Tα πιο λαχταριστά προφιτερόλ που μπορείς να δοκιμάσεις

Μαλακά σου, βελούδινη creme patisserie, λαχταριστή σως σοκολάτας. Η συζήτηση για το πού θα βρούμε το πιο ακαταμάχητο προφιτερόλ στην πόλη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και φέρνει στο προσκήνιο τους καλύτερους δημιουργούς του.

Share this

Ανδριάς

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες του ζαχαροπλαστείου Ανδριάς είναι ότι έχει καταφέρει να ταυτίσει το όνομά του με το προφιτερόλ, προσελκύοντας κόσμο από όλη την Αθήνα. Στο εργαστήριο του παρασκευάζονται καθημερινά φρεσκότατα προφιτερόλ είτε σε ατομικές μερίδες, είτε σε τούρτες, έχοντας ως βάση την ίδια πετυχημένη συνταγή. Φτιαγμένο από πρώτης ποιότητας παχύρρευστη σοκολάτα που καλύπτει τα μαλακά σου, γεμισμένα με πλούσια και αφράτη σαντιγί, το προφιτερόλ του Ανδριά διατηρεί τη φήμη του αναλλοίωτη από το 1972.

  • Κλεισθένους 80, Γέρακας, τηλ.: 210.6046466
  • Σεβαστουπόλεως 64, Αμπελόκηποι, τηλ.:210.6046466
  • Λ. Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη, τηλ.: 210 2755793

Choureal

Η άφιξη του Choureal από τη Θεσσαλονίκη έφερε μαζί της και το ολόφρεσκο χειροποίητο προφιτερόλ του. Η καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα δύο νέων βασίστηκε στη δημιουργία ενός ζαχαροπλαστείου με εξειδίκευση στο προφιτερόλ και τα choux, δίνοντας έμφαση στην πρωτότυπη παρασκευή και σερβίρισμα. Τα προφιτερόλ φτιάχνονται à la minute, τα βλέπεις να “γεννιούνται” μπροστά στα μάτια σου. Εσύ απλά επιλέγεις αν θα γεμίσεις τα φρεσκοψημένα τραγανά choux με λαχταριστή crème pâtissière (βανίλια ή σοκολάτα) ή με χειροποίητο παγωτό, όπως επίσης και την επικάλυψη της σοκολάτας Valrhona που επιθυμείς αλλά και μία από τις γαρνιτούρες τους.

Ερμού 18 & Διομείας 2, Σύνταγμα, τηλ.: 2103317883

Κασσιανή

Η Κασσιανή στην Πετρούπολη είναι από εκείνα τα συνοικιακά ζαχαροπλαστεία-φούρνοι που, εν γνώση τους, απέχουν από εντυπωσιασμούς, όπως για παράδειγμα με κάποια ιδιαίτερη και εντυπωσιακή βιτρίνα. Διότι η ίδια η κυρία Κασσιανή και ο γιος της, Δημήτρης Οικονομίδης, έχουν αποφασίσει να ρίχνουν όλη τους την ενέργεια, την αγάπη και το μεράκι, στα δημιουργήματά τους. Το προφιτερόλ, αποτελεί έναν από τους πιο άξιους εκπροσώπους τους. Ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση σοκολάτας και τα ολόφρεσκα σου. Η όλη αυτή απλότητα στη γεύση είναι τελικά και η πιο επιτυχημένη και δυσεύρετη.

Βενιζέλου Ελευθερίου 129 & Ανατολικής Ρωμυλίας, Πετρούπολη, τηλ.: 2105019480

Μέλισσα

Εδώ η ιστορία μιλάει από μόνη της. Σχεδόν έναν αιώνα πίσω, το 1925, ο Κωνσταντινουπολίτης παππούς σέρβιρε παγωτό ‘Σικάγο’ σε ένα αλλιώτικο Περιστέρι. Τώρα πια, ο Χρήστος Μπιτσακτσής μοιράζεται το όνομα και το πάθος του πρεσβυτέρου του, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα ζαχαροπλαστείο -σήμα κατατεθέν των δυτικών προαστίων. Η σχέση αποκλειστικότητας με τα βιολογικά υλικά, αλλά και με την αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της σοκολάτας, τη VALRHONA, επιβεβαιώνει την ανωτερότητα του προφιτερόλ της Mέλισσας. Η σως σοκολάτας έχει σαν βάση μια πανάλαφρη crème anglaise ενώ τα σου είναι γεμισμένα με κλασική κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ο συνδυασμός τους, απλά υπέροχος.

Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ.: 210 5711055

Nouvelle Patisserie

Πίσω από τη σεμνή είσοδό του, το μικροσκοπικό Nouvelle Patisserie κρύβει μεγάλες απολαύσεις τις οποίες ετοιμάζει ευλαβικά στο εργαστήριό του από το 1982. Μια από τις μεγαλύτερες, το αυθεντικό κλασικό προφιτερόλ του, το οποίο αποτελείται από αφράτα σου γεμισμένα με βελούδινη κρέμα πατισερί και επικάλυψη από παχύρρευστη σοκολάτα με ροζέτες σαντιγί. Πιστό στην αρχή της πιο ποιοτικής πρώτης ύλης, το Nouvelle Patisserie δεν διαπραγματεύεται την τελειότητα.

