25η Μαρτίου: Πώς να φτιάξεις τον τέλειο μπακαλιάρο σκορδαλιά
Τραγανό κουρκούτι και λαχταριστή σκορδαλιά. Μια συνταγή για τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά που πρέπει να φτιάξεις την 25η Μαρτίου.
- 24/03/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα θυμόμαστε γιαγιάδες και μαμάδες να μπαίνουν στην κουζίνα για να ετοιμάσουν τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο και την σκορδαλιά.
Για όσους νηστεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων είναι οι μοναδικές μέρες που επιτρέπεται να φάνε ψάρι, γι’ αυτό κι εμείς σου δίνουμε την τέλεια, παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά για να δοκιμάσεις τις μαγειρικές σου ικανότητες.
Υλικά
Αν έχουμε ένα κιλό ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, χρειαζόμαστε τα εξής υλικά:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλ. ζάχαρη
- ½ κουτ. γλ. αλάτι
- Ένα κουτάκι κρύα μπύρα (330 ml)
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Θέλουμε να γίνει ένας ελαφρώς πηχτός χυλός
Θα χρειαστούμε επίσης ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα.
Για τη σκορδαλιά:
- 5-6 μεγάλες πατάτες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με το πόσο έντονο το θέλουμε)
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
- αλάτι όσο μας αρέσει
- 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε το κουρκούτι:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τη μπύρα και το νερό.
- Ρίχνουμε στο ίδιο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό. Το κουρκούτι μας είναι έτοιμο για χρήση.
Η ώρα του τηγανίσματος:
- Παίρνουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και αφού τα έχουμε στραγγίξει από το νερό, τα αλευρώνουμε.
- Έπειτα τα περνάμε από το κουρκούτι που έχουμε ετοιμάσει.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο μας και τον γυρίζουμε, μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα και από τις δυο πλευρές.
Σειρά έχει η σκορδαλιά:
- Βράζουμε σε νερό και λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα τις πατάτες, αφού τις έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια. Θα πρέπει να δοκιμάσουμε να τις λιώσουμε με ένα πιρούνι. Όταν λιώσουν, σημαίνει πως είναι έτοιμες.
- Αποσύρουμε τις πατάτες από τη φωτιά, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μίξερ. Εκεί τις πολτοποιούμε το πιρούνι.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το λεμόνι, το ξύδι και φυσικά το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει προηγουμένως.
- Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σιγά σιγά, όσο χτυπά το μίξερ, ρίχνουμε το λάδι.
- Η σκορδαλιά είναι πανέτοιμη. Σερβίρουμε- προαιρετικά με λίγο έξτρα λάδι από πάνω- δίπλα στο μπακαλιάρο μας.