Πότε πρέπει να πάρει το παιδί μου αντιβίωση (και γιατί τα αντιβιοτικά δεν “δουλεύουν” στις ιώσεις)
Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο εναντίον των βακτηρίων και δεν έχουν καμία ένδειξη στην περίπτωση ιογενών λοιμώξεων. Με απλά λόγια, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία χρησιμότητα στην καταπολέμηση των ιών.
- 21/03/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Πρέπει τα παιδιά να παίρνουν συχνά αντιβίωση; Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στις συνήθεις ιώσεις; Η Παιδίατρος με έδρα τη Βούλα Κατερίνα Κατσιμπάρδη αναλύει το πρόβλημα της Πολυφαρμακίας στα παιδιά και απαντά σε ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα των γονιών.
Γράφει η Κατερίνα Κατσιμπάρδη
Πολυφαρμακία είναι η λήψη πολλαπλών φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, που ευτυχώς δεν είναι τόσο συχνή στα παιδιά. Η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντοτε μετά από κλινική εξέταση.
Θα έλεγα ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη αφορά γονείς και ιατρούς που θα ζητήσουν ή θα χορηγήσουν αρκετά φάρμακα και η δεύτερη εκείνους που δεν επιθυμούν να λάβουν και δεν χορηγούν συχνά φάρμακα. Είναι σημαντικό, κάθε απόφαση να λαμβάνεται από τον θεράποντα ιατρό, αφού λάβει υπόψιν του το ιστορικό, την κλινική εικόνα του παιδιού και αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασής του.
Κάποιες φορές οι γονείς, κυρίως λόγω αγωνίας και ανασφάλειας, ζητούν από τον παιδίατρο να χορηγήσει αντιβίωση στο παιδί τους, προκειμένου να «προλάβουν» ή να αντιμετωπίσουν πιο δραστικά μια κατάσταση. Στην περίπτωση υψηλού πυρετού που επιμένει, πανικοβάλλονται και ζητούν αντιβίωση, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο το παιδί θα απυρετήσει και θα γίνει γρήγορα καλά.
Τα αντιβιοτικά αποτελούν τη θεραπεία εκλογής σε μικροβιακές λοιμώξεις, και όχι σε ιογενείς λοιμώξεις. Ένα παιδί που πηγαίνει παιδικό σταθμό θα παρουσιάσει τουλάχιστον 5-7 επεισόδια ιώσεων ανά έτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που αρρωσταίνει θα πρέπει να πάρει αντιβίωση ή ότι υπάρχει «πρόβλημα» επειδή αρρωσταίνει συχνά. Είναι αναμενόμενο να περάσει αυτή τη φάση, ειδικά όταν πηγαίνει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό. Τη φετινή χρονιά, η νοσηρότητα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και πολλά παιδιά πέρασαν αρκετές ιώσεις, κάποιες εκ των οποίων ήταν σοβαρές σε βαθμό που να χρειάζονται αρκετά φάρμακα ή νοσηλεία.
Η κλινική εξέταση από τον παιδίατρο, η εικόνα και η πορεία ενός παιδιού είναι τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν εάν θα πρέπει να λάβει αντιβίωση. Ένα παιδί με οξεία μέση ωτίτιδα ή στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, θα πρέπει να λάβει άμεσα αντιβίωση, ενώ σε ένα παιδί με ιογενή λοίμωξη συστήνεται συντηρητική αντιμετώπιση και παρακολούθηση. Στο κοινό κρυολόγημα και στις συνήθεις ιώσεις δεν χρειάζεται να χορηγήσουμε αντιβίωση.
Θα πρέπει λοιπόν, να εξηγήσουμε στους γονείς ότι δεν χρειάζεται κάθε φορά τα παιδιά να παίρνουν αντιβίωση, ειδικά στην περίπτωση μιας ίωσης. Επίσης, τονίζουμε στους γονείς τη σημασία της εξέτασης και της επανεξέτασης, εφόσον χρειάζεται, η οποία δεν αντικαθίσταται από την τηλεφωνική επικοινωνία ή τη φωτογραφία που θα στείλουν στον παιδίατρο ώστε να κάνει διάγνωση και να δώσει θεραπεία εξ αποστάσεως.
Να θυμάστε ότι:
- Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο εναντίον των βακτηρίων και δεν έχουν καμία ένδειξη στην περίπτωση ιογενών λοιμώξεων.
- Η άσκοπη και υπέρμετρη κατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να δημιουργήσει αντοχή στα αντιβιοτικά, και τελικά όταν πραγματικά τα χρειασθεί ο οργανισμός μας να μην είναι τόσο αποτελεσματικά.
- Στην περίπτωση που πρέπει το παιδί σας να λάβει αντιβίωση, ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας για τις ημέρες θεραπείας, μην χορηγείται λιγότερες ημέρες αντιβίωση στην προσπάθειά σας να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό του.
Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD
Παιδίατρος
Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ
www.katsibardi.gr
Δαρδανελίων 44, Βούλα 16673
Τ: 2130381617
fb: Κατερίνα Κατσιμπάρδη Παιδίατρος