Γιατί τα κινέζικα είναι από τις πλέον χρήσιμες γλώσσες για τις επιχειρήσεις
Η Χριστίνα Φίλιππα, καθηγήτρια κινεζικής γλώσσας, μας εξηγεί τη σπουδαιότητα της εκμάθησης των κινέζικων για την επιμόρφωση των στελεχών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς οι οποίοι προϋποθέτουν συνδιαλλαγή με χώρες της Άπω Ανατολής και όχι μόνο.
- 16/06/2022
- Κείμενο: Βικτωρία Καλονάρου
- Φωτογραφίες: Μαρία Ξανθοπούλου
Η Χριστίνα Φίλιππα είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτη του ΕΜΠ. Από τα νεανικά της χρόνια έτρεφε μια ιδιαίτερη αγάπη στους πολιτισμούς της Άπω Ανατολής, γεγονός καταλυτικό, ώστε να στραφεί στην εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας, παράλληλα με τις σπουδές της. Πτυχιούχος του Μετσόβιου ούσα, φοίτησε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης διδασκαλίας της κινεζικής ως ξένης γλώσσας στο Language & Culture University στο Πεκίνο. Ήταν το όνειρό της που έμελλε να γίνει η κύρια ενασχόλησή της. Σήμερα, διδάσκει από μικρά παιδιά μέχρι ενήλικες, μιλάει με πάθος για τη δουλειά της και τονίζει πόσο ωφέλιμο είναι να μαθαίνεις μια γλώσσα σαν την κινέζικη, που κρύβει μια τεράστια ιστορία, έναν πλούσιο πολιτισμό, ένα μεγαλείο.
Όπως η ίδια λέει: «Η μάθηση είναι το ελιξίριο της νεότητας». Η συζήτηση μαζί της είναι διαφωτιστική, ευχάριστη και μας βοηθά να κατανοήσουμε το εύρος των ευκαιριών που ανοίγονται σε όσους μαθαίνουν κινέζικα και κυρίως σε εκείνους που συναλλάσσονται με επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Γιατί είναι αναγκαίο για τις επιχειρήσεις να επενδύουν στην επιμόρφωση του προσωπικού τους;
Καταρχάς αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται κατά κόρον στο εξωτερικό. Οι εταιρείες επενδύουν στο προσωπικό τους. Μια εταιρεία επιμορφώνοντας τους υπαλλήλους της, τους βοηθά να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να γίνουν πιο δημιουργικοί, πιο παραγωγικοί, να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες. Υπάρχει η αντίληψη ότι «εξελισσόμαστε μαζί και φτιάχνουμε μαζί κάτι σπουδαίο». Είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες να δίνουν τέτοιες ευκαιρίες στους ανθρώπους τους. Δημιουργείται έτσι ένα ισχυρό «δέσιμο», μια αμφίδρομη «σχέση». Ο εργαζόμενος αντιλαμβάνεται ότι η εταιρεία τον εκτιμά, ότι θέλει να επενδύσει επάνω του κι έτσι η ψυχολογία του αλλάζει, όπως και η διάθεση προσφοράς στην δουλειά του. Δημιουργείται λοιπόν, μια δυνατή ομάδα η οποία ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς, ενημερώνεται για τις εξελίξεις, προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις ραγδαίες μεταβολές της σύγχρονης εποχής.
Πόσο σημαντικές είναι οι ξένες γλώσσες σε αυτόν ακριβώς τον τομέα της επιμόρφωσης;
Εξαιρετικά σημαντικές. Αυτό που προσφέρει η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δεν είναι μόνο η δυνατότητα επικοινωνίας στην γλώσσα αυτή, αλλά ακόμη βαθύτερα, βοηθά στην ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Αν δεν υπάρχει η δεξιότητα η γνώση είναι κούφια. Αν μάθει το μυαλό να χειρίζεται μια ξένη γλώσσα σημαίνει ότι έχεις μπει στη διαδικασία να εξασκηθείς σε νέους κώδικες επικοινωνίας, έχεις μάθει την κουλτούρα. Η γλώσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα. Αυτή η διαδικασία διευρύνει τους νοητικούς και συναισθηματικούς ορίζοντες, αναπτύσσει ενσυναίσθηση και δεκτικότητα στο διαφορετικό, και έτσι βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Τώρα σε ότι αφορά τα οφέλη που αποκομίζει μια εταιρεία μαθαίνοντας τους υπαλλήλους της μια ξένη γλώσσα, είναι ανυπολόγιστα. Δημιουργεί σταθερά, μια εταιρική κουλτούρα συνεχούς εκπαίδευσης προς το προσωπικό της. Διευρύνει τις γνώσεις των ανθρώπων της και βελτιώνει την απόδοσή τους. Ενισχύει την δέσμευση – δέσιμο των υπαλλήλων με την εταιρεία. Κάνει το προσωπικό να αισθάνεται πολύτιμο και δημιουργεί αίσθηση συνεχούς στήριξης. Ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση και εμπλουτίζει την εργασιακή ρουτίνα με φρέσκες και ενδιαφέρουσες προκλήσεις.
