Η καινοτομία στο 1o Νηπιαγωγείο Βούλας

Το 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας συνεχίζει τη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ και αυτή τη σχολική χρονιά. Για άλλη μία φορά καινοτομεί και «Ξεκλειδώνει την Τεχνητή Νοημοσύνη».
- 08/04/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) φέρνει επανάσταση σε διάφορους τομείς και σταδιακά έχει γίνει μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η ενσωμάτωσή της στην εκπαίδευση έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την παραδοσιακή προσέγγιση μεθόδων, να βελτιώσει τη μαθησιακή εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθιστώντας την εκπαίδευση εξατομικευμένη, αποτελεσματική και πιο ελκυστική, επιτρέποντας στους μαθητές και τις μαθήτριες να μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, του προγράμματος ERASMUS+ KA121-SCH-000204471, δύο εκπαιδευτικοί από το 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας ταξίδεψαν στη Σεβίλλη της Ισπανίας και παρακολούθησαν πενθήμερη επιμόρφωση με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση» (Unlocking AI- Artificial Intelligence in Education), που διοργανώθηκε από τoν Διεθνή Οργανισμό Εκπαιδευτών Ενηλίκων i develop Training in Avenida de Hytasa, 36 Edificio Toledo II, Planta1a, από τις 24 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025.
Μέσω του διαπιστευμένου προγράμματος Erasmus+ KA1, οι δύο εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εξειδικευμένα σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση. Η επιμόρφωση επικεντρώθηκε στην κατανόηση των βασικών αρχών της Τεχνητής Νοημοσύνης και στην ανακάλυψη τρόπων ενσωμάτωσής της στην καθημερινή διδασκαλία. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί διδάχτηκαν τη χρήση νέων εργαλείων για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, μυήθηκαν σε «έξυπνα» συστήματα υποδομής και μάθησης, ήρθαν σε επαφή με πλατφόρμες εκμάθησης για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, οι οποίες ενσωματώνουν το παιχνίδι, κάνοντας τη μάθηση πιο διασκεδαστική και αλληλεπιδραστική για τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες.
Οι δύο εκπαιδευτικοί ολοκλήρωσαν με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ελλάδα, τη Φιλανδία, την Κροατία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, λαμβάνοντας πιστοποιητικό με την ολοκλήρωση των μαθημάτων επιμόρφωσης. Επιστρέφοντας στο νηπιαγωγείο, οι εκπαιδευτικοί φρόντισαν για τη διάχυση των νέων πληροφοριών καθώς και την εφαρμογή τους στο πλαίσιο της μαθητικής αλλά και της ευρύτερης κοινότητας.
Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καινοτομία στην εκπαίδευση. Η χρήση προηγμένων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, συμβάλλει στη δημιουργία ενός σύγχρονου μαθησιακού περιβάλλοντος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο ενισχύει τις δεξιότητες των παιδιών αλλά και προετοιμάζει τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος.