Πώς να επιλέξεις άθλημα για το παιδί σου
Χτίζοντας το μέλλον των παιδιών μαςΗ νέα σχολική χρονιά βρίσκεται προ των πυλών και αρκετοί γονείς έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται πιθανές εξωσχολικές δραστηριότητες και αθλήματα για τα παιδιά τους. Η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Kids Yoga Instructor & Baby swimming instructor Αριάδνη Οικονομίδη μας διαφωτίζει για το πώς θα κάνουμε τη σωστή επιλογή.
- 30/08/2023
- Κείμενο: Χριστίνα Μορφογένη
Μαζί με το τέλος του καλοκαιριού έρχονται και οι προβληματισμοί για τη νέα σχολική χρονιά. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και οι αθλητικές δραστηριότητες που θα επιλέξουμε για το παιδί μας. Τι γίνεται όταν εκείνο δεν εκφράζει επιθυμία να ασχοληθεί με κάποιο συγκεκριμένο άθλημα ή όταν, ενώ δοκιμάζει διάφορα αθλήματα, δεν καταλήγει κάπου; Πώς θα αποφασίσετε μαζί το άθλημα που θα ξεκινήσει; Η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Kids Yoga Instructor & Baby swimming instructor Αριάδνη Οικονομίδη μας διαφωτίζει για το πώς θα κάνουμε τη σωστή επιλογή.
Το ζητούμενο στην ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό, είναι να βιώνουν αισθήματα χαράς και επάρκειας, να μάθουν να ακολουθούν κανόνες, να σέβονται τους συναθλητές και τους προπονητές τους, να μάθουν να συνεργάζονται, να προσπαθούν για τους στόχους τους χωρίς να τα παρατούν, με αποτέλεσμα να χτίσουν την αυτοεκτίμηση και την ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους.
Άρα οι γονείς, καλούνται να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν συνειδητά να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα, από το οποίο θα αντλούν χαρά και ικανοποίηση για την προσπάθεια, τη βελτίωση και τις αποδόσεις τους.
Τα οφέλη του αθλητισμού για τα παιδιά
Οι αθλητικές δραστηριότητες είναι σημαντικές για τα παιδιά, τόσο για την υγιή ανάπτυξή τους, όσο και για την απόκτηση καλών συνηθειών. Πιο αναλυτικά:
- Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων
- Δημιουργεί ισχυρότερα οστά και αρθρώσεις
- Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη
- Μειώνει το σωματικό λίπος
- Βελτιώνει ικανότητες, όπως ο συντονισμός και η ισορροπία
- Βοηθάει στην εκτόνωση της ενέργειας
Μέσα από τον αθλητισμό το παιδί:
- Καλλιεργεί την ομαδικότητα
- Μαθαίνει να πειθαρχεί
- Μαθαίνει να εστιάζει σε ένα στόχο
- Χειρίζεται καλύτερα το στρες
- Καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση
- Αποκτά νέους φίλους και μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή από συνομήλικούς του
- Έχει περισσότερη συγκέντρωση στο σχολείο
- Ψυχαγωγείται
Τι θα πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε άθλημα για το παιδί σας
Με την ενθάρρυνση και την υποστήριξή σας, είναι σίγουρο ότι το παιδί σας θα βρει τη δραστηριότητα που θα του αρέσει.
Από την πλευρά σας μαζί με τον αντίστοιχο προπονητή, συνυπολογίστε την ηλικία, την ωριμότητα, την ανάπτυξη και τη σωματοδομή του. Έχει υπομονή; Πώς αντιδρά όταν δεν είστε δίπλα του; Παίζει καλά με άλλα παιδιά; Πώς διαχειρίζεται την ήττα;
Υπάρχουν δραστηριότητες που τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν ήδη από την ηλικία των 2 ή 3 ετών, ενώ για άλλες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 ετών.
Όποιο και αν είναι το άθλημα που θα ξεκινήσει το παιδί, βεβαιωθείτε ότι βάζει σωστά θεμέλια ως προς την τεχνική και τις κινήσεις. Αποφύγετε την ενθάρρυνση της εξειδίκευσης σε ένα μόνο άθλημα και επιτρέψτε του να δοκιμάσει τις ικανότητές του και να βιώσει και άλλα απολαυστικά αθλήματα. Η εξειδίκευση/ κατάληξη σε ένα άθλημα πρέπει να είναι απόφαση του παιδιού και όχι του γονέα.
Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι έτοιμο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.
Συμπεριφορά: Το παιδί σας υπακούει ή δυσκολεύεται να ακολουθήσει εντολές; Κατανοεί και σέβεται τους κανόνες, έχει υπομονή, περιμένει τη σειρά του; Τα παραπάνω απαιτούνται σε μία ομαδική δραστηριότητα.
Ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα: Λάβετε υπόψη αν το παιδί σας ξέρει να μοιράζεται, αντέχει να έρχεται στη δεύτερη ή τελευταία θέση, ή να χάνει. Από την άλλη, ακόμη κι αν του λείπουν αυτά τα χαρακτηριστικά, μία ομαδική δραστηριότητα μπορεί να το βοηθήσει να αποκτήσει τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνει μέλος σε μία ομάδα.
Ενδιαφέροντα: Αναλογιστείτε αν το παιδί σας είναι υπερδραστήριο, έχει πολλή ενέργεια ή βαριέται εύκολα και έχει πιο αργούς ρυθμούς. Του αρέσει η ομαδικότητα ή προτιμά να παίζει μόνο του; Συζητήστε μαζί του με ποιο άθλημα θα ήθελε να ασχοληθεί.
«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο αθλητισμός, ακόμα και ως χόμπι,έχει μόνο οφέλη για όλους και βέβαια για τα παιδιά. Η σωματική δραστηριότητα είναι πολύτιμη για να διατηρήσουμε την καλή υγεία μας και φυσικά, για όλα όσα αναφέρουμε παραπάνω», επισημαίνει η Αριάδνη Οικονομίδη.
Οι δραστηριότητες που ενδείκνυνται ανά ηλικία;
2 – 5 ετών
Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν την ικανότητα να εξασκήσουν τις βασικές τους δεξιότητες, αλλά είναι πολύ μικρά για να συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα. Σε αυτή την ηλικία, το αδόμητο ελεύθερο παιχνίδι είναι συνήθως το καλύτερο. Δοκιμάστε:
- Τρέξιμο
- Κολύμβηση
- Ποδήλατο
- Δραστηριότητες όπως κυνηγητό, σκοινάκι, απλές ασκήσεις γυμναστικής, κλπ
- Yoga
Στις ηλικίες αυτές, ο αθλητισμός θα πρέπει να αφορά τη σωματική άσκηση, τη διασκέδαση, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και την προετοιμασία καλών αθλητικών ικανοτήτων και την επαφή με διαφορετικά αθλήματα/ερεθίσματα.
6 – 9 ετών
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, εστιάζουν καλύτερα, έχουν καλύτερο σωματικό και κινητικό έλεγχο, ενώ βελτιώνονται οι βασικές κινητικές δεξιότητες χειρισμού αντικειμένων, π.χ. ρίψη αντικειμένου σε απόσταση. Τέλος, μπορούν να ακολουθήσουν οδηγίες / κανονισμούς. Δοκιμάστε:
- Τρέξιμο/στίβο
- Ποδόσφαιρο
- Γυμναστική
- Κολύμπι
- Τένις
- Πολεμικές τέχνες
- Yoga
- Ιππασία
- Μπάσκετ
Τα αθλήματα που εμπεριέχουν ανταγωνισμό συνήθως δεν ενδείκνυνται για παιδιά κάτω των 8 ετών. Κάποια παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν τα 10 χρόνια ώστε να κατανοήσουν έννοιες όπως πίεση, βαθμολογία, απόδοση, νίκη, ήττα, κλπ.
10 – 12 ετών
Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά έχουν την ικανότητα να κατανοούν και να θυμούνται στρατηγικές. Πλέον, είναι συνήθως έτοιμα να κατανοήσουν την τεχνική αθλημάτων με πιο περίπλοκες δεξιότητες, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το τένις. Έχετε υπόψη ότι η ανάπτυξη που παρατηρείται στην εφηβεία μπορεί προσωρινά να επηρεάσει το συντονισμό και την ισορροπία του παιδιού.
Αριάδνη Οικονομίδη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Kids YogaInstructor
Babyswimminginstructor
Τηλ. 6977227809
email: info@ariadnioikonomidi.com
website