Επιστροφή στον παιδίατρο: Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τα εμβόλια και τις τακτικές επισκέψεις
Τι γίνεται αν το παιδί έχει χάσει κάποια δόση εμβολίου; Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα;
- 28/04/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Γράφει η Παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη
Πολλοί γονείς διερωτώνται εάν αυτή την περίοδο και για όσο διάστημα βιώνουμε τον κίνδυνο του COVID-19 θα πρέπει τα παιδιά τους να εμβολιάζονται και εάν μπορούν να καθυστερήσουν τον βασικό εμβολιασμό ή τις επαναληπτικές δόσεις. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΠ), συστήνεται η συνέχιση των εμβολίων, όσο και εάν αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική λόγω της πανδημίας του COVID-19. Οφείλουμε να φροντίσουμε τα παιδιά να παραμείνουν υγιή και να αποφύγουν να νοσήσουν από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν από τα εμβόλια, όπως η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα και η ηπατίτιδα. Στην περίπτωση που καθυστερήσουν κάποιες δόσεις, τα παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Σύμφωνα με την ΑΑΠ, υψηλή προτεραιότητα να εμβολιασθούν έχουν τα βρέφη και τα μικρά νήπια έως 2 ετών. Επίσης, σε αυτές τις ηλικίες είναι σημαντικός ο έλεγχος της κατάστασης της υγείας των παιδιών και της ανάπτυξής τους, ο οποίος γίνεται στην ίδια επίσκεψη με τον εμβολιασμό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι διακοπή του εμβολιασμού ακόμη και μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν από τα εμβόλια και την εμφάνιση έξαρσης αυτών.
Τι αλλάζει στις παιδιατρικές επισκέψεις εν μέσω πανδημίας;
Η παιδιατρική εξέταση πρέπει να γίνεται ακολουθώντας τα μέτρα ασφάλειας. Σύμφωνα με τον WHO και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) αυτά είναι τα εξής:
-Κατά την επίσκεψη στο παιδιατρικό ιατρείο, θα πρέπει να διαχωρίζονται οι προγραμματισμένες επισκέψεις εξέτασης-εμβολιασμού, από τα παιδιά που είναι άρρωστα.
-Να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στο ιατρείο.
-Να υπάρχει χρονική απόσταση ανάμεσα στα ραντεβού.
-Να συνοδεύονται τα παιδιά από έναν γονέα.
-Να ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής, πλύσιμο των χεριών, απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των ατόμων, καλός αερισμός και καθαρισμός των επιφανειών και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται.
Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα;
-Σύμφωνα με την ΑΑΠ, τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να φορούν μάσκα.
-Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο εφόσον η απόστασή τους από άλλα άτομα είναι πάνω από 1,5 μέτρο.
-Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που θα βρεθούν σε ένα ιατρείο, φαρμακείο ή κατάστημα, και δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των 1,5-2 μέτρων από άλλα άτομα, θα πρέπει να φορέσουν μάσκα.
-Τα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. είναι ανοσοκατασταλμένα) πρέπει να φορούν μάσκα.
Τι κάνω αν το παιδί μου φοβάται να φορέσει μάσκα;
-Εάν το παιδί φοβάται να φορέσει μάσκα, τότε θα πρέπει να το βοηθήσουμε χρησιμοποιώντας κάποιους τρόπους, όπως:
-Μπορούμε να του δείξουμε το πρόσωπό του στον καθρέπτη και να το συζητήσουμε.
-Να διακοσμήσουμε τη μάσκα.
-Να του δείξουμε φωτογραφίες άλλων παιδιών που φορούν μάσκα.
-Να δοκιμάσουμε να τη φορέσουμε στο σπίτι, ώστε να τη συνηθίσει.
-Να εξηγήσουμε στα παιδιά για ποιο λόγο πρέπει κανείς να φοράει μάσκα. Μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι φορούν μάσκα όταν είναι άρρωστοι και όταν νιώσουν καλύτερα μπορούν να σταματήσουν να την φορούν.
Τι πρέπει να προσέχω σε σχέση με τη χρήση μάσκας από ένα παιδί;
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση μάσκας, ειδικά εάν το παιδί αγγίζει το πρόσωπό του όταν τη φοράει ή εάν η μάσκα καλύπτει όλο το πρόσωπό του και δυσκολεύει την αναπνοή του. Τοποθετείστε τη μάσκα με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλύπτεται η μύτη και το στόμα, τεντώνοντάς την στον ύψος των αυτιών. Τροποποιήστε το μέγεθος, ώστε να ταιριάζει στο πρόσωπο του παιδιού. Πλύνετε τα χέρια σας πριν από τη χρήση μάσκας και αφού την αφαιρέσετε.
Τι γίνεται αν, λόγω της κατάστασης, έχω καθυστερήσει να κάνω ένα εμβόλιο ή μια επαναληπτική δόση στο παιδί; Ποια εμβόλια είναι τα πιο σημαντικά, αυτά που πρέπει να έχουν σε προτεραιότητα οι γονείς;
Η σειρά καθορίζεται από τον Παιδίατρο και είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με το πού σταμάτησε το κάθε παιδί και με την ηλικία του. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας ώστε να λάβετε οδηγίες σχετικά με τη συνέχεια του εμβολιασμού του παιδιού σας, καθώς και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβετε κατά την είσοδό σας στο ιατρείο.
Συνεχίζουμε λοιπόν τον εμβολιασμό των παιδιών σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και αφού επικοινωνήσουμε με τον Παιδίατρό μας για οδηγίες προσέλευσης στο ιατρείο με ασφάλεια.
Kατερίνα Κατσιμπάρδη
Παιδίατρος- Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Ακαδημαϊκός Υπ. Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Ογκολογικής Μονάδας (ΠΟΑιΜ)
Ογκολογική Μονάδα Παίδων “ΕΛΠΙΔΑ- Μ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ”
Α’ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών
Νοσ. Παίδων “Η Αγία Σοφία”
Δαρδανελίων 44, 16673, Βούλα
Τ: 2130381617
Kιν: 6948185823
mail: katharinakats@hotmail.com