Τρεις φάρμες – καταφύγια κοντά στην Αθήνα, για να μάθουν τα παιδιά πώς είναι η πραγματική αγάπη για τα ζώα
Χτίζοντας το μέλλον των παιδιών μαςΖώα που έχουν διασωθεί, που δεν ζουν σε κλουβιά, ούτε δεμένα. Εθελοντές που τα φροντίζουν και τα αγαπούν. Φάρμες που θα φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τη φύση, δίνοντάς τους ταυτόχρονα ένα μάθημα ζωής. Για όλα τα παραπάνω, αυτά τα καταφύγια ζώων κοντά στην Αθήνα είναι η καλύτερη οικογενειακή απόδραση για αυτό το Σαββατοκύριακο.
- 20/10/2023
- Κείμενο: Χριστίνα Μορφογένη
Τι θα λέγατε για μία διαφορετική, εναλλακτική βόλτα, που συνδυάζει την επαφή με τη φύση και τη γνωριμία με ζώα, ενώ παράλληλα θα διδάξει στα παιδιά τον σεβασμό, τη φροντίδα, την αγάπη και την αρμονική συνύπαρξη μαζί τους; Όλα αυτά θα τα βρείτε στις παρακάτω φάρμες – καταφύγια, που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα και φιλοξενούν ζώα που έχουν διασωθεί.
Η επίσκεψη σε μία τέτοια φάρμα θα προσφέρει την απόλυτη διαφυγή από την καθημερινότητα ενώ η προοπτική της επαφής με τα ζώα θα ενθουσιάσει τα παιδιά. Παράλληλα όμως έχει μια βαθιά διδακτική πλευρά, αφού πρόκειται για καταφύγια όπου τα ζώα δεν είναι δεμένα, ούτε ζουν σε κλουβιά, αλλά χαίρονται την ύπαιθρο και την φροντίδα εθελοντών και επισκεπτών.
Γαϊδουροχώρα – Ελληνικό κέντρο για το γαϊδούρι (Κορωπί)
Η Γαϊδουροχώρα είναι ένα πρότυπο κέντρο εκτροφής για τα γαϊδούρια, αλλά και ένας χώρος συνεργασίας, αναψυχής, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και θεραπείας για τους ανθρώπους. Βρίσκεται περίπου 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, σε μια μεγάλη έκταση έξω από το Κορωπί, με θέα τα βουνά.
Η Γαϊδουροχώρα – το Ελληνικό Κέντρο για το γαϊδούρι – φιλοξενεί γαϊδουράκια που, άλλα βρεθήκαν στον δρόμο εγκαταλειμμένα, άλλα έπρεπε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι συνθήκες που βίωναν ήταν κακές, κάποια δόθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους που δεν μπορούσαν πλέον να τα συντηρήσουν, ενώ κάποια έμειναν μόνα λόγω θανάτου του ιδιοκτήτη. Τα περισσότερα έφτασαν στη Γαϊδουροχώρα με μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα στην υγεία τους, σωματική ή ψυχική. Η δουλειά των υπεύθυνων είναι να επαναφέρουν αμέσως την υγεία του σώματος και να δουλέψουν συστηματικά την υγεία της ψυχής, πράγμα που παίρνει και τον μεγαλύτερο χρόνο.
Η κακή μεταχείριση αφήνει βαθιά σημάδια κι ένα ζώο θέλει τον χρόνο του μέχρι να εμπιστευτεί και να αρχίσει να χαίρεται τη νέα του σχέση με το ανθρώπινο είδος. Τα αποτελέσματα είναι πάντα θετικά, αργά ή γρήγορα. Η συστηματική προσπάθεια μέρα με τη μέρα, βήμα το βήμα, στη προσέγγιση, την εξοικείωση, την κοινωνικοποίηση, την απόκτηση αυτοπεποίθησης, την εμπιστοσύνη. Με υπομονή και σεβασμό στις ανάγκες του κάθε ζώου.
