Το παιδικό παραμύθι της Ελένης Πετρουλάκη θυμίζει μαντινάδα
Θυμάστε την εποχή, που πιστεύατε πως μία μέρα θα καταφέρετε να πετάξετε ψηλά; Που η μαγεία αποτελούσε την καθημερινότητά σας και όλα μπορούσαν να συμβούν στα αλήθεια; Ήταν τότε που διαβάζατε παραμύθια!
- 29/07/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Το παιδικό παραμύθι μάς βάζει σ’ ένα καινούργιο, συναρπαστικό περιβάλλον γεμάτο εικόνες, λύσεις στο όποιο πρόβλημα προκύπτει και το “καλό” να βρίσκει πάντα τον τρόπο να υπερνικάει το “κακό”. Το παραμύθι όμως αποτελεί κι ένα πολύτιμο μέσο, το οποίο μας βοηθάει να περάσουμε στο παιδί τα σωστά μηνύματα από νωρίς. Αυτά μπορεί να αφορούν το φόβο, το σχολείο και το διάβασμα, τη φιλία, τη σχέση μας με τα ζώα, τη διατροφή και… κάπου εδώ πατάμε ένα “pause” για να διαβάσουμε τι απέγινε «Η Ντοματούλα που δε χωρούσε στο τελάρο». Ένα παραμύθι για τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών, γραμμένο από την Ελένη Πετρουλάκη…
Ποια είναι η Ντοματούλα;
Η Ντοματούλα είναι ένα στρουμπουλό λαχανικό- που όλα τα παιδιά γνωρίζουν αφού έχουν καθημερινά άμεση επαφή μαζί του- το οποίο προσπαθεί να αδυνατίσει και να γίνει, αυτό που λέμε, «fit».
Πού στοχεύει το συγκεκριμένο παραμύθι;
Η Ντοματούλα έχει στόχο να χωρέσει στο τελάρο και να φύγει από τον κήπο παρέα με τα υπόλοιπα λαχανικά. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να χάσει τα περιττά κιλά, που της δυσκολεύουν τη ζωή. Ο στόχος του συγκεκριμένου παραμυθιού είναι να δώσουμε στα παιδιά τα σωστά διατροφικά μηνύματα από νωρίς, αποφεύγοντας τα «μη». Θέλουμε η απαγόρευση να αντικατασταθεί από την προτροπή. Θέλουμε τα παιδιά να καταλάβουν πως η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την κακή διάθεση, την έλλειψη ενέργειας και συγκέντρωσης και δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις με το μετέπειτα bullying.
Τι συμβολίζει ο Καροτούλης;
Αν το δούμε σφαιρικά, ο Καροτούλης είναι ο γονέας. Εκείνος που προσπαθεί να βρει τον τρόπο να εκπαιδεύσει το παιδί για να απολαμβάνει μία ισορροπημένη διατροφή (και συνήθως δυσκολεύεται, όπως συμβαίνει και σ’ εμένα ως μητέρα). Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πως όταν βλέπουμε το παιδί μας να αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας, επιβάλλεται να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού και ενδεχομένως, ενός συμβούλου.
Πώς προέκυψε η ιδέα της συγγραφής ενός παιδικού παραμυθιού;
Από μικρό παιδί γράφω μαντινάδες. Γράφω μόνο σε δύο ακραίες καταστάσεις, όταν είμαι πολύ καλά και όταν είμαι πολύ άσχημα. Ένα βράδυ λοιπόν που είχα στερέψει από παραμύθια, για να διαβάσω στις κόρες μου, φαντάστηκα μία ιστορία για μία ντομάτα. Ήταν η περίοδος που προσπαθούσα να τις πείσω ότι δεν είναι καλό να τρώνε πολλά γλυκά. Όλο αυτό βγήκε μέσα σ’ ένα απόγευμα (το τέλος βέβαια μού πήρε αρκετούς μήνες με πολλές παραλλαγές, μέχρι να ολοκληρωθεί) και μάλιστα τραγουδιστά… Σαν μία παιδική μαντινάδα για τη διατροφή!
Τα παιδιά που γυμνάζονται από νωρίς τι οφέλη έχουν στον χαρακτήρα τους;
Μαθαίνουν να βάζουν στόχους! Το σώμα τους χτίζεται από νωρίς και αυτό τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή. Όταν έχεις ήδη μάθει πως είναι να προσπαθείς, σου βγαίνει αυθόρμητα. Έτσι και όταν έχεις ήδη μάθει να γυμνάζεσαι ή να τρως σωστά, δεν αντιμετωπίζεις την άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή ως καταναγκαστικό έργο. Ένας ενήλικας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει lifestyle και να αποκτήσει μυϊκό όγκο ενώ δεν είχε ως παιδί. Ένα παιδί όμως που τα μαθαίνει όλα αυτά από νωρίς, μεγαλώνει με αυτή τη λογική.
