ΔΕΣ: Ένα διαφορετικό γυμνάσιο, που επανασχεδιάζει την εκπαίδευση μέσα από την ολιστική, βιωματική μάθηση
Η νέα εποχή της Εκπαίδευσης
Μέσα στη φύση, περιτριγυρισμένο από κτήματα και ελαιώνες, το νέο Γυμνάσιο του Διαδραστικού Ευρωπαϊκού Σχολείου (ΔΕΣ), με αρχιτεκτονική που ενισχύει τη μάθηση, πολυλειτουργικούς χώρους και ενσωμάτωση της τεχνολογίας, προσφέρει μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία που ξεπερνά τα παραδοσιακά όρια του σχολείου.
- 17/02/2025
- Κείμενο: Zωή Πατσιώλη
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Μια σχολική αυλή που θυμίζει κατασκήνωση. Ένα σχολείο που θυμίζει σπίτι. Μαθητές που διαμορφώνουν οι ίδιοι τους χώρους τους. Διδασκαλία που δεν περιορίζεται σε μια τάξη με θρανία. Το νέο Γυμνάσιο του ΔΕΣ, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2024-2025, είναι μια πραγματικότητα που αλλάζει τα δεδομένα της εκπαίδευσης, όπως παραδοσιακά την έχουμε στο μυαλό μας. Το Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο έχει άλλωστε αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία γραμμένη στο DNA του και αποτυπωμένη ήδη εδώ και χρόνια στον Παιδικό Σταθμό, στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό του.
Το Γυμνάσιο βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου, σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού και είναι σχεδιασμένο με βάση τα σύγχρονα πρότυπα αρχιτεκτονικής για τη δόμηση καινοτόμων σχολείων. «Το νέο κτήριο χαρακτηρίζεται από μια φιλική προσέγγιση “home edition”, που μετατρέπει το σχολικό περιβάλλον σε έναν οικείο χώρο μάθησης. Η αρχιτεκτονική του έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την άνεση και την ευελιξία, προσφέροντας λειτουργικά και ευχάριστα περιβάλλοντα που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση. Ένα παράδειγμα αυτής της καινοτόμου προσέγγισης είναι οι χώροι που έχουν σχεδιαστεί από τους ίδιους τους μαθητές, όπως το music booth, ενισχύοντας το αίσθημα της κοινότητας και της προσωπικής συμμετοχής. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, το σχολείο μετατρέπει κάθε γωνιά του σε χώρο όπου οι μαθητές μπορούν να εκφράζονται, να δημιουργούν και να αναπτύσσονται ολιστικά» λέει στο NouPou η ιδρύτρια του ΔΕΣ, Δρ. Μπίλη Κωνσταντάρα.
Έχοντας ως επίκεντρό του τη βιωματική, ενεργητική μάθηση, το ΔΕΣ ενθαρρύνει τη διεξαγωγή μαθημάτων και εκτός της σχολικής αίθουσας. Ζωτικής σημασίας άλλωστε είναι οι εξωτερικοί χώροι του, που συνδυάζουν εξειδικευμένες ζώνες για αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργικά εργαστήρια και καλλιτεχνική έκφραση: «Ο εξωτερικός χώρος ενός σχολείου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ολιστική ανάπτυξη των μαθητών, διότι παρέχει ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα, κοινωνική αλληλεπίδραση και βιωματική μάθηση. Στο δημοτικό μας σχολείο, οι λιτοί χώροι ενθαρρύνουν την ελευθερία της φαντασίας και της δημιουργικότητας, προσφέροντας στα παιδιά ένα περιβάλλον για εξερεύνηση και ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων. Αντίθετα, οι έφηβοι χρειάζονται χώρους εμπλουτισμένους με ποικίλες δραστηριότητες που όχι μόνο υποστηρίζουν την ακαδημαϊκή τους πρόοδο, αλλά και ενισχύουν την κοινωνική τους ανάπτυξη, την αυτοέκφραση και την ομαδικότητα. Η αυλή του Γυμνασίου του Διαδραστικού Ευρωπαϊκού Σχολείου είναι σχεδιασμένη με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες των εφήβων. Αυτή η πλούσια και δυναμική διαμόρφωση όχι μόνο ενισχύει τη συγκέντρωση και τη συμμετοχή των μαθητών, αλλά τους προσφέρει επίσης το περιβάλλον που απαιτείται για την ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων και για την επίτευξη μιας βαθύτερης, βιωματικής μάθησης. Συνολικά, ο εξωτερικός χώρος στο Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο λειτουργεί ως καταλύτης για μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία, προσαρμοσμένη στις διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών» συνεχίζει η δημιουργός του ΔΕΣ.
