Τα value for money στέκια για ψάρι στα νότια

Summer In The City

Ποιός είπε ότι η ψαροφαγία είναι πια μια απλησίαστη γαστρονομική απόλαυση; Συγκεντρώσαμε τα μαγαζιά των νοτίων που μπορείς να δοκιμάσεις φρέσκο ψάρι και θαλασσινά μένοντας εντός budget.

Share this

Επειδή το καλοκαίρι (και κάθε εποχή εδώ που τα λέμε) θέλει το ψαράκι, το θαλασσινό και το ουζάκι του, προτείνουμε τα value for money μαγαζιά των νοτίων με εκλεκτές γεύσεις εντός budget.

Αντιγόνη, Θυμάρι

Η Αντιγόνη με τη χαλικόστρωτη αυλή και τις μουριές βλέπει τη θάλασσα από ψηλά και αποτελεί το ιδανικό spot για να απολαύσεις ένα γεύμα ή δείπνο χαζεύοντας τον οριζόντα. Η κουζίνα του μαγαζιού δε, είναι ένας ακόμη λόγος για να το επισκεφτείς. Εντάξει, ο πιο σημαντικός! Θράψαλα, χταποδάκι και καλαμαράκια συνδυάζονται άψογα με τα δελεαστικά ορεκτικά όπως το τηγανόψωμο ή τα τηγανητά κολοκυθάκια και μας οδηγούν αβίαστα σε ένα από τα τραπεζάκια για να τα απολαύσουμε.

Αντωνία, Τζιτζιφιές

Η ταβέρνα της Αντωνίας στις Τζιτζιφιές είναι φαινόμενο

«Ψαρομεζέδες Αντωνία» είναι το πλήρες όνομα της ταβέρνας η οποία είναι ό,τι προδίδει και το όνομά της: Mια οικογενειακή ψαροταβέρνα με μία τρομερή μαγείρισσα, την κυρία Αντωνία, που σερβίρει εκλεκτούς μεζέδες με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά. Με τη μαγειρική της τέχνη, η Αντωνία έχει καταφέρει να κατεβάσει όλη την Αθήνα σε ένα τζιτζιφιώτικο στενό. Πατάτες τηγανητές, που είναι εγγύηση γιατί είναι κομμένες στο χέρι, κολοκυθάκια τηγανητά κομμένα σε λεπτές ροδέλες -ακριβώς δηλαδή όπως πρέπει ώστε να είναι τραγανά- και βεβαίως μια μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά. Πιάτα απλά αλλά πεντανόστιμα, φτιαγμένα μόνο με μεράκι και φρέσκες πρώτες ύλες.

Απόμερο, Θυμάρι

Αν ο δρόμος σου σε πάει προς Σούνιο ή για μπάνιο στις παραλίες πριν, τότε αξίζει να κάνεις μια στάση στο Θυμάρι, όπου θα βρεις το Απόμερο. Όνομα και πράμα, αφού η ταβέρνα, που λειτουργεί σταθερά από το 1993 στο ίδιο σημείο, δεν είναι διακριτή από τον παραλιακό δρόμο και χρειάζεται να ξέρεις πού πηγαίνεις για να την εντοπίσεις. Εδώ θα βρεις ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Απλές γεύσεις, αλλά γεμάτες νοστιμιά. Φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, που προμηθεύονται από τους ντόπιους ψαράδες. Ψητές γαρίδες, τηγανητά καλαμαράκια, γαύρο μαρινάτο, χταποδάκι και πολλές ακόμη επιλογές θα τις απολαύσεις κάτω από τις μουριές και πάνω στο χαλικάκι. Όπως παλιά. 

Θεόδωρος και Ελένη, Λεγραινά

Λίγο πριν το Σούνιο και λίγο μετά το μπάνιο σου στα Λεγραινά, αν είσαι τυχερός και βρεις τραπέζι, θα φας τα πιο λαχταριστά μύδια της Αττικής στο εστιατόριο «Θεόδωρος και Ελένη». Εδώ θα βρεις φρέσκο ψαράκι, από ψιλό όπως μαρίδα ή γαύρο, μέχρι μεγάλο ημέρας, ανάλογα την ψαριά. Το ψάρι τους το προμηθεύονται από την περιοχή τριγύρω, κατά βάση από το Λαύριο. Σημείωσε πως σε όλα τα πιάτα οι μερίδες είναι κάτι παραπάνω από γενναίες.

Καλάμια, Λαγονήσι

Θα βρεις την ταμπέλα για την ταβέρνα στο 39ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου. Πρόκειται για μία από τις πρώτες ψαροταβέρνες που άνοιξαν στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1947. Προσφέρει μόνο φρέσκο ψάρι, με ξακουστό πιάτο μία απίστευτη γαριδομακαρονάδα και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Αυτά είναι τα Καλάμια.

Κόλλιας - Ψαράκια και Θαλασσινά, Γλυφάδα

Ο Τάσος Κόλλιας που ανέλαβε να ανανεώσει τα Ψαράκια και Θαλασσινά της Γλυφάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ψαροφαγία. Στον κομψό χώρο του απολαμβάνουμε τους γαστρονομικούς θησαυρούς της θάλασσας σε ωραίες εκδοχές, χορταστικές μερίδες και value for money τιμές. Χταπόδι σχάρας, γαρίδες και φρέσκο ψαράκι είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις, ενώ ωραία επιλογή είναι και ένα πιάτο με ζυμαρικά που θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή.