Γιατί αξίζει μια εταιρεία να βάλει τα κινέζικα στο πρόγραμμα ξένων γλωσσών που θα διδαχθούν τα στελέχη της;
Όταν μια κινεζική εταιρεία αντιλαμβάνεται ότι ένας ξένος μιλάει κινέζικα τον αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά. Το γεγονός και μόνο ότι κάποιος μπήκε στον κόπο να τους πλησιάσει, να προσπαθήσει να αντιληφθεί την κουλτούρα τους, εκτιμάται αφάνταστα. Η κινεζική γλώσσα έχει πολλές διαλέκτους. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί μια κοινή γλώσσα που ονομάζεται Putong hua και αυτή διδάσκεται. H γλώσσα είναι επικοινωνία, δεν είναι μόνο το λεκτικό μέρος. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι εταιρείες στις μέρες μας δραστηριοποιούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη της παγκόσμια αγοράς, συνεπώς και το προσωπικό θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο και δεκτικό σε νέες προκλήσεις. Επιπροσθέτως, αξίζει μια εταιρεία να επενδύσει στην εκμάθηση κινέζικων των υπαλλήλων της διότι πλέον ανοίγονται πολλές ευκαιρίες συνεργασίας με τον παγκόσμιο οικονομικό κολοσσό, την Κίνα. Οι Κινέζοι επενδύουν στην Ελλάδα οπότε και αυτός είναι ένας λόγος για να μπορέσει κάποιος να επικοινωνήσει και να δείξει το ενδιαφέρον του προς την κουλτούρα αυτή.
Σε ποιες επιχειρήσεις θεωρείται ότι είναι σημαντική η εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας;
Σε όσες έχουν ως αντικείμενο την εκπαίδευση, για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που θα ήθελε να εκπαιδεύσει το προσωπικό του. Επίσης, σε εμπορικές εταιρείες που συναλλάσσονται με την Κίνα και φυσικά σε ναυτιλιακές. Υπάρχουν όμως και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στην Κίνα και η εκμάθηση της γλώσσας θα τους διευκόλυνε στην επικοινωνία τους αλλά και θα προσέθετε πολύ στην προσωπική τους εικόνα.
Ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει η κινεζική γλώσσα σε όσους αποφασίζουν να την διδαχθούν;
Καταρχάς γίνεται πολύ γρήγορα εμφανής μια διαφορά αλλαγής στάσης απέναντι στη ζωή. Όσοι «συστήνονται» έχοντας το «εγώ» και το «ξέρω» στον υπερθετικό βαθμό, άμεσα «καταλαγιάζουν». Από την άλλη, όσοι έρχονται συγκρατημένοι, φοβισμένοι και με χαμηλή αυτοπεποίθηση, πολύ σύντομα, ανθίζουν, αναθαρρεύουν. Αυτό παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες και προσωπικά ασχολούμαι πολύ με αυτό, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό. Από τη στιγμή που έχω αποφασίσει να διδάξω τα κινέζικα, είναι υποχρέωση μου να σεβαστώ τη γλώσσα και την κουλτούρα τους. Τα κινέζικα σε διαλέγουν δεν τα διαλέγεις. Τον πολύ εγωπαθή τον «κατευνάζουν» και τον πολύ φοβισμένο τον «απογειώνουν». Τα κινέζικα για να τα μάθεις θέλουν σθένος. Δεν είναι δυνατόν να μην τολμάς να μιλήσεις, καθώς είναι και μια γλώσσα τονική, προϋποθέτει να έχεις μια ψυχική δύναμη για να εκφραστείς. Διδάσκεσαι τις νότες, τον ήχο, είναι μια γλώσσα με πολυτονικότητα, πρέπει να μάθεις να μιλάς με διακυμάνσεις, κάνουμε ακόμα και μάθημα μουσικής, μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε διαφορετικά τη φωνή μας, μ’ έναν πολυδιάστατο τρόπο.
