Τα αγαπημένα μας γαλακτομπούρεκα στα νότια
- 26/11/2023
Βελούδινη, βουτυράτη κρέμα, τραγανό φύλλο και σιρόπι. Το γαλακτομπούρεκο, με την απλότητα στη γεύση και την πλούσια υφή του, θα κέρδιζε εύκολα σε μία μονομαχία πολύ πιο εξτράβαγκαντ γλυκά. Και σε αυτά τα ζαχαροπλαστεία στα νότια προάστια το τρώμε στην καλύτερη εκδοχή του.
Λιτό σε εμφάνιση, αλλά μπελαλίδικο στην παρασκευή, με ιστορία που χάνεται στις δεκαετίες και καταγωγή από τη Μικρά Ασία, το γαλακτομπούρεκο είναι ένα γλυκό που ξυπνά μνήμες ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν να θυμούνται γιορτές και οικογενειακές μαζώξεις που έκλειναν με ένα καυτό ταψί στη μέση του τραπεζιού.
Τι χρειάζεται όμως ένα γαλακτομπούρεκο για να είναι πετυχημένο; Ευτυχώς για όσους από εμάς του έχουμε αδυναμία, αρκετά ζαχαροπλαστεία στα νότια προάστια έχουν βρει το μυστικό της επιτυχίας και το εφαρμόζουν καθημερινά, χαρίζοντάς μας το παραδοσιακό γλυκό στην καλύτερη εκδοχή του.
Το Πρώτο, Ελληνικό
View this post on Instagram
Όνομα και πράγμα, το Πρώτο στο Ελληνικό φημίζεται για το γαλακτομπούρεκό του. Με μια ιστορία που ξεκινά από το 1954, οι άνθρωποι του Πρώτου προσφέρουν ακόμη ένα γλυκό που η ποιότητα και η γεύση του παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο. Η επιχείρηση μάλιστα διατηρεί δυο ακόμη καταστήματα, στη Δραπετσώνα και το Μοσχάτο, ωστόσο η αρχή έγινε στο Ελληνικό. Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε στην κρέμα του, πλούσια και μυρωδάτη, θα τη βρεις σε ένα παχύ στρώμα το οποίο αγκαλιάζεται από τα φύλλα που είναι τραγανά, αλλά και ποτισμένα με σιρόπι, τόσο – όσο.
Κοσμικόν, Παλαιό Φάληρο & Γλυφάδα
View this post on Instagram
Το Κοσμικόν έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στις πρώτες επιλογές νοτίων και μη, όταν ψάχνουν για φρέσκο και νόστιμο γαλακτομπούρεκο. Κι όταν λέμε φρέσκο, το εννοούμε: Τις μέρες με μεγάλη κίνηση, πιθανότατα η πωλήτρια θα σου ζητήσει να αφήσεις λίγο το κουτί ανοιχτό μέχρι να φτάσεις στο σπίτι, για να μην μαλακώσει το φύλλο από τους υδρατμούς. Έχει πάντα μια υπέροχη κρέμα με βελούδινη υφή και γεμάτη γεύση και το σιρόπι μπαίνει ευλαβικά λίγα δευτερόλεπτα πριν βγει στη βιτρίνα, ζεστό ζεστό. Αξίζει να δοκιμάσεις και την εκδοχή που αντί για φύλλο, η κρέμα βρίσκεται ανάμεσα σε κανταΐφι, το οποίο είναι τρομερά τραγανό.
Παλαιό Φάληρο: Αγίου Αλεξάνδρου 102 & Ζησιμοπούλου. 210 98 11 677
Γλυφάδα: Πλατεία Βάσως Κατράκη 6. 210 89 43 919
Κούτρας, Νέα Σμύρνη
Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της Αθήνας, κάποιοι και της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι ότι για τα νότια προάστια αποτελεί εγγύηση επιτυχίας και δεν θα μπορούσε να μην έχει τη θέση του σε αυτή τη λίστα. Με παράδοση που ξεπερνά τον μισό αιώνα, ο Κούτρας είναι ένα ρετρό ζαχαροπλαστείο – σήμα κατατεθέν της Νέας Σμύρνης, που μοιάζει αναλλοίωτο στον χρόνο. Ψήνει καθημερινά λαχταριστά σιροπιαστά για τα οποία μιλά όλη η περιοχή, όμως είναι γνωστός ως το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της Νέας Σμύρνης. Δοκιμάζοντας θα διαπιστώσεις ότι έχει μπόλικο φύλλο, υπέροχη, παραδοσιακή κρέμα και μια γενναιόδωρη δόση σιροπιού. Αξίζει να αναφερθεί η έξτρα μερακλίδικη πινελιά της κανέλας στο σιρόπι, την οποία θα καταλάβεις με το που δοκιμάσεις. Θα το βρεις με κλασικό φύλλο, αλλά και με κανταΐφι.
