Tα καλύτερα street food στο κέντρο της Αθήνας

Ζουμερά burgers, χειροποίητα πεϊνιρλί, spicy φαλάφελ και άλλες ethnic γεύσεις, hot dogs, κρουασάν, vegan προτάσεις και γλυκιές αμαρτίες στις πιο χορταστικές street food στάσεις της πόλης.

Share this

Η Αθήνα είναι η αρχόντισσα του street food και αυτό αποδεικνύεται από τον παρακάτω οδηγό. Γυρίσαμε τα στενά της, κάναμε τις δοκιμές μας και παρουσιάζουμε τις καλύτερες street food γεύσεις του κέντρου (εκτος από σουβλάκι, το οποίο αξίζει από μόνο του πολλούς οδηγούς, όπως αυτός που θα βρεις στο link αυτό).

Black Salami, Εξάρχεια

Black Salami, ο φούρνος με τα σάντουιτς για τα οποία μιλάει όλη η Αθήνα

Το Black Salami, το micro-bakery στα Εξάρχεια, φτιαγμένο από την ομάδα του διάσημου Philos Athens, στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεθώνης, έχει ξετρελάνει το αθηναϊκό κοινό. Ο λόγος; Αφράτα ψωμάκια, φοκάτσιες, flatbread, πίτες, αλλά και brunch σε street εκδοχή και φυσικά, σάντουιτς με ποιοτικά τυριά και αλλαντικά, όπως αυτό με παστράμι Νέας Υόρκης, πεκορίνο, τουρσί, λάχανο και καρότο.

Lagom, Μοναστηράκι

Στο Lagom μαθαίνεις τι θα πει «pasta to go» και δοκιμάζεις ζυμαρικά που φτιάχνονται μπροστά σου, είναι έτοιμα σε μόλις λίγα λεπτά, σερβιρισμένα μέσα σε ένα άκρως «ινσταγκραμικό» κυπελάκι και μπορείς να τα πάρεις μαζί στη βόλτα σου τριγύρω. Όσο για τις επιλογές στο μενού, είναι πολλές και (πίστεψέ μας) δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Ξεχωρίσαμε το De La Nona, με μοσχαρίσιο ραγού, μανιτάρια, λευκή σάλτσα και λάδι τρούφας, το Crispy Chicken & Parmesan με τραγανό κοτόπουλο, λευκή σάλτσα παρμεζάνας και μανιτάρια σοτέ, καθώς και στο Mama’s Pasticcio με κιμά, μπεσαμέλ και μιξ τυριών. Σου έτρεξαν και εσένα τα σάλια;

Amandine's Bagels, Σύνταγμα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @amandine_bagels

‘Εχοντας αποκτήσει την τέχνη της δημιουργίας του bagel στο Παρίσι, η Γαλλίδα Αμαντίν αποφάσισε, πριν από μερικά χρόνια, να ανοίξει το δικό της street food μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με τον συνέταιρό της, Μιχάλη. Όπερ και εγένετο. Από τότε ετοιμάζει υπέροχα bagels, όπως το bagel του μήνα, (καταπληκτική σύνθεση το bagel με καραμελωμένο χοιρινό κότσι, κρέμα τυριού με σχοινόπρασο, σως κράνμπερι και καραμελωμένη κολοκύθα ή το bagel με ψητό φρέσκο τόνο, στραγγιστό κατσικίσιο γιαούρτι με κάπαρη, καραμελωμένο φρέσκο κρεμμύδι, ψητή πιπεριά Φλωρίνης και chutney αχλάδι). Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις εσύ τα υλικά της επιλογής σου. Τα νεοϋορκέζικα χειροποίητα γλυκά, οι φρέσκες σαλάτες, οι σούπες, οι δροσεροί χυμοί και ο καφές συμπληρώνουν το προσεγμένο μενού.