Από πόσο χρονών συστήνετε να ξεκινούν τα παιδιά την άσκηση;
Από τεσσάρων ετών πιστεύω πως είναι απαραίτητη η άσκηση.
Τι είδους άσκηση προτείνετε για μικρά παιδιά;
Αν μιλάμε για την ηλικία των τεσσάρων ετών που προτείνω, θα έλεγα μπαλέτο, στίβο, δρομικά παιχνίδια, κολύμβηση και μετά εκείνα να επιλέξουν τι τελικά τους αρέσει.
Πραγματοποιείτε προγράμματα fitness για μαθητές σε σχολεία;
Από τα είκοσί μου χρόνια κάνω τέτοια προγράμματα σε σχολεία όπως είναι το Εκπαιδευτήριο Ζηρίδη. Συνεχίζω να παρακολουθώ σχετικά σεμινάρια, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την άσκηση και τη διατροφή και μου αρέσει να φροντίζω για την καλή υγεία των παιδιών με όποιο μέσο έχω. Ως μητέρα καταλαβαίνω άμεσα πως σκέφτονται και τι μπορεί να τα βοηθήσει, ώστε να πειθαρχήσουν από νωρίς σε ένα υγιεινό lifestyle.
Η Ντοματούλα έχει παρέα στην προπόνηση την Κολοκύθα και τη Μελιτζάνα. Ενδείκνυται η άσκηση των παιδιών με φίλους;
Στο μέγιστο βαθμό! Βοηθάει να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα της προπόνησης. Όπως ακριβώς συμβαίνει και μ’ εμάς, τους ενήλικες.
Άλλα ευφάνταστα μέσα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας;
Διαλέξεις, σωστή ενημέρωση των δασκάλων και κυρίως εκπαίδευση των γονέων, αφού όλα ξεκινούν από το σπίτι. Αν δούμε ότι το παιδί μας έχει πρόβλημα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, να αλλάξουμε τη λίστα του σούπερ μάρκετ, να πάνω σ’ έναν ειδικό. Πάνω απ’ όλα να μην ξεχνάμε πως είμαστε το παράδειγμα για τα παιδιά μας. Αν εγώ τρώω συνέχεια σοκολάτα μπροστά στις κόρες μου, πως θα τους πω μετά να μην τρώτε γλυκά; Όλα χρειάζονται με μέτρο, κάτι που προφανώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αφού η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των στατιστικών παγκοσμίως.
A video posted by Eleni Petroulaki Ivic (@elenipetroulaki) on
Έχετε διαβάσει ή αφηγηθεί τη Ντοματούλα σε κάποιο παιδάκι;
Ναι και μάλιστα ενθουσιάστηκα γιατί τα σχόλια ήταν πολύ θετικά, αλλά κυρίως γιατί τα παιδιά είχαν απορίες. Πήγα πρόσφατα σ’ ένα νηπιαγωγείο και με ρωτούσαν… «Κυρία, μπορώ κι εγώ να κάνω γιόγκα; Τι είναι το pilates; Τι τρώει ο Καροτούλης και δεν είναι χοντρός;» και άλλα τέτοια..
Οι δικές σας παιδικές αναμνήσεις από τα παραμύθια;
Μου αρέσουν πολύ τα κλασικά παραμύθια, οι μύθοι του Αισώπου που τους χρησιμοποιώ ακόμη και σήμερα στα παιδιά μου, τα παραμύθια του Άντερσεν και των αδερφών Γκριμ.
Γιατί μία μητέρα να διαβάσει το «Η Ντοματούλα που δε χωρούσε στο τελάρο» στο παιδί της;
Γιατί αποτελεί μία αφύπνιση και για την ίδια. Θα δει πως πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διατροφής του παιδιού και πως να του μιλήσει για αυτό, χωρίς απαγορεύσεις, υπερβολές και επιβολές.
*Παράλληλα η Ελένη Πετρουλάκη αυτή την περίοδο λανσάρει το καινοτόμο προϊόν αδυνατίσματος της fitlab (link>> http://fitlab.gr/ ). “Μετά από έρευνα ετών και αρκετές δοκιμές, βρήκαμε επιτέλους το πιο αποτελεσματικό προϊόν αδυνατίσματος!», Ελ. Π.