Η Τατιάνα Παπαμόσχου, μία εκ των δύο ιδρυτών μαζί με τον Δημήτρη Στουπάκη, λέει στο NouPou: «Το έργο μας έχει απλωθεί αρκετά και πέρα από το επισκέψιμο κέντρο, τη Γαϊδουροχώρα. Διαχειριζόμαστε διάφορα περιστατικά, όχι μόνο ως προς τα ζώα που φιλοξενούμε, αλλά και ανά την Ελλάδα, και βρίσκουμε λύσεις. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο κόσμος επικοινωνεί μαζί μας και ζητάει τη βοήθειά μας, καθώς σκοπός μας είναι να μπορούμε να παρέχουμε μια νέα ζωή και ένα εξασφαλισμένο μέλλον στα ζώα αυτά. Σίγουρα τα γαϊδούρια είναι απαραίτητα για μεταφορές σε μέρη όπου δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, όμως σκοπός μας είναι να καλλιεργήσουμε μια διαφορετική συνείδηση του κόσμου για αυτά τα πλάσματα, που έχουν καταπληκτικό χαρακτήρα και συναισθήματα, και μπορούμε να τα έχουμε ως ζώα συντροφιάς. Να αλλάξει η νοοτροπία, να ανοίξουμε τα μάτια στον κόσμο, να εισάγουμε το γαϊδούρι ξανά στην ελληνική κοινωνία. Το να χτίσουμε αυτή τη νέα συνείδηση, είναι το επόμενο βήμα της Γαϊδουροχώρας».
Στη Γαϊδουροχώρα πραγματοποιούνται βιωματικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στην καθημερινή φροντίδα και εκπαίδευση των γαϊδουριών, παιχνίδια μαζί τους, βόλτες σε μονοπάτια της περιοχής (δίπλα τους) και αναζήτηση σχετικών αναφορών στη μυθολογία, τη λαογραφία, τη θρησκεία και τη λογοτεχνία. Η Γαϊδουροχώρα εμπνέει τον σεβασμό και την αγάπη για τα γαϊδούρια, καθώς επίσης βοηθά ώστε να ξαναπάρουν τα γαϊδουράκια τη θέση που τους αξίζει δίπλα στον σημερινό άνθρωπο. Σημαντικό μέρος των δράσεων αφορά τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και όλες τις περιπτώσεις ανθρώπων με ανάγκη στήριξης: παιδιών, ενηλίκων ή υπερηλίκων.
Η Γαϊδουροχώρα είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή, χωρίς κράτηση και σας γνωρίζει τα προστατευόμενα γαϊδουράκια της μέσα από επισκέψεις σχεδιασμένες για μικρούς και μεγάλους.
Γαϊδουροχώρα
Ηπείρου 40, Κορωπί
Τηλ. 6944616160
gaidourohora.gr
Φάρμα Βρούβα (Αίγινα)
Η Φάρμα Βρούβα είναι μια μικρή φάρμα – καταφύγιο στο νησί της Αίγινας. Είναι το σπίτι κατοικίδιων και οικόσιτων ζώων, καθώς και μερικών εθελοντών. Επιβιώνει χάρη σε μια διεθνή κοινότητα αφοσιωμένων φιλόζωων, κάποιοι από τους οποίους ζουν στην Αίγινα και προσφέρουν τακτικά εθελοντική εργασία στη φάρμα.
Η Βρούβα γεννήθηκε όταν μερικοί φιλόζωοι αποφάσισαν να μεταμορφώσουν ένα κομμάτι ιδιόκτητης γης σε καταφύγιο για ζώα που διασώθηκαν από συνθήκες παραμέλησης, υποσιτισμού και κακοποίησης. Σήμερα στη Βρούβα κατοικούν πάνω από 100 οικόσιτα και κατοικίδια ζώα που οι άνθρωποι εγκατέλειψαν, κακοποίησαν ή απλά δεν μπορούσαν πλέον να συντηρήσουν. Οι υπεύθυνοι της φάρμας προσπαθούν να βρουν καινούργιες οικογένειες για τα λίγα από τα ζώα που μπορούν να υιοθετηθούν και παρέχουν στα άλλα μια καλύτερη ζωή στη φάρμα.
