στολιστεί και έχει γεμίσει και φέτος τις βιτρίνες του με μοναδικές δημιουργίες, που κοσμούν το γιορτινό τραπέζι, δίνουν έξτρα γλύκα στις ημέρες των Χριστουγέννων και γίνονται το τέλειο δώρο για να προσφέρεις στα καλέσματα των ημερών. Ο chef patissier του Captain’s Bakery, χρησιμοποιώντας άριστες πρώτες ύλες και εγγυημένες συνταγές, εργάζεται πυρετωδώς αυτή την περίοδο για να προσφέρει σε καθημερινή βάση γλυκά που σε κερδίζουν τόσο με τη γεύση όσο και με την προσεγμένη τους εμφάνιση.
Η αρχή γίνεται αναμφίβολα με το panettone, που είναι «σήμα κατατεθέν» του Captain’s Bakery τα τελευταία χρόνια. Πώς θα μπορούσε διαφορετικά άλλωστε, όταν μιλάμε για απολαυστικά, αφράτα panettone, φτιαγμένα με την αυθεντική ιταλική συνταγή και τα πλέον ποιοτικά υλικά, που κάθε φορά τα βρίσκεις σε περισσότερες από μία εκδοχές. Φέτος, δοκιμάζεις panettone με κομματάκια από τρία διαφορετικά εσπεριδοειδή, panettone με Grand Marnier και bitter σοκολάτα Βελγίου, καθώς και panettone τιραμισού -δύο αγαπημένα ιταλικά γλυκά σε ένα, δηλαδή. Όσο για τη συσκευασία τους, το Captain’s Bakery αποδεικνύει ότι το περιτύλιγμα κάνει τη διαφορά, αφού κάθε ένα μπαίνει μέσα σε μία κομψή, tailor made πάνινη συσκευασία, που το κάνει ιδανικό και για δώρο.
Εξίσου εντυπωσιακοί και οι χριστουγεννιάτικοι κορμοί, που ετοιμάζει κάθε χρόνο το κατάστημα του Αλίμου και οι οποίοι έρχονται να γράψουν τον πιο γλυκό επίλογο σε κάθε επίσημο τραπέζι. Επίλεξε ανάμεσα σε κορμό κάστανο που γίνεται με κέικ κάστανο, κρέμα κάστανο και λευκή μους με κομματάκια κάστανο και μαρεγκάκια, κορμό red velvet με εντυπωσιακό κόκκινο χρώματα και γέμιση από τυρί κρέμα και βατόμουρα, αλλά και κορμό streusel με τόμπους σοκολάτας, μους λευκής και μαύρης σοκολάτας, τραγανά αμαρένα και επικάλυψη από το χαρακτηριστικό crumble.
Στη γκάμα με τα διεθνή, γιορτινά γλυκά του Captain’s ξεχωρίζουν αναμφίβολα και η γαλλική Mont Blanc με τραγανή μαρέγκα, κέικ και κρέμα κάστανο, αλλά και η βιεννέζικη Sacher torte με κρέμα μαύρης σοκολάτας, τραγανή βάση κέικ και κουλί βερίκοκο.
Και επειδή Χριστούγεννα χωρίς παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα δεν γίνονται, μην παραλείψεις τα μελομακάρονα -τραγανά και όσο πρέπει μελωμένα- και τους βουτυρένιους κουραμπιέδες. Όσο για την βασίλισσα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, την βασιλόπιτα δηλαδή, δεν θα ξέρεις με ποια από όλες να υποδεχθείς το νέο έτος. Σημείωσε ότι έχουν από την πολίτικη βασιλόπιτα – τσουρέκι και την κλασική βασιλόπιτα κέικ πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη, μέχρι βασιλόπιτα Bueno, red velvet, με επικάλυψη σοκολάτας -λευκή, γάλακτος ή bitter-, ακόμη και μία χωρίς ζάχαρη για εσένα που ακολουθείς συγκεκριμένη διατροφή αλλά δεν πρέπει να στερηθείς το παραδοσιακό γλυκό του νέου έτους.

Dolce Casa

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Νέας Σμύρνης, με 50 και πλέον χρόνια παράδοσης στις γλυκές δημιουργίες, έχει ετοιμάσει μια υπέροχη γκάμα χριστουγεννιάτικων γλυκών, στην οποία δεν θα μπορείς να αντισταθείς. Στο Dolce Casa φτιάχνουν σούπερ μελωμένα μελομακάρονα με σοκολάτα, με καρύδι αλλά και σκέτα με αυθεντικό ελληνικό μέλι. Φτιάχνουν όμως και παραδοσιακές δίπλες, που είναι υπέροχα τραγανές. Οι κουραμπιέδες τους μοσχοβολάνε αυθεντικό βούτυρο γάλακτος, είναι «τριφτοί» τόσο όσο και θα τους βρεις με ή χωρίς αμύγδαλο. Η λίστα των κλασικών, παραδοσιακών γλυκών για τις γιορτές, συμπληρώνεται με την βασιλόπιτα για την Πρωτοχρονιά.
Εκτός από τα παραδοσιακά ετοιμάζουν και πιο «σύγχρονα» και εξίσου αγαπημένα γλυκίσματα. Εδώ λοιπόν θα έρθεις για μυρωδάτα χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ, αλλά και μπισκοτόσπιτα διακοσμημένα με ζαχαρωτά και γλάσο. Τα υπέροχα pop cakes σε χριστουγεννιάτικα χρώματα και τα cup cakes με δεντράκια και αστέρια ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους, ενώ οι κορμοί αλλά και οι φρέσκες τούρτες και τα σοκολατάκια μπαίνουν σε γιορτινές συσκευασίες και γίνονται τα καλύτερα δώρα και κεράσματα αυτή την εποχή.

Krisp, the Cookie Shop

Το Krisp, the Cookie Shop συστήθηκε στο νότιο κοινό πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν άνοιξε το μικρό -αλλά θαυματουργό- μαγαζί του στην περιοχή της Ηλιούπολης, φέρνοντας την τάση των New York style cookies ακόμη πιο κοντά μας. Τα cookies παρασκευάζονται καθημερινά στο παρασκευαστήριο που στεγάζεται στον ίδιο χώρο, ψήνονται και διατίθενται πάντα φρέσκα την ίδια μέρα. Η συνταγή είναι δική τους, αυθεντική Νεοϋορκέζικη: έρχονται μαλακά στο κέντρο και τραγανά στις άκρες, με μία πλούσια γέμιση για να χορτάσεις υλικό. Η ομάδα, μάλιστα, πειραματίστηκε με τις καλύτερης ποιότητας πρώτες ύλες που μπορούσε να βρει στην ελληνική αγορά για να βγει αυτό το αποτέλεσμα.
Στις κλασικές εκδοχές των μπισκότων θα βρεις το Chocolate chip, αλλά και το Triple chocolate cookie. Δίπλα τους το Red Velvet, το οποίο αποτελεί μια εξίσου δυνατή επιλογή, αλλά και το Chocolate chip walnut, με κομμάτια μαύρης σοκολάτας και φρεσκοψημένο ελληνικής προέλευσης καρύδι. Βέβαια, στην πιο πρόσφατη επίσκεψή μας ανακαλύψαμε και το cookie με σταγόνες μαύρης σοκολάτας και γέμιση φυστικοβούτυρο.
Τις παραπάνω γεύσεις τις βρίσκεις παντός καιρού, αλλά ειδικά για την περίοδο των γιορτών σημείωσε πως ετοιμάζουν και μια φουλ εορταστική εκδοχή: το χριστουγεννιάτικο cookie με cacao Valrhona στη ζύμη και κομμάτια σοκολάτας με γεύση framboise. Plus: στη ζύμη του υπάρχουν και κομμάτια από candy canes, που δίνουν αυτή την extra χριστουγεννιάτικη πινελιά.

