“Involve me and I learn” ή αλλιώς η βιωματική μάθηση στα καλύτερά της, στο Manetaki Language School
Φανταστείτε έναν χώρο όπου οι μαθητές ενός ξενόγλωσσου σχολείου «ντύνονται» γιατροί, πελάτες εστιατορίου, ασθενείς ή ιδιοκτήτες καταστημάτων και εξασκούν τα αγγλικά, τα γαλλικά ή άλλες ξένες γλώσσες μέσα από μια διαδικασία φυσική, αβίαστη και, κυρίως, διασκεδαστική. Αυτός ακριβώς ο χώρος δημιουργήθηκε στο Manetaki Language School στη Βάρη, λέγεται Myrsini’s Village, και είναι αφιερωμένος στη βιωματική μάθηση.
- 27/08/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Στο Manetaki Language School δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος αφιερωμένος στην βιωματική μάθηση. Το όνομά του, Myrsini’s Village. Η Αννίτα Μανετάκη μας μιλά για το νέο αυτό «βιωματικό χωριό», που διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του βραβευμένου project της Μυρσίνης Βερδούκα.
Τι ακριβώς είναι το Myrsini’s village;
Το Myrsini’s village είναι ένα βιωματικό χωριό που δημιουργήσαμε σε μία αίθουσα της Σχολής μας. Ο χώρος διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του βραβευμένου project της Μυρσίνης Βερδούκα, η οποία δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Η Σχολή μας εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα του καινοτόμου αυτού προγράμματος στον Δήμο μας, στα 3Β.
Ώστε λοιπόν η Myrsini είναι υπαρκτό πρόσωπο! Πείτε μας πώς εντάσσεται το βιωματικό αυτό χωριό στην διδασκαλία σας;
Φανταστείτε ότι ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα μέρη που είναι πιθανόν να επισκεφτείτε κάνοντας χρήση της ξένης γλώσσας;
Υποθέτω ένα εστιατόριο, μία καφετέρια, ένα mini market, ίσως ένα φαρμακείο, πιθανόν κάποιο κατάστημα ρούχων και σουβενίρ.
Πολύ σωστά. Προσθέστε και μία τράπεζα, ένα ταξιδιωτικό γραφείο και ένα ιατρείο και έχετε την εικόνα. Αυτοί είναι οι χώροι που αποτυπώνονται στο Myrsini’s village μέσα από ειδικές ταπετσαρίες, έπιπλα και εξοπλισμό! Σε αυτές λοιπόν τις διαφορετικές «γωνιές» του χωριού μας οι μαθητές κάνουν προφορική εξάσκηση της ξένης γλώσσας χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο λεξιλόγιο μέσα από παιχνίδια ρόλων. Έτσι η χρήση της ξένης γλώσσας γίνεται φυσικά, αβίαστα, αλλά και πολύ διασκεδαστικά. Σαν αποτέλεσμα, η εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης γίνεται πολύ πιο εύκολα, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν ευκολότερα όταν περνάνε καλά.
