Τι πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις δοχεία φαγητού ή νερού
Back To School 2022Όπως στα περισσότερα πράγματα που έχουν σχέση με το φαγητό, η ποιότητα κατασκευής των σκευών που επιλέγεις για την αποθήκευσή του, παίζει κρίσιμο ρόλο για την διατροφική αξία των τροφών και την υγεία σου. Δες τι χρειάζεται να γνωρίζεις.
- 31/10/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα ανοξείδωτα σκεύη οφείλουν να αποτελούν μονόδρομο για τα σκεύη αποθήκευσης των φαγητών και του νερού σου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ένα ασφαλές υλικό που χρησιμοποιείται σε κάθε νοικοκυριό 100 χρόνια τώρα, με κλασικά παραδείγματα τις κατσαρόλες και τα μαχαιροπίρουνα.
Οι σημαντικότεροι από αυτούς τους λόγους είναι:
- Είναι υγιεινά – Δεν διαρρέουν χημικές ουσίες στα τρόφιμα όπως τα πλαστικά
- Είναι ασφαλή και ανθεκτικά – Δεν σπάνε όπως τα γυάλινα
- Δεν έχουν καμία πλαστική ή άλλη εσωτερική επίστρωση όπως τα προϊόντα αλουμινίου
- Δεν προσδίδουν ή διατηρούν γεύσεις και οσμές στα τρόφιμα και ροφήματα
- Είναι ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον
Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα ανοξείδωτα σκεύη
Ο χάλυβας (ατσάλι) είναι ένα κράμα σιδήρου και άνθρακα. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι κράμα σιδήρου, άνθρακα και χρωμίου. Οι πιο γνωστοί τύποι που χρησιμοποιούνται σε κουζινικά σκεύη είναι ο 18/8 (18% χρώμιο και 8% νικέλιο) και ο 18/10 (18% χρώμιο και 10% νικέλιο), που ανήκουν στη σειρά 304 σύμφωνα με τα αμερικάνικα πρότυπα AISI-SAE. Και οι δύο τύποι είναι υψηλής ποιότητας, ανθεκτικοί στη διάβρωση και στις μεταβολές θερμοκρασίας, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται ευρέως στα μαγειρικά σκεύη. Όπως στα περισσότερα πράγματα που έχουν σχέση με το φαγητό, έτσι και εδώ η ποιότητα κατασκευής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στη διατροφική αξία των τροφών που μαγειρεύουμε, αποθηκεύουμε και τρώμε μέσα ή με αυτά, αλλά και στην αντοχή του ίδιου του προϊόντος. Έτσι, πρέπει πάντα να ελέγχουμε την ποιότητά τους και να μην εμπιστευόμαστε αγνώστου προελεύσεως σκεύη, στα οποία δεν αναγράφεται από τι ακριβώς τύπο ανοξείδωτου χάλυβα είναι κατασκευασμένα.
Γιατί πρέπει να αποφεύγεις το πλαστικό
- Πολλές εταιρείες για να φτιάξουν πιο ελκυστικά και ανθεκτικά προϊόντα προσθέτουν χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία μας.
- Ειδικότερα, πολλά πλαστικά σκεύη κουζίνας, που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, έχουν ενοχοποιηθεί για διαρροή των χημικών ουσιών που περιέχουν στις τροφές.
- Κάποιες από αυτές τις ουσίες δεν μπορούν να μεταβολιστούν και να αποβληθούν από το ανθρώπινο σώμα με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και τελικά να δημιουργούν διάφορα προβλήματα.
- Ο κίνδυνος είναι αυξημένος στα παιδιά, των οποίων το ανοσοποιητικό και οργανικό σύστημα είναι ακόμα σε ανάπτυξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η γνωστή πλέον δισφαινόλη-Α (BPA) και το PVC, η χρήση του οποίου σε παιδικά είδη έχει απαγορευτεί από την Ε.Ε..
- Επιπλέον οι επιπτώσεις για το περιβάλλον είναι καταστροφικές. Τα πλαστικά δεν βιοδιασπώνται, αν ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού πεταχτεί και δεν ανακυκλωθεί θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση για τουλάχιστον 400 χρόνια.