ΔΕΣ: Τα αστέρια του έλαμψαν στη Διεθνή Ολυμπιάδα STEM (και μιλούν στο NouPou για την αξέχαστη εμπειρία)
Χτίζοντας το μέλλον των παιδιών μαςΓια τους μαθητές του ΔΕΣ, η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα STEM τον περασμένο Ιούλιο στην Ολλανδία υπήρξε κάτι πολύ παραπάνω από ένα εκπαιδευτικό ταξίδι. Μαζί με τις αποσκευές τους, τα παιδιά κουβάλησαν στη Χάγη όνειρα, προσδοκίες και την ανυπομονησία να μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε ένα διεθνές περιβάλλον. Επέστρεψαν με 14 μετάλλια, πολλούς νέους φίλους και αμέτρητες αναμνήσεις.
- 24/09/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Στη Διεθνή Ολυμπιάδα STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), που διεξήχθη στην Ολλανδία από τις 10 εώς τις 16 Ιουλίου 2024, η Ελλάδα και το Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο (ΔΕΣ) ξεχώρισαν, καθώς οι μαθητές του σχολείου κατέκτησαν συνολικά 14 μετάλλια, έχοντας να διαγωνιστούν με μαθητές από 30 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.
Με φόντο την ιστορική πόλη της Χάγης, οι μαθητές του ΔΕΣ έζησαν στιγμές γεμάτες χαρά, προκλήσεις και υπερηφάνεια. Το ταξίδι αυτό τους άνοιξε νέους ορίζοντες, προσφέροντάς τους -πέρα από τις διακρίσεις και τα μετάλλια- πραγματικά πολύτιμες εμπειρίες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με συνομηλίκους τους από όλο τον κόσμο, ανακάλυψαν την ομορφιά της συλλογικής προσπάθειας και αντάμειψαν τους εαυτούς τους με σημαντικές νίκες – νίκες που δεν αφορούσαν μόνο το αποτέλεσμα, αλλά την ίδια τη διαδικασία της μάθησης.
Μέσα από τις μαρτυρίες των παιδιών και των γονιών τους, ξετυλίγεται μια ιστορία που αποτυπώνει τη μαγεία της συμμετοχής σε μια Ολυμπιάδα γνώσης: η προσπάθεια, η κατάκτηση νέων δεξιοτήτων, οι διασκεδαστικές στιγμές και οι αληθινές νίκες. Αυτή η διοργάνωση ήταν για τους μαθητές μια γιορτή μάθησης και διάκρισης, μια ευκαιρία να εξελιχθούν, να πιστέψουν στον εαυτό τους και να ονειρευτούν ακόμη πιο τολμηρά το μέλλον τους.
Η προετοιμασία, οι προσδοκίες και η εμπειρία της συμμετοχής
«Ειλικρινά, η προετοιμασία δεν ήταν καθόλου έντονη. Δεν ξέραμε ακριβώς τι να περιμένουμε, οπότε το προσεγγίσαμε με αρκετά χαλαρή διάθεση. Ήμασταν απλώς ενθουσιασμένοι που το παιδί μας θα ζούσε αυτή την εμπειρία» λέει η μητέρα της Βικτωρίας Μακράκη, μαθήτριας της Δ’ Δημοτικού που κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στα Μαθηματικά. «Όταν τελικά κέρδισε, μείναμε πραγματικά έκπληκτοι! Αυτό μας έδειξε πόσο ισχυρό είναι το σχολείο και πόσο καλά προετοιμασμένα ήταν τα παιδιά. Ήταν μια περήφανη στιγμή για εμάς και υπογράμμισε πόσα είχαν αποκομίσει από τις σπουδές τους».
Οι γονείς του Θέμη Καμακάρη, μαθητή της Ε’ Δημοτικού, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα Μαθηματικά, συμφωνούν πως η Ολυμπιάδα ήταν, για μικρούς και μεγάλους, μια αλησμόνητη περιπέτεια: «Ξεκινώντας από την προετοιμασία στο σχολείο για τον διαγωνισμό, αλλά και την προσωπική προετοιμασία των παιδιών για ένα τέτοιο ταξίδι στο εξωτερικό, η εμπειρία ήταν συνολικά υπέροχη. Οι διαδρομές προς και από τη Χάγη, η συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό αυτού του βεληνεκούς και ειδικά η κατάκτηση τόσων μεταλλίων ήταν κάτι που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στις μνήμες τόσο των παιδιών όσο και των γονέων που τα συνόδεψαν και έζησαν από κοντά αυτό το γεγονός» σχολιάζουν.