Οι υπεύθυνοι της Βρούβας προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τον σπισισμό, τον βιγκανισμό, τα δικαιώματα των ζώων και να δώσουν ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να ζήσουμε σε αρμονία με τον φυσικό κόσμο.
Εδώ θα γνωρίσετε μεταξύ άλλων την Μπέμπα, την όμορφη άσπρη φοράδα, τον Μπουρίκο, ένα πολύ έξυπνο γαϊδούρι που ήρθε στη Βρούβα με σπασμένο πόδι, την Ελπίδα, την πρώτη διασωσμένη αγελάδα που γλίτωσε το σφαγείο στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους τριγυρνούν πολλές γάτες, που έχουν διασωθεί από τραγικές συνθήκες ζωής, σκύλοι με το δικό του θλιβερό παρελθόν ο καθένας, κατσίκες, πρόβατα, κότες, κοκόρια, όλα με το δικό τους όνομα!
«Η Φάρμα Βρούβα πρωτολειτούργησε το 2011, ταπεινά και χωρίς σχέδιο. Ξεκινήσαμε φιλοξενώντας μερικές αδέσποτες γάτες και σκύλους σε ένα χωράφι που είχαμε μέσα στο πευκοδάσος. Ύστερα χτύπησαν την πόρτα μας μερικά πρόβατα, μετά ένα πόνυ, δύο άλογα, κάποιες κότες… Όταν προστέθηκε στην ομάδα η Ελπίδα, η αγελάδα μας, συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε μια φάρμα-καταφύγιο. Με τα χρόνια, τα αδέσποτα, κακοποιημένα, ανεπιθύμητα, γέρικα, καταδικασμένα ζώα που έφθαναν στη φάρμα Βρούβα αυξήθηκαν και ξεπέρασαν τα 100. Μαζί αυξήθηκαν οι οικονομικές ανάγκες, η αγωνία και ο καθημερινός πόνος για τη δυστυχία που είχαν βιώσει οι τετράποδοι κάτοικοι της φάρμας και συχνά συνέχιζαν να κουβαλάνε στο σώμα και στην ψυχή τους. Φροντίζοντας και αγαπώντας τα ζώα μας, συνδεθήκαμε μαζί τους, μοιραστήκαμε τον πόνο τους και βάλαμε στόχο να χαρίσουμε στο καθένα την όμορφη ζωή που δικαιούται και είχε στερηθεί», εξηγεί στο NouPou η Αλεξία Παπαγιάννη, μια εκ των δημιουργών της φάρμας.
Ταυτόχρονα, η ομάδα της φάρμας άρχισε να μαθαίνει από τα ζώα που ζούσαν πλέον εκεί και να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους. «Τα ζώα μας έγιναν δάσκαλοί μας. Μας ξαναθύμισαν την καλοσύνη, τη συνεργασία, την άνευ όρων αγάπη. Μας έβαλαν ακόμη στον δρόμο του βιγκανισμού. Σταματήσαμε να τρώμε το κρέας τους και τις εκκρίσεις τους, γίναμε πιο υγιείς, πιο ειρηνικοί, ήρθαμε σε μεγαλύτερη αρμονία με τη φύση και αρχίσαμε να πατάμε πιο ελαφρά στη γη μας. Ευχόμαστε στη Φάρμα Βρούβα να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο σε οικόσιτα ζώα που έχουν ανάγκη και να εμπνεύσουμε και άλλους ανθρώπους στη φιλοζωία, τη φυτική διατροφή και την οικολογική διαβίωση. Αν μας βοηθήσει ο κόσμος, θα το καταφέρουμε!», προσθέτει η Αλεξία.
Από σεβασμό στα ζώα, οι επισκέψεις στη φάρμα προγραμματίζονται μόνο για συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Ημέρα επισκέψεων είναι το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα, 11.00 -13.00.
Σημείωση: Επειδή είναι δύσκολο να βρει κανείς τη φάρμα, πριν από την επίσκεψή σας ενημερώστε τους υπεύθυνους μέσω email ή με μήνυμα στο Facebook, τουλάχιστον μια μέρα πριν. Τα παιδιά πρέπει πάντα να συνοδεύονται από έναν ενήλικα (η φάρμα είναι ένα περιβάλλον αρκετά έντονο για τα πολύ μικρά παιδιά). Οι επισκέπτες πρέπει να συνοδεύονται πάντα από έναν εθελοντή της Βρούβας.
