Πώς θα γίνει το παιδί μου επαγγελματικά ευτυχισμένο;
Χτίζοντας το μέλλον των παιδιών μαςΠότε πρέπει να ξεκινήσει ένα παιδί τον επαγγελματικό προσανατολισμό; Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές πριν μπουν στη διαδικασία επιλογής σπουδών; Ο Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Συνιδρυτής της Orientum (και ο ομιλητής του πιο viral βίντεο επαγγελματικού προσανατολισμού), απαντά στις πιο κρίσιμες ερωτήσεις.
- 23/09/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Η Orientum δημιουργήθηκε το 2004 από τον Σπύρο Μιχαλούλη και το Νίκο Παυλάκο. Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό «Oriens», που σημαίνει Ανατολή, και – σύμφωνα με το δίδυμο πίσω από την ιδέα και την υλοποίηση – συμβολίζει την προσπάθεια για μια συστηματική και ολοκληρωμένη καθοδήγηση στην αυγή της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής πορείας ενός νέου.
Η Orientum έχει, σε αυτά τα 20 χρόνια της πορείας της, συνεργαστεί με καθηγητές πανεπιστημίου με ειδίκευση στην ψυχομετρία, προκειμένου να κατασκευάσει και να προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα μια σειρά ψυχομετρικών τεστ, που μετρούν διάφορα χαρακτηριστικά του ατόμου (προσωπικότητα, επαγγελματικά ενδιαφέροντα, εργασιακές αξίες και κίνητρα, ικανότητες κ.ά.). Με όπλο της αυτά τα εργαλεία, επιστημονικές μεθόδους και πιστοποιημένους συμβούλους, πιστεύει ότι κάθε μαθητής μπορεί -και δικαιούται- να βρει όχι απλώς το επάγγελμα που του ταιριάζει, αλλά αυτό που θα τον κάνει ευτυχισμένο.
Με motto τους «Ο κατάλληλος άνθρωπος στις κατάλληλες σπουδές!», οι άνθρωποι της Orientum πιστεύουν πολύ απλά, ότι η επαγγελματική επιτυχία και η προσωπική ευτυχία είναι έννοιες αλληλένδετες.
Ο Σπύρος Μιχαλούλης, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, είναι παράλληλα ο άνθρωπος πίσω από το viral video «Τι δεν σου είπαν στο σχολείο για τον επαγγελματικό προσανατολισμό». Στο βίντεο, που έχει ξεπεράσει πια τις 1.000.000 προβολές στο YouTube, ο ίδιος μιλάει στη σκηνή του TEDxAUEB για τη δική του εμπειρία επαγγελματικού προσανατολισμού και για το πώς ανακάλυψε το πραγματικό του πάθος στη ζωή, ξεκινώντας από ένα πιάτο φακές.
Τον συναντήσαμε στα γραφεία της Orientum στην Αθήνα για να μάθουμε τι σημαίνει επαγγελματικός προσανατολισμός, σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει και πώς μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος για τους γονείς, αλλά κυρίως για τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Έχοντας διαβάσει συνεντεύξεις σας στο παρελθόν, ξαφνιάστηκα με τη φράση που διάβασα “επαγγελματικά ευτυχισμένος”, μιας και όλοι αγωνιούμε για τους ίδιους και τα παιδιά μας να είμαστε επαγγελματικά επιτυχημένοι. Τελικά τι είναι σημαντικότερο; Να είσαι επαγγελματικά επιτυχημένος ή επαγγελματικά ευτυχισμένος;
Ιδανικά, η επιτυχία και η ευτυχία θα έπρεπε να συμβαδίζουν. Επαγγελματική επιτυχία χωρίς ευτυχία συχνά οδηγεί σε εξουθένωση, ενώ η ευτυχία χωρίς επιτυχία μπορεί να φέρει απογοήτευση. Η ισορροπία έγκειται στο να βρει κανείς μια δουλειά που να του δίνει ικανοποίηση τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Τι χρειάζεται για να πετύχει αυτό; Πώς θα γίνει το παιδί μου επαγγελματικά ευτυχισμένο;
Για να γίνει ένα παιδί επαγγελματικά ευτυχισμένο, είναι σημαντικό να ανακαλύψει τι του αρέσει πραγματικά να κάνει και τι ταιριάζει στις δεξιότητες και τις αξίες του. Μέσα από τη διαδικασία του επαγγελματικού προσανατολισμού το παιδί ανακαλύπτει τα ταλέντα του, κατανοεί τα δυνατά του σημεία, αποκτά πρόσβαση σε έγκυρες και ολοκληρωμένες πληροφορίες για τα επαγγέλματα και τις σπουδές, εξερευνά επαγγελματικούς κλάδους που του ταιριάζουν και κυρίως λαμβάνει σωστή ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη.
