Δήμος Γλυφάδας: Πώς «κέρδισε» το στοίχημα του Ειδικού Σχολείου παρά την απένταξη από τους πόρους της Περιφέρειας
Παρά την απένταξή του από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Αττικής, η ανέγερση του Ειδικού Σχολείου Γλυφάδας προχωρά - Τι λέει στο NouPou ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου
- 13/01/2025
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Στην ετοιμότητα του δήμου Γλυφάδας φαίνεται ότι βασίστηκε η ανέγερση του Ειδικού Σχολείου της περιοχής, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό κατασκευή. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για να ενισχυθεί από πόρους της, εν τέλει απεντάχθηκε από τα έργα που αυτή ενισχύει. Αυτό προκύπτει μάλιστα και από τα στοιχεία που προέρχονται από τη λίστα των εγκεκριμένων έργων αλλά και εκείνων που αφήνει εκτός επιχορηγήσεων για το 2025 η Περιφέρεια (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το συγκεκριμένο, όπως προβλέπει η απόφαση 283 του Δεκεμβρίου του 2024).
Οι απεντάξεις πραγματοποιούνται είτε για έργα των οποίων το φυσικό (δηλαδή η εκτέλεση) αλλά και το οικονομικό αντικείμενο, ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, είτε για λόγους εξορθολογισμού του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας. Εν προκειμένω, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το NouPou, η απένταξη του Ειδικού Σχολείου από το πρόγραμμα ενισχύσεων έργων της Περιφέρειας προς τους δήμους, πραγματοποιήθηκε διότι εν τέλει διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενοι πόροι για να καλυφθεί η δαπάνη. «Ωστόσο, ως δήμος προχωρήσαμε παράλληλα σε κινήσεις προκειμένου το έργο αυτό, το οποίο είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς, να ενισχυθεί από πόρους του ΕΣΠΑ, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι θα υλοποιηθεί».
Σε παλαιότερη δήλωσή του για το θέμα, ο κύριος Παπανικολάου με αφορμή τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των 10 εκατομμυρίων για την κατασκευή του Ειδικού Σχολείου από το ΕΣΠΑ, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αντιμετωπίσαμε ένα βουνό από δυσκολίες: Μελέτες, διαγωνισμοί, άδειες, χρηματοδοτήσεις, όλα να γίνουν στην εντέλεια, όλα να γίνουν έγκαιρα. Είχαμε πετύχει μια προκαταρκτική συμφωνία για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά τελικά το αυξημένο κόστος της τελικής μελέτης, οι αυξήσεις και οι ανατιμήσεις που επηρεάζουν καίρια ένα τόσο μεγάλο έργο και η ανάγκη να μην υπάρξει κάποιο κενό στη χρηματοδότηση ούτε κάποια καθυστέρηση στην υλοποίηση, μας οδήγησε να κυνηγήσουμε την ευρωπαϊκή λύση, ώστε να εξασφαλίσουμε το σύνολο της δαπάνης του έργου και την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης. Διεκδικήσαμε δέκα εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ – και καταφέραμε να τα λάβουμε».
Συνολικά απεντάχθηκαν 371 έργα προϋπολογισμού 548,57 εκατομμυρίων ευρώ
Συνολικά η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην απένταξη 371 έργων συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 548,57 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ενέταξε ή επανένταξε έργα προτεινόμενου προϋπολογισμού 1,02 δισεκατομμυρίου ευρώ για όλους τους δήμους που υπάγονται στην αρμοδιότητά της.
Στην περίπτωση της Γλυφάδας, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα απεντάξεων, ο προϋπολογισμός προ δημοπράτησης του έργου προ ΦΠΑ ήταν 9,5 εκατομμύρια ευρώ και ο εν τέλει εγκεκριμένος προϋπολογισμός, ήτοι η νομική δέσμευση που προέκυπτε από τη διοικητική πράξη η οποία βεβαίωνε το τελικό ποσό, ανερχόταν στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον κύριο Παπανικολάου, η ένταξη του έργου στον σχεδιασμό της Περιφέρειας παρέμεινε ενεργή, παρά το γεγονός ότι ήδη προ διετίας είχε περιέλθει σε γνώση του δήμου η κατάσταση, και εν τέλει στη λήξη του 2024 αποφασίστηκε να απενταχθεί το έργο από τον προϋπολογισμό δαπανών για το 2025.
Νηπιαγωγείο και Δημοτικό για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες
Το νέο ειδικό σχολείο Γλυφάδας θα περιλαμβάνει νηπιαγωγείο και δημοτικό και θα δημιουργηθεί εκεί που ήταν το εγκαταλελειμμένο 18ο δημοτικό σχολείο, επί των οδών Βέμπο και Λόντου. Θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 100 παιδιά με αυτισμό και νοητική στέρηση από όλη την Αττική, ενώ ο στόχος είναι να λειτουργήσει για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2026-2027.
Με βάση τα όσα αναφέρει ο δήμαρχος Γλυφάδας στο NouPou, αυτή τη στιγμή η κατασκευή του έργου εξελίσσεται απρόσκοπτα και ήδη το κτίριο βρίσκεται στα μπετά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως και το τέλος του 2026. Την ανέγερση έχει αναλάβει η εταιρεία Καλλίτεχνος, ενώ πίσω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό βρίσκεται το γραφείο KLab του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου.
Με αφορμή τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου σχολείου, το αρχιτεκτονικό γραφείο KLab εξηγεί μέσα από την ιστοσελίδα του τη φιλοσοφία που επικράτησε ως προς τον σχεδιασμό, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Το σχολείο κυρίως σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ειδικές απαιτήσεις των χρηστών του καθώς και την πιθανότητα να δούμε όταν οι συνθήκες στην κοινωνία μας ωριμάσουν, ένα μικτό σχολείο που παιδιά από τη γειτονιά και τα παιδιά του σχολείου αυτού θα συνυπάρχουν στις ίδιες τάξεις».
Το σχολικό συγκρότημα θα είναι συνολικής επιφάνειας περίπου 4000 τετραγωνικών μέτρων. Θα διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, πισίνα με αποδυτήρια, αίθουσες λογοθεραπείας, κινησιολογίας, φυσιοθεραπείας, ψυχολόγων. Το αμφιθέατρο θα είναι δυναμικότητας περίπου 500 ατόμων, θα χρησιμοποιείται και εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης.
Ποια είναι η εταιρεία που κατασκευάζει το Ειδικό Σχολείο Γλυφάδας
Η Καλλίτεχνος, η εταιρεία που έχει αναλάβει να κατασκευάσει και να παραδώσει το έργο στον δήμο. έχει έδρα στη Νέα Σμύρνη και ιδρύθηκε το 2002. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με τον δήμο Γλυφάδας καθότι είναι εκείνη που κατασκεύασε το πρότυπο βιοκλιματικό νηπιαγωγείο στην οδό Πύργου στην Ευρυάλη, το οποίο παραδόθηκε το 2021.
Άλλα έργα που κατά καιρούς έχει αναλάβει η εταιρεία για λογαριασμό δήμων της χώρας είναι η ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου του δήμου Βύρωνα, η ανακατασκευή οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων για λογαριασμό του δήμου Καλλιθέας, η κατασκευή παιδικού σταθμού του δήμου Μελισσίων κ.ά.