Ο πατέρας του Artem Kondachkov, μαθητή της Ε΄ Δημοτικού, που κέρδισε το Χρυσό στην κατηγορία Science, θυμάται πως «είχαμε μαζί μας ελληνικές σημαίες και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι που αποτελούσαν μέρος μιας μικρής σχολικής ομάδας», ενώ στέκεται ιδιαίτερα στη διοργάνωση: «Η Ολυμπιάδα STEM είχε προετοιμάσει ένα ωραίο πρόγραμμα με μουσεία, λούνα παρκ και άλλα διασκεδαστικά πράγματα, όπως bungee jumping και zip line για τα παιδιά. Στη συνέχεια, οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο του Leiden. Η τελετή απονομής έγινε στη μεγάλη Αίθουσα Συνεδριάσεων, και οι καλύτεροι από τους καλύτερους ανακοινώθηκαν μόνο στο τέλος όλων των υπόλοιπων βραβείων, κάνοντας τα παιδιά να περιμένουν με αγωνία, αλλά και τελικά να ενθουσιάζονται».
Τέλος, η κ. Μαρία Τουντοπούλου, μητέρα της Γεωργιάννας Τσιρτσίκου, μαθήτριας της Δ’ Δημοτικού, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα Μαθηματικά και διάκριση στο coding, περιγράφει πως «από την πρώτη στιγμή που το σχολείο μάς ανακοίνωσε το ταξίδι στη Χάγη, και γνωρίζοντας ότι το ΔΕΣ πάντα συμμετέχει σε υψηλού επιπέδου διοργανώσεις, ενθουσιαστήκαμε και ανυπομονούσαμε να φτάσει η ώρα της αναχώρησης. (…) Συνολικά ήταν μια μοναδική εμπειρία. Μια άψογα οργανωμένη εβδομάδα σε κάθε λεπτομέρεια. Από τις καθημερινές μετακινήσεις μας και τη διαμονή μας, μέχρι τις επισκέψεις μας σε μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Επιστημών, το Άμστερνταμ, την ολοήμερη εκδρομή στο παραμυθένιο πάρκο Efteling, όπου τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους… Ακόμα και στους περιπάτους μας στη Χάγη η ίδια η Μπίλη (σ.σ.: Δρ. Μπίλη Κωνσταντάρα, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣ), ενεργοποιούσε απίστευτα τα παιδιά με ατελείωτες συζητήσεις. Και βέβαια το αποκορύφωμα ήταν ο ίδιος ο διαγωνισμός, όπου τα παιδιά έδωσαν εξετάσεις στο αμφιθέατρο ενός από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ολλανδίας, συνυπάρχοντας και αλληλεπιδρώντας με 800 παιδιά από όλο τον κόσμο, από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, με τελείως ξεχωριστές οπτικές μάθησης. Και μόνο στα αγγλικά! Όλοι με κοινό στόχο. Και, ναι, τα κατάφεραν! Τόσο εμείς οι γονείς, αλλά ακόμα περισσότερο τα ίδια τα παιδιά, ζήσαμε κάτι υπέροχο».
Τα συναισθήματα των μαθητών
Τι σημαίνουν τελικά οι διακρίσεις αυτές για τα παιδιά, τι τα παρακίνησε να δηλώσουν συμμετοχή σε έναν τέτοιο διαγωνισμό και πώς βίωσαν τα ίδια τη διαδικασία του; «Τα παιδιά (την τελευταία μέρα) ανέβαιναν στη σκηνή κρατώντας περήφανα την ελληνική σημαία και έλαμπαν από χαρά! Γέμισαν δύναμη και αυτοπεποίθηση. Απέκτησαν ισχυρό κίνητρο για την κατάκτηση της γνώσης και τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την επόμενη διάκριση» προσθέτει η μαμά της Γεωργιάννας.
Ας αφήσουμε όμως τους μαθητές και τις μαθήτριες να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με δικά τους λόγια:
«Αρχικά ένιωσα όμορφα που επιλέχθηκα να εκπροσωπήσω το ΔΕΣ. Ανυπομονούσα να δω το επίπεδο των γνώσεών μου σε παγκόσμια κλίμακα και να πάρω μέρος σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Αισθάνθηκα χαρούμενος για τις τελικές διακρίσεις μου και περιμένω την επόμενη συμμετοχή μου!» – Κωνσταντίνος Κατσιώρχης, Γ’ Δημοτικού (Χρυσό στα Μαθηματικά – Διάκριση στο Coding)
«Αισθάνομαι πολύ τυχερή και ενθουσιασμένη που συμμετείχα στην Ολυμπιάδα STEM και ακόμη πολύ περήφανη που συμμετείχα και διακρίθηκα σε αυτήν! Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για εμένα και η εμπειρία ήταν φανταστική και πρωτόγνωρη. Με παρακίνησε η αγάπη και το ενδιαφέρον μου για την επιστήμη, τα μαθηματικά, την τεχνολογία, την πληροφορική. Επίσης ήθελα πολύ να συμμετάσχω σε ένα τόσο σημαντικό διεθνές γεγονός και να τιμήσω το σχολείο μου» – Βίβιαν Kαντεμνίδη, ΣΤ’ Δημοτικού: (Διακρίση στο coding)
«Αισθάνθηκα πολύ ωραία, χαρούμενη και περήφανη για όλα τα παιδιά της ομάδας! Αυτό που με παρακίνησε να συμμετάσχω ήταν το πρόγραμμα του ταξιδιού, κυρίως η επίσκεψή μας στο πάρκο Efteling. Και πραγματικά ήταν από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου. Ανυπομονώ για το επόμενο!» –Γεωργιάννα Τσιρτσίκου, μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού (Χάλκινο μετάλλιο στα Μαθηματικά, Διάκριση στο coding)
Μια αγκαλιά αναμνήσεις
Πριν κλείσουμε αυτό το άρθρο, κάναμε στους γονείς των μαθητών μία ακόμα ερώτηση: Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό το ΔΕΣ και ποια στιγμή από τη φοίτηση του παιδιού τους θυμούνται πιο έντονα;
«Δεν είναι μια στιγμή, είναι πολλές οι σημαντικές στιγμές και αναμνήσεις που συνόδευσαν το ταξίδι μας στο ΔΕΣ, από τον παιδικό σταθμό στην έκτη δημοτικού, γεμάτες συγκίνηση, ενθουσιασμό, ευρηματικότητα, αγάπη και φροντίδα. Σίγουρα οι αποφοιτήσεις, οι διακρίσεις, τα πρώτα βήματα σε όλα θα μας μείνουν αξέχαστα, όπως και η αίσθηση της οικογενειακής ατμόσφαιρας, που ήταν διάχυτη» λένε οι γονείς της Βίβιαν.
