Τα 10 ιταλικά εστιατόρια από το Φάληρο έως τη Βουλιαγμένη που επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά
Δεν αρκούν 10 χρόνια για να μάθεις τη νότια πλευρά της πόλης- 13/07/2023
Συγκεντρώσαμε σε μία λίστα τα δέκα εστιατόρια των νοτίων προαστίων που αποθεώνουν την ιταλική κουζίνα.
Οι ιταλικές γεύσεις είναι παντός καιρού αλλά έχουμε την εντύπωση ότι το ελληνικό καλοκαίρι τους ταιριάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Με μικρά, γαστρονομικά ταξίδια στα ιταλικά εστιατόρια των νοτίων προαστίων, το summer in the city γίνεται εύκολη υπόθεση.
Alpino
Από τα πιο ιστορικά ιταλικά εστιατόρια -όχι μόνο των νοτίων προαστίων- το Alpino συμπληρώνει φέτος τα 50 του χρόνια και βάζει πλώρη για άλλα τόσα. Βέβαια, επειδή η εξέλιξη είναι το μυστικό της μακροβιότητάς του, οι ιδιοκτήτες των δύο εστιατορίων σε Παλαιό Φάληρο και Χαλάνδρι, Κώστας και Βαγγέλης Σκάρλας, φροντίζουν να εκπλήσσουν συνεχώς τους επισκέπτες τους, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές ιταλικές συνταγές με πιο σύγχρονες παρασκευές. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν λάβει την διάκριση Ospitalità Italiana, ως αναγνώριση της προώθησης της ιταλικής γαστρονομίας στην Ελλάδα.
Στο ανανεωμένο μενού τους λοιπόν, δίπλα σε απολαυστικά πιάτα με χειροποίητη pasta, στα καλοφτιαγμένα risotti, την σταθερά καλή πίτσα και τα κυρίως με κρέας και ψάρι, βρίσκεις και ωμές παρασκευές. Ιδανικά κομμένο carpaccio μόσχου, αλλά και θαλασσινό carpaccio τόνου με πίκλα σταφύλι, tataki και tartare μόσχου, καθώς και ένα φινετσάτο tartare λαυράκι, τα οποία δίνουν ένα πλήθος επιλογών που καλύπτουν κάθε διάθεση.
Όσο για τον χώρο του Alpino στο Παλαιό Φάληρο, πέρα από την κομψή του σάλα, τώρα το καλοκαίρι έχει και μια υπαίθρια πρόταση, μεταφέροντας τη δράση στο καταπράσινο παρκάκι μπροστά από τον χώρο του εστιατορίου. Ένας δροσερός πράσινος κήπος, με ψηλά δέντρα, προσφέρει μια αίσθηση γαλήνης και γίνεται το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσεις το γεύμα και το ποτό σου.
Bella Vespa
Στη συνείδησή μας η ιταλική κουζίνα είναι ταυτισμένη με την αμεσότητα, τις φρέσκες πρώτες ύλες και τα αρώματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι οικειότητα και σου ξυπνούν μνήμες από κουζίνες γεμάτες ζωή και σπιρτάδα. Στο Bella Vespa θα πας γιατί θέλεις να βρεις αυτή τη γνώριμη αίσθηση, να απολαύσεις ένα χορταστικό γεύμα και να ξεγλιστρήσεις περίτεχνα από την καθημερινότητα και την ρουτίνα.
Η κουζίνα του είναι ιταλική fusion και αυτό σημαίνει ότι έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα και δυνατότητα να προσφέρει πολλές, διαφορετικές συγκινήσεις. Για παράδειγμα, η μπολονέζ σε κάνει να αισθάνεσαι σαν Κυριακή και σπίτι, αν και για αυτή την εποχή σου προτείναμε tagliolini με γαρίδες, πεπεροτσίνο και βασιλικό. Εξαιρετικό το λαβράκι με την bisque γαρίδας και δυνατή επιλογή για τους πεινασμένους το Rib Bye Angus με τις τηγανητές πατάτες.