La Maison

Το ζαχαροπλαστείο του Θανάση Τσαγκλιώτη, που μας φέρνει τακτικά στην Καλλιθέα για την εξαιρετική lemon pie -σήμα κατατεθέν του La Maison- ή την νουγκατίνα με το σύγχρονο στήσιμο που συνδυάζει ντακουάζ αμυγδάλου με κανέλα και βραστή κρέμα και πόσα ακόμη από τα απολαυστικά γλυκά του, γίνεται προορισμός και για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Πάντα φρέσκα, τα γλυκά του La Maison συνδυάζουν τεχνικές με καλές πρώτες ύλες, ενώ εντυπωσιάζουν με τη γεύση τους αλλά και με το πόσο καλαίσθητα είναι. Στην καθαρά γιορτινή γκάμα του, αυτό μεταφράζεται σε σοκολατένια δεντράκια, χριστουγεννιάτικες μπάλες από σοκολάτα γάλακτος και «σπιτάκια» που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά. Δίπλα τους και όλα τα κλασικά των ημερών, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες. Σημείωσε επίσης να δοκιμάσεις και το Stollen που βγάζουν αυτές τις μέρες.

Margipan

Χαριτωμένο και φιλικό, γεμάτο από χαμόγελα, το ζαχαροπλαστείο της Βουλιαγμένης έχει βάλει τα γιορτινά του και σου προτείνει τις γεύσεις που θα σημαδέψουν και αυτά τα Χριστούγεννα. Παραδοσιακά μελομακάρονα που λιώνουν στο στόμα, αρωματικοί κουραμπιέδες με βούτυρο αγελάδος και ολόκληρα κομμάτια από τραγανά αμύγδαλα και ιταλικό Panettone είναι κάποιες από τις δημιουργίες που ετοιμάζουν η Μαργαρίτα και όλη η ομάδα του Margipan αυτές τις μέρες.
Δίπλα τους βρίσκεις γιορτινούς κορμούς με φρέσκα υλικά και ξεχωριστούς συνδυασμούς, που σε κάνουν να θέλεις να τους δοκιμάσεις όλους -μην ανησυχείς, προλαβαίνεις άνετα αν ξεκινήσεις από τώρα! Φυσικά το περίφημο millefeuille του Margipan παίζει ψηλά στις προτιμήσεις για το γιορτινό τραπέζι. Καραμελωμένο φύλλο, αφράτη κρέμα με βελούδινη υφή και διαφορετικές version για να διαλέξεις αυτή που προτιμάς, κάνουν αυτό το γλυκό ασυναγώνιστο και από μόνο του είναι ένας καλός λόγος για να φτάσεις μέχρι το κατάστημα.

Maxim

Ας μην πούμε ψέματα, βασικός πρωταγωνιστής στη «συλλογή» των χριστουγεννιάτικων γλυκών που έχουν πάρει τη θέση τους στο Maxim, το γνήσιο πολίτικο ζαχαροπλαστείο που θα βρεις χωμένο σε ένα στενάκι της Νέας Σμύρνης, είναι το αφράτο και μοσχομυριστό τσουρέκι του. Τις ημέρες των γιορτών, το τσουρέκι, αλλά και η βασιλόπιτα – τσουρέκι γίνονται ανάρπαστα. Ωστόσο, με συνταγές που έρχονται απευθείας από παρελθόν της οικογένειας Αντωνιάδη στην Κωνσταντινούπολη, με εμπειρία που ξεκινά από το 1983 και με άφθονο μεράκι, στο Maxim έχουν ετοιμάσει διάφορα άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά με άρωμα Ανατολής που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Παραδοσιακοί, πολίτικοι κουραμπιέδες, παραλλαγή τους με καταπράσινο και νόστιμο φιστίκι Αιγίνης, «ισλί», που είναι ουσιαστικά τα πολίτικα μελομακάρονα, μελωμένα τόσο όσο, χωρίς να «λασπώνουν» και πολλές άλλες λιχουδιές σε περιμένουν να τις δοκιμάσεις.
Plus: Εκτός από τα χριστουγεννιάτικα, δώσε μια ευκαιρία και στα σιροπιαστά και δεν θα χάσεις.

Mon Quartier

Στην πλατεία της Βούλας μυρίζουν Χριστούγεννα, μιας και το αγαπημένο ζαχαροπλαστείο φρεσκοφουρνίζει, μεταξύ άλλων, υπέροχους κουραμπιέδες. Το βούτυρο και τα αμύγδαλα μοσχοβολούν, καθώς οι μικρές μπουκίτσες είναι καθημερινά φρέσκες και ανάρπαστες. Στο Mon Quartier ετοιμάζουν επίσης καλά μελωμένα μελομακάρονα, με θυμαρίσιο μέλι και πασπαλίζονται με μπόλικο καρύδι. Μέσα σε αυτές τις μικρές μπουκιές με το άρωμα της κανέλας, του γαρύφαλλου και του μοσχοκάρυδου κρύβεται η πεμπτουσία των Χριστουγέννων. Στο ζαχαροπλαστείο θα βρεις επίσης τούρτες (είτε με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, είτε κλασικές και αγαπημένες) και εννοείται για την Πρωτοχρονιά, βασιλόπιτες.