Πότε πρέπει να ξεκινήσει ένα παιδί τον επαγγελματικό προσανατολισμό;
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι μια συνεχής διαδικασία, η οποία ιδανικά πρέπει να ξεκινήσει από την Α΄ Λυκείου, όταν το παιδί αρχίζει να διαμορφώνει τα πρώτα ενδιαφέροντα και αντιλήψεις του. Όσο πιο έγκαιρα γίνει, τόσο καλύτερα θα μπορεί να κατευθυνθεί σε σωστές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές. Προτού λοιπόν οι νέοι και οι νέες επιλέξουν σπουδές, πρέπει να ενημερωθούν για τις σχολές και τις προοπτικές τους, για τα επαγγέλματα του 2030 και βέβαια να διαμορφώσουν τα δικά τους «θέλω» θέτοντας σιγά σιγά τον στόχο τους. Κι αυτό πρέπει να ξεκινάει από νωρίς.
Επομένως, ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται μόνο μια φορά. Είναι μια συνεχής διαδικασία.
Ναι, είναι σημαντικό οι γονείς και τα παιδιά να καταλάβουν ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι μια συνεχής διαδικασία. Οι συνθήκες αλλάζουν, οπότε είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεχής αναθεώρηση και προσαρμογή των στόχων. Κάθε άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί επαναξιολόγηση της καριέρας του σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Ειδικά για τα νέα παιδιά που βρίσκονται σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, «ψάχνονται» και ψάχνουν την επαγγελματική τους ταυτότητά κι όχι μόνο…
Πόσο μπορεί να στοιχίσει σε μια οικογένεια μια λάθος επιλογή σπουδών;
Μια λάθος επιλογή σπουδών μπορεί να στοιχίσει τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Εκτός από το άμεσο οικονομικό κόστος (δίδακτρα, χρόνος), το παιδί μπορεί να απογοητευτεί ή να χρειαστεί να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, χάνοντας χρόνο και ευκαιρίες. Σκεφτείτε και την περίπτωση, να χρειαστεί το παιδί να φύγει από τον τόπο διαμονής του για να σπουδάσει. Η οικογένειά του θα ξοδέψει για τέσσερα χρόνια περίπου 30 με 35 χιλιάδες ευρώ. Επομένως, αυτή η επιλογή δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη, ούτε πρέπει να βασίζεται σε λανθασμένα κριτήρια π.χ. με βάση τη βαθμολογία.
Φέτος κλείνετε 20 χρόνια στην Orientum. Έχετε κάποια χαρακτηριστική ιστορία να μας πείτε από αυτήν την πορεία;
Μια από τις αγαπημένες μας ιστορίες είναι της Μαίρης, που με την καθοδήγησή μας βρήκε ξεκάθαρα τι ήταν αυτό που της ταίριαζε και ήθελε να σπουδάσει. Ως υποψήφια του πεδίου Υγείας, συγκέντρωσε 18.226 μόρια και όμως πρώτη της επιλογή ήταν η Εργοθεραπεία στο τότε ΤΕΙ, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η Μαίρη, αν και μπορούσε να δηλώσει Ιατρική, ξάφνιασε με την επιλογή της και ακολούθησε αυτό που αγαπά. Σήμερα μέσα από την επιτυχημένη της σταδιοδρομία επιβεβαιώνει και η ίδια την επιλογή της και εμείς υπερήφανοι που βάλαμε το λιθαράκι μας στην επαγγελματική της διαδρομή. Καν ’το όπως η Μαίρη!
Ποιους πρέπει να εμπιστευόμαστε για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών μας;
Τα παιδιά μας δέχονται καθημερινά ερεθίσματα από το περιβάλλον τους. Τα επαγγέλματα των γονιών τους, των φίλων των γονιών τους, ακολουθούν στα social επαγγελματίες που θαυμάζουν, ακούνε απόψεις των καθηγητών τους για τα επαγγέλματα. Δεν είναι εύκολο να τα συμβουλεύουμε, όμως, απαλλαγμένοι από τα προσωπικά μας βιώματα.
Παράλληλα την εποχή της υπερπληροφόρησης και των social media πολλοί εμφανίζονται ως “ειδικοί’’. Είναι όμως; Είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε πιστοποιημένους επαγγελματίες με εμπειρία στον τομέα της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού. Εξειδικευμένα κέντρα όπως η Orientum, με πιστοποιημένους συμβούλους, που βασίζονται σε επιστημονικές μεθόδους, ψυχομετρικά εργαλεία και έχουν εμπειρία με μαθητές και φοιτητές, είναι η κατάλληλη επιλογή.
Κλείνοντας θα θέλατε να μας πείτε, ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ποια είναι η βασική συμβουλή που θα δίνατε σε γονείς και παιδιά;
Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να ζητάμε από παιδιά 17 χρονών να επιλέξουν το επάγγελμά τους. Ένα παιδί στα 17 δεν μπορεί να επιλέξει επάγγελμα, μπορεί να επιλέξει μόνο σπουδές. Το βασικότερο είναι να σπουδάσει κάτι που το ενθουσιάζει, γιατί αυτή η επιλογή καθορίζει και το επαγγελματικό του μέλλον.
Μάθετε περισσότερα για το Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Orientum. Για videos με πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές Επαγγελματικού Προσανατολισμού ακολουθήστε την Orientum στο TikTok.