Αδέσποτα κουνελάκια: Μια θλιβερή υπενθύμιση ότι, όσο μικρότερο ένα ζώο, τόσο λιγότερη σημασία μοιάζει να έχει για εμάς
Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, ο ΣΠΑΖ* γράφει για το θέμα των αδέσποτων κουνελιών, δίνοντάς μας παράλληλα όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που θα χρειαστούμε αν σκοπεύουμε να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο κουνελάκι. Ναι, τα κουνελάκια θέλουν χάδια και ναι, εκπαιδεύονται ακόμα και για την τουαλέτα!
- 06/02/2021
- Κείμενο: ΣΠΑΖ
Νομίζουμε ότι είμαστε μεγάλοι. Επειδή είμαστε ψηλοί, έχουμε δύο μεγάλα χέρια και πόδια θεωρούμε ότι μπορούμε να επιβαλλόμαστε σε μικρότερα πλάσματα.
Δεν μιλάμε πλέον για σκύλους και γάτες. Μιλάμε για τα μικρότερα, για κουνέλια, για χάμστερ, για χρυσόψαρα, μιλάμε για όποιο μικρό ζωάκι έχουμε γαλουχηθεί να το αντιμετωπίζουμε σαν αναλώσιμο και ευκολοαντικατάστατο διότι δεν έχει μεγάλο κόστος και δεν πιάνει μεγάλο μέρος σπίτι – και αργότερα στα σκουπίδια.
Λάθος, λάθος, λάθος.
Πριν λίγο καιρό μας ζητήθηκε να ζητήσουμε ένα νέο σπίτι για τον Χιονούλη. Κάνοντας την ανάρτηση δεχτήκαμε καταιγισμό μηνυμάτων. Τα περισσότερα ήταν απαράδεκτα, ξεχείλιζε ανάμεσα στα γραπτά η ανευθυνότητα, η απερισκεψία και η επιπολαιότητα με την οποία έστελναν όλοι και τον ζητούσαν. Να τον στείλουμε με το καράβι στην Κρήτη ή με το ΚΤΕΛ στη Λιβαδειά λες και είναι η φέτα από χωριό.
Ανάμεσα στα δεκάδες μηνύματα δεχτήκαμε και δύο από δυο κορίτσια, εθελόντριες φυσικά, οι οποίες έχουν αφοσιωθεί στο να βρίσκουν σπίτια σε εγκαταλελειμμένα κουνέλια. Ω, ναι, ζούμε σε μια χώρα η οποία υπερπαράγει αδέσποτα κουνέλια.
Χάρη στις πολύτιμες οδηγίες τους μάθαμε πολλά και χάρη στη βοήθειά τους ο Χιονούλης βρήκε σπίτι και αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση να πούμε κάποια πράγματα για όλα τα μικρά πλάσματα αυτά.
Μετά από δεκάδες μηνύματα, σοβαρά και μη, ο Χιονούλης φαίνεται ότι βρήκε το νέο του σπίτι. Σας ευχαριστούμε.—Και μια…
Δημοσιεύτηκε από ΣΠΑΖ ( Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων ,SPAZ Greece) στις Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021
Αρχικά, ας σταματήσουμε να τα αγοράζουμε λες και είναι τυρί του τοστ! Το ότι πωλούνται σε pet shop και πανηγύρια δεν σημαίνει ότι πρέπει να πέφτουμε έτσι εύκολα θύματα των επιτηδείων που στοχεύουν στα παιδιά για να πιάσουν τους γονείς. Και το κλουβί δώρο. ΟΧΙ .
Ένα μικρό ζώο έχει ευθύνες, έχει έξοδα, χρειάζεται χώρο και χρόνο. ΟΧΙ, δεν μπορεί να ζει μονίμως μες το κλουβί μέχρι που ξαφνικά θα πεθάνει εκεί. Πεθαίνουν νωρίς επειδή αρρωσταίνουν, επειδή κανείς δεν τα φροντίζει σωστά. Διαφορετικά, τα κουνέλια τουλάχιστον ζουν πάνω 10 χρόνια.
Χρειάζονται σωστή τροφή και χρειάζονται στείρωση. Δεν είναι παιχνίδια και δεν είναι σωστό να πέφτουν στα χέρια μικρών παιδιών και να αντιμετωπίζονται σαν λούτρινα, μόνο και μόνο επειδή είναι τόσο μικρά που δεν μπορούν να αντισταθούν. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από ηλικία 0 να σέβονται και φέρονται σωστά στο κάθε ζώο και όχι να του φέρονται αναλόγως του μεγέθους του.