Oh! La Low

Χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και ενισχυτικά γεύσης, χωρίς την ευκολία προπαρασκευασμένων μιγμάτων: Στο Oh! La Low τα γλυκά είναι γενικώς «χωρίς». Τι έχουν όμως όσα θα βρεις στις λαχταριστές βιτρίνες του; Όλη τη γεύση, και σίγουρα όλη την αγάπη και το μεράκι που χρειάζεται για να πειραματιστεί κανείς για ώρες πάνω σε συνταγές μέχρι να τις αποδώσει στην εντέλεια, έχοντας αφαιρέσει ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες. Στόχος του boutique γλυκοπωλείου της Γλυφάδας να κάνει προσιτές σε όλους (ακόμα και σε διαβητικούς, αφού ως γλυκαντικό χρησιμοποιείται η stevia) τις γλυκιές γαστρονομικές απολαύσεις. «Healthy made delicious» είναι το motto του και, ειδικά τα Χριστούγεννα, το πετυχαίνει όχι μόνο με τα «κλασικά» του, αλλά και με τις ιδιαίτερες γιορτινές του προτάσεις.
Αν η παριζιάνικη κομψότητα είχε γεύση, αυτή θα ήταν μάλλον του Saint Honoré. Ένα γλυκό αριστοκρατικό στην όψη, ντελικάτο στη γεύση και απαιτητικό στην παρασκευή. Στο Oh! la low θα το βρεις στην πιο ανάλαφρη εκδοχή του, με μόλις 263 θερμίδες ανά κομμάτι. Τα φρεσκοψημένα σου, που αποτελούν το βασικό του στοιχείο, είναι βεβαίως χειροποίητα. Στήνονται με δεξιοτεχνία πάνω σε αέρινο φύλλο σφολιάτας και συνδυάζονται με καραμέλα και βελούδινη κρέμα πατισερί που φτιάχνεται από βιολογική βανίλια Μαδαγασκάρης.
Τα γλυκά σε σχήμα κορμού είναι συνδεδεμένα στο μυαλό όλων μας με τα γιορτινά χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Στο Oh! La Low ο κορμός είναι όχι μόνο sugar free αλλά και gluten free, αφού το αλεύρι που χρησιμοποιείται για το dacquoise βανίλιας (τη βάση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κέικ και μπισκότο και είθισται να χρησιμοποιείται σε τούρτες και άλλα γλυκά στη γαλλική ζαχαροπλαστική) είναι χωρίς γλουτένη. Βανίλια Μαδαγασκάρης, cremeux απαλής υφής που περιβάλλει το πατέ κάστανο και ένα γλάσο λευκής σοκολάτας που καλύπτει τον κορμό δίνουν σε αυτό το επιδόρπιο τη βελούδινη γεύση και εμφάνισή του. Θα το βρεις σε ατομικό, αλλά και σε οικογενειακό μέγεθος 6 ή 10 ατόμων.
Plus:  Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται. Μη φύγεις λοιπόν από το κατάστημα χωρίς ένα κουτί από αυτά. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται αποκλειστικά μέλι ερείκης, ένα μέλι θρεπτικό και ιδιαίτερο, γνωστό για την υψηλή διατροφική του αξία και τη μεγάλη του συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά.

Ourse

Το boutique ζαχαροπλαστείο της Άνω Γλυφάδας προσφέρει καθημερινά ντελικάτα γλυκά, σωστά κομψοτεχνήματα. Οι δημιουργίες του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη ξεχωρίζουν τόσο σε γεύση όσο και σε εικόνα, καθώς η εμπειρία ξεκινά από την πρώτη ύλη και καταλήγει στο στοιχείο του εντυπωσιασμού. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουμε το κλασικό πλέον Paris-Aigina, την δική τους εκδοχή του Paris-Brest με φιστίκι Αιγίνης, το φινετσάτο Saint Honoré με βανίλια Μαδαγασκάρης ή την υπερσοκολατένια τάρτα choco8.
Για τις ημέρες των Χριστουγέννων, στο Ourse βρίσκεις πολύ ωραίες τάρτες κάστανο και Χριστουγεννιάτικο κορμό με βανίλια Μαδαγασκάρης και καραμελωμένα φουντούκια, ενώ για την Πρωτοχρονιά θα πάρεις από εδώ τις πιο πρωτότυπες και καλαίσθητες βασιλόπιτες, με πραλίνα αμυγδάλου ή φυστίκι Αιγίνης.

Patisserie To Kati Allo

Τα πιο ιδιαίτερα μελομακάρονα θα τα βρεις στο Patisserie To Kati Allo

Ποιος είπε ότι τα εντυπωσιακά μπισκοτόσπιτα των Χριστουγέννων δίνουν χαρά μόνο στα παιδιά; Ότι τα χαριτωμένα χριστουγεννιάτικα cupcakes δεν ξετρελαίνουν και τους μεγάλους; Μια βόλτα στο Patisserie To Kati Allo, που πρόσφατα εγκαινίασε το νέο του κατάστημα στον Άγιο Δημήτριο, θα σου αποδείξει περίτρανα το αντίθετο. Μπαίνοντας, ένας μαγικός χριστουγεννιάτικος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου και νοσταλγικές μυρωδιές σε κάνουν να νιώθεις και πάλι παιδί. Υπεύθυνα για όλα αυτά είναι τα ευφάνταστα, λαχταριστά γλυκά του.
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Τραγανά και μελωμένα, παραδοσιακά μελομακάρονα, αλλά και οι πιο ιδιαίτερες εκδοχές τους, με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος, λευκής αλλά και bitter σε περιμένουν. Must πάντως, είναι τα μελομακάρονα red velvet με επικάλυψη λευκής σοκολάτας. Ίσως είναι περιττό να πούμε ότι εκεί θα βρεις και παραδοσιακούς κουραμπιέδες, όμως αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι έξτρα μυρωδάτοι και γευστικοί. Από εκεί και πέρα, το Patisserie To Kati Allo ετοιμάζει χαριτωμένα σοκολατάκια με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, μπισκότα και cupcakes που τρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Αυτά που κλέβουν την παράσταση βέβαια, είναι τα μπισκοτόσπιτα – σωστά αριστουργήματα. Και για εσένα που αγαπάς τα πανετόνε, μάθε ότι στο Patisserie To Kati Allo έχουν βρει τη θέση τους διάφορες γεύσεις ιταλικών πανετόνε, που θα αποτελέσουν το καλύτερο δώρο για τους αγαπημένους σου.

Patisserie To Kati Allo
* Παλαιό Φάληρο: Λ. Αγίας Βαρβάρας 32 | Τηλ. 2109889680
* Άγιος Δημήτριος: Ξάνθης 74
Facebook
Instagram

