Νάντια Καραμπάτσου: Ποιος ο ρόλος μιας διαπιστευμένης διαμεσολαβήτριας και πότε πρέπει να αναζητήσεις τις υπηρεσίες της
Ζητήσαμε από μία διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, με έδρα τα νότια προάστια, να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι η διαμεσολάβηση που ακούμε τόσο συχνά τα τελευταία χρόνια και σε ποιες νομικές περιπτώσεις εφαρμόζεται.
- 28/11/2022
- Κείμενο: Βικτωρία Καλονάρου
- Φωτογραφίες: Σωτήρης Παπαεμμανουήλ
Η διαμεσολάβηση είναι ένας εναλλακτικός -σε σχέση με την δικαστική διαδικασία- τρόπος επίλυσης διαφορών. Η δικηγόρος Νάντια Καραμπάτσου, απόφοιτη της νομικής σχολής της Σορβόννης, είναι από τους λίγους διαπιστευμένους διαμεσολαβητές στην Ελλάδα. Μάλιστα η ίδια ασκεί τη δικηγορία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, αναλαμβάνοντας να χειριστεί και να διεκπεραιώσει ακόμη και τις πιο απαιτητικές υποθέσεις εξωδικαστικά, ενώ εξειδικεύεται στον τομέας της οικογενειακής διαμεσολάβησης.
Επισκεφθήκαμε τoΚέντρο Διαμεσολάβησης «Νάντια Καραμπάτσου & Συνεργάτες» στο Ελληνικό και της ζητήσαμε να μας εξηγήσει τι είναι η διαμεσολάβηση και γιατί θεωρείται ο πιο σύγχρονος τρόπος επίλυσης διαφορών. Την ακούσαμε με πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να μας διαφωτίζει σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει η ίδια και οι συνεργάτες της. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το γραφείο της ενθαρρύνει τη διαμεσολάβηση και αναλαμβάνει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών με το θεσμό αυτό, επιτυγχάνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ποιος είναι ο ρόλος μιας διαπιστευμένης διαμεσολαβήτριας;
Αρχικά να αναφέρω ότι η διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα δύο εμπλεκόμενα μέρη προσφεύγουν οικειοθελώς, προκειμένου να αποφευχθούν χρόνιες δικαστικές διαμάχες, υψηλές δικαστικές δαπάνες. Στόχος μας είναι όλη η διαδικασία να διευθετηθεί σε όσο το δυνατόν πιο ήπιο κλίμα. Στην οικογενειακή διαμεσολάβηση, που μας ενδιαφέρει και ασχολούμαστε πολύ, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κυρίως έχει να κάνει με διαπροσωπικές σοβαρές υποθέσεις, που ενδεχομένως να εμπλέκονται και παιδιά και εκεί, ο χειρισμός από την πλευρά μας πρέπει να είναι πολύ διακριτικός, προσεκτικός και συμβιβαστικός, όπου καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει περιθώριο. Άρα θα έλεγα ότι πέρα από το διαδικαστικό κομμάτι, ο ρόλος μας είναι να αφουγκραζόμαστε την κάθε περίπτωση στην πραγματική της διάσταση και να προτείνουμε και για τα δύο μέρη λύσεις συμβιβασμού. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν αποφασίζει ένας τρίτος ως προς την υπόθεση – εν προκειμένω κάποιος δικαστής – αλλά τα δυο εμπλεκόμενα μέρη που έρχονται με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.
Σε ποιους τομείς εφαρμόζεται αυτήν η διαδικασία;
Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο στην ελληνική κοινωνία αλλά και διεθνώς, καθώς παρατηρούμε καθημερινά να συμβαίνουν περιστατικά άκρατης βίας που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί και αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό εάν οι εμπλεκόμενοι κατέφευγαν σε λύσεις όπως είναι η διαμεσολάβηση για την επίλυση των διαφορών τους. Ωστόσο, το γραφείο μας αναλαμβάνει και άλλες υποθέσεις, όπως η τραπεζική διαμεσολάβηση που αφορά την αξιοποίηση εξωδικαστικών θεσμών και διαδικασιών από την πλευρά τόσο των δανειοληπτών όσο και των τραπεζικών Ιδρυμάτων, με στόχο την ταχύτερη και ουσιαστικότερη επίλυση των προβλημάτων. Εδώ ζητάμε τη συνδρομή εξειδικευμένων συνεργατών όπως λογιστές, φοροτεχνικοί, μηχανικοί κλπ.
