Άγιος Δημήτριος: Αντιδράσεις για την επέκταση του υποσταθμού της ΔΕΔΔΗΕ
Οι αντιδράσεις του δήμου Αγίου Δημητρίου στην επέκταση του υποσταθμού της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ της Νέας Σμύρνης που λειτουργεί στο Πάρκο Ασυρμάτου, η ανησυχία των κατοίκων για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του και η σχετική ερώτηση του ΚΚΕ προς τη Βουλή - «Η παρούσα δημοτική αρχή δεν θα χορηγήσει άδεια τομής του οδικού δικτύου και εκσκαπτικών εργασιών», δηλώνει η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου
- 10/11/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Να μην επεκταθεί ο Υποσταθμός (Υ/Σ) Νέας Σμύρνης της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, που λειτουργεί εντός γεωγραφικών ορίων του Δήμου Αγίου Δημητρίου στην περιοχή Ασυρμάτου, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Αφροδίτη Κτενά, Διαμάντω Μανωλάκου και Χρήστος Τσοκάνης.
Στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:
«Εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Αγίου Δημητρίου λειτουργεί από το 1964 ο Υποσταθμός (Υ/Σ) Ν. Σμύρνης της ΔΕΗ, υποβιβασμού υψηλής τάσης προς μέση τάση (ΥΤ/ΜΤ), και συγκεκριμένα βρίσκεται στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ασυρμάτου (Αγίων Σαράντα και Αιτωλικού), όπου γειτνιάζει με κατοικίες και πολλές σχολικές μονάδες (1 Λύκειο, 2 Γυμνάσια, 3 Δημοτικά, 2 Νηπιαγωγεία).
Επί σειρά ετών οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του Υποσταθμού στην περιοχή και διεκδικούν την απομάκρυνση ή την υπογειοποίηση του Υποσταθμού, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να αναβαθμιστεί η περιοχή. Αντί αυτού, τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την έναρξη εργασιών εκσκαφής της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ επί της οδού Δέγλερη και Λυκούργου. Όπως ενημερώθηκαν επί τόπου, επρόκειτο για έργα ενίσχυσης του δικτύου για την ηλεκτρική τροφοδότηση του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού.
Υπό το βάρος των αντιδράσεων και κινητοποιήσεων των κατοίκων ο Δήμος Αγίου Δημητρίου προέβη σε ανάκληση της σχετικής άδειας εκσκαφών και τη διακοπή των εργασιών. Η άδεια εκσκαφής αφορούσε σε διάνοιξη χανδάκων σε 60 σημεία του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Ακολούθησε ανακοίνωση από το Δήμο Αγίου Δημητρίου με αναφορά σε ενημέρωση από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ότι το υπόγειο δίκτυο από τον Υ/Σ Ν. Σμύρνης έχει σχεδιαστεί να οδεύσει μέσω μίας σειράς οδών του Δήμου, με κατεύθυνση προς το Ελληνικό, και εντάσσεται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ για την ηλεκτροδότηση των έργων.
Το ΚΚΕ ανέκαθεν στέκεται αλληλέγγυο στις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής για απομάκρυνση ή ασφαλή υπογειοποίηση του Υποσταθμού. Και τούτο, δεδομένου ότι:
– Ο Υ/Σ βρίσκεται εντός πυκνού αστικού ιστού και γειτνιάζει με κατοικίες και σχολικές μονάδες.
– Η υφιστάμενη λειτουργία του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, πόσο μάλλον η όποια αύξηση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, την οποία αναμένεται να επιφέρει ενδεχόμενη επέκτασή του.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Δεδομένου ότι σύμφωνα με το δημοσιευμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021-2025, οι ενεργειακές απαιτήσεις του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού θα καλυφθούν από το νέο Κ/Δ Γλυφάδας, που θα τροφοδοτηθεί από τους Υ/Σ Βάρης και Αργυρούπολης:
Ισχύει η πρόσφατη ενημέρωση των κατοίκων Αγίου Δημητρίου ότι το έργο θα τροφοδοτηθεί και από τον Υ/Σ Νέας Σμύρνης (Ασυρμάτου);
Έλαβε τις σχετικές άδειες (περιβαλλοντικές κ.ά.) η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ για το εν λόγω έργο επέκτασης και ενίσχυσης του δικτύου του Υ/Σ Νέας Σμύρνης;
Τι μέτρα θα λάβει η πολιτεία ώστε να μην επεκταθεί περαιτέρω το δίκτυο του Υ/Σ Νέας Σμύρνης για τα έργα στο Ελληνικό επιβαρύνοντας την ήδη υποβαθμισμένη περιοχή του Ασυρμάτου;
2. Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ για ανακαίνιση του Υ/Σ Νέας Σμύρνης, με αντικατάσταση των παλαιών υπαίθριων ζυγών με νέους εντός κτιρίου περιορισμένου όγκου -όπως αναφέρεται σε έγγραφα του αρμόδιου φορέα (Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021-2025, επιστολή προς το Δήμο Αγίου Δημητρίου αρ. 5137/03.06.2020)- αφορά μόνο στην τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού και την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής πώς τεκμηριώνεται ότι η εν λόγω ανακαίνιση, εφόσον υφίσταται, δεν θα έχει επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής και ότι θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή;».