Για σαλάτα, η Fico Di Rocula με την οργανική, άγρια ρόκα, τα σύκα, τα ψητά ροδάκινα και την gorgonzola φωνάζει από μόνη της «καλοκαίρι» ενώ από τα ορεκτικά, το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με την κρέμα από τυρί stracchino και τις χειροποίητες πίκλες συναγωνίζεται σε νοστιμιά το σεβίτσε από λαβράκι σε μαρινάδα εσπεριδοειδών με δροσερή σαλάτα και γλυκοπατάτα. Σημείωση, στο Bella Vespa λειτουργεί παιδότοπος για να είναι χαρούμενοι μικροί και μεγάλοι.
Da Bruno
Το πιστοποιημένα αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου, αποτελεί πόλο έλξης για τους Νότιους -και όχι μόνο- λάτρεις της γαστρονομίας της γειτονικής χώρας. Σε κεντρικό σημείο, στην πολυσύχναστη Αγίου Αλεξάνδρου, το Da Bruno στρώνει ανελλιπώς τραπέζια από το 1985 και ξεχωρίζει για την προσεγμένη κουζίνα και την σταθερή ποιότητά του.
Υπό το άγρυπνο βλέμμα του αεικίνητου ιδιοκτήτη του Δημήτρη Τσουκάρη, πάντα παρών στο εστιατόριο έτοιμος να υποδεχθεί τον κόσμο με την ίδια εγκαρδιότητα όπως αν ήταν καλεσμένοι σπίτι του, το Da Bruno δεν σταματάει να εξελίσσεται, με στόχο να προσφέρει όσο το δυνατόν υψηλότερη ποιότητα. Σήμα κατατεθέν οι εξαιρετικές πρώτες ύλες απευθείας από την Ιταλία, που δίνουν αυθεντική γεύση σε κάθε συνταγή.
Εδώ θα έρθεις για σωστά μαγειρεμένη pasta, όπως Fettuccine con funghi misti με ραγού από τρία είδη φρέσκων μανιταριών, κρέμα παρμεζάνας και μαύρη τρούφα, για ζουμερή μοσχαρίσια tagliata με ρόκα και παρμεζάνα, αλλά και για pinsa romana (σου προτείνουμε σίγουρα την pinsa burrata), που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην αιώνια πόλη από την πρώτη μπουκιά. Πλησιάζοντας στα 40 χρόνια λειτουργίας, το εστιατόριο επαναφέρει και κάποια κλασικά πιάτα, όπως pene Da Bruno. Αναζήτησέ τα στον κατάλογο με την ένδειξη vintage. Οι οινόφιλοι θα εκτιμήσουν και την αξιόλογη wine list με ετικέτες από τον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα.
Il Trovatore
Δεν υπάρχει τίποτα πιο μαγικό από έναν καταπράσινο κήπο, στον οποίο ακούγεται υπέροχη μουσική, που σε ξεκουράζει και να σε ταξιδέψει. Ο Όμιλος Βουλγαράκη δημιούργησε το Il Trovatore με έμπνευση τον Andrea Bocelli και το πάθος του για τη ζωή. Αυτό αρκεί για να καταλάβεις ότι μιλάμε για ένα εστιατόριο με ανεπτυγμένη αισθητική και ευαισθησία. Γι’ αυτό σου προτείνω στην επίσκεψή σου να ξεκινήσεις με μια περιήγηση στον χώρο, να ανακαλύψεις τη γωνιά του Andrea Bocelli με φωτογραφίες και υπογεγραμμένους δίσκους του, να νιώσεις την Ιταλία στην ατμόσφαιρα, πριν την απολαύσεις στο πιάτο.
Μετά, αφήνεσαι στα χέρια του Σισιλιάνου σεφ Pino Saccheri, ο οποίος μέσα από τα πιάτα του σε ξεναγεί στις πιο όμορφες γωνιές της Ιταλίας. Οι γεύσεις αυθεντικές και πλούσιες σε αρώματα. Εκπληκτικές οι ταλιατέλες με παντζάρι, ζουμερές γαρίδες, λεμόνι και βανίλια, εντυπωσιακό στην εμφάνιση και το Tortelloni A La Carbonara με γενναία δόση guanciale, περιζήτητη η πίτσα με ζυμάρι που ωριμάζει για δύο εικοσιτετράωρα, με αγαπημένες την Buratta Con Mortadella και την Vegeteriano με topping λαχανικά εποχής που μοσχοβολάνε Μεσόγειο.