Prodromos Pies & Pastries

Οι ριγέ τέντες, το ρετρό πλαίσιο στους εξωτερικούς τοίχους και στις ξύλινες βιτρίνες, τα μεταλλικά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο: Σχεδόν τα πάντα στο Prodromos Pies & Pastries μεταφέρουν μια ζεστή αίσθηση βγαλμένη από κάποια γραφική γαλλική επαρχία. Με την ίδια ζεστασιά, ο Πρόδρομος Καμπαλούρης, ζαχαροπλάστης τετάρτης γενιάς και εγγονός του Μάκη Μιχαηλίδη -που στο ίδιο ακριβώς σημείο της Νέας Σμύρνης πουλούσε για περισσότερα από 50 χρόνια τις θρυλικές lemon pies του- μιλάει για τα γλυκά που ετοιμάζει ειδικά για την περίοδο των γιορτών.
Η Saint Honoré είναι ο βασικός πρωταγωνιστής αυτού του ξεχωριστού μενού. Μια μπελαλίδικη τούρτα με πολυάριθμες διαφορετικές παρασκευές, που ο Πρόδρομος επιμένει να φτιάχνει μόνος του από το μηδέν: Ξεκινάει από το ζυμάρι για τα μπισκότα, τα οποία θα μετατραπούν σε μια τραγανή βάση τάρτας. Συνεχίζει ετοιμάζοντας μια κρέμα πατισερί με μασκαρπόνε. Η κρέμα πρέπει βεβαίως να δουλευτεί τουλάχιστον δώδεκα ώρες νωρίτερα, να μείνει στο ψυγείο για να «σταθεί» και τελικά να προστεθεί πάνω από την τάρτα που έχει στρωθεί με χειροποίητο toffee αλατισμένης καραμέλας. Με την ίδια κρέμα θα γεμίσουν και τα σουδάκια στο στεφάνι της τούρτας, τα οποία έχουν ψηθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο: Πάνω τους τοποθετείται ένα αλατισμένο «μπισκότο» βουτύρου που, καθώς λιώνει κατά το ψήσιμο, δημιουργεί γύρω από το σουδάκι μια τραγανή κρούστα. Η τελευταία στρώση αποτελείται από μία ελαφριά χειροποίητη ganache montée. Το χαρακτηριστικό της σχέδιο, που μοιάζει με μαργαρίτα, η τούρτα το οφείλει στο ειδικό κορνέ ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιείται για το γαρνίρισμα – οι Γάλλοι το αποκαλούν κι αυτό «Saint Honoré».
Γαλλικής καταγωγής είναι και ο έτερος χριστουγεννιάτικος πρωταγωνιστής του Prodromos Pies and Pastries: Το croque-en-bouche (ή croquembouche), ένα γλυκό με φρεσκοψημένα γεμιστά σουδάκια, στημένα σε πυραμίδα και περιχυμένα -στην εκδοχή του Πρόδρομου- με σοκολάτα. Στο εργαστήριο αυτές τις μέρες ετοιμάζονται επίσης χριστουγεννιάτικοι κορμοί (όπως ο απόλυτα σοκολατένιος Ferrero και ο πιο ντελικάτος με τη βανίλια και τα φρούτα του δάσους), γιορτινά «διώροφα» cakes (red velvet και carrot cake με frosting τυριού, σταφίδες και καρύδια pecan) αλλά και η παραδοσιακή βασιλόπιτα που ο Πρόδρομος φτιάχνει με μια πολίτικη συνταγή 100 περίπου ετών, την οποία πήρε από τον παππού του.

The Cakers

Το Christmas Cookies Decoration Kit των The Cakers μας προσφέρουν την τέλεια οικογενειακή δραστηριότητα για τα Χριστούγεννα: Gingerbread μπισκότα, γλάσο σε διάφορα χρώματα, διακοσμητικά sprinkles. Κανέλα, γαρύφαλλο, πορτοκάλι, βούτυρο και καβουρδισμένοι ξηροί καρποί. Αν οι μυρωδιές ξυπνούν αναμνήσεις, τότε η επίσκεψη στο The Cakers της Γλυφάδας σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έφτασαν τα Χριστούγεννα και παράλληλα, ξυπνούν τη λαχτάρα σου να δοκιμάσεις αγαπημένες γιορτινές λιχουδιές.
Γυρίζοντας από τις γιορτινές αγορές στο κέντρο της πόλης και ανηφορίζοντας προς την πλατεία Ξενοφώντος, οι μυρωδιές από το εργαστήριο των The Cakers που δουλεύει πυρετωδώς και αυτές τις ημέρες, θα σε τραβήξουν αμέσως στο μικρό και θαυματουργό κατάστημα. Όλα τα μπαχαρικά που μοσχοβολούν Χριστούγεννα σου έρχονται πριν ακόμη περάσεις την πόρτα των The Cakers και κάνουν δύσκολη την επιλογή σου γι’ αυτά που θα πάρεις για το σπίτι ή για το τι θα προσφέρεις στους αγαπημένους σου για να τους γλυκάνεις. Βέβαια, φέτος αποφασίσαμε να σου μιλήσουμε για κάτι πραγματικά ξεχωριστό, που τα συνδυάζει όλα. Το best seller «Christmas Cookie Decoration Kit» των The Cakers αποτελεί την ιδανική επιλογή για δώρο αλλά και για τη δική σου οικογένεια. Αν αναζητούσες δηλαδή μία απολαυστική δραστηριότητα να κάνεις αυτές τις ημέρες με τα παιδιά, αυτό το kit είναι ιδανικό.
Οι The Cakers βάζουν μέσα στα υπέροχα κουτιά τους gingerbread cookies σε χριστουγεννιάτικα σχέδια, παρέα με τα απαραίτητα υλικά για να τα διακοσμήσεις μαζί με τα παιδιά. Γλάσο σε διάφορα χρώματα, διακοσμητικά sprinkles και φυσικά οι αναλυτικές οδηγίες για όλη τη διαδικασία. Τι καλύτερο από το να ξυπνήσετε την παραμονή των Χριστουγέννων, να μαζευτείτε στην κουζίνα με τα παιδιά, να ανασκουμπωθείτε και να φτιάξετε τα πιο τέλεια χριστουγεννιάτικα μπισκότα που αργότερα θα στολίσουν το γιορτινό τραπέζι; Είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά δεν θα είναι τα μόνα που θα το χαρούν με το παραπάνω!
Σημείωσε βέβαια, ότι στο κατάστημα βρίσκεις και τα πεντανόστιμα γλυκά των Χριστουγέννων, όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες «μπουκίτσες», καθώς υπέροχα cakes και τούρτες σε διάφορες γεύσεις και με υπέροχη διακόσμηση, που θα αποτελέσουν το τέλειο επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι.

Virtuoso

Το Virtuoso το γνωρίζουμε καλά για τα φανταστικά πεϊνιρλί του, που βγαίνει σε περισσότερες από είκοσι διαφορετικές εκδοχές, φτιαγμένες όλες με φρέσκα υλικά και σε συνδυασμούς που εκπλήσσουν ακόμα και τους πιο ψαγμένους foodies. Τις γιορτινές μέρες, όμως, υπάρχει ακόμα ένας λόγος να φτάσεις στην Αργυρούπολη και να αναζητήσεις το χαρακτηριστικό βανάκι της Volkswagen που έχει μετατραπεί σε μπουφέ, κλέβοντας τις εντυπώσεις. Ο λόγος για τα γλυκά που ετοιμάζει η ομάδα του Virtuoso, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές συνταγές με γεύσεις της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής και το αποτέλεσμα είναι άκρως λαχταριστό.
Αυτές τις μέρες λοιπόν, θα βρεις τα κλασικά μελομακάρονα αλλά και μια εκδοχή με ολόκληρο κερασάκι amarena στο εσωτερικό τους. Οι κουραμπιέδες πάλι, εκτός από τους παραδοσιακούς προσφέρονται και με επικάλυψη λευκής σοκολάτας, ενώ αν θέλεις ένα γλυκό από την ιταλική παράδοση, πρέπει να δοκιμάσεις τα panettone. Με γέμιση bueno ή σοκολάτα και κομματάκια σοκολάτας, αλλά και μια αρωματική συνταγή με μήλο, κανέλα και αλμυρή σοκολάτα, αυτά τα panettone θα σου αρέσουν πολύ.
Δεν πρέπει να παραλείψεις όμως και το profiterole, που φτιάχνεται με τσουρέκι και προσφέρεται με τρία διαφορετικά topping (bueno, bitter και espresso caramel). Αλλά εκείνο που σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει στο Virtuoso είναι και η ιδέα του Christmas Box -ένα κουτί με τριγωνικά κομμάτια από διαφορετικά cheesecakes (βανίλια Μαδαγασκάρης, bueno – oreo, φιστίκι και λεμόνι – blueberry) και ένα εκπληκτικό carrot cake, που όλα μαζί συνθέτουν μια γιορτινή «τούρτα» με διαφορετικές γεύσεις. Ένα δώρο που μπορείς να προσφέρεις στις επισκέψεις των ημερών, αλλά σίγουρα θα πάρεις και στο σπίτι για να δοκιμάζεις κάθε μέρα κάτι διαφορετικό.

