Δήμος Γλυφάδας: Ανοίγει ο δρόμος για το Εθνικό Δικτύο Μονοπατιών
Συνολικά, περίπου 110 χιλιόμετρα μονοπατιών θα ενώνουν όλους τους δήμους περιμετρικά του Υμηττού - Μέσω των μονοπατιών οι πεζοπόροι θα μπορούν να ξεκινούν από τη Γλυφάδα και θα φτάνουν έως του Ζωγράφου
- 17/08/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Πεζοπορίας βρίσκεται ο δήμος Γλυφάδας, ο οποίος προχώρησε πριν λίγες ημέρες στη σύνταξη των τευχών μελέτης και δημοπράτησης, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», ο οποίος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως στόχο έχει την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η σχετική μελέτη έχει προϋπολογισμό 799.999 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και υποβλήθηκε στο Δασαρχείο Πεντέλης, όπου κρίθηκε ώριμη προκειμένου να προχωρήσει η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο «Ελλάδα 2.0 Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» για τη δημιουργία Δικτύου Μονοπατιών και διαδρόμων πεζοπορίας στο δήμο Γλυφάδας. Η διασφάλιση χρηματοδότησης, η δημοπράτηση και η επίβλεψη της εκτέλεσης του έργου θα γίνει με μέριμνα του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος θα προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες.
Το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών και οι δήμοι που συμμετέχουν
Σχετικά με τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη δημοσιεύσει πρόσκληση για χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς δήμους, περιφέρειες, το Άγιο Όρος και φορέα υλοποίησης τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κίνησης, πρόκειται να υλοποιηθεί η αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρόμων πεζοπορίας και ποδηλασίας αλλά και η δημιουργία νέων. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία και η βελτίωση χώρων αναψυχής σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών. Με τη συγκεκριμένη κίνηση επιδιώκεται η προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από τη χαρτογράφηση διαδρομών, που θα ενταχθούν στο εθνικό δίκτυο μονοπατιών. Προωθείται επί της ουσίας ένα ήπιο μοντέλο ανάπτυξης οικοτουρισμού σε παρθένες φυσικές περιοχές με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Τι σημαίνει το δίκτυο μονοπατιών για τη Γλυφάδα
Στην πράξη, η χάραξη και η επανατοποθέτηση του Δικτύου Μονοπατιών σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να εισέλθει από την πλευρά της Γλυφάδας στον Υμηττό και να περπατήσει με ασφάλεια έως και την περιοχή του Ζωγράφου, μέσα από πιστοποιημένα μονοπάτια, τα οποία του δίνουν την δυνατότητα να κάνει ασφαλή διαδρομή, να αθληθεί και να ψυχαγωγηθεί. Το Δίκτυο Μονοπατιών προσφέρει την προοπτική σύνδεσής τους με μεγάλους χώρους πρασίνου, όπως το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή και Ιλισίων αλλά και το πάρκο που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Ελληνικό. Στο πλάνο είναι και η διασύνδεσή του με τον κυκλικό ποδηλατόδρομο που θα ενώνει το Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας, την Ακρόπολη, το Καλλιμάρμαρο, την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Ήδη οι ενδιαφερόμενοι δήμοι έχουν υπογράψει με το υπουργείο Περιβάλλοντος μνημόνιο συνεργασίας δια του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, πρόεδρος του οποίου είναι ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος. Το μνημόνιο έχουν συνυπογράψει το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο με την Επωνυμία «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού», το «ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ.», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί συμμετέχουν ο δήμος Αργυρούπολης, ο δήμος Ζωγράφου, ο δήμος Ηλιούπολης, ο δήμος Καισαριανής, ο δήμος Κρωπίας, ο δήμος Παιανίας, ο δήμος Παπάγου-Χολαργού, ο δήμος Αγίας Παρασκευής, ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ο δήμος Βύρωνα και ο δήμος Γλυφάδας.
110 χιλιόμετρα μονοπατιών
Συνολικά προβλέπεται ότι θα πιστοποιηθούν περίπου 110 χιλιόμετρα μονοπατιών, τα οποία θα ενώνουν όλους τους δήμους περιμετρικά του Υμηττού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον φυσικό πλούτο και προωθώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία, ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας.