Η ρεφλεξολογία είναι το δώρο που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου
Τι είναι η ρεφλεξολογία και πώς μπορεί να σε βοηθήσει να ζεις καλύτερα; Η ρεφλεξολόγος Δέσποινα Παπαβασιλείου από το Holistic Health στη Γλυφάδα απαντά σε κάθε πιθανή σου απορία.
- 10/07/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Ολυμπία Ορνεράκη
Φαντάσου αυτό: Η ώρα έχει πάει 18:00 κι εσύ μόλις έχεις σχολάσει από τη δουλειά. Έχεις πονοκέφαλο, σε ενοχλεί λίγο και η μέση σου τον τελευταίο καιρό, ενώ η εβδομάδα είναι ακόμα στην αρχή της –το ίδιο και η ξεκούραση του Σαββατοκύριακου. Και, ξαφνικά, μπαίνεις σε έναν χώρο όπου το μόνο που πρέπει να κάνεις για τα επόμενα 45 λεπτά είναι να χαλαρώσεις και να αφήσεις έναν ειδικό να απομακρύνει το στρες της ημέρας, τον πόνο από τους μυς και τις αρθρώσεις σου και, φυσικά, εκείνον τον επίμονο πονοκέφαλο.
Η ειδικός σε αυτό το σενάριο είναι η ρεφλεξολόγος Δέσποινα Παπαβασιλείου, που με την πολύχρονη εμπειρία της, τη βαθιά γνώση των τεχνικών της ρεφλεξολογίας και τα μαγικά της χέρια έχει ήδη κερδίσει ακόμα και τους πιο δύσκολους και επιφυλακτικούς ως προς το θέμα των εναλλακτικών θεραπειών. Θα τη βρεις στο Holistic Health στη Γλυφάδα, ένα κέντρο που έχει ως στόχο να «σε αγκαλιάσει σαν σύνολο», αφού, εκτός από τη δική της ειδικότητα, εκεί θα βρεις επίσης Διαιτολόγο/Διατροφολόγο και Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας.
Στο Holistic Health, επί της οδού Λαζαράκη στο κέντρο της Γλυφάδας, κανονίστηκε και η συνάντησή μας με τη Δέσποινα Παπαβασιλείου, προκειμένου να μιλήσουμε μαζί της για την ρεφλεξολογία την οποία μπορεί όλοι να έχουμε ακούσει, πόσοι όμως γνωρίζουμε αρκετά καλά ώστε να ξέρουμε τα δεκάδες οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία και την καθημερινότητά μας;
Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από τα βασικά:
Τι είναι η ρεφλεξολογία;
«Η ρεφλεξολογία είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας, που βασίζεται στη διέγερση συγκεκριμένων αντανακλαστικών σημείων κυρίως στα πέλματα αλλά και στις παλάμες του ασθενούς. Είναι στην ουσία σαν να πιάνουμε, ένα προς ένα, τα συγκεκριμένα όργανα ή συστήματα οργάνων που θέλουμε να δουλέψουμε. Αυτό επιτυγχάνεται με πιέσεις και μαλάξεις σε συγκεκριμένες νευρικές απολήξεις, διεγείροντας το νευρικό μας σύστημα και, τελικά, ενισχύοντας τη λειτουργία όλων των οργάνων ή συστημάτων του οργανισμού μας».
Σε ποιες παθήσεις μπορούμε να εφαρμόσουμε τη ρεφλεξολογία;
«Η ρεφλεξολογία είναι γενικής παθολογίας, μπορεί δηλαδή να εφαρμοστεί σε όλα τα συστήματα και τα όργανα του οργανισμού μας, για να αντιμετωπίσει ή να απαλύνει μια τεράστια ποικιλία από παθήσεις ή προβλήματα. Από πονοκέφαλο, ημικρανίες, πόνους σε μυς ή αρθρώσεις και αϋπνία μέχρι υπογονιμότητα, δυσμηνόρροια, πεπτικές διαταραχές -για παράδειγμα οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες, δυσκοιλιότητα- ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Ακόμα και το άγχος θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας σαν μία πάθηση, την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μέσω της ρεφλεξολογίας. Ωστόσο, σε κάποιες παθήσεις, για παράδειγμα στα αυτοάνοσα, δεν κάνουμε την ρεφλεξολογία για να εξαλείψουμε το νόσημα, αλλά για να βελτιώσουμε τη λειτουργικότητα του ατόμου. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί πως η ρεφλεξολογία μπορεί να είναι είτε αυτότονομη είτε συμπληρωματική σε κάποιο άλλο είδος θεραπείας – ανάλογα με το πρόβλημα ή την πάθηση που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Σε κάποιες παθήσεις την κάνουμε οπωσδήποτε συμπληρωματικά, για παράδειγμα στον καρκίνο ή σε άλλες παθήσεις που απαιτούν κάποιο είδος επέμβασης ή θεραπευτικής αγωγής. Στην υπογονιμότητα επίσης, η ρεφλεξολογία μπορεί να λειτουργήσει ως ιδανική συμπληρωματική θεραπεία κατά τη διάρκεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».