Yum Guilt Free

Για το λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο Yum Guilt Free στην οδό Ξενοφώντος στη Γλυφάδα έχουμε ξαναμιλήσει. Όμως τώρα ερχόμαστε να σου πούμε πως ετοιμάζει πυρετωδώς χριστουγεννιάτικες απολαύσεις με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο, δηλαδή συνδυάζοντας γεύση αλλά και πιο healthy και θρεπτικά υλικά. Και προτού συνεχίσεις την ανάγνωση, πρέπει να ξέρεις πως οι προτάσεις μας δεν αποτελούν απλά πιο υγιεινές επιλογές, που μπορεί να σημαίνει πιο άνοστες ή ελλιπείς. Αντίθετα, μιλάμε για γλυκά που όχι απλά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα κλασικά, αλλά θα σε εντυπωσιάσουν τόσο που θα γυρίζεις εκεί ξανά και ξανά. Ας μην μακρηγορούμε άλλο όμως.
Είναι χρέος μας προς όλους (και τους εαυτούς μας), να ξεκινήσουμε με τα λατρεμένα μελομακάρονα. Στο Yum Guilt Free θα τα βρεις σε τέσσερις ιδιαίτερες εκδοχές. Ψημένα, χωρίς ζάχαρη, με μέλι, ζάχαρη καρύδας, πορτοκάλι, κονιάκ, ηλιέλαιο, πορτοκάλι και τα απαραίτητα μπαχαρικά, όπως γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και κανέλα. Όλο το αριστούργημα γαρνίρεται φυσικά με τριμμένο καρύδι. Αν θέλεις κάτι ακόμη πιο διαφορετικό, δοκίμασε τα ωμοφαγικά μελομακάρονα. Σημείωσε ότι αυτά μάλιστα περιέχουν και βρώμη, ενώ επιλογή υπάρχει και για εσένα που δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς σοκολάτα, καθώς στο Yum Guilt Free φτιάχνουν και τη σοκολατένια εκδοχή τους. Θα τα βρεις και στη vegan εκδοχή τους, όπου αντί για μέλι έχει χρησιμοποιηθεί σιρόπι σφενδάμου, με το αποτέλεσμα να είναι εξίσου απολαυστικό.
Δεν γίνεται να μιλάμε για το Yum Guilt Free, χωρίς να αναφερθούμε στους best seller κορμούς με σοκολάτα και φουντούκι, οι οποίοι είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητοι, ενώ μάλιστα αυτό το διάστημα φορούν τα γιορτινά τους. Είναι vegan, sugar free, ωμοφαγικοί και – χωρίς υπερβολές – πεντανόστιμοι, και ταυτόχρονα αποτελούν σωστό στολίδι για το γιορτινό τραπέζι ή για να τις προσφέρεις ως δώρο. Ακαταμάχητα είναι και τα σοκολατένια χριστουγεννιάτικα δέντρα που φτιάχνονται στο εργαστήρι τους και είναι γεμάτα με βελούδινη κρέμα φουντούκι. Σήμα κατατεθέν, το χρυσό αστέρι τους. Είναι τόσο καλαίσθητα που δεν θα θέλεις να τα χαλάσεις, αλλά πίστεψέ μας, αξίζει.
Και επειδή γιορτές χωρίς τσουρέκι, όπως και να το κάνουμε δεν γίνονται, το Yum Guilt Free φτιάχνει λαχταριστό και μυρωδάτο τσουρέκι που όμοιό του δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, αφού έχει όλη τη γεύση ενός υπέροχου μαστιχωτού τσουρεκιού, που μάλιστα γεμίζεται με σοκολάτα, ενώ είναι vegan, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν όλοι ελεύθερα. Αν πάλι είσαι πιο πολύ του κέικ, τότε σημείωσε ότι θα βρεις και βασιλόπιτα, αρωματική, αφράτη και νόστιμη, με ζάχαρη καρύδας και φουντούκι. Απόλυτο highlight της το άρωμα από το πορτοκάλι που σε συνεπαίρνει. Να πούμε και για τους ορκισμένους σοκολατόφιλους ότι θα τη βρεις και με επικάλυψη σοκολάτας, για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

Zuccherino

Τα διάσημα για το παγωτό τους ζαχαροπλαστεία Zuccherino, μας καλούν κοντά τους και την περίοδο των Χριστουγέννων, παρουσιάζοντάς ουκ ολίγους γλυκούς πειρασμούς, σε festive mood, που μας προκαλούν να τους δοκιμάσουμε όλους. Πρώτα και καλύτερα τα panettone. Αφράτα, μυρωδάτα, φτιαγμένα με παραδοσιακή συνταγή αργής ωρίμανσης και σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις που λιγουρευόμαστε ήδη όσο γράφουμε αυτές τις λέξεις. Για να σου δώσουμε μια γεύση, στο Zuccherino βρίσκεις panettone με σοκολάτα γάλακτος, με bitter σοκολάτα και μανταρίνι, με κρέμα bueno αλλά και με λευκή σοκολάτα και cranberries. Όλα τους αξίζουν μια θέση στο γιορτινό σου τραπέζι, αλλά σημείωσε ότι αν ο δρόμος σε φέρει σε κάποιο από τα καταστήματά τους για καφέ, μπορείς να απολαύσεις μαζί και κομμάτι panettone, το οποίο μάλιστα σερβίρεται με φρέσκο παγωτό σε γεύση της επιλογής σου και κολασμένα toppings.
Αυτή την περίοδο ωστόσο, τα εργαστήρια των Zuccherino «παίρνουν φωτιά» ετοιμάζοντας και τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, όπως κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Σημείωσε ότι αν ακολουθείς ειδική διατροφή, εδώ θα βρεις και μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες χωρίς ζάχαρη. Αξίζει να δοκιμάσεις επίσης τα λαχταριστά American cakes που θα βρεις αυτή την περίοδο στα ζαχαροπλαστεία της αλυσίδας σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, ενώ πρέπει να ρίξεις μια ματιά και στις σοκολατένιες φιγούρες που προσφέρονται σε ντελικάτα χριστουγεννιάτικα κουτάκια και είναι ιδανικές για δώρο. Ξεχωριστή αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στις εντυπωσιακές τούρτες και red velvet cakes που στολίζουν κάθε γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο, τα Zuccherino σου δίνουν και την απόλυτη χριστουγεννιάτικη επιλογή σε τούρτα. Ζήτα αυτή με το ρόδι ή με το κάστανο, και θα γίνει ανάρπαστη.
Αν πάλι θέλεις μια κλασική πρόταση να ξέρεις ότι must είναι και τα sweet bowls που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς, όπως το μιλφέιγ με βελούδινη κρέμα και τραγανό φύλλο ή το triple chocolate προφιτερόλ -ένα γλυκό πραγματικός πειρασμός για τους chocolovers με σοκολάτα γάλακτος, bitter και λευκή, σε συνδυασμό με αφράτα σουδάκια. Και βέβαια μην ξεχάσεις τη βασιλόπιτα, που θα βρεις σε δυο εκδοχές, σε αρωματικό cake με πέντε διαφορετικά μπαχαρικά, βούτυρο γάλατος και γέμιση από καρύδια, ή πολίτικη – τσουρέκι με μαστίχα και μαχλέπι.