Saitama, Κεραμεικός

Πρόκειται για ένα δημιουργικό project από τον Σταμάτη Σταματιάδη (γνωστό από το Buñuel στο Κολωνάκι) που συνεργάστηκε με τον σεφ Άνταμ Κοντοβά (τα πιάτα του οποίου εδώ στα νότια απολαμβάνουμε στο Mr Fox της Γλυφάδας), με τους δυο τους να φέρνουν ένα πρωτότυπο concept στα πολυσύχναστα στενά του Κεραμεικού. Στο Saitama θα βρεις χειροποίητα κεμπάπ που ψήνονται στα κάρβουνα. Εμείς ξεχωρίσαμε αυτό με τον μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά με σάλτσα kabayaki, μαγιονέζα με μίσο, τηγανητό κρεμμύδι και γουακάμε (να σημειωθεί ότι συνοδεύεται από αραβικές πίτες, αρωματικό ρύζι και δικές τους πίκλες), ενώ ανάμεσα στις noodles συνταγές που υπάρχουν στο μενού, ξεχωρίσαμε επίσης αυτά με την ψητή πανσέτα και κίμτσι, κινέζικο λάχανο, τηγανητό κρεμμύδι και ενταμάμε.

Smash’n Bun, Κολωνάκι

Smash 'n Bun: Ένας ολοκαίνουργιος ναός του burger στο Κολωνάκι

Ο Γιώργος Μελισσάρης και ο Γιάννης Μωράκης ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Τόμας Γκρούμπατς και ανέθεσαν στον ταλαντούχο και πολυβραβευμένο, στον χώρο του fine dining, σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου το ανατρεπτικό project Smash’ n Bun στο Κολωνάκι. Εκλεκτός, 100% ελληνικός μοσχαρίσιος κιμάς 40 ημερών dry-aged, ζυμώνεται μόνο με αλάτι σε μπάλα και στη συνέχεια πιέζεται δυνατά με ειδικές πρέσες πάνω στην καυτή επιφάνεια ψησίματος, μέχρι να αποκτήσει πάχος μόλις μισό εκατοστό. Το απίστευτο comfort αποτέλεσμα συμπληρώνουν το χειροποίητο bun από βιολογικό αλεύρι, το οποίο ζυμώνεται και ψήνεται στο Smash’n Bun, ενώ όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως για παράδειγμα το τυρί, το μπέικον και η ντομάτα είναι βιολογικά.

Eatery Μπαϊρακτάρης, Μοναστηράκι

Όπως πολύ σωστά κατάλαβες ήδη από το όνομα του καταστήματος, το Eatery συνδέεται με τον θρυλικό Μπαϊρακτάρη στο Μοναστηράκι. Για την ακρίβεια, αποτελεί το νέο εγχείρημα της οικογένειας του Σπύρου Μπαϊρακτάρη, που επαναπροσδιορίζει την έννοια της πίτας. Την ίδια στιγμή, βάζει στο πιάτο μεσογειακές γεύσεις, ψητά στα κάρβουνα αλλά και vegetarian επιλογές, που σου δίνουν τον πιο γευστικό λόγο να αναζητήσεις μία θέση στα τραπεζάκια της πλατείας Αγίας Ειρήνης, ακόμη και από νωρίς το πρωί. Εδώ οι πίτες είναι χειροποίητες, φτιαγμένες με δικής τους συνταγή που δίνει ένα ωραίο και αφράτο αποτέλεσμα και ψήνονται καθημερινά εντός του καταστήματος, ανοίγουν σαν φάκελος και γεμίζουν με απολαυστικούς συνδυασμούς υλικών. Για να πάρεις μια γεύση, στο Eatery Μπαϊρακτάρης θα βρεις Breakfast Pita με ομελέτα φούρνου, καπνιστό μπέικον, χαλούμι ψητό, ντομάτα και βασιλικό για να ξεκινήσεις δυναμικά τη μέρα σου.

Guerilla Chef Burger, Εξάρχεια

Σεφ και ιδιοκτήτης του ο Fahd Kassem. Αυτός είναι ο Guerilla Chef και ίσως τον γνωρίζεις ήδη από τα food festivals που έχει λάβει μέρος ή από το food truck του ή το λιβανέζικο πρωινό που σέρβιρε στο six dogs. Όλα όμως αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Στο σήμερα έχουμε ένα μοναδικό burger project, το Guerilla Chef Burgers, το οποίο σερβίρει μόνο ένα burger, με αφράτο χρυσαφένιο ψωμάκι, ποιοτικό λεπτό μπιφτέκι που το αγκαλιάζει, λιωμένο τυρί και κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα. Αυτά και τίποτα άλλο.

Overoll, Μοναστηράκι

Το Overoll είναι το προϊόν της προσπάθειας τριών νέων ζαχαροπλαστών. Ο Άλκης Ζέρβας, ο Σπύρος Παππάς και ο Γιάννης Κικίρας αποφάσισαν να μην ανοίξουν έναν ακόμη μοντέρνο φούρνο, αλλά ένα μαγαζί που θα αποθεώνει το croissant. Εκεί μια βιτρίνα γεμάτη καλούδια σε περιμένει να διαλέξεις. Οι επιλογές είναι και γλυκές και αλμυρές. Όλες τους, έχουν αυτή την υπέροχη βουτυράτη γεύση του croissant και τα φύλλα σπάνε μελωδικά στο στόμα σου. Δώδεκα διαφορετικές εκδοχές croissant, μεταξύ αυτών ένα με πραλίνα φουντουκιού, τσιζκέικ με κόκκινα φρούτα και σταφίδες και ρούμι. Εμάς μας ξετρέλανε και το κράφιν με καραμέλα βουτύρου, και το ρολό βανίλιας με κρέμα πατισερί. Στα αλμυρά να δοκιμάσεις το croissant σπανακόπιτα και εκείνο με το λουκάνικο, μπέικον και ντομάτα.

Keenkies, Εξάρχεια

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keenkies (@keenkies)

Αλμυροί λουκουμάδες σε διάφορες εκδοχές -σκέτη κόλαση (όπως αυτοί με καπνιστό τσένταρ, τραγανό μπέικον και σχοινόπρασο, που ξεχωρίσαμε), λαχταριστά ιδιαίτερα και τεράστια, εδώ που τα λέμε, πεϊνιρλί, υπέροχα γλυκά και vegan επιλογές (απαραίτητη η δοκιμή των λουκουμάδων – vegan pastitsio με κιμά από μανιτάρια πλευρώτους και μπεσαμέλ βρώμης). Το Keenkies είναι πραγματικά kinky, αφού φτιάχνει καθημερινά αλμυρούς και γλυκούς πειρασμούς στους οποίους δεν μπορείς να αντισταθείς και αποτελούν τον τέλειο συνοδό για τη βόλτα σου στην πόλη, κάθε ώρα της ημέρας.

Ancho, Μοναστηράκι

Μετά από τρία καταστήματα σε Χαλάνδρι, Κηφισιά και Γλυφάδα, ένα νέο κατάστημα Ancho άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Αιόλου 25. Εκεί σε περιμένει μια Do It Yourself εμπειρία. Αρχικά, διαλέγεις τη βάση που επιθυμείς μέσα από διάφορες επιλογές όπως nachos, chimichangas και burrito bowls και φυσικά την αγαπημένη τριάδα της Tex-Mex κουζίνας -tacos, burritos και quesadillas. Στη συνέχεια, επιλέγεις τη γέμισή σου ανάλογα με τη διάθεση και τις προτιμήσεις σου. Θα βρεις σιγομαγειρεμένο για ώρες μοσχάρι barbacoa, χοιρινό carnitas με chipotle paste, χειροποίητο χοιρινό γύρο Al Pastor, chicken asada αλλά και spicy shrimps που μπορείς μάλιστα να συνδυάσεις και με κρέας για μια surf ‘n turf εμπειρία. Σειρά έχουν τα extras και οι salsas.

Γαλιάντρα, Μετακουργείο

Μία καντίνα που δεσπόζει σε έναν υπέροχο χώρο στο Μεταξουργείο που θυμίζει παλιά Αθήνα. Αντί για τραπέζια υπήρχαν βαρέλια που βάφτηκαν πολύχρωμα, σημαιάκια και λαμπιόνια διακοσμούν τον χώρο και θυμίζουν πανηγύρι ή φεστιβάλ και ένας κατάλογος που θες να τον φας όλο, αφού στην Γαλιάντρα έχει δημιουργηθεί ίσως η νοστιμότερη αυλή της πόλης. Στο μενού τα θρυλικά κεφτεδάκια της Γωγούς Δελογιάννη, hot dogs, λαχταριστά, ιδιαίτερα burgers αλλά και επιλογές της κλασικής ελληνικής κουζίνας, όπως το κοκκινιστό κρέας, σε street food εκδοχή.

Αμερικάνα, Μετς

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ (@amerikanagr)

Μία αμερικάνα στο Μετς σε προσκαλεί να γευθείς τις πιο αμαρτωλές γεύσεις. Ας ξεκινήσουμε με το κρόνατ, που είναι φτιαγμένο από ζύμη κρουασάν, που κόβεται με το κουπ-πατ του ντόνατ και τηγανίζεται σε λάδι. Μετά πάμε στις πιο πρόσφατες αφίξεις του καταλόγου. Χοτ-ντογκ το οποίο έχει γίνει σήμα κατατεθέν, τηγανητές πατάτες και παγωτό. Τι άλλο θέλεις από αμερικάνικο street food; Μπορώ να σου μιλάω ώρες για το χοτ ντογκ του αλλά θα σωπάσω και θα σου πω να πας να το δοκιμάσεις. Δεν είναι μακριά, μέχρι το Μετς πρέπει να πας.

Guarantee, Κουκάκι

Στο Guarantee η απόλαυση είναι εγγυημένη. Aπό το 1988 μέχρι σήμερα, το σαντουιτσάδικο της οδού Βεΐκου ετοιμάζει τα πιο διάσημα (και ουκ ολίγες φορές βραβευμένα) σάντουιτς με εκλεκτές γεμίσεις. Τόσο με τυριά, όπως παρμεζάνα, γραβιέρα Κρήτης και Νάξου με μπούκοβο, μετσοβόνε, βουβαλίσια μοτσαρέλα, λαδοτύρι Μυτιλήνης και πολλά ακόμη) όσο και με αλλαντικά, όπως σαλάμι με τρούφα, jamon, καπνιστό χοιρινό Μαύρου Δάσους που διαλέγονται ένα – ένα και κόβονται την ώρα της παραγγελίας. Εννοείται ότι, με λίγη φαντασία και όρεξη, όλα χωρούν στα υπέροχα ψωμάκια του Guarantee: από αρνάκι ψητό μέχρι φιλεταρισμένος σολομός και φυσικά, σπιτικές σάλτσες και αλοιφές.

Talking Breads, Εξάρχεια

Η φρέσκια ζύμη που βγαίνει από τον φούρνο μοσχοβολά όλο και περισσότερο όσο πλησιάζεις στη γωνία της οδού Στουρνάρη και Σπύρου Τρικούπη 11. Στο Talking Breads θα βρεις sandwiches σε χειροποίητο ψωμί βουτύρου, όπως με χοιρινό, κοτόπουλο ή αρνί σούβλας ή μανιτάρια για εσένα που δεν θέλεις κρέας, αλλά και λαχταριστά burgers σε εξίσου χειροποίητο ψωμάκι brioche. Σαλάτες, pizza rolls αλλά και κολασμένα γλυκά, όπως το choco psycho burger με μπιφτέκι σοκολάτας γάλακτος, τραγανή πραλίνα, λευκή σοκολάτα και σαντιγί, συμπληρώνουν τον κατάλογο ενός εκ των πιο αγαπημένων street foods της Αθήνας.

Kora, Κολωνάκι

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kora Bakery (@korabakery)

Όλα τα ψωμιά του Kora φτιάχνονται με προζύμι και ωριμάζουν για τουλάχιστον 16 ώρες πριν μπουν στο φούρνο για ψήσιμο. Μέσα σε αυτά κλείνονται ιδιαίτερα υλικά που συνθέτουν νόστιμα σάντουιτς, ενώ αξίζει αν πετύχεις την υπέροχη φοκάτσια. Στο κομμάτι των βιενουαζερί τώρα, όλες οι σφολιάτες φτιάχνονται με γαλλικό βούτυρο από τη Νορμανδία και περνούν μια μπελαλίδικη διαδικασία ωρίμασης 72 ωρών πριν ψηθούν και τοποθετηθούν στην βιτρίνα. Δώσε μια ευκαιρία στα διάφορα γλυκά και αλμυρά κρουασάν, αλλά και στο cardamon roll που θα σε εντυπωσιάσει.

Tuk Tuk, Κουκάκι

Το γνήσιο thai food στο Κουκάκι, πέρα από το κουκλίστικο εσωτερικό του (με διακοσμητικά μαζεμένα ένα-ένα από τα ταξίδια ενός εκ των ιδιοκτητών), αποτελεί μια τέλεια ιδέα για ένα on the go γεύμα. Η ανοιχτή του κουζίνα ετοιμάζει πιάτα όπως το Karipap Gai, δηλαδή ταϊλανδέζικα πιτάκια γεμιστά με κοτόπουλο, κάρυ και πατάτα, το λατρεμένο Pad Thai, την παραδοσιακή σούπα Τom Ka Khai με κοτόπουλο, γάλα καρύδας, καλαμπόκι, λεμονόχορτο, φύλα καφίρ, κάλαγκαν και κόλιανδρο και πολλές ακόμη σπεσιαλιτέ που μαγειρεύονται και σερβίρονται με βάση την ταϊλανδέζικη παράδοση.