Με ποιον τρόπο βοηθάει η ρεφλεξολογία σε τέτοιου είδους παθήσεις;
«Έχει αποδειχθεί ότι η ρεφλεξολογία βελτιώνει την σωστή λειτουργία του οργανισμού και εξαλείφει είτε ασθένειες είτε συμπτώματα. Ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την σταματήσει για να κάνει ρεφλεξολογία. Στο εξωτερικό, στη Δανία, στη Νορβηγία, στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, η ρεφλεξολογία είναι κομμάτι του συστήματος υγείας. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι Νορβηγοί ή πχ οι Δανοί είναι περισσότερο υπέρ των φυσικών μεθόδων, αλλά γιατί έχουν δει ότι όντως υπάρχουν αποτελέσματα. Έχουν καταλάβει, λοιπόν, ότι εκμεταλλευόμενοι τα οφέλη τέτοιων θεραπειών, μπορούν τελικά να μειώσουν το κόστος του συστήματος υγείας».
Τι σε περιμένει στο κρεβάτι ενός ρεφλεξολόγου
Αφού, λοιπόν, εξαντλήσαμε τα basics της ρεφλεξολογίας, ήρθε η ώρα να μάθουμε και τα λίγο πιο πρακτικά. Όπως εξηγεί η Δέσποινα Παπαβασιλείου, η πρώτη συνάντηση μαζί της θα ξεκινήσει από μια καλή καταγραφή του ιστορικού υγείας σου. «Παίρνουμε το ιστορικό, ώστε να έχουμε πληροφορίες για την υγεία του ανθρώπου και να ξέρουμε πού θα εστιάσουμε την προσοχή μας. Γιατί ναι μεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι συγκεκριμένο -πχ κάποιος μπορεί να έχει πόνο στον αυχένα και να θέλουμε να επιμείνουμε εκεί- δεν θα περιοριστούμε όμως μόνο στο συγκεκριμένο σημείο. Θα το προσεγγίσουμε ολιστικά. Θα δουλέψουμε μέσω του πέλματος ή των χεριών (σ.σ.: συνήθως προτιμούνται τα πέλματα γιατί έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από τις παλάμες, άρα προσεγγίζεται το αντίστοιχο όργανο με μεγαλύτερη ακρίβεια), κάθε μέρος του σώματος και, τελικά, θα επιμείνουμε στο σημείο όπου εντοπίζεται ο πόνος ή η πάθηση».
Αυτό σημαίνει πως ένα πέλμα που πονάει κρύβει πάντα μια πάθηση; «Όχι ακριβώς. Ο πόνος μπορεί να δημιουργηθεί για πολλούς λόγους. Αν είναι σε όλο το πέλμα, μπορεί να υπάρχει οίδημα, άρα κατακράτηση, άρα υπάρχει θέμα είτε στο κυκλοφορικό, είτε στο λεμφικό, είτε στο ουροποιητικό σύστημα . Επίσης, το να πονέσεις για μία στιγμή δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να είναι ένα σημείο που δεν έχει ξαναδουλευτεί με τη ρεφλεξολογία, οπότε είναι φυσιολογικό να πονάει. Αν όμως υπάρχει πόνος σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο επαναλαμβανόμενα σε κάθε συνεδρία, τότε αυτό μπορεί και να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα».
Είναι όμως για όλους η ρεφλεξολογία; «Ναι, η ρεφλεξολογία είναι για όλους. Άλλωστε δεν υπάρχουν παρενέργειες ή αντενδείξεις όταν κάποιος ακολουθεί κάποια άλλη μέθοδο θεραπείας παράλληλα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις θεραπείες, ακόμα και με τα παυσίπονα που παίρνουμε για τον πονοκέφαλο, το αποτέλεσμα είναι και θέμα οργανισμού» λέει η ρεφλεξολόγος του Holistic Health.
Και, τελικά, πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν; «Συνήθως γύρω στις δέκα συνεδρίες. Ωστόσο, δεν περιμένουμε τη δέκατη συνεδρία για να δούμε αποτέλεσμα. Σταδιακά βλέπουμε βελτίωση». Όσο για τη συχνότητα των συνεδριών, κάθε μία από τις οποίες διαρκεί περίπου 45 λεπτά: Από μία έως δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την πάθηση. «Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να υπάρξει μια συντήρηση μετά το τέλος της θεραπείας. Ας το σκεφτούμε ως εξής. Στο αυτοκίνητό μας δεν κάνουμε σέρβις κάθε χρόνο; Γιατί αυτό να το θεωρούμε δεδομένο, προκειμένου να δουλεύει καλά το αυτοκίνητό μας, ενώ για τον οργανισμό μας, που ξέρουμε ότι είναι κι αυτός μια μηχανή, δεν το κάνουμε;».
Για σκέψου το, λοιπόν, έτσι: Μήπως εδώ και καιρό νιώθεις ότι χρειάζεσαι γενικό σέρβις; Αν ναι, κλείσε τώρα το ραντεβού σου.