Ζαχαροπλαστεία Zuccherino:
Πρωτέως & Σειρήνων 48, Π. Φάληρο, T. 2109845238, 2109830869
Αγ. Αλεξάνδρου 41 & Ναϊάδων, T. Π. Φάληρο 2109830049
2ας Μαΐου 12, Πλατεία Ν. Σμύρνης, T. 2109357590
Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι,T 2103213015

Αμάραντος

Ο Αμάραντος, το όνομα που από το 1958 αποτελεί στάση γλυκιάς απόλαυσης στα νότια προάστια, γίνεται προορισμός και τα Χριστούγεννα προκειμένου να γευτείς παραδοσιακές δημιουργίες αλλά και γλυκά της διεθνούς ζαχαροπλαστικής. Εκείνο που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία για το ζαχαροπλαστείο της Σαρωνίδας είναι η υψηλή ποιότητα, τα αγνά υλικά και οι χειροποίητες συνταγές -κληρονομιά του παππού της οικογένειας ο οποίος και ξεκίνησε την επιχείρηση-, τις οποίες διατηρεί η τρίτη γενιά που βρίσκεται πλέον πίσω από το ιστορικό αυτό όνομα.
Δε γίνεται, λοιπόν, να κάνεις γιορτές χωρίς να δοκιμάσεις τα υπέροχα μελομακάρονα που φτιάχνονται στην κλασική εκδοχή τους αλλά και με γέμιση από ολόκληρο καρύδι, κάστανο ή πορτοκάλι. Οι κουραμπιέδες, το έτερον χριστουγεννιάτικο σήμα κατατεθέν, μοσχομυρίζουν βούτυρο αγελάδος και κρύβουν μέσα τους ολόκληρο αμύγδαλο που τους κάνει ακόμα πιο απολαυστικούς. Για τους λάτρεις του panettone ο Αμάραντος κάθε χρόνο ετοιμάζει μια ιδιαίτερη συνταγή και φέτος, στις βιτρίνες του εκτός από την κλασική ιταλική εκδοχή βρίσκεις μια παραλλαγή με σοκολάτα, αλλά και τη νέα πρόταση με πατέ από φιστίκι.
Για τα καλέσματα των ημερών, οι χριστουγεννιάτικοι κορμοί είναι άκρως εντυπωσιακές δημιουργίες τόσο στην εικόνα όσο και στη γεύση. Οι φετινές εκπλήξεις περιλαμβάνουν κορμό με γέμιση μελομακάρονο και κορμό με σαμπάνια Moët ροζέ, που φέρνουν στο τραπέζι των Χριστουγέννων τη λάμψη που του αξίζει. Με ένα τέτοιο κέρασμα, αναμφίβολα θα κλέψεις τις εντυπώσεις. Όσο για τις πρωτοχρονιάτικες συγκεντρώσεις, η βασιλόπιτα του Αμάραντου είναι ο καλύτερος τρόπος να υποδεχτείς τη νέα χρονιά. Με επικάλυψη λευκής σοκολάτας -must try πρόταση- ή με γέμιση πραλίνας, αυτές οι βασιλόπιτες υπόσχονται το πιο γλυκό ξεκίνημα για το 2024.

Αρτίνα Bakery

Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν τα Χριστούγεννα για τα γλυκά των ημερών. Ακόμα περισσότεροι είμαστε όσοι ανυπομονούμε να γευτούμε τις δημιουργίες του Αρτίνα Bakery που κάθε χρόνο δίνει ακόμα περισσότερη γλύκα στις γιορτές μας. Δε γίνεται να μη γευτείς τα παραδοσιακά μελομακάρονα, μελωμένα τόσο όσο πρέπει ώστε να τα απολαμβάνεις καθημερινά με τον καφέ σου -ειδικά αν στον έχουν φτιάξει οι baristi του Αρτίνα Bakery η απόλαυση είναι διπλή. Εκτός από την κλασική συνταγή των μελομακάρονων, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την εκδοχή με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, που κάνει τους chocolate lovers να γίνουν πιστοί.
Οι κουραμπιέδες, το άλλο γλυκό – σύμβολο των Χριστουγέννων, μυρίζουν βούτυρο και ξυπνάνε παιδικές αναμνήσεις. Το Αρτίνα Bakery θα στους προσφέρουν πασπαλισμένους με ζάχαρη ή καλυμμένους με λευκή σοκολάτα, για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό από την κλασική συνταγή. Όσο για τις δίπλες, έχουν τους δικούς τους φαν. Δεν υπάρχει περίπτωση να αντικρύσεις τις γυαλιστερές, λαχταριστές δίπλες τους -ειδικά εκείνες που στην άκρη είναι βουτηγμένες σε μαύρη σοκολάτα- και να τους αντισταθείς.
Δεν είναι όμως μόνο τα παραδοσιακά γλυκά που σε φέρνουν στα καταστήματα Αρτίνα Bakery, σε Ηλιούπολη και Άγιο Δημήτριο, αλλά και όλες εκείνες οι δημιουργίες που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Τα μπισκότα με χριστουγεννιάτικα σχέδια από χρωματιστή ζαχαρόπαστα γίνονται μέρος της γιορτινής ατμόσφαιρας στο σπίτι -αν βέβαια καταφέρεις να μη φαγωθούν με το που θα ανοίξεις το κουτί-, ενώ αν θέλεις κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό, το χριστουγεννιάτικο δέντρο από μπισκότα είναι πραγματικά ένα μικρό αριστούργημα. Μη φύγεις χωρίς να πάρεις μαζί σου και ένα λαχταριστό panettone και σημείωσε να επιστρέψεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για τη βασιλόπιτα, που θα κάνει τον νέο χρόνο να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Αρτίνα Bakery
* Στρ. Αλέξανδρου Παπάγου 72, Άγιος Δημήτριος | Τηλ. 2109717431
* Ελευθερίου Βενιζέλου 3, Άγιος Δημήτριος | Τηλ. 2109711128
* Ηλιουπόλεως 184, Υμηττός | Τηλ. 2109711010
www.artinabakery.gr
Facebook
Instagram

