Θα φιλοξενηθούν τελικά μετανάστες στο Ελληνικό;
Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος απαντά σε ένα ερώτημα που αφορά όλα τα Νότια Προάστια.
- 01/07/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Η ιδέα αυτή αποτέλεσε μέρος μίας ευρείας υπουργικής σύσκεψης που έγινε στα μέσα του προηγούμενου μήνα, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία η πρόταση της αρμόδιας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες σε υποδομές που χρησιμοποιούνται από τους δήμους για έκτακτες ανάγκες, όπως είναι τα ΚΑΠΗ, τα γυμναστήρια ή τα γήπεδα, έγινε δεκτή.
Όπως ήταν φυσικό οι παραπάνω πληροφορίες κυκλοφόρησαν και έθεσαν σε συναγερμό τους δήμαρχους των όμορων με το αερροδρόμιο δήμων, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση για να ανταλλάξουν απόψεις και να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή.
Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Παλαιού Φαλήρου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό τους τονίζοντας όμως ότι αυτός “δεν πηγάζει από ξενοφοβική ή ρατσιστική διάθεση“, αλλά “κυρίως μέσα από το θολό τοπίο που επικρατεί στο θέμα της διαχείρισης τους ως ένα Εθνικό Σχέδιο για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με όλους τους επίσημους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης“.
Παράλληλα, οι δήμαρχοι των εν λόγω δήμων τόνιζαν την ακαταλληλότητα του χώρου να φιλοξενήσει ανθρώπους και σημείωναν ότι δεν διαθέτουν ούτε το προσωπικό ούτε τους πόρους για να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή.
Μιλώντας στο Nou-Pou.gr πάντως, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος τονίζει ότι “σε επίσημο επίπεδο” δεν είχε καμία ενημέρωση. “Εγώ ενημερώθηκα από τους δημοσιογράφους για μία συζήτηση ή πρόταση που ειπώθηκε από κυβερνητικά χείλη. Εμένα προσωπικά δε μου έχει πει κανείς τίποτα σε επίσημο επίπεδο“, λέει συγκεκριμένα και συνεχίζει. “Όταν λοιπόν μας ρωτήσανε δημοσιογράφοι πως βλέπουμε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εκεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων εγώ απάντησα αρνητικά διότι ο χώρος δεν προσφέρεται. Εκεί μέσα είναι λεηλατημένα κτίρια τα οποία δεν έχουν καμία υποδομή, ούτε νερό ούτε τουαλέτες ούτε κάτι άλλο ανθρώπινο. Επιλέον, δεν είναι και χώρος που φυλάσσεται“.
“Κάτω από ποιες συνθήκες όμως θα γινόταν η μεταφορά χιλιάδων παράτυπων μεταναστών στις εγκαταλελειμένες εγκαταστάσεις του Ελληνικού; Θα προηγούνταν κάποιος ειδικός σχεδιασμός;“, τον ρωτάμε. Φυσικά, ο κ. Κωνσταντάτος από τη στιγμή που δεν ενημερώθηκε ποτέ ως αρμόδιος για το ζήτημα δήμαρχος, δεν έχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Όπως αναφέρει όμως, φαντάζεται “ότι αυτοί που το συζητάνε μιλάνε για τις υπάρχουσες υποδομές“. “Δεν ξέρω πως το σκεφτόντουσαν, αλλά τα κτίρια εκεί είναι τελείως ακατάλληλα. Δε μπορούν να εξυπηρετήσουν κανέναν. Ούτε να περπατήσεις δε μπορείς. Όχι να πας να μείνεις“, επαναλαμβάνει.
“Είμαι αρνητικός γιατί δεν είναι μία εξέλιξη θετική για την περιοχή. Δηλαδή τι θα μας προσφέρει αυτή τη στιγμή;”, λέει ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και σχυνεχίζει: “Δε λέμε ότι το μεταναστευτικό δεν πρέπει να λυθεί με ένα εθνικό σχέδιο και σε σημεία που αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν πραγματικά να έχουν μία φροντίδα, πρόνοια, αλλά τώρα μέσα στο αεροδρόμιο που περιμένουμε να δούμε μία επένδυση να δημιουργηθεί ένα κέντρο προσφύγων νομίζω ότι δεν προσφέρει κάτι στην τοπική κοινωνία πέρα από αυτούς που θέλουν να πετάξουν απλά το μπαλάκι σε εμάς. Γιατί 6.000 άνθρωποι που λέγανε ότι θα βρίσκονται στον χώρο αυτό φιλοξενούμενοι από ποιους; Ποιος θα τους φροντίζει; Ο δήμος δεν μπορεί να φροντίσει καν τις δικές του υπηρεσίες και δεν έχουμε ούτε το προσωπικό ούτε τα χρήματα“.