Falafellas, Μοναστηράκι

Το μικροσκοπικό αλλά πασίγνωστο μαγαζάκι της Αιόλου συνήθως το εντοπίζεις από μέτρα μακριά, μιας και οι λάτρεις του φαλάφελ περιμένουν υπομονετικά στην ουρά (η οποία όμως κινείται γρήγορα). Κάτι ξέρουν. Πρωταγωνιστές, τα φαλάφελ τσέπης ή γίγας σε αραβική πίτα μαζί με δροσερή σος γιαουρτιού ή καυτερή σάλτσα, ταχίνι και φρέσκα λαχανικά. Εξαιρετικές και οι δύο τους σαλάτες, (ταμπουλέ και χούμους), αλλά και τα κεφτεδάκια τους.

Fika, Ακρόπολη

Ένα χαριτωμένο micro-bakery που άνοιξε σχετικά πρόσφατα και φουρνίζει καθημερινά κρουασάν και άλλα καλούδια για τα οποία ήδη παραμιλάει όλη η Αθήνα. Το κρουασάν είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο Fika, αφού εδώ θα βρεις όχι ένα ούτε δυο, αλλά εννέα διαφορετικά, γλυκά και αλμυρά κρουασάν για να δοκιμάσεις (και πρώτα, να θαυμάσεις στη βιτρίνα, αδυνατώντας να διαλέξεις). Μεταξύ άλλων θα βρεις γλυκά κρουασάν αμυγδάλου, σοκολάτας και βουτύρου, κρουασάν με κόκκινα φρούτα και λευκή σοκολάτα, με crumble μήλου ή φιστίκι, αλλά και αυτό με τη χειροποίητη μπεσαμέλ, ζαμπόν, παρμεζάνα και αυγό, που μας άνοιξε την όρεξη.

Mama Tierra, Εξάρχεια

Το Mama Tierra, που είναι στην ουσία το «αδελφάκι» του ομώνυμου vegan εστιατορίου στην Ακαδημίας, μας συστήθηκε σχετικά πρόσφατα με ένα εντελώς διαφορετικό concept και μενού. Το νέο Mama Tierra κινείται σε μια αμιγώς street food λογική και βρίσκεται στην Ακρόπολη, στο ιδανικό δηλαδή σημείο για να κάνεις τις πιο ωραίες βόλτες «παρέα» με μια νόστιμη και vegan street food λιχουδιά. Το μενού περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερο σουβλάκι με πίτα καλαμποκιού ή ολικής και γύρο μανιταριών που αποτελεί ίσως και το best seller του (και θα βρεις σε δυο εκδοχές, την ελληνική και την ινδική), burgers σε τρεις διαφορετικές εκδοχές (και με μαύρο ψωμάκι από ενεργό άνθρακα) και hot dogs.

Smak, Μοναστηράκι

Τα μοσχοβολιστά πεϊνιρλί του Smak ψήνονται μπροστά στα μάτια σου σε καυτή πέτρα με τις πιο αρωματικές και ντελικάτες χειροποίητες φρέσκες ζύμες αργής ωρίμασης. Πεϊνιρλί μοτσαρέλα και κεφαλοτύρι, με σουτζούκι, με μανιτάρια, αλλά και πιο ευφάνταστα, όπως με καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο ή με παντζάρι, φακή, μυρωδικά και σως γιαουρτιού. Οι επιλογές είναι πολλές και δεν περιορίζονται μόνο σε αλμυρές, καθώς στη ζύμη αυτή γίνονται και γλυκά θαύματα, όπως το smak με σοκολάτα, κρέμα βανίλια και κομμάτια φράουλας. Ό,τι κι αν επιλέξεις φουρνίζεται εκείνη τη στιγμή, με το εξαιρετικό ψήσιμο του να ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Thess Bao, Μοναστηράκι

Μετά από δυο καταστήματα στην συμπρωτεύουσα, τα οποία φαίνεται πως θερμά αγκάλιασε ο κόσμος, το «Thess Bao», το project με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Δημήτρη Παμπόρη, συστήθηκε και στο αθηναϊκό κοινό του street food σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία, στην οδό Περικλέους στο Σύνταγμα. Πληθώρα επιλογών bao buns που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Εμπνευσμένα από γεύσεις και υλικά από τη διεθνή αλλά και την ελληνική κουζίνα, υπόσχονται να καλύψουν κάθε γούστο. Από κρεατικά όπως η πανσέτα ή η πάπια, μέχρι θαλασσινά όπως η γαρίδα, vegan γεύσεις, κολοκυθοκεφτέδες, αραντσίνι, γεύση μουσακά, ακόμη και γλυκά υλικά.