Ενδείκνυται η διδασκαλία των κινέζικων για όλες τις ηλικίες;
Φυσικά και είναι για όλες τις ηλικίες. Από παιδιά ηλικίας 4 χρονών μέχρι ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Δεν υπάρχει deadline μάθησης. Στηρίζω και επικροτώ τη δια βίου μάθηση, αυτό είναι το Α και το Ω. Η μάθηση είναι το ελιξίριο της νεότητας. Οτιδήποτε νέο μαθαίνεις σου δημιουργεί νέες συνάψεις στον εγκέφαλο, αυτό μας κρατάει νέους, η καινούργια γνώση. Άλλωστε οι ενήλικες μαθαίνουν πιο ώριμα και πιο συνειδητοποιημένα, λόγω πρότερης εμπειρίας. Προσωπικά από τότε που απέκτησα την γνώση των κινέζικων με ελκύουν τα «δύσκολα» γιατί τα βλέπω σαν πρόκληση. Με τα «δύσκολα» μπαίνεις σε άλλη διαδικασία. Εξερευνάς αυτό που πας να κάνεις, μαθαίνεις τον εαυτό σου, τον εκπαιδεύεις να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Του βάζεις δύσκολα. Οι περισσότεροι ενήλικες επιμένουν και συνεχίζουν, ελάχιστοι σταματούν.
Πόσες φορές την εβδομάδα θεωρείται «ικανοποιητικός χρόνος» για να προχωρήσει στην εκμάθηση της γλώσσας ένας ενήλικας;
Όπως σε όλες τις γλώσσες έτσι και στα κινέζικα, όσο περισσότερο έρχεσαι σε «τριβή» με τη γλώσσα τόσο πιο γρήγορα αποκτάς γνώση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος μπορεί να παρακολουθεί μάθημα μία φορά την εβδομάδα, δεν θα μάθει. Φυσικά και θα μάθει. Αυτό που ζητώ από τους μαθητές μου, μικρούς και μεγάλους, είναι να αφιερώνουν καθημερινά τουλάχιστον 10’ από τον χρόνο τους στην μελέτη. Εάν το τηρήσουν, θα μάθουν κινέζικα χωρίς να το καταλάβουν και φυσικά δεν θα τους φανούν ποτέ δύσκολα. Οι μαθητές μου λένε ότι ο χρόνος που αφιερώνουν στα κινέζικα, είναι το διάλειμμά τους από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Τα μαθήματα που παραδίδετε σε στελέχη επιχειρήσεων γίνονται δια ζώσης ή υπάρχει δυνατότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσω ψηφιακών εφαρμογών;
Γίνονται και με τους δύο τρόπους. Στο σχολείο Saint Lawrence που παραδίδω μαθήματα στο διοικητικό προσωπικό γίνονται συναντήσεις δια ζώσης. Ωστόσο, δίδεται η δυνατότητα για εξ αποστάσεως μαθήματα που κατά τη γνώμη μου έχουν επιπλέον πλεονεκτήματα. Είναι πιο ευέλικτα ως προς την ώρα, δεν προϋποθέτουν μετακινήσεις άρα αυτό και μόνο εξοικονομεί χρόνο. Για ένα μικρό παιδί είναι αλλιώς, ασφαλώς και συνίσταται η δια ζώσης διδασκαλία.
Τι θα συμβουλεύατε κάποια εταιρεία που σκέφτεται να ξεκινήσει εκμάθηση κινέζικων στο προσωπικό της;
Να το κάνει «χθες». Τα αποτελέσματα που θα αποκομίσει θα είναι προς όφελός της!
Τη Χριστίνα Φίλιππα θα την βρεις εδώ:
Χριστίνα Φίλιππα – Καθηγήτρια Κινεζικών
Τηλ: 6932749499
Email: christina3china@yahoo.com
Facebook