Μέσα από προγράμματα όπως το μίνι γκολφ, το ping-pong, υπαίθριο σκάκι, Lego square, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οι μαθητές εξερευνούν, δημιουργούν και εξελίσσουν δεξιότητες ζωής, καλλιεργώντας την αυτοπεποίθηση και τη συνεργασία. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι, πέραν του βασικού προγράμματος, έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τα μαθήματα που θα παρακολουθούν, βασιζόμενοι στα ενδιαφέροντά τους και τις μελλοντικές τους επαγγελματικές προοπτικές.
Ας αφήσουμε όμως την εμπνεύστρια αυτού του ιδιαίτερου, καινοτόμου σχολείου, να μας μιλήσει λίγο πιο αναλυτικά για τη φιλοσοφία και την εκπαιδευτική του προσέγγιση:
«Το Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο αναδιαμορφώνει ριζικά την εκπαιδευτική εμπειρία απομακρυνόμενο από το τυπικό σχολικό μοντέλο και υιοθετώντας μια ολιστική, μαθητοκεντρική προσέγγιση. Σε ένα περιβάλλον που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εφήβων, το νέο Γυμνάσιό μας ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης των μαθητών μέσω καινοτόμων διδακτικών μεθόδων και τεχνολογικά εξελιγμένων εργαλείων. Η εμπειρία της μάθησης μετατρέπεται σε μια ενεργή διαδικασία, όπου οι μαθητές εμπλέκονται δημιουργικά και αναπτύσσουν κρίσιμες δεξιότητες για το μέλλον, ξεπερνώντας τα παραδοσιακά όρια της ακαδημαϊκής διδασκαλίας».
«Στο σχολείο μας, κάθε μαθητής βρίσκεται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, απολαμβάνοντας ένα εξατομικευμένο και ασφαλές περιβάλλον μάθησης. Ο μικρός αριθμός μαθητών ανά τάξη εξασφαλίζει την προσωπική προσοχή των εκπαιδευτικών, την ουσιαστική αλληλεπίδραση και τη στήριξη της μοναδικότητας κάθε παιδιού. Το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον του σχολείου μας, μέσα στη φύση, προσφέρει έναν ιδανικό χώρο για μάθηση και ανάπτυξη, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή γνώση με βιωματικές δραστηριότητες».
«Η ασφάλεια αποτελεί για εμάς απόλυτη προτεραιότητα, διασφαλίζοντας ένα προστατευμένο περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούν να αναπτυχθούν ελεύθερα, με χώρο και χρόνο για να εκφραστούν, να μάθουν και να προοδεύσουν».
«Καλούμε τους μαθητές μας να γίνουν μέρος μιας σχολικής κοινότητας που αγκαλιάζει την προσωπικότητα κάθε παιδιού, προσφέροντάς τους μια ολιστική εκπαίδευση που τους προετοιμάζει όχι μόνο ακαδημαϊκά, αλλά και για τη ζωή».
«Επιπλέον, το σχολείο βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης για το πρόγραμμα Middle Years Programme (MYP) του IB, γεγονός που ενισχύει τη δέσμευσή μας για εκπαιδευτική αριστεία και καινοτομία».
«Αυτό το σχολείο είναι ό,τι δεν έχει καν φανταστεί κάποιος, προσφέροντας μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία που προσαρμόζεται στις σύγχρονες προκλήσεις και ενισχύει την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε μαθητή».
Τι ρόλο παίζει όμως η Τεχνολογία σε ένα σχολείο όπως το ΔΕΣ; Το Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο, έχοντας συμπληρώσει πλέον τα 20 χρόνια του, φροντίζει συνεχώς να εξελίσσεται ακολουθώντας την αιχμή της τεχνολογίας και εισάγοντας σταθερά νέες καινοτομίες. «Αναγνωρίζοντας ότι οι νέες γενιές είναι ψηφιακά γηγενείς, ενσωματώνουμε την τεχνολογία ως θεμέλιο της εκπαιδευτικής μας προσέγγισης. Η τεχνολογία δεν λειτουργεί απλώς ως εργαλείο διδασκαλίας, αλλά ως καταλύτης καινοτομίας, επιτρέποντας την εξατομίκευση της μάθησης και την ανάπτυξη απαιτούμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Επιπλέον, το σχολείο μας συντονίζει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που μας τοποθετεί στην πρώτη γραμμή της εκπαιδευτικής καινοτομίας. Μέσω της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στη μαθησιακή διαδικασία, παρέχουμε προσαρμοσμένες διδακτικές προσεγγίσεις και ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας μια μαθησιακή εμπειρία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε μαθητή. Ταυτόχρονα, διατηρούμε μια ουσιαστική ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα μαθησιακό περιβάλλον που συνδυάζει την ψηφιακή πρόοδο με την επαφή με τη φύση. Αυτός ο συνδυασμός τεχνολογικής καινοτομίας και φυσικού περιβάλλοντος διασφαλίζει την ευεξία των μαθητών και τους προετοιμάζει για ένα μέλλον συνεχούς εξέλιξης, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την κριτική σκέψη, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα».