«Χαραγμένη στη μνήμη μου παραμένει η συμμετοχή του γιου μου στο Mother’s Day, όπου έπαιξε πιάνο και τραγούδησε, καθώς και η συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα STEM» λέει η μαμά του Κωνσταντίνου, ενώ οι γονείς του Θέμη επισημαίνουν πως «το ΔΕΣ είναι ένα σχολείο που δίνει τη δυνατότητα και ενισχύει τα παιδιά στο να ανακαλύπτουν, να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους και τις κλίσεις στους στα αθλήματα, στα μαθήματα και στις δραστηριότητες που υπό άλλες συνθήκες ίσως και να μην μπορούσαν καν να εντοπιστούν».
Ο πατέρας του Artem τονίζει πως «η φιλοσοφία του ΔΕΣ επικεντρώνεται στην ολιστική ανάπτυξη των παιδιών και όχι στην εκπαίδευσή τους σαν ρομπότ που κάνουν επαναλαμβανόμενες ασκήσεις. Αυτό επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών, τα κάνει πιο χαλαρά στο σχολείο, πιο άνετα μεταξύ τους και ανοιχτά στη γνώση. (…) Δεν μπορώ να επιλέξω μόνο μία συγκεκριμένη στιγμή, γιατί η σχολική ζωή στο ΔΕΣ είναι πολύ ανοιχτή στον κόσμο, γεμάτη από σχολικές εκδρομές και εκδηλώσεις όπως το πρόγραμμα της NASA για τον Άρη. Μία από αυτές τις στιγμές είναι σίγουρα η συμμετοχή στην Ελληνική Ολυμπιάδα Ρομποτικής με τον καθηγητή STEM, τον Έβαν. Η άλλη είναι η σχολική εκδρομή στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με τον καθηγητή Φυσικής, τον Κώστα, όπου ο Αρτέμ άρχισε να μαθαίνει σκι!».
Τέλος, οι γονείς της Βικτωρίας σημειώνουν πως «το σχολείο έχει ισχυρό προσανατολισμό στην ακαδημαϊκή αριστεία, αλλά καλλιεργεί και άλλες πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών. Οι δάσκαλοι είναι αφοσιωμένοι και η αίσθηση κοινότητας είναι κάτι που εκτιμούμε πολύ» και καταλήγουν: «Το ΔΕΣ έχει προσφέρει στο παιδί μας μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση και του έχει ανοίξει πολλές ευκαιρίες. Μια στιγμή που μας έχει μείνει αξέχαστη είναι όταν το παιδί μας γύρισε στο σπίτι μετά την πρώτη του νίκη σε σχολικό διαγωνισμό. Ήταν τόσο περήφανο για τον εαυτό του και μπορούσαμε να δούμε πόσο είχε ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του. Ήταν ένας μικρός διαγωνισμός, αλλά ο τρόπος που το σχολείο γιόρτασε την επιτυχία κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή ήταν, μας εντυπωσίασε πραγματικά. Αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι το ΔΕΣ δεν επικεντρώνεται μόνο στο να ωθεί τα παιδιά να επιτυγχάνουν, αλλά και στο να αναγνωρίζει και να καλλιεργεί τη μοναδική δυναμική του κάθε παιδιού».
Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο
Παιδικός Σταθμός: Καλύμνου 9Α, Βάρη | Τηλ: 210-9689426
Νηπιαγωγείο: Δεμέστιχα 4, Βάρκιζα | Τηλ: 210-8974143
Δημοτικό: Λόφος Μπαράκου (πάνω από Ribas), Βάρκιζα | Τηλ: 210-9656691
Γυμνάσιο: Αγία Μαρίνα Κορωπίου | Τηλ: 210-9656691
www.deschool.eu
Facebook | Instagram | YouTube