Λάμπρος, Βουλιαγμένη

Είναι το παλαιότερο εστιατόριο θαλασσινών που θα βρεις σήμερα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και ένας από τους must προορισμούς για όσους ξέρουν και αγαπούν το καλό ψάρι. Σε προνομιακή θέση απέναντι από τη λίμνη της Βουλιαγμένης και με μαγευτική θέα στον Σαρωνικό, διατηρεί αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια την ταυτότητα του ως ένα από τα εκλεκτά εστιατόρια για φρέσκο ψάρι. Η μεγάλη βιτρίνα με την τεράστια ποικιλία από φρέσκα ψάρια, σου ανοίγουν την όρεξη με το που θα περάσεις την πόρτα του, με το ψητό ψάρι στα κάρβουνα να αποτελεί σπεσιαλιτέ τους.

Μαρίδα, Λεγραινά

Η θρυλική ψαροταβέρνα, που βρίσκεται από το 1930 στα Λεγραινά, είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή. Όλοι ξέρουν ότι στη Μαρίδα θα βρουν θαλασσινά και φρέσκα ψάρια, τα οποία το μαγαζί προμηθεύεται από ανεμότρατες και καΐκια από το Λαύριο. Δεν είναι τυχαίο που δουλεύει εξίσου και τον χειμώνα. Όσο για τις σπεσιαλιτέ τους: Αυτές είναι το κριθαρότο γαρίδας, το ριζότο σουπιάς, ο γαύρος μαρινάτος και, βεβαίως, το μαριδάκι.

Μπακαλιαράκι, Παλαιό Φάληρο

Γνήσια ψαροταβέρνα, με τις κλασικές ξύλινες καρέκλες, τις μπλε και λευκές αποχρώσεις, το χάρτινο καρό τραπεζομάντηλο και τη μυρωδιά της θάλασσας, ακόμη και αν δεν βρίσκεται δίπλα της. Το Μπακαλιαράκι στο κέντρο του Παλαιού Φαλήρου είναι σταθερή αξία για ντόπιους και μη, όταν θες ατόφιο, φρέσκο, νόστιμο φαγητό. Στα plus σημείωσε το χαρακτηριστικό «ελαφρύ τηγάνι» του. Τηγανητά καλαμαράκια, πατάτες τηγανητές και οτιδήποτε μαγειρεύεται εκεί με αυτόν τον τρόπο, κρύβει μέσα του όλη τη γεύση που πρέπει, χωρίς να σε βαρυστομαχιάσει ή αργότερα να σου προκαλέσει δυσφορία.

Σαρδελάκι, Γλυφάδα & Βουλιαγμένη

Ένα από τα πιο γνωστά ψαροφαγικά εστιατόρια των νοτίων προαστίων, είναι το Σαρδελάκι που βρίσκεται στη Γλυφάδα, αλλά και τη Βουλιαγμένη (με τέλεια θέα στη θάλασσα). Εδώ θα σε υποδεχθούν με ένα μεγάλο δίσκο με τα ορεκτικά και αλοιφές, σε μικρά πιατάκια, για να τσιμπάς μέχρι να ετοιμαστούν τα κυρίως. Ρώτησε για τα πιάτα ημέρας αλλά μην παραλείψεις και το πιο εμβληματικό πιάτο του εστιατορίου την ψητή σαρδέλα, που συνοδεύεται από ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμυδάκι. Must είναι επίσης τα τηγανητά καλαμαράκια

Τσιρόπουλος, Βάρκιζα

Τα θαλασσινά έχουν τους δικούς τους κανόνες απόλαυσης και το μαχαιροπίρουνο δεν είναι πάντα απαραίτητο αξεσουάρ -πώς αλλιώς να ευχαριστηθείς το μικρό τηγανιτό γαριδάκι ή τα οστρακοειδή που σερβίρει ο Τσιρόπουλοςυ; Βέβαια, επειδή η συγκεκριμένη ταβέρνα είναι γνωστή και για τα πιάτα με ζυμαρικά που σερβίρει, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στις μακαρονάδες με θαλασσινά. Γαριδομακαρονάδα λευκή ή κόκκινη, μαρινάρα με θαλασσινά και λιγκουίνι με αχιβάδες ή μύδια, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές στην κατηγορία pasta που θα σε βάλουν σε «πειρασμό». Όλα τα πιάτα είναι value for money, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Ψαρού, Γλυφάδα

Εδώ και έξι χρόνια η Ψαρού έχει αγκυροβολήσει και στη Γλυφάδα – μετά το Λαύριο – αποτελώντας έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για casual ψαροφαγία στα νότια.Ο κατάλογος είναι πλούσιος από τους θησαυρούς της μεσογειακής κληρονομιάς, με ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια από τα ελληνικά πελάγη. Άλλωστε, οι επιλογές του μενού προσαρμόζονται ανάλογα την εποχή, τον καιρό και το φεγγάρι. Ειδικά για το καλοκαίρι στην πόλη, η Ψαρού της Γλυφάδας, είναι μια μικρή καθημερινή απόδραση για να νιώσεις την απόλυτη ευεξία και χαλάρωση, ώστε να απολαύσεις σπαρταριστές γεύσεις που πλημμυρίζουν από φρεσκάδα, αρώματα και νοστιμιά, σε ένα χώρο με θαλασσινή αύρα.