Έτσι, από τους εξωτερικούς του χώρους που παρέχουν ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα, κοινωνική αλληλεπίδραση και βιωματική μάθηση μέχρι τις καλαίσθητες αίθουσες και τους χώρους μελέτης και αναψυχής, το ΔΕΣ επανασχεδιάζει, όπως λέει και το motto του, καθημερινά την εκπαίδευση, διαμορφώνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να ανταποκρίνεται στο σήμερα και, κυρίως, στο αύριο των μαθητών του. Οι ίδιοι οι μαθητές του, άλλωστε, μιλούν για ένα σχολείο που τους δίνει φτερά, με διαδραστικά μαθήματα, καινοτόμες μεθόδους και καθηγητές που τους εμπνέουν να σκέφτονται διαφορετικά.
Οι μαθητές μιλούν για την εμπειρία τους στο Γυμνάσιο του ΔΕΣ
Γιώργος Φίλιος: «Το σχολείο των ονείρων μου»
«Το να είμαι ένας από τους πρώτους μαθητές του νέου γυμνασίου ΔΕΣ μού δίνει μεγάλη χαρά. Για μένα είναι το σχολείο των ονείρων μου. Οι καθηγητές κάνουν το μάθημά τους όσο πιο ενδιαφέρον γίνεται. Οι εξωτερικοί χώροι είναι πολύ ωραία διαμορφωμένοι. Πάντως, αυτό που μου έκανε πιο μεγάλη εντύπωση είναι οι καρέκλες- θρανία με τα ροδάκια, που έχουμε στην τάξη μας».
Αιμιλία Ζουρνατσίδου: «Το αγαπημένο μου σημείο: Τα τραπέζια του ping-pong (και η ιστορία τους)!»
«Το αγαπημένο μου σημείο στο σχολείο είναι ο χώρος όπου παίζουμε ping- pong. Ασχολούμαι πολύ με αυτό το παιχνίδι αλλά υπάρχει μια ιστορία από πίσω. Μαζί με άλλα παιδιά από το σχολείο, συμμετείχαμε σε μία εκδρομή στην Ελβετία. Εκεί, επισκεφθήκαμε ένα camp το οποίο είχε μερικά τραπέζια ping- pong. Όλοι είχαμε ενθουσιαστεί. Παίζαμε όλη μέρα και η κυρία Μπίλη, η ιδρύτρια του σχολείου μας, αποφάσισε να φέρει και στο δικό μας σχολείο τραπέζια ping- pong. Έτσι λοιπόν, αρχίσαμε να παίζουμε όλοι μαζί και να οργανώνουμε τουρνουά».
Βασίλης Γιαννακούλης: «Η μάθηση εδώ γίνεται πιο προσωπική»
«Στο ΔΕΣ, η εκπαίδευση είναι πιο βιωματική και δημιουργική. Οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι πιο διαδραστικές και ενθαρρύνουν τη συνεργασία και την κριτική σκέψη. Η μάθηση γίνεται πιο προσωπική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σχολεία που εστιάζουν περισσότερο στη θεωρητική γνώση και την αποστήθιση»
Κατερίνα Φλασκή: «Η βιωματική μάθηση κάνει τα μαθήματα συναρπαστικά και με βοηθά να κατακτήσω τη γνώση πραγματικά»
«Ένα παράδειγμα βιωματικής μάθησης που μπορώ να δώσω, από κάποιο μάθημα που προσωπικά θεωρώ ενδιαφέρον, είναι η Φυσική. Αφού πρώτα μάθουμε τη θεωρία από τα βιβλία μας, τότε πηγαίνουμε στο εργαστήριο, όπου κάνουμε πειράματα με τη βοήθεια και την επίβλεψη του δασκάλου μας, κάτι που βρίσκω συναρπαστικό. Προσωπικά, η βιωματική μάθηση με βοηθά να κατανοήσω καλύτερα τα μαθήματα, καθώς πιστεύω πως για να μάθω καινούργιες πληροφορίες και να κατακτήσω τη γνώση πραγματικά, δεν φτάνει απλώς να διαβάσω τη θεωρία, αλλά με τη συμμετοχή σε μια συζήτηση μέσα στην τάξη ή σε ένα πείραμα και γενικά με εμπειρικούς τρόπους, μαθαίνω αποτελεσματικότερα».
