Γιατί αξίζει να παρακολουθήσεις μια βρεφική παράσταση
Ιστορίες που φτιάχνονται αποκλειστικά για πολύ μικρούς θεατές επιστρατεύοντας οπτικά ερεθίσματα, σχήματα, ήχους και μουσική. Η δική μου βιωματική εμπειρία και οι βρεφικές παραστάσεις που αξίζει να δείτε τη φετινή σεζόν.
- 09/10/2018
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται οι παραστάσεις που απευθύνονται αποκλειστικά σε βρέφη.
Τα νήπια είναι εξοικειωμένα με παραμύθια και παιδικά, αλλά αναρωτιόμουν πάντα πως ένα βρέφος που δεν μιλάει, θα αντιδράσει παρακολουθώντας θέατρο.
Η πρώτη μου γνωριμία με το βρεφικό θέατρο έγινε πέρυσι, όταν ο μικρός μου ήταν, μόλις, 6 μηνών. Σάββατο πρωί ετοίμασα την τσάντα βόλτας –ενισχυμένη με γάλατα και μεσημεριανό- και ξεκινήσαμε οικογενειακώς για το θέατρο. Θα βλέπαμε την βρεφική παράσταση «Θα βγω από το αυγό» για μωρά από 4-18 μηνών όπου παιζόταν από την ομάδα «Anumati» για τρίτη σεζόν.
Μπαίνοντας στο θέατρο η σκηνή είχε τροποποιηθεί για τους λιλιπούτειους θεατές. Γύρω- γύρω από την σκηνή υπήρχαν μαξιλάρες όπου καθόμασταν οι συνοδοί με τα μωράκια. Κοιτούσα με περιέργεια το χώρο με τους τόσο μικρούς θεατές. Σ’ αυτή την παράσταση τα περισσότερα μωράκια δεν έχουν πει την πρώτη τους λέξη, κάποια δεν έχουν κάνει ακόμα τα πρώτα τους βήματα, θηλάζουν -φυσικά και μπορείτε να τα ταΐσετε κατά τη διάρκεια του έργου- κι όμως είναι έτοιμα να παρακολουθήσουν την ιστορία που θα εξελιχτεί μπροστά τους.
Οι τρεις performers ανέβηκαν στη σκηνή και η μαγεία μόλις ξεκινούσε. 45 λεπτά με μουσική, εικόνες, σχήματα, χρώματα, λόγο –ένα πολύ ωραίο και ασφαλή περιβάλλον για τα βρεφάκια- και οι μικροί θεατές να δηλώνουν με κραυγούλες την ευχαρίστηση τους καθώς ταξίδευαν σ’ ένα κόσμο παραμυθένιο, με την πολύτιμη βοήθεια του Λευτέρη, ενός νεογέννητου περιστεριού που κάνει τα πρώτα του… φτερουγίσματα εξερεύνησης, αναζητώντας την ευτυχία και την αγάπη.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης κοιτούσα συνεχώς τις αντιδράσεις του γιου μου, ο οποίος με τη σειρά του δεν πήρε τα μάτια του από τη σκηνή. Παρακολουθούσε κάθε κίνηση, οτιδήποτε συνέβαινε και εκδήλωνε την χαρά του πιάνοντας τα χεράκια του. Στο τέλος της παράστασης αγκάλιασε τις performer και τους μιλούσε με μικρές κραυγές. Ήμουν σίγουρη πως είχε περάσει πολύ όμορφα!
https://www.instagram.com/p/BcIWpQDFLTd/?taken-by=chzachou
Το περασμένο Σάββατο πήγαμε -πάλι- θέατρο. Επέλεξα να δούμε τη συνέχεια της περσινής παράστασης: «Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» που απευθύνεται σε μωρά από 18 μηνών και πάνω, στο θέατρο Άβατον.
Ο μικρός μου, 17 μηνών πλέον, ζωηρός μπήκε στο θέατρο εξερευνώντας όλους τους χώρους και χαιρετώντας τα υπόλοιπα παιδάκια (είμαστε κοινωνικοί). Η αλήθεια είναι πως είχα περισσότερο άγχος για τις αντιδράσεις του. Και πάλι, όμως, συνέβη κάτι πραγματικό μαγικό.
Σβήνοντας τα φώτα και βγαίνοντας οι ηθοποιοί πάνω στη σκηνή έκατσε φρόνιμος πάνω μου παρακολουθώντας την ιστορία. Κοιτούσε προσεχτικά όποιον από τους ηθοποιού μιλούσε, κουνούσε το κεφάλι του όταν έπαιζε η μουσική και σε κάποια σημεία που ο ίδιος επέλεγε (δεν ξέρω το γιατί) χειροκροτούσε.Τα λίγο μεγαλύτερα παιδάκια που μιλούσαν φώναζαν κάποιες φορές το περιβόητο περιστέρι, τον Λευτέρη.
Στο διάλειμμα όλα τα παιδάκια ανέβηκαν πάνω στη σκηνή για να πιάσουν τα πούπουλα που είχε αφήσει πίσω του το περιστέρι και να αγγίξουν με τα χεράκια τους ένα κορμό δέντρου που υπήρχε για σκηνικό.