Το γεύμα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον με κρασί από τους αμπελώνες της οικογένειας Bocelli ή μία ετικέτα από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ δεν πρέπει να παραλείψεις το γλυκό -όλοι μιλάνε για το Tiramisu του Il Trovatore.
Maltagliati
Το Maltagliati στο Παλαιό Φάληρο μετράει ιστορία που ξεπερνά τα είκοσι χρόνια και δίκαια υπερηφανεύεται για τα φρέσκα ζυμαρικά του. Εκείνο που θα αγαπήσεις από την στιγμή που περνάς την πόρτα του είναι η ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα, η ζεστασιά, η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια τρατορία, παρόμοια με εκείνες που υπάρχουν σε όλη τη Νότια Ιταλία. Και μπορεί στην κουζίνα να μην βρίσκονται Σισιλιάνες γιαγιάδες, αλλά τα πιάτα είναι λες και τα έχουν φτιάξει τα δικά τους χέρια, σε μια ασβεστωμένη αυλή κάπου στην Σικελία ή την Απουλία.
Αυτή την εποχή προτείνουμε να δοκιμάσεις λινγκουίνι με όστρακα, σβησμένα σε λευκό κρασί ή λινγκουίνι με αχινό, που είναι συχνά πιάτο ημέρας. Το ίδιο θα ευχαριστηθείς τα καζαρέτσε με γαρίδες ή εκείνα που φτιάχνονται με αβοκάντο για πιο ελαφριά γεύση. Βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα αντισταθείς στην καρμπονάρα του Maltagliati, που ξεχωρίζει για την ισορροπία και την απλότητά της.
Ζήτησε να δοκιμάσεις τον καλοκαιρινό μεζέ με γάβρο, μελιτζάνα και μοτσαρέλα, που αξίζει να βρίσκεται στα πρώτα πιάτα σου αλλά και σαλάτα με λόλα, ρόκα, ξινόμηλο, αμύγδαλα και μπόλικο καπρίνο -το κατσικίσιο τυρί με την απαλή γεύση. Πριν φύγεις δοκίμασε τιραμισού, για να έχεις ολοκληρωμένη άποψη και κανόνισε πότε θα επιστρέψεις γιατί σίγουρα θα το κάνεις.
Mario & Luigi - The Eatalians
Υπάρχουν εστιατόρια που μπορείς να φας καλά και υπάρχουν και κάποια που μπορείς να φας με την καρδιά σου. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει το Mario & Luigi, οι Eatalians της Ηλιούπολης. Ιταλικό με φινέτσα, μοντέρνα σάλα και πιάτα που βασίζονται στην καλή, αυθεντική πρώτη ύλη και στη βαθιά, πλούσια γεύση. Και παρόλο που το όνομα του είναι εμπνευσμένο από τους ήρωες του παιχνιδιού της Nintendo, στο μαγαζί γίνεται σοβαρή δουλειά με κομψότητα και αγάπη.
Τα πιάτα έχουν ονόματα από Ιταλίδες πριγκίπισσες, σαν και αυτές που έσωζαν οι Mario & Luigi στο τέλος κάθε πίστας, πράγμα που τα κάνει ακόμη πιο ελκυστικά. Βέβαια, τις εντυπώσεις κερδίζουν με τη γεύση τους. Για αυτή την εποχή σου προτείνουμε την Antonella με chitarra pasta, γαρίδες, bisque γαρίδας, κολοκύθι, lime και chili αλλά και την Valentina, επίσης με chitarra pasta, pesto, τοματίνια, κουκουνάρι και buratta. Θα ικανοποιηθείς ιδιαίτερα με την Sicilian Polpette με καλοφτιαγμένη focaccia, σάλτσα τομάτας και κρέμα παρμεζάνας και φυσικά, θα δοκιμάσεις μία pizza στον ξυλόφουρνο, με ναπολιτάνιο ζυμάρι που συγκεντρώνει πάντα τα καλύτερα σχόλια.