Ακόμη, αναλαμβάνουμε την κτηματολογική διαμεσολάβηση κατά την οποία επιλύονται με ασφαλή τρόπο υποθέσεις στις οποίες δικηγόροι και μηχανικοί συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων των πελατών τους κατά την εγγραφή των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο. Άλλη μια δραστηριότητα του γραφείου μας είναι η διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2019 και συνεχίζεται επιτυχώς. Σημειώνεται ότι έως το 2019, ο μοναδικός τρόπος επίλυσης μιας διαφοράς μεταξύ δύο πλευρών ήταν η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Αυτό συνεπάγονταν αρκετά χρόνια αντιδικίας, υψηλό κόστος και κακές σχέσεις μεταξύ των δύο μερών.
Επιπρόσθετα, μια άλλη πτυχή της δουλειάς μας που μας ενδιαφέρει πολύ είναι η σχολική διαμεσολάβηση. Κι εδώ ο στόχος μας είναι η εξεύρεση τρόπων επίλυσης ή διαχείρισης συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον, μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων ή άλλων μελών της σχολικής κοινότητας. Γι’ αυτόν τον λόγο το Κέντρο Διαμεσολάβησης «Νάντια Καραμπάτσου & Συνεργάτες», γνωρίζοντας τη δυναμική της Σχολικής Διαμεσολάβησης, αναλαμβάνει προγράμματα διαμεσολάβησης που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, καθώς όσο περισσότερο οι μαθητές και το σύνολο της σχολικής κοινότητας ενστερνίζονται αυτόν τον τρόπο σκέψης, τόσο περισσότερο θα τον χρησιμοποιούν παρά να καταφεύγουν σε βίαιη συμπεριφορά.
Ένα άλλο εξίσου σημαντικό αλλά και ευαίσθητο θέμα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι οι διαφορές στον εργασιακό χώρο. Οι διαφορές αυτές δημιουργούνται μεταξύ των εργαζομένων ή και της διοίκησης. Οι διαφορές αυτές ευθύνονται για μια σειρά προβλημάτων με σοβαρές συνέπειες στο εργασιακό περιβάλλον, στις ανθρώπινες σχέσεις και στα οικονομικά και εμπορικά αποτελέσματα της εταιρείας. Κι εδώ η διαμεσολάβηση στον εργασιακό χώρο έρχεται να εφαρμόσει τις πλέον διαδεδομένες πρακτικές σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να αμβλύνει τις δυσάρεστες καταστάσεις και να αποκαταστήσει την ομαλότητα λειτουργίας της επιχείρησης.
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που αναρωτιέται αν πρέπει να επιλέξει τη διαμεσολάβηση ως μέτρο επίλυσης των διαφορών του;
Θα ήθελα να τονίσω ότι οι συνεργάτες μου κι εγώ πιστεύουμε στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην επίλυση των προβλημάτων με τον διάλογο, την παράθεση επιχειρημάτων, την καλή διάθεση για την επίλυση του προβλήματος και από τα δύο μέρη.Υποστηρίζουμε ακράδαντα τη διαμεσολάβηση, γιατί έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις. Κι αυτό είναι που συμβουλεύουμε πάντοτε όποιον απευθύνεται σε εμάς ζητώντας της υπηρεσίες μας, προς όφελός τους. Είναι πολύ σημαντικό δε να συνυπολογίσουμε την εμπιστευτικότητα, την ουδετερότητα και την αμεροληψία που διέπει τον διαμεσολαβητή. Πλείστα είναι τα οφέλη σε σχέση με την προσφυγή στη δικαστική οδό όπως το χαμηλότερο κόστος , η ταχύτητα διεκπεραίωσης της υπόθεσης ( βάσει νόμου ολοκληρώνεται η διαδικασία εντός 20 ημερών έναντι των δικαστηρίων που συνήθως είναι κάποια χρόνια ), η διατήρηση των ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων σε αξιοπρεπή βαθμό και φυσικά η εκτελεστότητα του περιεχομένου της συμφωνίας στο οποίο εκουσίως έχουν καταλήξει τα μέρη.