Holy Llama, Σύνταγμα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Holy Llama (@holyllamacreativebaking)

Το Holy Llama που μας συστήθηκε στην περιοχή του Υμηττού, αλλά άνοιξε και δεύτερο, dine in κατάστημα στο κέντρο, είναι το πρώτο vegan new age bakery. Βιενουαζερί, όπως κρουασάν σε διάφορες εκδοχές (με γέμιση από βιολογικό φυστίκι Αιγίνης ή διπλοφουρνιστό με κρέμα αμυγδάλου). Ετοιμάζονται επίσης σάντουιτς και breakfast bowls με χειροποίητα ψωμιά και φρέσκα υλικά, τσουρέκια, puddings, κέικ, κράφιν.

Borghese, Παγκράτι

Το Borghese στο Παγκράτι ήρθε για να μας μυήσει στην ιταλική street food κουλτούρα με τον δικό του τρόπο. Εκεί θα βρεις ιταλικά καλούδια για να πάρεις στο σπίτι, από ζυμαρικά, αλλαντικά και τυριά, μέχρι μαρμελάδες και κρασιά, αλλά και 21 επιλογές σάντουιτς με ιδιαίτερα υλικά από τη γειτονική χώρα για να φας στο χέρι ή για να καθίσεις στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, χαζεύοντας την περαντζάδα. Τα τυριά και τα αλλαντικά που θα μπουν μέσα στο σάντουιτς είναι δικής τους εισαγωγής από Ιταλία και κόβονται μπροστά σου, ενώ συνοδεύονται από υλικά όπως chutneys, χειροποίητες μαρμελάδες, αβγοσαλάτα, σάλτσα αλά vitello tonnato, πέστο από φιστίκι και άλλους νόστιμους συνδυασμούς, που κλείνονται σε φρεσκοψημένα ψωμιά από το -διάσημο πια- Kora bakery.

Βig Mouth, Μοναστηράκι

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Big Mouth (@bigmouthsandwiches)

Τα υπερχορταστικά δημιουργήματα των δύο αδερφών από την Κωνσταντινούπολη συνδυάζουν το τέλειο ψήσιμο, τα φρέσκα υλικά και φυσικά, το κατάλληλο ψωμί. Οι κολασμένες sandwich-επιλογές, με το λευκό χωριάτικο με προζύμι ή ολικής αλέσεως ψωμί, κομμένο σε φέτες και ψημένο στο grill να κλέβει την παράσταση, δίνουν προτάσεις σε κάθε γούστο. Από το Belle Monto με καπνιστό μπούτι χοιρινό, bacon, μανιτάρια και κρεμμύδια σωτέ, blue cheese σως, σπανάκι και μουστάρδα, μέχρι το Italiano με κεφτεδάκια, σάλτσα, τυρί Melt, πίκλες, κρεμμύδι και dijonese. Στο Big Mouth ετοιμάζουν και brioche sandwiches όπως τα spicy philly steak και N.Y. Style.

Begg for Egg, Μοναστηράκι

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beggforegg (@beggforegg.athens)

Το αβγο-στέκι ή αλλιώς, Begg for Egg μας σύστησε το πρωτότυπο concept του στην καρδιά της Αθήνας, στις αρχές του 2022 και έγινε αμέσως talk of the town. Διαθέτει έναν πλούσιο κατάλογο (17 διαφορετικές επιλογές) με σάντουιτς από ψωμάκια brioche που κρύβουν μέσα τους αβγά σε διάφορες μορφές και άλλα υλικά που «παντρεύονται» μαζί τους. Από το Mr. Egg με τα άπαντα του αβγού (αφού περιλαμβάνει scrambled eggs, μαρμελάδα φράουλα, σχοινόπρασο, Begg for Egg sauce και Egg sauce), μέχρι το Sandwich garlic (με σκορδόψωμο brioche, scrambled eggs, αβγό τηγανητό, cheddar, μπέικον, σχοινόπρασο, Begg for Egg sauce και Egg sauce) και το Sandwich teriyaki BBQ (με αβγό τηγανητό, αυγό βραστό, BBQ chicken, σχοινόπρασο, Begg for Egg sauce και Egg sauce) και πολλούς ακόμη διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών.