Δοκίμασε την Isabella με San Marzao σάλτσα, καπνιστή μελιτζάνα, καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστή provola αλλά και την Francesca με μοτσαρέλα Fior Di Latte, προσούτο San Daniele, ρόκα, παρμεζάνα και τοματίνια semi-dry. Πριν κλείσεις το γεύμα, ζήτησε τιραμισού -κανείς δεν φεύγει χωρίς να το δοκιμάσει.
Mercato
Το Four Seasons Astir Palace βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης και το Mercato, το ιταλικό εστιατόριο που αγαπήθηκε για τον πλουραλισμό και την αυθεντικότητα των γεύσεων, στην κορυφή του ξενοδοχείου Nafsika, έχει τη θέα στη θάλασσα που τόσο χρειαζόμαστε το καλοκαίρι. Αρχικά λοιπόν, σε ελκύει το υπέροχο μπαλκόνι με την ομορφιά και την γοητεία του Σαρωνικού. Μετά, βέβαια, θυμάσαι την γαστρονομική υπεροχή του Σισιλιάνου σεφ Sergio Favata και ανυπομονείς για το μενού.
Ιταλικά τυριά και αλλαντικά, φρέσκα ζυμαρικά, εκλεκτά κρέατα και θαλασσινά συνθέτουν ένα μενού με αναφορές στη νότια και στη βόρεια Ιταλία. Ακόμα και αν επισκεφτείς το Mercato για ένα κρασί ή cocktail και ένα πιάτο με ορεκτικά, πάλι θα έχεις εισπράξει μια γενναία δόση Ιταλίας. Πόσο ακόμη αν απολαύσεις ένα δείπνο με καρπάτσιο τόνου με σαλάτα κολοκύθι, άρωμα εσπεριδοειδών και αβγοτάραχο ή μια απολαυστική Caserecce Alla Norma με τηγανητή ντομάτα και ψητή ρικότα ή ένα T-bone σερβιρισμένο με στρογγυλά κολοκύθια στο φούρνο και βουτυράτη, καπνιστή scamorza να λιώνει στο στόμα.
Αξεπέραστες επιλογές για την εποχή και ο ξιφίας με ρόκα, ντοματίνια και ελιές, αλλά και η ριγανάτη φοκάτσια του Mercato. Εννοείται το γεύμα κλείνει με παγωτό ή Σισιλιάνικο κανόλο με καραμελωμένα λεμόνια και κελυφωτό φιστίκι για μια ολοκληρωμένη, ιταλιάνικη εμπειρία.
Napolitivo
Το ιταλικό στέκι της Μαρίνας Φλοίσβου, είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς στα νότια, για να απολαύσουμε aperitivo με θέα στη θάλασσα. Το ιδανικό σκηνικό δηλαδή, για καλοκαιρινές στιγμές χαλάρωσης. Στο μενού βρίσκουμε κλασικές ιταλικές συνταγές, με μεγάλη πρωταγωνίστρια αναμφίβολα την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, που ψήνεται σε ξυλόφουρνο.
Το μυστικό της νοστιμιάς της, βρίσκεται στην ελαφριά ζύμη που ωριμάζει για 12-24 ώρες πριν οι έμπειροι pizzaiolos του Napolitivo την συνδυάσουν με φρέσκα υλικά για να φτιάξουν μια εξαιρετική πίτσα. Πρόσφατα μάλιστα, το μενού εμπλουτίστηκε με τέσσερις νέες εκδοχές της που αξίζει να επιλέξεις στην επόμενη επίσκεψή σου στο εστιατόριο. Δοκίμασε την Bufala caprese με mozzarella di Bufala, χειροποίητη σάλτσα pestο και ντοματίνια, την Rossa con pancetta με κρέμα γάλακτος και πανσέτα, καθώς και την άκρως καλοκαιρινή Ricotta e salsiccia με μελιτζάνα. Αν θέλεις κάτι πιο πληθωρικό, η Napoli Speciale με prosciutto cotto και μανιτάρια, είναι ό,τι αναζητάς.
Όσο για το ποτό, προτείνουμε Spritz all’Italiana, με την κάρτα των aperitivo να έχει εμπλουτιστεί με τρεις νέες γεύσεις. Συνδύασε την φρέσκια pasta με το Dolce Vita Spritz με φράουλα ή το Frozen Aperol για ένα πιο δροσιστικό twist και πλάι στην πίτσα βάλε ένα αρωματικό Limoncello Spritz και έχεις τον τέλειο συνδυασμό.
