Γνωρίσαμε το νέο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία στο Ελληνικό
Το Κ.Δ.ΑΠ. ΜΕΑ Ελληνικού είναι ο νέος και σύγχρονος χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία και νοητική στέρηση, που συστήθηκε πρόσφατα στα νότια και προσφέρει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν.
- 06/02/2023
- Κείμενο: Βικτωρία Καλονάρου
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Επισκεφθήκαμε το Κ.Δ.ΑΠ. ΜΕΑ Ελληνικού για να γνωρίσουμε από κοντά το νέο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, που βάζει ως στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία, σ’ ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον. Φτάνοντας, συναντήσαμε μια φιλόξενη δομή, με άνετους χώρους οι οποίοι διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό που εξασφαλίσει μια ευχάριστη ολιγόωρη παραμονή στους επισκέπτες του. Παράλληλα, ζητήσαμε από τον Διευθυντή και Υπεύθυνο Λειτουργίας του κέντρου κ. Μανώλη Κονταράκη και τον συνεργάτη του, εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής κ. Γεώργιο Τσιούρη, να μας ενημερώσουν για τις δραστηριότητες και τον τρόπο λειτουργίας του, τις προϋποθέσεις για να εγγραφεί κάποιος και πώς όλες οι παροχές προσφέρονται δωρεάν.
«Κύριο μέλημά μας είναι τα παιδιά και οι ενήλικες που έρχονται εδώ να αισθάνονται όμορφα, να μας εμπιστεύονται και να περάσουν κάποιες ώρες κοντά μας ευχάριστα, κάνοντας δραστηριότητες που τους αρέσουν και ταυτόχρονα να απασχολούνται εποικοδομητικά. Μέσα από δημιουργικές διαδρομές τους βοηθάμε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να εξελιχθούν ως προσωπικότητες και να κοινωνικοποιηθούν. Ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό αγκαλιάζει τους ωφελούμενους με μεγάλη αγάπη και δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που θα τους κάνει να αισθανθούν άνετα, οικεία και ασφαλείς. Επίσης, οι γονείς και οι κηδεμόνες εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε εμάς και τους δίνεται η δυνατότητα να τα βοηθήσουν ουσιαστικά, χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάποια οικονομική επιβάρυνση», σημειώνει ο κ. Μανώλης Κονταράκης.
Ένα πλούσιο πρόγραμμα που συνεχώς εμπλουτίζεται
Σε συνεργασία με το κέντρο, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει ό,τι του αρέσει και θεωρεί πως του ταιριάζει. Βέβαια, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται συνεχώς, σε μία προσπάθεια να προσδώσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου. Εδώ λοιπόν, οι συμμετέχοντες διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς από δασκάλους της ακαδημία ελληνικών παραδοσιακών χορών Λυγκηστές. Επίσης, διδάσκονται σύγχρονους χορούς, κάνουν κηπουρική, ενώ μπαίνουν και στην κουζίνα με την μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική να έχουν ήδη αναδειχθεί στις πιο αγαπητές δραστηριότητες. Επιπλέον, παρέχεται βοήθεια στη μελέτη μαθημάτων γλώσσας και μαθηματικών.
«Το εξειδικευμένο προσωπικό του κέντρου μας καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών, ενώ πολλαπλές δραστηριότητες πραγματοποιούνται και για τους ενήλικες. Σημαντικό έργο προσφέρουν ο κοινωνικός λειτουργός, ο γυμναστής και ο κοινωνικός βοηθός. Επίσης, υπάρχει σταθερή συνεργασία με ψυχολόγο, λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή. Στόχος είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των παιδιών και των ενηλίκων με αναπηρία και νοητική υστέρηση έτσι ώστε σιγά – σιγά να κοινωνικοποιηθούν και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία», μας ενημερώνει ο κ. Γεώργιος Τσιούρης. Ο ίδιος σημειώνει μάλιστα, ότι: «πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις και γίνονται δράσεις κοινωνικοποίησης σε εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, επισκεπτόμαστε το supermarket και μαθαίνουμε στα παιδιά τη διαδικασία της συναλλαγής. Επίσης, υπάρχει σταθερή συνεργασία για εκμάθηση ξένων γλωσσών με το κέντρο ξένων γλωσσών ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ Άνω Γλυφάδας».
Πέρα από τα παραπάνω στις διαθέσιμες δραστηριότητες περιλαμβάνονται προγράμματα άθλησης, όπως κολύμβηση, στίβος και μπάσκετ, που πραγματοποιούνται συγκεκριμένες ώρες εβδομαδιαίως σε δημοτικούς χώρους οι οποίοι παραχωρούνται στο Κ.Δ.ΑΠ. ΜΕΑ. Σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά μετά το σχολείο καθώς και οι ενήλικες γεμίζοντας το χρόνο τους με δραστηριότητες που εξασκούν τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κέντρο διαθέτει πρωινή αλλά και απογευματινή ζώνη, ενώ διευκολύνει τους γονείς αναλαμβάνοντας το μεσημέρι να παραλάβει τα παιδιά από το σχολείο και να τα επιστρέψει το απόγευμα στο σπίτι τους. Κατά κύριο λόγο εξυπηρετεί τις περιοχές του νότιου τομέα, από τον Αγ. Δημήτριο έως και τη Βάρη. «Τα οφέλη για τα παιδιά και την οικογένειά τους είναι πολλαπλά. Θέλουμε τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να αισθάνονται ότι εδώ είναι δεύτερο σπίτι τους, ενώ παράλληλα οι γονείς να διευκολυνθούν για να αναπτύξουν χωρίς άγχος τις δικές τους δραστηριότητες και να πηγαίνουν στη δουλειά τους αδιάλειπτα, πράγμα που δεν συνέβαινε πριν», επισημαίνει ο κ. Μ. Κονταράκης.
Πώς γίνεται η εγγραφή στο Κ.Δ.ΑΠ. ΜΕΑ
«Προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε όσους έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας κι έτσι η μοναδική προϋπόθεση που υπάρχει για να εγγραφεί κάποιος στο Κ.Δ.ΑΠ. ΜΕΑ είναι να διαθέτει πιστοποίηση αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), ανεξαρτήτως ποσοστού. Με αυτήν την πιστοποίηση ο κάθε ωφελούμενος δικαιούται ένα κουπόνι μέσω Ε.Σ.Π.Α. για τη συμμετοχή του σε όλες τις δραστηριότητες του κέντρου, χωρίς δική του πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Έρχεται σε εμάς και κάνουμε μαζί την αίτηση. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι η ηλικιακή γκάμα που εξυπηρετεί το κέντρο είναι ευρεία, καθώς δέχεται άτομα ηλικίας από 5 έως 55 ετών», μας ενημερώνει ο κ. Τσιούρης.
Στη συζήτηση που είχαμε με τους υπευθύνους του κέντρου πληροφορηθήκαμε ότι «είναι στα σκαριά» και η λειτουργία ενός δεύτερου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία και νοητική υστέρηση στα νότια, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν περισσότερες ανάγκες και εξυπηρετηθούν άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή. Το νέο κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2023.
Οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί του Κ.Δ.ΑΠ. ΜΕΑ διαμορφώνουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται είτε ομαδικά είτε εξατομικευμένα και περιλαμβάνει μια πλούσια λίστα δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος κατάρτισης του προγράμματος είναι ο κ. Σπύρος Κονταράκης, ο οποίος διαθέτει μακρά πείρα στην ειδική εκπαίδευση, καθώς έχει διατελέσει και διευθυντής στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αγ. Δημητρίου.