Το κάθε είδος έχει διαφορετικές ανάγκες, δεν γίνεται να κατηγοριοποιούνται τα ζώα με βάση τα κιλά. Πόσοι θυμάστε να πέθανε το χρυσόψαρό σας, να το έπιασε η μαμά ή ο μπαμπάς ή η γιαγιά από το μπολ και να το πέταξε στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα λέγοντας “δεν πειράζει παιδάκι μου, θα πάρουμε άλλο”. Είναι πολύ λάθος όλο αυτό.
Ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης, υπάρχει πεταμένη εκεί έξω παντού, χρειάζεται να τη βρίσκουμε, να την αρπάζουμε και να τη διαχειριζόμαστε σωστά. Σεβασμός σε όλα τα πλάσματα, σε όλα τα κιλά.
Αν έχετε διαβάσει τα παραπάνω, έχετε σκεφτεί τι πρέπει να κάνετε από δω και πέρα, τι κάνατε λάθος -όλοι κάναμε, το θέμα είναι να μαθαίνουμε από αυτά- και θέλετε να υιοθετήσετε ένα κουνελάκι, τότε μπορείτε να ζητήσετε να γίνετε μέλος αυτής της ομάδας, η οποία παίρνει αυτά που αφήνει ο γείτονάς μας στα σκουπίδια με το κλουβί, τα κάνει καλά και τα ξαναβάζει σε υπεύθυνα σπίτια. Για πάντα.
Τι δεν γνωρίζετε για τα κουνελάκια
- Τα κουνελάκια μπορούν να είναι τρυφερά, αλλά αυτό δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι από την φύση τους ζώα θηράματα, άρα και αρκετά φοβικά. Με λίγα λόγια θέλει υπομονή για να σε συνηθίσουν – και χρόνο.
Παρότι μπορούμε να τα χαϊδεύουμε, καλό είναι να μην τα σηκώνουμε ψηλά αν δεν είναι απαραίτητο, γιατί τα τρομάζει. (Είναι παρόμοιο όπως όταν τα αρπακτικά πουλιά τα σηκώνουν ψηλά στον ουρανό για να τα σκοτώσουν για αυτά και από ένστικτο φοβούνται) όποτε όταν θέλουμε να τα χαϊδεύουμε καλό είναι να ερχόμαστε εμείς στο ύψος τους , πχ να ξαπλώνουμε κάτω. - Μοιάζουν με τις γάτες στο κομμάτι του ότι θέλουν χάδια τη στιγμή που το θέλουν εκείνα και όχι όποτε το θέλουμε εμείς. Παρ’ όλο που δε μπορούν να αμυνθούν τόσο εύκολα όταν τα δυσαρεστεί κάτι, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τα πιέζουμε για χάδια και αγκαλιές. Επίσης δε μπορούν να μείνουν στο σπίτι μόνα τους για πάνω από 1-2 μέρες γιατί η οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά τους, αν δεν την προσέξουμε έγκαιρα, μπορεί να είναι μοιραία.
- Είναι ζώα που πρέπει τρέφονται συνεχώς γιατί έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό , δηλαδή ό,τι τρώνε το αποβάλλουν πολύ γρήγορα. Όποτε αν μείνουν νηστικά πολλές ώρες σταματάει να λειτουργεί το έντερο τους και είναι επικίνδυνο.
- Δεν μπορούν να επιβιώσουν σε χωράφια – τουλάχιστον όχι για πολύ. Όπως και τα κουνέλια στη φύση, δεν ζουν πολλά χρόνια γιατί όλο και κάποιο ζώο θα τα σκοτώσει. Είναι και πολύ ευαίσθητα γενικά, πόσο μάλλον τα κατοικίδια κουνέλια που έχουν μάθει να εξαρτώνται απ’ τον άνθρωπο.
- Ναι, εκπαιδεύονται! Βέβαια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η στείρωση σε αυτό το κομμάτι, καθώς λόγω ορμονών προσπαθούν να μαρκάρουν την περιοχή τους και λερώνουν παντού. Αλλά μετά τη στείρωση εκπαιδεύονται όπως οι γάτες σε τουαλέτα!
- Είναι ζώα που τους αρέσει η ρουτίνα, δεν τους αρέσουν οι πολλές αλλαγές. Παρ’ όλα αυτά δεν χρειάζονται κάτι συγκεκριμένο πέρα από το φαγητό τους, χτένισμα, χάδια κλπ.
Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες τις εθελόντριες του group «Κουνελάκια προς υιοθεσία».
*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.