Food Truck

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Food Truck (@foodtruckgr)

Η κινητή καντίνα που ανά πάσα στιγμή αλλάζει μέρη στην Αθήνα αλλά και πόλεις στην Ελλάδα αποτελεί ιδέα και άψογη εκτέλεση του αστροφυσικού, Γιώργου Γληνού. Διάσημο δημιούργημα, οι ποντιακοί γκεζλεμέδες του, με αγνά και βιολογικά υλικά, όπως σπανάκι, τυρί, άνηθο, δυόσμο και αυγό μέχρι παστουρμά και αρνίσιο κιμά. Ουσιαστικά βάση του γκεζλεμέ αποτελούν τα χαρακτηριστικά τραγανά φύλλα περέκ, όπως ονομάζονται. Μιας και δεν έχει κάποιο μόνιμο πόστο, το Food Truck φροντίζει να ενημερώνει το κοινό του μέσα από τα social media για κάθε επόμενη στάση του.

Άριστον, Σύνταγμα

Στον αριθμό 10 της οδού Βουλής, σε μια κάποτε μικρή, αναπτυσσόμενη πόλη, την Αθήνα, γεννήθηκε το 1906 η (πλέον) πιο ξακουστή τυρόπιτα της πόλης, όπου απολάμβαναν, μεταξύ άλλων, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Κωστής Παλαμάς. Έναν αιώνα και κάτι αργότερα, είναι ακόμα στο ίδιο ακριβώς σημείο, με τα ίδια αγνά υλικά, το ίδιο μεράκι και αγάπη αλλά με απείρως μεγαλύτερη φήμη. Η βουτυράτη τυρόπιτα κουρού είναι πάντα καυτή, μιας και με το που βγαίνει το ταψί, γίνεται ανάρπαστη.

Feyrouz, Μοναστηράκι

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @feyrouz_athens

Με καταβολές από την Αντιόχεια, το Λίβανο, την Κύπρο και την Κωσταντινούπολη, η οικογένεια πίσω από το Feyrouz ετοιμάζει φρέσκα, χειροποίητα και γεμάτα μεράκι σπιτικά εδέσματα. Λαχματζούνια όπως το ομώνυμο Feyrouz με λευκή λεπτή χειροποίητη ζύμη με μοσχαρίσιο κιμά, προζυμένιες φωλιές, σαλάτες, σούπες και πεϊνιρλί (το λεγόμενο πιντέ) -αγαπημένο το roostic με κόκκορα κρασάτο και mozzarella- αλλά και χορτοφαγικές πιτούλες όπως την φτόιρ, τη λιβανέζικη πιπεράτη χορτόπιτα με χόρτα εποχής και μπόλικο σουμάκι φτιάχνονται καθημερινά στην αυθεντική streed food γωνιά της Αθήνας.

Cookoomela Grill, Εξάρχεια

To πρώτο plant-based σουβλατζίδικο της Ελλάδας ετοιμάζει street food λιχουδιές, χειροποίητες φρέσκες σάλτσες και φυσικά το μυστικό μείγμα μπαχαρικών για το μοναδικό του γύρο μανιταριών. Πορτομπέλο αλλά και πλευρώτους μαριναρισμένα με μπαχαρικά και ψημένα στο grill, όλα τους είναι ζουμερά και υπερχορταστικά. Η ομάδα του Cookoomela προμηθεύεται τα μανιτάρια από μικρούς παραγωγούς με κριτήριο τη γεύση και την ποιότητα της πρώτης ύλης. Πέρα από τις πίτες μανιταριών, μπορείς να δοκιμάσεις το kebab με σουτζουκάκια από φακή, σάλτσα ντομάτας, τυρί κρέμα από αμύγδαλο.

