Δημήτρης Κάρναβος: «Η Καλλιθέα είναι αδικημένη σε σχέση με το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο»
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023«Εμείς χάνουμε ευκαιρίες ανάπτυξης στην Καλλιθέα» σχολιάζει ο νυν - και εκ νέου υποψήφιος - Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος μιλά στο NouPou για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις της Περιφέρειας στα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, καταθέτει την πρότασή του για την αύξηση του δημόσιου πρασίνου στην πυκνοκατοκημένη πόλη του και, κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της παρούσας δημοτικής αρχής, καλεί την κεντρική εξουσία να πιστέψει στις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντάς της τις ανάλογες ευκαιρίες για δράση.
- 27/09/2023
- Κείμενο: Χρήστος Ζαβιτσάνος
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
«Ο Δήμος Καλλιθέας υλοποιεί ένα ολιστικό σχέδιο για την προσβασιμότητα στην πόλη και την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία» αναφέρει στην συνέντευξή του στο NouPou ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος. Ο κ. Κάρναβος ξεκαθαρίζει πάντως πως «ό,τι και να κάνουν ο Δήμος και η Πολιτεία, δεν πρόκειται να αποδώσει χωρίς τη δική μας ατομική συμβολή στον σεβασμό των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα».
Κύριε Δήμαρχε, ποια είναι τα σημαντικότερα καθημερινά προβλήματα στην Καλλιθέα και πώς τα ιεραρχείτε;
Η Καλλιθέα έχει κάποια προβλήματα καθημερινότητας, τα περισσότερα από αυτά είναι χρόνια. Εγώ θα τα έβαζα με μια σειρά. Το πιο κλασικό πρόβλημα ενός Δήμου είναι η καθαριότητα, στο οποίο έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες έως σήμερα και χρειάζονται κι άλλες. Θα έβαζα δεύτερο την στάθμευση γιατί η Καλλιθέα είναι ένας πυκνοδομημένος Δήμος, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που προχωράνε αυτόν τον καιρό, όπως η δημοτική συγκοινωνία, τα ηλεκτρικά ποδήλατα, το μετρό το οποίο έρχεται -και είναι ο Δήμος μας που στην επόμενη επέκταση του μετρό θα καλυφθεί με νέους σταθμούς– και θα πρόσθετα και την ασφάλεια. Δεν είναι προφανώς αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης, όμως ο κόσμος θέλει να έχει ένα αίσθημα ασφάλειας. Και μέσα σε όλα γίνονται ενέργειες στο κομμάτι των security που έχουμε βάλει στις πλατείες και τις περιπολίες στους δρόμους.
Πιστεύετε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να καλύπτονται υποχρεωτικά από προσωπικό που προσλαμβάνει ο Δήμος ή θα μπορούσαν να καλύπτονται και από ιδιωτικές εταιρείες;
Ο Δήμος έχει έναν δημόσιο χαρακτήρα, θα πρέπει να έχει επαρκώς στελεχωμένες και οργανωμένες υπηρεσίες. Αυτός είναι ο κανόνας. Εμείς δουλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους. Υπάρχει μια καλή συνεργασία και οι αρμοδιότητες που ασκεί η τοπική αυτοδιοίκηση γίνονται μέσω των εργαζομένων και μέσω του δημοσίου χαρακτήρα. Όμως πολλές φορές το να προσφέρεις υπηρεσίες στους συμπολίτες σου δεν πρέπει να αφαιρεί τη δυνατότητα να απευθυνθείς στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως σας είπα, ότι έχουμε βάλει security που γυρνάνε με περιπολία σε διάφορα σημεία και σε δυο κεντρικά πάρκα.
Πώς αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία και υλοποίηση των έργων στην παραλιακή ζώνη της Καλλιθέας; Ανταποκρίνονται -και σε ποιον βαθμό- στις προσδοκίες σας και τι πιστεύετε ότι πρέπει να διεκδικηθεί για το μέλλον;
Εμεις σαν Καλλιθέα και η ευρύτερη περιοχή μας είμαστε αδικημένοι. Αν κοιτάξετε εν συνόλω το παραλιακό μέτωπο, θα δείτε ότι εδώ υπάρχει μια χρόνια υστέρηση. Κάτι ξεκίνησε να γίνεται από τη στιγμή που προχώρησαν τα έργα της Α’ φάσης. Είναι σημαντική και η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης αλλά τα έργα καθυστερούν να ολοκληρωθούν. Εμεις χάνουμε ευκαιρίες στην Καλλιθέα. Ευκαιρίες απασχόλησης, ανάπτυξης, ευκαιρίες που έχουν να κάνουν με την ψυχαγωγία, την εκτόνωση της πόλης προς τη θάλασσα. Άρα ένα ζήτημα που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας είναι ο χρόνος. Από εκεί και πέρα θελουμε το συντομότερο να προχωρήσει αυτό το έργο για να γίνει η ανάπλαση που χρόνια περιμένουμε, εμεις και ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου που από κοινού έχουμε συντονίσει τις διεκδικήσεις μας. Αυτό λοιπόν που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει είναι να τηρηθεί το Π.Δ. για ήπιες δημόσιες χρήσεις με κάποιες χρήσεις να καλύπτουν τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του Δήμου.