Μόλις η παράσταση άρχισε ξανά το «μικρό» κοινό αφοσιωμένο παρακολούθησε την ιστορία μέχρι το τέλος.
Τα οφέλη που παίρνει ένα μωρό παρακολουθώντας βρεφικές παραστάσεις είναι πολλά. Η αλήθεια είναι πως με ένα βρέφος δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Για μένα ήταν η τέλεια ευκαιρία να κάνουμε μια δραστηριότητα μαζί.
Οι συγκεκριμένες παραστάσεις σχεδιάζονται αποκλειστικά για βρέφη επιστρατεύοντας στοχευμένα οπτικά ερεθίσματα, σχήματα, ήχους, μουσική, χρώματα και κίνηση ώστε να διασκεδάσουν τους λιλιπούτειους θεατές και να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους. Επιπλέον αυξάνουν την παρατηρητικότητα τους, διεγείρουν την φαντασία τους, τα βοηθούν να αλληλοεπιδράσουν με το νέο τους περιβάλλον, το οποίο είναι πιο σύνθετο από την οικεία κοιλίτσα της μαμάς τους.
Και μπορεί αυτό το βρεφικό κοινό να μην μιλάει, όμως ξέρει να ακούει, να πιάνει, να αισθάνεται και να εκδηλώνει τα συναισθήματα του χωρίς δεύτερες σκέψεις. Γιατί όπως γνωρίζουμε πολύ καλά είναι το πιο απαιτητικό κοινό!
Οι βρεφικές παραστάσεις που αξίζει να δείτε
«Θα βγω απ’ το Αυγό» -θέατρο Άβατον
Οι πολύ μικροί-θεατές θα ταξιδέψουν σ’ έναν κόσμο παραμυθένιο, με την πολύτιμη βοήθεια του Λευτέρη, του νεογέννητου περιστεριού που κάνει τα πρώτα του φτερουγίσματα εξερεύνησης, αναζητώντας την ευτυχία και την αγάπη.
Για μωρά 4-18 μηνών.
Κάθε Σάββατο στις 10:30, 12:00 και 13:30
Παίζουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Μαίρη Ξένου, Βασιλική Κούλη
«Το μωρό των 5 αισθήσεων» -θέατρο Αργώ (Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου)
Μέσα από το όνειρο μια κούκλας αναζητούμε τον πιστό της φίλο τον Γαβ,γαβ,γαβ. Θα ακούσουμε ήχους που μας οδηγούν στην θάλασσα, θα νιώσουμε στο χεράκι μας τις σταγόνες τις βροχής, θα δούμε ένα πουλί να πετά και θα αφουγκραστούμε το κελαΐδισμά του. Αλλά και θα ψάξουμε, αγγίξουμε, χαϊδέψουμε ένα σωρό διαφορετικές υφές ψάχνοντας τον γαβ, περπατώντας στο πελώριο μονοπάτι της αφής με τα γυμνά ποδαράκια μας. Θα πάρουμε στα χέρια μας μουσικά όργανα και θα τα κινήσουμε-παίξουμε παρέα με την Μαμά και τον Μπαμπά.
Από 8 μηνών ως 3,5 ετών.
Κάθε Σάββατο στις 12.00
Παίζουν: Δέσποινα Μαραγκουδάκη, Αφροδίτη Κορέτση.
«Κάτι σαν κήπος» –Studio Μαυρομιχάλη
Η μέρα ξεκινάει μέσα σε έναν κήπο, ένα κήπο που δημιουργείται, γεννιέται, ζωντανεύει με τη δύναμη της φαντασίας!
Να πλυθώ! Άκου πώς κάνει ο ήχος του νερού όταν πέφτει πάνω μου! Κοίτα, ένα σύννεφο, άσπρο σα μαξιλάρι. Πόσο θα ‘θελα να το πιάσω!
Ένας κήπος γεμάτος μεταμορφώσεις, η βροχή που γίνεται ποτάμι, το ξύλο που γίνεται καράβι, το φύλλο που γίνεται πιάτο, το χώμα που γίνεται πύργος.
Ώρα για φαγητό! Και μετά;
Για παιδιά 1-5 ετών.
Κάθε Σάββατο στις 17.30
Από την ομάδα Artika.
«Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι», θέατρο Άβατον
Σε μια ταράτσα, η κυρά Μαριγώ η περιστέρα βρίσκει ένα αυγό διαφορετικό από όλα τ’ άλλα. Μοναχικό. Μα, σταθείτε! Πού ακούστηκε αυγό μοναχικό;
Κραααακ και τσουπ! Από τ’ αυγό βγαίνει ένα περιστεράκι, ο Λευτέρης.
Και τότε… Σάλος μεγάλος ξεσπά στων περιστεριών τα μέρη, τι γίνεται μ’ ένα περιστέρι που δεν έχει ταίρι;
Για παιδιά 18 μηνών ως 6 ετών.
Κάθε Σάββατο 17.00 και Κυριακή 11.00
Παίζουν: Βασιλική Κούλη, Δάφνη Μαρκάκη, Μαίρη Ξένου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Δημήτρης Φουρλής.