Λεωφόρος Αμφιθέας 168, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210-9833096

Palet

Αποτελούμενο από 100% χειροποίητη σοκολάτα, η οποία δημιουργείται αποκλειστικά και μόνο στη μονάδα παραγωγής του ζαχαροπλαστείου του Palet, το διάσημο προφιτερόλ μένει ίδιο και απαράλλαχτο από το 1977. Η χειροποίητη creme patisserie και τα μαλακά σουδάκια συνδυάζονται υπέροχα, αφήνοντας μια πραγματικά βελούδινη υφή. Διάλεξε κάποια από τις ενδιαφέρουσες παραλλαγές του, όπως λευκή σοκολάτα, πορτοκάλι, ή καραμέλα. Μία από τις βασικές αρχές του ζαχαροπλαστείου είναι να μην πουληθεί κανένα γλυκό, αν δεν είναι εντελώς φρέσκο κι αυτό είναι κάτι που εκτιμάται από τους επισκέπτες που σπεύδουν να έρθουν (και) από μακριά.

Λεωφ.Καλαμακίου 16, Άλιμος, τηλ.: 210 982815

Riviera

Το πολίτικο ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου και της Γλυφάδας φημίζεται για την τούρτα – βουνό προφιτερόλ που θα λυγίσει και εκείνους που “δεν είναι του γλυκού”. Το αδιαμφισβήτητο best seller του Riviera εντυπωσιάζει πρώτα από όλα στην μεγαλειώδη του όψη, όμως η μαγεία αυτού του γλυκού βρίσκεται στη συνταγή του που παρασκευάζεται ίδια και απαράλλαχτη εδώ και πάνω από 30 χρόνια στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου. Είναι φτιαγμένο με τέτοια μαεστρία έτσι ώστε να μη σε λιγώνει και, παρά το “βάρος” του, να παραμένει ελαφρύ.

  • Τρίτωνος 119, Παλαιό Φάληρο Τηλ: 210-9826670
  • Λεωφόρος Δημάρχου Μεταξά Άγγελου 21, Γλυφάδα , τηλ. 210-8942718

Σοκολάτα

Έχοντας ως βάση τη γαλλική ζαχαροπλαστική και χρησιμοποιώντας την κορυφαία σοκολάτα Valrhona, στη Σοκολάτα δεν διαπραγματεύονται τις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Ίσως αυτό αποτελεί κι έναν από τους λόγους ότι από το 2008 και το πρώτο ζαχαροπλαστείο στο Χαϊδάρι, πλέον μετρούν ακόμη τέσσερα “αδερφάκια” σε διάφορα σημεία της πόλης. Το ξακουστό προφιτερόλ τους είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Σερβίρεται σε γυάλινο μπολ, και διατείθεται σε 2 λαχταριστές γεύσεις, είτε με σως σοκολάτας γάλακτος, είτε με σως μαύρης σοκολάτας και γεμιστά σουδάκια – σε κάθε περίπτωση- με μια φίνα και ελαφριά κρέμα πατισερί.

  • Αγωνιστών Στρατοπέδου 76, Χαϊδάρι, τηλ.: 21 0581 0780
  • Βελβενδού 14, Κυψέλη, τηλ.: 210 8252536
  • Ατταλείας 244, Κορυδαλλός, τηλ.: 210 4979770
  • Σαχτούρη 90, Καλλίπολη Πειραιά, τηλ.: 210 3245852
  • Ελευθερίου Βενιζέλου 59-61, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9353146

Sorolop

Από το 2014, η γωνία Μεταξά και Εμμανουήλ Μπενάκη έχει δύο βιτρίνες που στάζουν γλύκα και μπόλικη σοκολάτα. Το προφιτερόλ τους – το οποίο φτιάχνεται με πραγματική crème patisserie και με σως σοκολάτας δικής τους συνταγής- αποτελεί ένα από τα λίγα κι εκλεκτά δημιουργήματά τους, γι’αυτό και έχουν πάντα στόχο την γευστική τελειότητά του. Η ειδοποιός διαφορά του Sorolop έγκειται στην απόλυτη ελευθερία του επισκέπτη. Διότι εδώ μπορείς να απολαύσεις προφιτερόλ με δύο σουδάκια “για τη γεύση”, μέχρι όσα πραγματικά θες. Η επιλογή συνεχίζεται στην προσθήκη (ή όχι) της σαντιγί, της κρύας ή ζεστής σοκολάτας από πάνω, (bitter, σοκολάτα γάλακτος, ή λευκή σοκολάτα) αλλά και στο τελικό φινίρισμά του, το καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Εμμ. Μπενάκη 61 & Μεταξά, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3801118

Το Πρώτο της Βάρης

Θα τα δεις να ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου, θα δεις την φρέσκια Βέλγικη σοκολάτα (την οποία χρησιμοποιούν αποκλειστικά στο ζαχαροπλαστείο) να μπλέκεται με τα φρεσκότατα σου, φτιαγμένα από τα πιο αγνά υλικά και φυσικά, θα φύγεις με το προφιτερόλ των ονείρων σου. Χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, το Πρώτο της Βάρης βάζει πάνω από όλα την ποιότητα και αυτό φαίνεται από την πρώτη κιόλας μπουκιά. Το ζαχαροπλαστείο έχει μεταφερθεί σε νέο κατάστημα, στο Δίλοφο Βάρης (το κατάστημα της Γλυφάδας δεν λειτουργεί πια).

Λεωφόρος Βάρης και Σητείας,  Δίλοφο Βάρης, τηλ.: 210 8959550

Κείμενο: Ιωάννα Παχούλη