ΒΕΝΕΡΗΣ

Ο φούρνος του ΒΕΝΕΡΗ στη Βούλα σου κάνει συντροφιά σταθερά εδώ και χρόνια και στις γιορτές, προσφέροντας όσα χρειάζεσαι για να νιώσεις τη γεύση των Χριστουγέννων. Τα λαχταριστά μελομακάρονα με αγνό μέλι έρχονται πρώτα στη σκέψη μας και ακολουθούν οι βουτυράτοι κουραμπιέδες, τραγανοί και παραδοσιακοί με όλα τα σπιτικά υλικά που τους κάνουν το απόλυτο γλύκισμα της περιόδου. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα στον ΒΕΝΕΡΗ είναι διάσπαρτο παντού και -για καλή μας τύχη- παίρνει διαφορετικές μορφές και γεύσεις έτσι ώστε κανείς να μη μείνει παραπονεμένος.
Μπορεί στα παραμύθια, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα να τα απολαμβάνουν μόνο τα παιδιά -άντε και ο Άη Βασίλης που βρίσκει από ένα κέρασμα σε κάθε σπίτι-, αλλά στην πραγματική ζωή αυτές είναι οι λιχουδιές που όλοι δικαιούμαστε και ειδικά στον ΒΕΝΕΡΗ είναι αδύνατο να τους αντισταθείς. Μπισκοτόσπιτα, gingerbread men, δεντράκια, αστεράκια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς μοιάζουν με γευστικά στολίδια που τιμούν τις ημέρες με τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα τους. Πασπαλισμένα με πολύχρωμο κας κας, λουσμένα στη σοκολάτα, χρωματισμένα με ζαχαρόπαστα, όλα αυτά τα γλυκίσματα σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε έναν χώρο όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται όπως πρέπει.

Έξη

Η πιο εορταστική εποχή του χρόνου έχει επίσημα φτάσει και τα καταστήματα Έξη, σε Γλυφάδα και Ηλιούπολη, έρχονται να συμπληρώσουν το ζεστό χριστουγεννιάτικο πνεύμα με γλυκές εορταστικές απολαύσεις, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Οι επιλογές; Πολλές. Φρέσκα γλυκά με την υπογραφή της ποιότητας που χαρακτηρίζει όλα τα προϊόντα του ζαχαροπλαστείου, απολαυστικά ροφήματα, που θα σε συντροφεύσουν στη βόλτα σου στις στολισμένες γωνιές της πόλης, καθώς και πολλές επιλογές σε κρασιά, που θα συμπληρώσουν το γιορτινό ρεβεγιόν με τον καλύτερο τρόπο, είναι μερικές από αυτές.
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν ήδη πάρει παραδοσιακά τη θέση τους στις βιτρίνες -σημείωσε να δοκιμάσεις και μοναδικούς κουραμπιέδες με επικάλυψη σοκολάτας-, ενώ δίπλα τους λαχταριστές δημιουργίες από σοκολάτα, αλλά και μπισκότα, τσουρέκια και κορμοί έρχονται να δώσουν στα Χριστούγεννα τη γλύκα που τους αξίζει.

Έξη
Γλυφάδα: Γρηγορίου Λαμπράκη 54, τηλ: 210 9630753
Ηλιούπολη: Έξη, Σοφ. Βενιζέλου 88, τηλ: 210 9901911
www.exi.gr
Facebook
Instagram

Θωμάς

Με σιροπιασμένη, τραγανή βάση τάρτας, πάστα αμυγδάλου και γλάσο από σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα, η αμυγδαλόπιτα του Θωμά φέρνει δικαίως στην Ηλιούπολη νότιους και μη κάθε Χριστούγεννα από το 1984. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε «κατά λάθος» το περίφημο γλυκό, που εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες πρωταγωνιστεί αποκλειστικά και μόνο στις γιορτινές βιτρίνες του φούρνου: Παρόλο που είναι το απόλυτο best seller, δεν την βγάζουν άλλη εποχή του χρόνου κι αυτό είναι που την κάνει ακόμα πιο περιζήτητη.
Το πρόβλημα ξεκινάει όμως ακριβώς τη στιγμή που θα περάσεις την πόρτα του καταστήματος και θα σταθείς μπροστά από αυτές τις βιτρίνες. Γιατί παραδίπλα θα δεις να απλώνεται όλη η γευστική μαγεία των Χριστουγέννων: Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σοκολατένιοι κορμοί (όπως αυτός με το κάστανο, που είναι ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι), λαχταριστά κέικ (με πρωταγωνιστή το πληθωρικό red velvet), μπισκότα βουτύρου πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη ή με ζαχαρόπαστα, μπισκοτόδεντρα και μπισκοτόσπιτα που ενθουσιάζουν τα παιδιά είναι μερικές μόνο από τις επιλογές. Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τη βασιλόπιτα, η οποία ετοιμάζεται σε δύο εκδοχές: κέικ και τσουρέκι (που είναι το άλλο best seller του μαγαζιού).
Φέτος μάλιστα, μεταξύ των γλυκών θα βρεις και sugar free επιλογές: Χρησιμοποιώντας στέβια και μαλτιτόλη, που περιορίζουν δραστικά τις θερμίδες αλλά και τον γλυκαιμικό δείκτη, οι πολυμήχανοι ζαχαροπλάστες του Θωμά ετοίμασαν κουραμπιέδες και κέικ που μπορούν να χαρούν ακόμα και όσοι αποφεύγουν τη ζάχαρη.

Κατσαρός

Ο φούρνος Κατσαρός στη Γλυφάδα, που για περίπου τέσσερις δεκαετίες τώρα φροντίζει να γεμίζει το τραπέζι των νοτίων με νόστιμα αρτοσκευάσματα και γλυκά, δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει στο πιστό κοινό του και γιορτινές απολαύσεις. Αυτή την περίοδο λοιπόν, στο εργαστήριο του φούρνου ζυμώνονται, φουσκώνουν και ψήνονται καθημερινά βουτυράτα panettone από αυθεντικό προζύμι -στο οποίο άλλωστε έχει παράδοση ο φούρνος Κατσαρός, με τα προζυμένια ψωμιά του να φεύγουν καθημερινά από τα ράφια πριν καν προλάβουν να κρυώσουν. Δεν γίνεται βέβαια να μην πάρεις από εδώ και τα υπέροχα μελομακάρονα -μελωμένα όσο πρέπει και με ευδιάκριτα τα αρώματα των μπαχαρικών-, αλλά και τους βουτυρένιους κουραμπιέδες.