Pink Flamingo, Σύνταγμα

To μικροσκοπικό δημιούργημα του σεφ Βασίλη Καλλίδη στην οδό Βουλής (ο κάτω όροφος του είναι μόλις 14 τ.μ.), μεγαλουργεί, ετοιμάζοντας dumplings, dim sum, bao bun ημέρας, σαλάτες και γλυκάκια. Το εργαστήριο του γεμίζει καθημερινά από ολόφρεσκα υλικά τα οποία συνδυάζονται ευφάνταστα σε ξεχωριστές ασιατικές γεύσεις

Βρώμικο Μαβίλη

 

View this post on Instagram

 

A post shared by vromiko mavili (@kantina_mavili)

Ξεκάθαρα το πιο αγαπημένο βρώμικο της Αθήνας, το Βρώμικο Μαβίλη είναι η πεμπτουσία του κάθε ξενυχτιού σου. Εδώ και κάποια χρόνια στεγάζεται σε κατάστημα όμως δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο. Αφράτο ψωμάκι με την κλασική, αθάνατη γέμιση. Καλαμάκι, κοτόπουλο, λουκάνικο, στο αλουμινόχαρτο που ξετυλίγεται με περίσσια λαχτάρα για να καταναλωθεί στα παραδίπλα σκαλάκια, παγκάκια, ή στο όρθιο. Παραπέρα δεν φτάνεις.

Mirch, Μοναστηράκι

Το πιο ωραίο -τεραστίων διαστάσεων- ινδικό wrap που μπορείς να φας στην Αθήνα θα το βρεις στο Mirch, που ετοιμάζει ευλαβικά παραδοσιακές εκδοχές του ινδικού street food. Κοτόπουλο tikka, λαχανικά, δροσιστική σος γιαουρτιού, ελαφρά πικάντικο, τυλιγμένο σε φρεσκοψημένη πίτα ναν, το ελαφρώς spicy σουβλάκι αυτό κόβεται στη μέση για διπλή απόλαυση. Εξίσου νόστιμο και το Chicken Korma (κομματάκια από κοτόπουλο μαγειρεμένα με κρέμα γάλακτος, γάλα καρύδας και κάσιους) αλλά και το Chicken Malai Tikka (στήθος από κοτόπουλο μαριναρισμένο σε κρέμα γάλακτος με τζίντζερ, κάρδαμο και πράσινο τσίλι, συνοδεία σος μέντας).

Μόντακιου, Στοά Κοραή

Τζον Μόντεγκιου, ο τέταρτος κόμης του Σάντουιτς κατά τον 18ο αιώνα, είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που επινόησε και έδωσε το όνομά του στο πιο διάσημο είδος γρήγορου φαγητού. Φήμες λένε ότι ο λόγος που δημιουργήθηκε το σάντουιτς ήταν η βαρεμάρα του και για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιχνίδι. Στο Μόντακιου όμως μιλάμε για την πλήρη αποθέωση του σάντουιτς. Ο μαυροπίνακας αλλάζει συνεχώς με υλικά που δεν φαντάζεσαι ότι χωράνε σε ένα σάντουιτς. Εγώ όμως θα σου προτείνω δύο αγαπημένα μου. Το Μόντακιου με σαλάμι finocchiana, τυροσαλάτα, τηγανητό αυγό και ψητά κολοκυθάκια, και το Δράμα με χοιρομέρι Δράμας, τυροσαλάτα χειροποίητη και καραμελωμένα κρεμμύδια. Μέσα στην στοά Κοραή υπάρχει ένας μικρός ναός του σάντουιτς.

Mama Kefte, Σύνταγμα

Οι αγαπημένες σου κεφτέδες έγιναν street food. Σε τούτο το μαγαζί οι κεφτέδες αποθεώνονται. Είναι τραγανιστοί, πρωτότυποι και πεντανόστιμοι. Μοσχαρίσια, black Angus, γαλοπούλας, κεμπάπ, χοιρινά με πικάντικο λουκάνικο τσορίθο, αλλά και χορτοφαγικά όπως μανιταριών, λαχανικών, με βρώμη, φακές και πιπεριές Φλωρίνης, ξαπλώνουν σε τηγανητές πατάτες και περιχύνονται με σάλτσα της επιλογής σου. Μην τολμήσεις να αντισταθείς στα κεφτεδάκια «του Καίσαρα», με κεφτεδάκια γαλοπούλας, ή στα «Moloko» με coloeslow, ανανά, τσιπς τορτίγιας και μοσχαρίσια κεφτεδάκια.