Η αντίδραση του δήμου Αγίου Δημητρίου
Νωρίτερα, στις 2/11, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Αγίου Δημητρίου, συνάντηση της δημάρχου Μαρία Ανδρούτσου και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Αγγελος Γαβαλας, με υπηρεσιακά στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, σχετικά με το θέμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμος, «η συνάντηση έγινε κατόπιν της ανάκλησης της άδειας τομής και εκσκαπτικών εργασιών, που αναρμοδίως και παρατύπως είχε χορηγηθεί από το Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, χωρίς καν να κοινοποιηθεί στη Διοίκηση του Δήμου, παρά τη ρητή εντολή να μην εγκριθεί το σχετικό αίτημα για την κατασκευή υπόγειων δικτύων διανομής μέσης (20 kV) και χαμηλής τάσης, που αφορούσε ένα μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου του Δήμου μας (άνω των 3 km)».
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, το υπόγειο δίκτυο από τον Υποσταθμό (Υ/Σ) Ν. Σμύρνης (όπως επίσημα ονομάζεται) που έχει σχεδιαστεί να οδεύσει μέσω: Λυκούργου, Αριστείδου, Ασυρμάτου, τέρμα Βεργίνας, διασχίζει το ρέμα της Πικροδάφνης (να συνεχίσει περνώντας κάθετα την Αγίου Δημητρίου, Σάμου, Αργοστολίου, Μουσών, Μακρυγιάννη, Ασημακοπούλου, Μάρκου Μπότσαρη, Πεισιστράτου και να εισέλθει στον Άλιμο, κατευθυνόμενο στο Ελληνικό, εντάσσεται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότηση των έργων.
️Όπως ανέφερε μάλιστα η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, «αποτελεί δε κοινή ομολογία ότι η λειτουργία εντός πυκνοκατοικημένης περιοχής του Υ/Σ, που γειτνιάζει με πολλές σχολικές μονάδες, αποτελεί στοιχείο περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονεί κινδύνους, ιδίως λόγω της παλαιότητας του Η/Μ εξοπλισμού». Κατόπιν αυτών, η Δήμαρχος δήλωσε ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν θα χορηγήσει άδεια τομής του οδικού δικτύου και εκσκαπτικών εργασιών.
Αναφορικά με τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο δήμος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή του υπόγειου δικτύου ΜΤ:
Κατατέθηκαν επίσημα έγγραφα που βεβαιώνουν ότι για τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τάση μικρότερη των 35 kV, καθώς και για τις συνοδευτικές αυτών εγκαταστάσεις, δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Εγγυητική επιστολή:
Για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου ως προς την ορθή αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των πεζοδρομίων απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τον ΔΕΔΔΗΕ, ικανού ποσού που θα αντιστοιχεί στο κόστος των εργασιών που τυχόν υποχρεωθεί να εκτελέσει ο Δήμος.
ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ:
Από τις αρχές του 2018 ο Δήμος μας ενημερώθηκε ότι η ανακατασκευή του Υποσταθμού και η μετατροπή του σε Κέντρο Διανομής κλειστού τύπου, ήτοι η εγκατάσταση όλου του υπαίθριου εξοπλισμού Υψηλής Τάσης (ΥΤ) και Μέσης Τάσης (ΜΤ) εντός κτηρίου (με διατήρηση της αμιγώς υπόγειας τροφοδότησής του από το δίκτυο ΥΤ και της τροφοδότησης αμιγώς υπόγειου δικτύου ΜΤ), θα ξεκινούσε το 2023, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2019-2023 του ΔΕΔΔΗΕ, που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ (απόφαση 946/2019)
Παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του ΔΕΔΔΗΕ ότι έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου στις συνεχείς διαμαρτυρίες του Δήμου μας, διαπιστώνεται ανακολουθία και καθυστερήσεις, ενώ αντίστοιχοι Υ/Σ σε διάφορες περιοχές έχουν εκσυγχρονιστεί.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Δήμαρχος, η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Οργανισμούς “πρώην Κοινής Ωφέλειας”, πρέπει να στηρίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, να διέπεται από εταιρική υπευθυνότητα και να διασφαλίζει το συμφέρον των πολιτών, προϋποθέσεις που δεν υφίστανται στην προκειμένη περίπτωση.
️ Αποτελεί δε κοινή ομολογία ότι η λειτουργία εντός πυκνοκατοικημένης περιοχής του Υ/Σ, που γειτνιάζει με πολλές σχολικές μονάδες, αποτελεί στοιχείο περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονεί κινδύνους, ιδίως λόγω της παλαιότητας του Η/Μ εξοπλισμού.
Κατόπιν αυτών, η Δήμαρχος δήλωσε ότι η παρούσα δημοτική αρχή ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ άδεια τομής του οδικού δικτύου και εκσκαπτικών εργασιών».