Ποια είναι τα οφέλη του βιωματικού σας χωριού;
Πρώτα απ’ όλα η βιωματική μάθηση ταιριάζει σε κάθε μαθησιακό προφίλ και τύπο, οπτικό, ακουστικό, κιναισθητικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μαθητές υποδύονται κάποιον ρόλο. Το γεγονός ότι διαθέτουμε πάρα πολλά αξεσουάρ (props) κάνει την διαδικασία της μεταμφίεσης τους ακόμη πιο διασκεδαστική και πειστική. Οι μαθητές μας πότε γίνονται γιατροί, πότε πελάτες εστιατορίου, ασθενείς, ιδιοκτήτες καταστημάτων κλπ. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται και τολμάνε να μιλήσουν πιο εύκολα. Επίσης, ένα περιβάλλον ιδιαίτερης αισθητικής, σχεδιασμένο ειδικά για αυτόν τον σκοπό λειτουργεί ως καταλύτης για τα παιδιά. Και μόνο η ιδέα ότι θα βγουν από την τάξη, θα βγάλουν τα παπούτσια τους και θα βουλιάξουν στην παχιά μοκέτα ενός χώρου διαφορετικού από την τάξη, που τους ταξιδεύει αλλού, τα γεμίζει ενθουσιασμό. Τέλος, στο Myrsini’s village οι πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά καθώς η προσέγγιση είναι καθαρά μαθητοκεντρική. Αυτή άλλωστε δεν είναι και η ουσία της διδασκαλίας;
Υπάρχει ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο γίνεται η διδασκαλία ή τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν ελεύθερα;
Κατ’αρχάς να πω ότι όλοι οι καθηγητές εκπαιδεύτηκαν από την ίδια την Μυρσίνη Βερδούκα σε σεμινάριο που πραγματοποιήσαμε στον χώρο μας. Όλοι μπήκαμε στην διαδικασία των παιχνιδιών ρόλων που καλούνται να κάνουν οι μαθητές. Έτσι συνειδητοποιήσαμε όλοι βιωματικά πώς ακριβώς λειτουργούν τα lesson plans, visuals και γενικά το υλικό που συνοδεύει το Myrsini’s Village. Για να απαντήσω τώρα στην ερώτησή σας, αρχικά οι μαθητές ακολουθούν ένα μοντέλο διαλόγων που τους δίνει αυτοπεποίθηση και τους εισάγει σε συγκεκριμένες εκφράσεις και λεξιλόγιο, αλλά σιγά – σιγά αρχίζουν να αυτοσχεδιάζουν και να δημιουργούν δικούς τους διαλόγους δουλεύοντας σε ζευγάρια ή ομάδες. Στην πραγματικότητα το υλικό που έχουμε είναι μία βάση και η πρόκληση είναι εμείς ως σχολείο να το αναπτύξουμε και να το πολλαπλασιάσουμε προσαρμόζοντας το στα βιβλία μας και εμπλουτίζοντάς το με νέες θεματικές.
Με ποια συχνότητα επισκέπτονται οι μαθητές σας το Myrsini’s village;
Οι μαθητές το επισκέπτονται περίπου ανά 10 ημέρες, ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκονται. Όλοι οι καθηγητές δηλώνουν στην αρχή της εβδομάδας πότε θα χρειαστούν την αίθουσα και έτσι με τον έγκαιρο προγραμματισμό όλοι μπορούν να κάνουν χρήση του χώρου.
Ποια είναι η αντίδραση των μαθητών σας σε αυτή τη νέα εκπαιδευτική προσέγγιση;
Οι μαθητές μας είναι εξοικειωμένοι με την βιωματική διδασκαλία εδώ και χρόνια. Απλά το Myrsini’s village πραγματικά «απογείωσε» τις δυνατότητές μας προσφέροντάς μας έναν χώρο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας. Διαθέτοντας πια τον κατάλληλο εξοπλισμό και διαρρύθμιση αλλά και πλούσιο υλικό από lesson plans, μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο οργανωμένα και αποδοτικά την προφορική εξάσκηση της γλώσσας με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Η ανυπομονησία των μαθητών μας να το επισκεφτούν και ο ενθουσιασμός τους είναι άλλωστε η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία αυτού του νέου μας project.
Οι καθηγητές σας υποδέχτηκαν την ιδέα με τον ίδιο ενθουσιασμό;
Η αλήθεια είναι ότι είμαι τυχερή να περιβάλλομαι από μία εξαιρετική ομάδα εκπαιδευτικών, ανοιχτή σε κάθε τι καινούργιο που εξελίσσει την διδασκαλία. Όλοι λοιπόν αγκάλιασαν με μεγάλη αγάπη το βιωματικό μας χωριό. Νομίζω ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εκπαίδευσή τους από την Μυρσίνη, η οποία πραγματικά αποτελεί πηγή έμπνευσης, αλλά και ο ενθουσιασμός των μαθητών τους που απολαμβάνουν πραγματικά την εμπειρία του βιωματικού μας χωριού. Τώρα, κάθε φορά που βλέπω παιδικά παπουτσάκια έξω από το Myrsini’s village, ξέρω ότι κάτι υπέροχο συμβαίνει εκεί μέσα!