Μπακογιάννης

Μπορείς να σκεφτείς μεγαλύτερη έκπληξη για τους καλεσμένους του γιορτινού τραπεζιού, από ένα επιδόρπιο που θυμίζει την κουζίνα της μαμάς και θα τους ξυπνήσει τις πιο γλυκές αναμνήσεις; Η βελούδινη κρέμα του Μπακογιάννη σε δυο εκδοχές, βανίλια ή σοκολάτα γίνεται το φινάλε για το δείπνο των γιορτών στο οποίο κανείς δεν θα αντισταθεί -σημείωσε ότι φτιάχνονται με μέλι και όχι με ζάχαρη, για πιο ανάλαφρη γεύση.
Για να δώσεις ακόμη πιο παραδοσιακή γεύση στα Χριστούγεννα, δοκίμασε και το ρυζόγαλο που μοσχομυρίζει κανέλα και αγνά υλικά, ενώ για να κλείσεις ευχάριστα τα πληθωρικά πιάτα του χριστουγεννιάτικου μενού τόλμησε να σερβίρεις και το αγνό πρόβειο γιαούρτι του Μπακογιάννη. Συνδυάζοντάς το με μία ποικιλία από γλυκά του κουταλιού ή μπόλικο μέλι και τριμμένα καρύδια -σίγουρα τα έχεις σε αφθονία αν έφτιαξες μελομακάρονα στο σπίτι- έχεις μια άκρως ελληνική, παραδοσιακή νοστιμιά που έρχεται από το παρελθόν αλλά στέκεται περήφανα στα πιο εορταστικά τραπέζια.
Κι επειδή όσοι αγαπάμε το παγωτό είμαστε φανατικοί του χειροποίητου παγωτού που φτιάχνουν με τα καλύτερα υλικά σε αυτό το γαλακτοπωλείο, σου προτείνουμε να μην παραλείψεις και το παγωτό καϊμάκι με σαλέπι. Θα δροσίσει τον ουρανίσκο και θα κλείσει το γεύμα αυτών των ημερών με τον καλύτερο τρόπο, ενώ μπορείς να το συνδυάσεις και με ένα σιροπιαστό όπως για παράδειγμα ένα πληθωρικό ραβανί με το οποίο κάνουν την καλύτερη παρέα.

Παλόγλου

Στα νότια, η οικογένεια Παλόγλου -των ομώνυμων ζαχαροπλαστείων- φροντίζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή να μας προσφέρει χειροποίητο, premium panettone σε δύο γεύσεις, που έχουμε ξεχωρίσει και αγαπήσει.
Το πρώτο που αντιλαμβάνεσαι με το που ανοίγεις μία συσκευασία panettone by Paloglou είναι το φίνο άρωμά του. Καθώς υποχωρεί ελαφρά στο κόψιμο με το χέρι, απλώνει στο χώρο ένα μοναδικό άρωμα βανίλιας και βουτύρου. Το εσωτερικό του έχει ωραία κυψέλωση και λαμπερή κίτρινη απόχρωση, με το αφράτο ζυμάρι να φιλοξενεί μικρές εκρήξεις διαφορετικών υφών, διατηρώντας ξεκάθαρες τις γεύσεις των υλικών, από την έντονη σοκολάτα Βελγίου μέχρι το διακριτικό λεμόνι και τη μεθυστική σταφίδα. Όσο για την μακρά επίγευση του, σου μένει για ώρα στο στόμα, ξυπνώντας όμορφες γιορτινές αναμνήσεις. Το καλύτερο; Το panettone διαρκεί για έως και 60 ημέρες – τα καλά της ζύμης φυσικής ωρίμασης.
Σημείωσε εδώ ότι το panettone by Paloglou το βρίσκεις σε δύο εκδοχές: την κλασική (panettone classico) με κορινθιακή σταφίδα, κύβους από ζαχαρωμένο πορτοκάλι, πάστα λεμόνι και πάστα πορτοκάλι τα οποία μπλέκουν τρυφερά με προζύμι φυσικής ωρίμασης και την σοκολατένια (panettone cioccolato) με βούτυρο, σοκολάτα γάλακτος και σοκολάτα υγείας υψηλής ποιότητας από το Βέλγιο, που βρίσκουν τη θέση τους μέσα στην αφράτη, κυψελωτή καρδιά του κλασικού panettone και συνδυάζονται εξαιρετικά με πορτοκάλι.
Ιδιαίτερη μνεία βέβαια αξίζουν και τα elegant κουτιά που φιλοξενούν το panettone by Paloglou, σε φούξια και πετρόλ χρώμα, με διακριτική εκτύπωση, τα οποία αποπνέουν πολυτέλεια αλλά και την σιγουριά ότι αυτό το δώρο θα συγκινήσει τον παραλήπτη του. Μάλιστα, είναι αυτή η κομψή συσκευασία που το κάνει ιδανικό και για εταιρικό δώρο, που πίστεψέ μας θα εκτιμηθεί δεόντως.
Extra tip: Η διάθεση του panettone by Paloglou είναι αυστηρά εποχιακή και θα το βρεις στα τέσσερα νότια ζαχαροπλαστεία Παλόγλου αλλά και μέσω του επίσημου e-shop, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Παλόγλου ζαχαροπλαστεία
* Παλαιό Φάληρο: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 68, τηλ: 210 9419010
* Νέα Σμύρνη: Αγίας Σοφίας 111, τηλ: 210 9314731
* Πειραιάς 1: Γρηγορίου Λαμπράκη 98-100, τηλ: 210 4127288
* Πειραιάς 2: Λεωφ. Χατζηκυριάκου 6, τηλ: 210 4288066
www.panettonepaloglou.com
Facebook 
Instagram 

Ριβιέρα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη riviera (@riviera_patisserie)

Η Ριβιέρα βρίσκεται σε ένα στενό που ξεκινάει από την εκκλησία της Παναγίτσας, όπως σχεδόν όλα τα μαγαζιά της γειτονιάς. Όμως δεν είναι σαν όλα τα άλλα. Το ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου, που η φήμη του απλώνεται σε ολόκληρη την Αθήνα, βρίσκεται εδώ από το 1977 και προσφέρει αυθεντικές πολίτικες γεύσεις που σε ταξιδεύουν. Από εδώ λοιπόν, θα πάρεις υπέροχη Πολίτικη βασιλόπιτα, σαν τσουρέκι, που θα νομίζεις ότι την έχει φτιάξει Πολίτισσα γιαγιά και θα γίνει το ιδανικό γλύκισμα για να υποδεχθείς τον νέο χρόνο. Πριν φτάσεις στην Παραμονή της Πρωτοχρονιά όμως, θα περάσεις από εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών για ωραία μελωμένα μελομακάρονα, βουτυράτους κουραμπιέδες, φινετσάτη Mont Blanc, αλλά και χριστουγεννιάτικα σοκολατένια μπισκοτόσπιτα, που θα ξετρελάνουν μικρούς αλλά και μεγάλους.

Σουit

O Μπάμπης Ζιντίλης, ένας από τους πιο ταλαντούχους chef της γενιάς του, έχει κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, μεταφέροντας στην βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου του όσα είχε μάθει στις κουζίνες των διάσημων εστιατορίων που εργάστηκε. Στο Σουit βρίσκεις καθημερινά ολόφρεσκα και απολαυστικότατα γλυκά, στις πιο ξεχωριστές εκδοχές τους. Όσο για τις ημέρες των Χριστουγέννων, το ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου προσφέρει από τα πιο παραδοσιακά ή αλλιώς μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, μέχρι panettone και υπέροχους κορμούς που γίνονται η καλύτερη επιλογή για το γιορτινό τραπέζι. Στους χριστουγεννιάτικούς κορμούς σημείωσε να δοκιμάσεις αυτόν με φυστικοβούτυρο και blueberries καθώς και κορμό black forest. Για εσένα που ψάχνεις γλυκά για τα παιδιά -ή για εσένα που νιώθεις παιδί- το Σουit προτείνει σοκολάτες, gingerbread cookies αλλά και παιχνιδιάρικα δεντράκια επίσης από gingerbread cookies.