Φάρμα Βρούβα
Αίγινα
Email: skulospito@yahoo.gr
el.vrouvafarm.org/who-we-are
Φάρμα Άμπελος Βοχαϊκού (Κορινθία)
Τη φάρμα «Άμπελος Βοχαϊκού», τη φάρμα της ευγένειας και της αγάπης, ίδρυσαν τρεις γυναίκες, η Σούλα, η Χριστίνα και η Όλγα, με κοινό όραμα έναν τόπο όπου τα αγαπημένα τους ζώα θα ζουν ευτυχισμένα και θα μοιράζουν άφθονη χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Όλα ξεκίνησαν πολύ απλά, από δυο κότες και τρεις πάπιες, αλλά μέσα σε λίγο καιρό δημιουργήθηκε μια μεγάλη οικογένεια.
Στην Άμπελο Βοχαϊκού θα συναντήσετε πολλά παράξενα ζώα, όπως τον Speedy το παιχνιδιάρικο λάμα, φωνακλάδες φασιανούς, μικροσκοπικά κατσικάκια, καθώς και ζωάκια μεγαλύτερης ηλικίας, κάποια άλλα που αντιμετώπισαν δυσκολίες και με την κατάλληλη φροντίδα και αγάπη, πλέον ζουν χαρούμενα και ασφαλή.
Η Σούλα, η μαμά της Χριστίνας και της Όλγας, είχε αρχικά την ιδέα της δημιουργίας μιας υπέροχης, ξεχωριστής φάρμας. Κάθε φορά που ένα ζωάκι χρειαζόταν βοήθεια, του άνοιγε το σπιτικό της και του παρείχε τη φροντίδα και την ασφάλεια που χρειαζόταν, με αποτέλεσμα το δέσιμο μεταξύ τους να είναι τόσο ισχυρό, που πυροδότησε τον σχεδιασμό της φάρμας Άμπελος Βοχαϊκού, με πολλή ενέργεια και προσωπική εργασία.
Σταδιακά, όσο τα σχέδια άρχισαν να παίρνουν μορφή και μέσα από την επαφή με τα ζώα, η οικογένεια πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει μόνιμα στο Βοχαϊκό Κορινθίας, μόλις 50 λεπτά μακριά από την Αθήνα, όπου και υλοποίησε το όραμά της, τη δημιουργία ενός σύγχρονου πολύ-λειτουργικού βιολογικού αγροκτήματος.
Σήμερα, όπως λέει στο NouPou η Χριστίνα, «η φάρμα Άμπελος Βοχαϊκού είναι ένα ασφαλές σπίτι, γεμάτο στοργή και φροντίδα για τα ζώα. Με την επίσκεψή σας στην Άμπελο Βοχαϊκού, δεν γνωρίζετε απλώς μια σύγχρονη βιολογική φάρμα. Γίνεστε μέρος του έργου μας για τη διάσωση ζώων που έχουν υποφέρει ή κακοποιηθεί στο παρελθόν. Ανάμεσά τους η Αιμιλία, το κατσικάκι που γλίτωσε από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο Ντασέν, ένα κριάρι που καταδίωκαν αδέσποτα σκυλιά, ο Πάρης, το πόνυ που είχε κακοποιηθεί βαριά, και πολλά ζωάκια που είναι πια μέλη της μεγάλης μας οικογένειας. Προτεραιότητά μας, η υγεία των ζώων, μαζί με τόνους χάδια, φυσικά».
Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης και παιχνιδιού σε έναν χώρο μέσα στη φύση, έκτασης 15 στρεμμάτων, και παράλληλα, να γνωρίσουν τα ζώα της φάρμας, να μάθουν την ιστορία τους, τον τρόπο ζωής, τις ανάγκες και την φροντίδα τους.
Άμπελος Βοχαϊκού
Βοχαϊκό Κορινθίας
Τηλ. 6936721917
Email: info@ampelosvochaikou.gr
ampelosvochaikou.gr