Το Πρώτο της Βάρης
Όλα τα 3Β ξέρουν το γαλακτομπούρεκο -μαζί με το προφιτερόλ – αυτού του ζαχαροπλαστείου της Βάρης. Άλλωστε θα δεις να το γράφει με μεγάλα γράμματα και η ταμπέλα του, καθώς διασχίζεις την Βάρης – Κορωπίου. Βασικό του χαρακτηριστικό, εκτός από το χρυσαφένιο χρώμα, η μπόλικη ποσότητα σιροπιού που το «αγκαλιάζει» με τρόπο μοναδικό.
Μαστρονικόλας, Πειραιάς
View this post on Instagram
Η φήμη του Μαστρονικόλα στον Πειραιά φτάνει από άκρη σε άκρη στην Αθήνα. Ο λόγος; Το ακαταμάχητο γαλακτομπούρεκό του. Εκτός από την αξεπέραστη γεύση του, ξεχωρίζει και για την πραγματικά γενναιόδωρη ποσότητα κρέμας στο εσωτερικό του. Θα το βρεις σε στρογγυλό ταψάκι αλλά και σε κομμάτι από τις τεράστιες λαμαρίνες όπου ψήνεται καθημερινά.
Δημητρίου, Γλυφάδα & Παλαιό Φάληρο
Το Γαλακτοπωλείο Δημητρίου ξέρει καλά πώς να ικανοποιήσει τους απαιτητικούς «γαλακτομπουρεκόφιλους», αυτούς που έχουν δοκιμάσει από κάμποσα σημεία και ψάχνουν το καλύτερο. Εκεί θα βρεις φρέσκο γάλα, παραδοσιακά γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλα και φυσικά, το πολυπόθητο γλυκό. Η σιμιγδαλόκρεμά του είναι μοσχοβολιστή και δεμένη όπως πρέπει, ενώ έντονη είναι και η μυρωδιά των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του σιροπιού. Σκέτο ποίημα!
Παλαιό Φάληρο: Ζησιμοπούλου 93. 211 1820687
Γλυφάδα: Γούναρη 35, Άνω Γλυφάδα. 210 9622049
Βοσκοπούλα, Βάρη
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οικογενειακή επιχείρηση που “κρατά” από το -μακρινό πια- 1974, ένα γνήσιο γαλακτοπωλείο – ζαχαροπλαστείο των νοτίων, για τα προϊόντα του οποίου πολλοί παραδέχονται ότι διανύουν χιλιόμετρα. Ο λόγος για τη θρυλική και φημισμένη (μπορεί και σε όλη την Αθήνα) Βοσκοπούλα στη Βάρη. Περνώντας από τη Βάρης – Κορωπίου το βλέμμα σου θα τραβήξει η ταμπέλα που γράφει «Το καλύτερο εκμέκ της Αττικής» και είναι πραγματικά πολλοί αυτοί που επιβεβαιώνουν και υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για υπερβολές των καταστηματαρχών. Αν είσαι φίλος των «γαλακτερών» γλυκών, εδώ θα βρεις τον παράδεισό σου. Εκμέκ κανταϊφι και τσουρέκι, παγωτό καϊμάκι, κρέμα και ρυζόγαλο είναι μερικά από τα – λίγα και καλά – προϊόντα που ξεχωρίζουν στη Βοσκοπούλα. Και φυσικά, το γαλακτομπούρεκο. Φτιάχνεται όπως όλα με γάλα παραγωγής τους και θα το βρεις ζεστό, μοσχομυριστό, με υπέροχη κρέμα και αέρινο, τραγανό φύλλο.
Γαλυφιανάκης, Ηλιούπολη
Υπάρχει Ηλιουπολίτης που να μην έχει δοκιμάσει το θρυλικό γαλακτομπούρεκο του Γαλυφιανάκη; Αν υπάρχει, τότε κάτι έχει κάνει λάθος. Πολλοί πάντως ορκίζονται πως είναι το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που έχουν φάει, γι’ αυτό και εμείς, κατόπιν δοκιμής, δεν μπορούσαμε να το παραλείψουμε από τη λίστα. Γενικώς, το ζαχαροπλαστείο είναι master στο κομμάτι «σιροπιαστά», αφού θα βρεις εξαιρετικό μπακλαβά, κανταϊφι και φυσικά, το ζητούμενό μας: Τέλεια ψημένο γαλακτομπούρεκο, με μια κρέμα που μοσχοβολά και σε ξετρελαίνει.