Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά από τα ιστορικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας
Xmas Guide 2023- 26/12/2023
Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτες, δίπλες, πληθωρικές σοκολατίνες, μαρόν και φινετσάτες μαρέγκες. Τα παραπάνω γλυκά από τα πιο ιστορικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας ολοκληρώνουν τα γιορτινά τραπέζια και αναδεικνύονται στους πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων.
Όλοι έχουμε τα δικά μας αγαπημένα γιορτινά γλυκά που συνοδεύονται από αναμνήσεις οικογενειακών τραπεζιών. Μια βόλτα σε μερικά από τα πιο ιστορικά ζαχαροπλαστεία του κέντρου της Αθήνας θα γλυκάνουν τη νοσταλγική διάθεση και θα φέρουν στο τραπέζι σου τη χαρά των Χριστουγέννων.
Ζαχαροπλαστεία όπως ο Ασημακόπουλος και το Μητροπολιτικόν, το Desire ή ο Σκαφίδας, συνεχίζουν την παράδοσή τους στα ποιοτικά γλυκά, θυμίζοντάς μας τα οικογενειακά τραπέζια των παιδικών μας χρόνων. Ακόμα κι αν μπαίνεις στην κουζίνα σου για μελομακάρονα και κουραμπιέδες, μια φουρνιά δεν είναι ποτέ αρκετή. Και σίγουρα, θέλεις να τα πλαισιώσεις με γλυκά – σήμα κατατεθέν των γιορτών, όπως αυτά με κάστανο, σοκολάτα και αφράτη μαρέγκα. Θα τα βρεις, στα vintage ζαχαροπλαστεία της Αθήνας.
Αφοί Ασημακόπουλοι, Εξάρχεια
Ένα από τα πιο θρυλικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, αφού λειτουργεί ασταμάτητα στο ίδιο μέρος από το 1915, ο Ασημακόπουλος ξεκίνησε ως γαλακτοπωλείο. Σήμερα, τις ημέρες των Χριστουγέννων, το ζαχαροπλαστείο έχει την τιμητική του. Μελομακάρονα με εκλεκτό μέλι και γεμιστά με καρύδι, κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και αρωματική βασιλόπιτα είναι τα φαβορί των ημερών. Φυσικά, δεν λείπουν οι σοκολατένιες δημιουργίες και οι τάρτες με ελληνικό κάστανο αλλά και τα comfort γλυκά του χειμώνα, όπως η κρέμα με φρέσκο γάλα και βανίλια Μαδαγασκάρης.
Μητροπολιτικόν, Σύνταγμα
Το ζαχαροπλαστείο προσφέρει λαχταριστά μελομακάρονα όλο τον χρόνο, αλλά αυτή την περίοδο αποτελούν ξεκάθαρα το highlight του. Το Μητροπολιτικόν φημίζεται επίσης για τα ρετρό γλυκίσματά του, όπως καριόκες και αμυγδαλωτά, ενώ από τα πιο «μοντέρνα» γλυκά, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα ταρτάκια σοκολάτας.
Desire, Κολωνάκι
Αν ψάχνεις ένα φίνο γλυκό για το γιορτινό τραπέζι, που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, αυτό είναι η τούρτα Saint Honoré του Desire. Το ίδιο ισχύει και για το Mont Blanc (αγαπημένο γλυκό με κάστανο) αλλά και τις bitter σοκολατίνες. Στα γλυκά των ημερών τώρα, στο Desire τα μελομακάρονα έρχονται σε λαχταριστές μπουκίτσες και οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με φρέσκο βούτυρο.
Σκαφίδας, Κυψέλη
Ένα από τα παλιότερα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα, ο Σκαφίδας φημίζεται για τα ρετρό γλυκά του, όπως η πάστα αμυγδάλου, η νουγκατίνα και η σεράνο, τα οποία βγαίνουν και σε τούρτα για το γιορτινό τραπέζι. Εδώ βρίσκεις κουραμπιέδες σε σχήμα μισοφέγγαρου με φρέσκο βούτυρο και χοντροκομμένα αμύγδαλα, μελομακάρονα απίστευτα μυρωδάτα αλλά και παραδοσιακό μπακλαβά και κανταϊφι, για τα οποία είναι διάσημο το ζαχαροπλαστείο. Σε πιο μοντέρνες εκδοχές, βρίσκεις βασιλόπιτα με επικάλυψη σοκολάτας (αν και η κλασική του, με άρωμα πορτοκάλι και πασπαλισμένη με μπόλικη ζάχαρη άχνη, είναι πάντα εγγύηση).
Αριστοκρατικόν, Σύνταγμα
Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την τέχνη της σοκολάτας και όχι άδικα, αφού από το 1928 έως σήμερα, το ζαχαροπλαστείο μένει πιστό στην ποιότητα. Τα σοκολατάκια του Αριστοκρατικόν λατρεύτηκαν από προσωπικότητες όπως η Μαρία Κάλλας και παραμένουν κλασικά όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και ως γνωστόν, γιορτές χωρίς σοκολάτα δεν γίνεται.
Pastry Family, Παγκράτι
Στο θρυλικό ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου, το signature γλυκό δεν είναι άλλο από το συννεφένιο choux φράουλα – ένα γλυκό κόσμημα για το τραπέζι. Βρίσκεις όμως καλοφτιαγμένα μαρόν γλασέ, χριστουγεννιάτικους κορμούς, κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και ελληνικό αμύγδαλο και μελομακάρονα σε μικρές μπουκιές, με ψιλοκομμένο καρύδι στη γέμιση και μέλι Κυθήρων από τον Γιάννη Πρωτοψάλτη.
Πελίτ, Πλατεία Αμερικής
Στο Πελίτ στην πλατεία Αμερικής τρως επικά decadent γλυκά όπως πολίτικα κρουασάν, κέικ, τσουρέκι και εκμέκ. Φυσικά δεν λείπουν τα γιορτινά κεράσματα, όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα ενώ από την Πόλη έρχεται και η συνταγή της βασιλόπιτας.
Στάνη, Ομόνοια
Ένα γαλακτοπωλείο που μετράει ενενήντα χρόνια ζωής είναι η Στάνη, η οποία φημίζεται για την κρέμα, το ρυζόγαλο και το γιαούρτι της. Με την επιμονή στις αγνές πρώτες ύλες και σεβασμό στην παράδοση, η Στάνη παραμένει ο πιο αυθεντικός προορισμός στο κέντρο της Αθήνας. Για τις γιορτινές ημέρες, βρίσκεις κουραμπιέδες που βασίζονται στο καλό βούτυρο, μελωμένες δίπλες και καλοφτιαγμένα μελομακάρονα.
Πετέκ, Βικτώρια
Η ιστορία του Πετέκ ξεπερνά τα 40 χρόνια και η παράδοση στα ολόφρεσκα γλυκά με συνταγές από την Κωνσταντινούπολη συνεχίζεται από την επόμενη γενιά. Εδώ βρίσκεις από σοκολατίνες και μαρέγκες με φρούτα μέχρι προφιτερόλ και μηλόπιτες σε σχήμα τριαντάφυλλο. Τα μελομακάρονα τραγανά, μελωμένα, αρωματικά, πασπαλισμένα πλουσιοπάροχα με τριμμένο καρύδι (βρίσκεις και πιο μικρές μπουκιές γεμιστές με καρύδι) και οι κουραμπιέδες στρογγυλοί και μοσχομυριστοί.