Κωνσταντίνος Κωβαίος: «Από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο του ΔΕΣ, με την ίδια φιλοσοφία (αλλά πιο απαιτητικό IB πρόγραμμα)»
«Έχοντας φοιτήσει και στην προηγούμενη βαθμίδα του ΔΕΣ, μπορώ με σιγουριά να πω ότι η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ήταν για εμένα σχετικά ομαλή, καθώς το σύστημα, η ιδέα και η φιλοσοφία του ΔΕΣ δεν έχουν αλλάξει. Η μεγάλη αλλαγή για εμένα ήταν η μετάβαση από το PYP (Primary Years Program ) στο MYP (Middle Years Program) του IB, αφού τα μαθήματα είναι περισσότερο απαιτητικά».
Ναταλία Ευθυμιάδου: «Ένα διαφορετικό σχολείο, με καθηγητές που ενδιαφέρονται να πετύχω τους στόχους μου»
«Ήρθα στο ΔΕΣ από ένα άλλο, μεγαλύτερο σχολείο. Το παλιό μου σχολείο είχε πολλά παιδιά και ήταν διαφορετικό. Στο ΔΕΣ βλέπω ότι οι καθηγητές ενδιαφέρονται να πετύχω τους στόχους μου τόσο στα μαθήματα όσο και στις δραστηριότητές μου έξω από αυτά. Γενικότερα, δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμένα προσωπικά και ασχολούνται με διάφορα θέματα που με απασχολούν».
Ινώ Παριάρου: «Ένα δίγλωσσο και πολυπολιτισμικό γυμνάσιο, που διευρύνει τους ορίζοντές μου»
«Προσωπικά το να παρακολουθώ μαθήματα σε δύο γλώσσες είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί μαθαίνω τα ίδια θέματα με διαφορετικές οπτικές και σε διαφορετική γλώσσα. Από την άλλη, στο ΙΒ υπάρχουν κάποια μαθήματα διαφορετικά από τα ελληνικά, που σου ανοίγουν περισσότερο τους ορίζοντες. Η πολυγλωσσία και η πολυπολιτισμικότητα με έχουν βοηθήσει να κατανοώ καλύτερα τους άλλους λαούς. Ένα παράδειγμα είναι όταν γνώρισα κάποιους ανθρώπους από το εξωτερικό που είχαν διαφορετική κουλτούρα και θρησκεία και παρ’ όλ’ αυτά μπόρεσα να συνεννοηθώ και να κατανοήσω τις διαφορές μας ανοίγοντας συζήτηση μαζί τους».
Κωνσταντίνος Μουσερής: «Έτσι θα περιέγραφα το ΔΕΣ σε έναν φίλο μου»
«Αν έπρεπε να περιγράψω το ΔΕΣ σε έναν φίλο μου, θα του έλεγα πως κάνουμε μαθήματα που δεν υπάρχουν στα άλλα σχολεία. Πως έχουμε περισσότερες ευκαιρίες για μάθηση, κάνοντας διάφορες βιωματικές δραστηριότητες, και μπορούμε έτσι να αναπτυχθούμε ακαδημαϊκά και κοινωνικά. Ότι έχω κάνει πολλούς φίλους και έχω δημιουργήσει ευχάριστες αναμνήσεις. Ότι οι καθηγητές είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν και είναι ανοιχτοί για να τους μιλήσουμε για το οτιδήποτε. Τέλος, θα έλεγα πως το σχολείο μας δίνει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus, στη συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού και γενικά σε δράσεις που μας βοηθούν να αναπτύξουμε δεξιότητες για το μέλλον, ενώ το ‘μότο’ του είναι ‘Diversity, Equity, Success’».
Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο
Παιδικός Σταθμός: Καλύμνου 9Α, Βάρη| Τηλ: 210-9689426
Νηπιαγωγείο: Δεμέστιχα 4, Βάρκιζα| Τηλ: 210-8974143
Δημοτικό: Λόφος Μπαράκου (πάνω από Ribas), Βάρκιζα | Τηλ: 210-9656691
Γυμνάσιο: Αγία Μαρίνα Κορωπίου | Τηλ: 210-9656691
www.deschool.eu
Facebook | Instagram | YouTube