Nomi
Το Nomi έχει πίσω του μια πετυχημένη πορεία έξι χρόνων στη Γλυφάδα και μόνιμους θαμώνες, που έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς μαζί του. Σαφέστατα όταν το επισκεφτείς δε θα έχεις στον νου σου την απλότητα μιας τρατορίας, καθώς έχει το άρωμα και την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα της Βόρειας Ιταλίας, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει restaurant-bar Νέας Υόρκης. Ψηλές τζαμαρίες, παιχνίδι με το φως, ξύλο μέταλλο και μάρμαρο σε απόλυτη αρμονία, διακριτική πολυτέλεια που ορίζει ο ψηλοτάβανος κεντρικός χώρος και ένα κομψό bar με ψηλά, όμορφα σκαμπό που θα κάτσεις να απολαύσεις το απεριτίφ σου.
Το Nomi είναι το ιταλικό εστιατόριο στο οποίο θα απολαύσεις ένα Κυριακάτικο, οικογενειακό γεύμα ή ένα επαγγελματικό δείπνο μια οποιαδήποτε άλλη μέρα. Οι πρώτες ύλες διαλεγμένες με αγάπη, οι επιλογές πολλές και τα πιάτα ημέρας ενδιαφέροντα. Το καλοκαίρι, το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά -φαγκρί, μυλοκόπι, κωλοχτύπες, αστακοί- έχουν τον πρώτο λόγο. Ταυτόχρονα, τα φρέσκα ζυμαρικά ζωντανεύουν στο πιάτο με το άρωμα της φρέσκιας τομάτας, οι πίτσες με την λεπτή καλοψημένη ζύμη πρωταγωνιστούν στα τραπέζια και τα ψητά κρέατα δεν σταματούν να βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο Josper που τους δίνει ξεχωριστό άρωμα. Σε αυτά πρόσθεσε την κάβα με ετικέτες από όλη την Μεσόγειο, τα δροσερά cocktails αλλά και τη μουσική, συχνά από γνωστούς DJs.
Sale Bianco
Ένα όμορφο, προσεγμένο περιβάλλον που δεν φλυαρεί, μια μεγάλη τζαμαρία που ανοίγει το καλοκαίρι, ένα μενού που προωθεί με αγάπη και αφοσίωση τα φρέσκα ζυμαρικά και ο Σικελός Σεφ Salvatore Andolina που σερβίρει μερίδες πλούσιες, σαν εκείνες που σερβίρουν στα σπίτια της Νότιας Ιταλίας. Το Sale Bianco ξεκίνησε την πορεία του το 2010 και γρήγορα συγκέντρωσε θαμώνες που εκτιμούν την κουζίνα του και απολαμβάνουν το χαμηλό προφίλ του.
Εδώ παραγγέλνεις σίγουρα pasta και αυτή την εποχή είναι καλύτερο να προτιμήσεις εκείνες που είναι όμορφα μπλεγμένες με θαλασσινά. Για παράδειγμα, τα spaghetti με λάδι, γαρίδες, δυόσμο και λευκό κρασί ή τα Spaghetti ai Frutti di Mare που είναι ο καλύτερος τρόπος να νιώσεις έντονα τη θάλασσα στον ουρανίσκο. Και, φυσικά, μην παραλείψεις τις εξαιρετικές προτάσεις στο κρέας, όπως μοσχαρίσια ταλιάτα με ρόκα, τοματίνια και σάλτσα από κρασί Barbera ή τα ριζότο, όπως το όμορφα χυλωμένο και γευστικότατο ριζότο με γαρίδες και σαφράν. Για σαλάτα προτείνουμε την Taormina με σταφύλι, γκοργκονζόλα, κουκουνάρι και σάλτσα σταφυλιού.
Ενημερωμένη η κάβα, προσφέρει προτάσεις τόσο από τους ιταλικούς όσο και από τους ελληνικούς αμπελώνες ενώ για γλυκό, το χειροποίητο παγωτό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή όταν, μάλιστα, μιλάμε για ένα γνήσιο ιταλικό εστιατόριο.