Διαμεσολάβηση: Η εναλλακτική επίλυση των οικογενειακών διαφορών
Πώς η διαμεσολάβηση συμβάλει στην επίλυση σοβαρών θεμάτων που άπτονται του οικογενειακού δικαίου; Η διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια Νάντια Καραμπάτσου αναλαμβάνει να μας διαφωτίσει.
- 31/01/2023
- Κείμενο: Βικτωρία Καλονάρου
- Φωτογραφίες: Σωτήρης Παπαεμμανουήλ
Ο όρος διαμεσολάβηση ακούγεται όλο και συχνότερα τελευταία, αναφορικά με την επίλυση διαφορών, αφού πλέον αποτελεί μια ασφαλή λύση που επιτυγχάνει, συμφωνία προς όφελος και των δύο εμπλεκόμενων μερών με συμφέροντες όρους. Την ίδια στιγμή ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητοι, όπως για παράδειγμα ο τομέας του οικογενειακού δικαίου, όπου η διαμεσολάβηση δεν είναι απλά μια καλή εναλλακτική, αλλά αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης διαφορών.
Η δικηγόρος Νάντια Καραμπάτσου, απόφοιτη της Νομικής Σχολής της Σορβόννης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια με έδρα το Ελληνικό και το Κέντρο Διαμεσολάβησης «Νάντια Καραμπάτσου & Συνεργάτες», έχει φέρει εις πέρας δύσκολες και απαιτητικές περιπτώσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα, επιλύοντας οικογενειακές υποθέσεις μέσω της διαμεσολάβησης. Απευθυνθήκαμε λοιπόν στην κ. Καραμπάτσου ως την πλέον αρμόδια για να μας διαφωτίσει σχετικά με την συγκεκριμένη προσέγγιση, αλλά και να μας εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες, τα οφέλη, τα αποτελέσματα και τον χρόνο που απαιτείται μέχρι να διεκπερεωθεί μια υπόθεση.
Τι είναι η οικογενειακή διαμεσολάβηση;
Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι τρόπος εξωδικαστικής επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπου οι δύο πλευρές -ο σύζυγος και η σύζυγος εν προκειμένω- καλούνται να επιλύσουν ζητήματα οικονομικά, θέματα που άπτονται του κοινού τους βίου και κυρίως που αφορούν τα παιδιά τους. Το γραφείο μας εξυπηρετεί αυτές τις περιπτώσεις, προτείνοντας εξατομικευμένες, βιώσιμες και εφικτές λύσεις, βοηθώντας το ζευγάρι να καταλήξει σε κάποια απόφαση προς όφελος των δύο μερών και συνολικά της οικογένειας. Ο ίδιος ο διαμεσολαβητής διαπνέεται από εμπιστευτικότητα, αμεροληψία και ουδετερότητα, στοιχεία καθοριστικά για τη βέλτιστη διαπροσωπική σχέση με τους εμπλεκόμενους.
Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της;
Επειδή συνήθως στις οικογενειακές διαμάχες εμπλέκονται παιδιά χρειάζεται λεπτός χειρισμός, διακριτικότητα, εχεμύθεια και λύσεις οι οποίες δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική τους υγεία και δεν θα διαταράξουν την καθημερινότητά τους. Οι συνεργάτες μου κι εγώ, ενθαρρύνουμε τον διάλογο, πιστεύουμε πολύ ότι οι σχέσεις χτίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και δουλεύουμε πολύ πάνω σε αυτό. Για τους παραπάνω λόγους, η διαμεσολάβηση επιτυγχάνει να διατηρήσουν οι γονείς ένα επίπεδο καλής επικοινωνίας και συνεργασίας, σε ένα ήπιο κλίμα και πολιτισμένες συνθήκες, αποθαρρύνοντας τυχόν αρνητικές πράξεις και δυσάρεστες συμπεριφορές που συναντάμε συχνά σε περιπτώσεις δικαστικής αντιδικίας.=
Ποια ζητήματα ρυθμίζει;
Η εξωδικαστική επίλυση των οικογενειακών διαφορών μέσω της διαμεσολάβησης, επιλύει ζητήματα όπως η έκδοση διαζυγίου, η επιμέλεια των τέκνων, ο καθορισμός της διατροφής, ο τρόπος και η συχνότητα επικοινωνίας του κάθε γονιού με το παιδί, καθώς και αποφάσεις που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία.
Γιατί να επιλέξει κάποιος την οικογενειακή διαμεσολάβηση;
Όπως έχει αποδειχθεί από την πορεία των υποθέσεων που έχουμε χειριστεί έως τώρα, τα οφέλη της οικογενειακής διαμεσολάβησης είναι πολλά και αξιοσημείωτα. Ξεκινώντας από την ίδια τη διαδικασία η οποία υποχρεώνει τα δύο μέρη να υπογράψουν αίτημα εχεμύθειας και απορρήτου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι αποφεύγουμε τη διαπόμπευση, που πολλές φορές βλέπουμε να συμβαίνει στο παραδοσιακό σύστημα αντιδικίας, δημιουργώντας ψυχοφθόρες καταστάσεις. Η εξοικονόμηση του χρόνου είναι ένας δεύτερος πολύ σημαντικός παράγοντας. Σκεφθείτε ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, επιτυγχάνεται άμεση επίλυση των διαφορών μέσα σε ελάχιστες ημέρες αποφεύγοντας πολυέξοδες και μακροχρόνιες διαδικασίες. Με τη συμφωνία βγαίνει μια απόφαση η οποία κατατίθεται στο Πρωτοδικείο άμεσα και έχει ισχύ δικαστικής απόφασης. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι το κόστος της διαμεσολάβησης είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό της δικαστικής διαδικασίας. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, στις οικογενειακές υποθέσεις υπάρχει μεγάλη ανάγκη διαμεσολάβησης όταν η οικογένεια έχει παιδιά, καθώς αποφεύγονται οι μακροχρόνιες προστριβές που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ψυχισμό του παιδιού.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέραν του οικογενειακού δικαίου, το Κέντρο Διαμεσολάβησης «Νάντια Καραμπάτσου & Συνεργάτες» ενθαρρύνει την διαμεσολάβηση για την επίλυση υποθέσεων και σε άλλους τομείς. Ειδικότερα, αναλαμβάνει αστικές και εμπορικές υποθέσεις, σχολική διαμεσολάβηση, επίλυση τραπεζικών θεμάτων και διαμεσολάβηση μεταξύ εργαζομένων σε επιχειρήσεις.