Είστε ικανοποιημένος από την κατάσταση των ελεύθερων χώρων και των πεζοδρομίων στην πόλη μας; Τι ενέργειες θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν ώστε να είναι επαρκώς προσβάσιμες ιδιαίτερα σε ΑμεΑ;
Οι δημόσιοι χώροι στην πόλη μας ήταν σε μέτρια κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας έχουμε κάνει μια σειρά απο παρεμβάσεις. Ένα μεγάλο κομμάτι της κάλυψης του Ιλισσού το έχουμε καλύψει στο τέλος της προηγούμενης θητείας και στην αρχή της σημερινής. Έχουμε πρόσφατα κάνει το πάρκο της πλατείας Δαβάκη, το οποίο έχει ανοίξει για όλους τους Καλλιθεάτες και το βράδυ, με καινούργια φυτοτεχνική διαμόρφωση, με security, φωτισμό με LED, με νέα όργανα έξυπνα και εγκαταστάσεις, που το χαίρονται όλες οι οικογένειες. Πρόσφατα έξω από το Χαροκόπειο έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη κηποτεχνική διαμόρφωση. Έχει και άλλους χώρους η πόλη μας. Στην ίδια εργολαβία που γίνεται εντός του Χαροκόπειου, περιλαμβάνονται όλοι οι μικροί χώροι πρασίνου της πόλης μας, ενώ έχουμε φτιάξει σε αυτή τη θητεία μας από την αρχή και το διάζωμα της Θησέως που είναι το ομορφότερο στην Αττική. Γίνονται αρκετά πεζοδρόμια, έργα κυκλοφοριακής μελέτης πέριξ του ΚΠΙΣΝ, όπως το έργο που ξεκινάει τώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης Σκρα, Δημοσθένους, Σπάρτης, τμήμα Αριστείδου και Δοϊράνης και πολλές ασφαλτοστρώσεις.
Πως κρίνετε τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και τι βελτιώσεις πιστεύετε ότι χρειάζονται;
Πιστεύω ότι ένα ισχυρό σημείο του Δήμου Καλλιθέας είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες. Είμαστε μια πόλη που έχει κοινωνικά ζητήματα, κοινωνικές ανισότητες και θα έλεγα ότι είμαστε επανδρωμένοι. Από το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό Φαρμακείο, την κοινωνική Ιματιοθήκη, ό,τι κοινωνική δομή μπορείτε να σκεφτείτε που έχουν οι άλλοι δήμοι, υπάρχει και εδώ. Επίσης θα έλεγα τα πούλμαν που έχουμε βάλει για τα θαλάσσια μπάνια των δημοτών μας, τις παιδικές κατασκηνώσεις… Στην Καλλιθέα γίνονται πολλά πράγματα. Έχουμε κέντρο απεξάρτησης από ουσίες, έχουμε κέντρο πρόληψης, έχουμε συμβουλευτικό κέντρο οικογένειας, αλλά θα έλεγα ότι είναι παρά πολύ σημαντικό ότι έχουμε και ένα δίκτυο κοινωνικής προσφοράς με δωρεάν υπηρεσίες όπως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξενών γλωσσών σε ευπαθείς ομάδες. Μην ξεχάσουμε ότι ο Δήμος μας ήταν ο μόνος στην Αττική όπου υλοποιήθηκε πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Υπάρχουν και αλλά πράγματα που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. Εμεις εδώ στην Καλλιθέα το αποδεικνύουμε στις κρίσεις. COVID κέντρο αναφοράς όπου βοηθήσαμε το τοπικό ΙΚΑ, υλοποιήσαμε το πρόγραμμμα Βοήθεια στο Σπιτι και δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του τον καιρό της πανδημίας και του lockdown. Κάναμε γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης από τις δομές μας με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, γιατί αυτές τις περιόδους υπήρχαν έντονα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Σημαντικό επίσης προγραμμα που κάνουμε για ένα παγκόσμιο πρόβλημα είναι το Στέγαση και Εργασία, για το οποίο βραβευτηκαμε. Στο συγκεκριμένο προγραμμα στεγάσαμε συμπολίτες μας και βρήκε απασχόληση το 70% των ανέργων μας. Αυτό που πρέπει κατά την άποψή μου να γίνει – είναι κεντρικό και όχι τοπικό- είναι να πιστέψει η εκάστοτε κυβέρνηση τις δυνατότητες που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση και να μην μας χρησιμοποιεί μόνο στις κρίσεις αλλά να μας έχει ως αιχμή του δόρατος για άσκηση κοινωνικής πολιτικής και σε ήρεμους καιρούς.
Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο οι δημοτικές κινήσεις να έχουν σαφές ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό ή πρέπει να διαμορφώνουν τον προγραμμά τους αποκλειστικά μέσα από τη συμβολή ατόμων διαφορετικών πολιτικών προελεύσεων;
Εμεις έχουμε αποδείξει στην πράξη τι πιστεύουμε. Εδώ το διακύβευμα είναι η πρόοδος της πόλης μας και η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Υπό αυτό το πρίσμα, νομίζω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ενώνει, άρα λοιπόν δεν είναι σημείο κομματικής καταγραφής. Κάποιοι επιλέγουν αυτόν τον δρόμο, εμεις δεν τον επιλέγουμε. Γι΄αυτό και ο συνδυασμός που κατεβάζουμε είναι πολυσυλλεκτικός, με ανθρώπους από όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου.
Πώς θα αντιδρούσατε αν στον Δήμο Καλλιθέας υπήρχε υποψήφιος συνδυασμός που θα επιχειρούσε να εκφράσει πολιτικά το χώρο της Ακροδεξιάς; Με ποιον τρόπο μπορεί η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να αντιδρά και να αποτρέπει τη δράση ακροδεξιών ομάδων;
Έχουμε δοκιμαστεί στην πράξη σ’ αυτό, καθότι την προηγούμενη φορά είχαμε μια υποψηφιότητα δημοτικής παράταξης που λεγόταν Ελληνική Αυγή, η οποία παρέπεμπε ξεκάθαρα στη Χρυσή Αυγή – και αυτό δεν υπάρχει πλέον. Απομονώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από όλους μας με ομόφωνες αποφάσεις. Εμείς πήραμε ξεκάθαρη θέση στην κοινωνία απέναντι στον φασισμό, δεν βρήκαν έδαφος και για αυτό δεν έχουμε υποψηφιότητα σε αυτές τις δημοτικές.
Τα πολιτικά κόμματα μπορούν να χρηματοδοτούν υποψήφιους συνδυασμούς που στηρίζουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές;
Εμεις δεν υποστηριζόμαστε και δεν χρηματοδοτούμαστε απο κανέναν. Τώρα, αν κάποιοι άλλοι επιλέγουν αυτόν τον δρόμο, τότε είναι δικό τους ζήτημα. Εμεις πιστεύουμε ότι πρεπει να έχουμε ένα τοπικό προγραμμα που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και να προάγει την πόλη μας.
Τι θα κάνει ο Δήμος για να ενισχύσει την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή ευθύνης του;
Έχουμε δρομολογήσει πολλά πράγματα το επόμενο διάστημα. Η κλιματική κρίση πρεπει όλους μας να μας κάνει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Πρέπει να αυξήσουμε το πράσινο, πρεπει να χρησιμοποιήσουμε άλλα υλικά κατασκευής, να μην δημιουργείται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, να είναι πιο βιοκλιματικές οι κατασκευές που κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση. Εδώ στην Καλλιθέα έχουμε κάνει πολλές δυναμικές προτάσεις. Πέρα απο το απλό να βάλουμε περισσότερα δένδρα και παρτέρια στους δρόμους, επειδή έχουμε ένα εξαιρετικό αρδευτικό σύστημα αυτόνομο με δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο, προτείνουμε σε αυτές τις εκλογές – και αν εκλέγουμε θα το υλοποιήσουμε – να δίνουμε πιλοτικά σε συμπολίτες σε πολυκατοικίες φυτά και νερό προκειμένου να κάνουν ενιαίους ακάλυπτους χώρους ώστε να αυξηθεί το πράσινο στην πόλη. Είναι δύσκολο να αυξήσεις το δημόσιο πράσινο σε μια πόλη που είναι πυκνοδομημένη.
Ο δήμαρχος Καλλιθέας έχει χρόνο για τον εαυτό του;
Πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να βρει ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του, ακόμη κι αν είναι δήμαρχος ενός μεγάλου δήμου. Έχω τρία παιδάκια, προσπαθώ να έχω κοινές στιγμές μαζί τους, να έχω δραστηριότητες μαζί τους. Προφανώς να έχω χρόνο για τη σύζυγό μου και την υπόλοιπη οικογένεια, αλλά προσπαθώ να έχω χρόνο και για τον εαυτό μου, είτε να γυμναστώ είτε να διαβάσω ένα βιβλίο.