Δήμος Νέας Σμύρνης: Συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για τα δέντρα του Άλσους
Σύμβαση ύψους 85.560 ευρώ υπέργραψε ο Δήμος Νέας Σμύρνης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για τη μελέτη της ξήρανσης και γήρανσης των δέντρων του Άλσους.
- 23/12/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα του Άλσους της Νέας Σμύρνης έχει αλλάξει ανησυχητικά. Η σταδιακή ξήρανση των δέντρων, κυρίως των κωνοφόρων και ευκαλύπτων, έχει οδηγήσει σε σημαντική απώλεια του φυτικού υλικού. Σε μια προσπάθεια να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία, ο Δήμος Νέας Σμύρνης υπέγραψε προγραμματική σύμβαση ύψους 85.560 ευρώ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστημονική μελέτη και ανάκαμψη του Άλσους.
Το Άλσος, έκτασης 50 στρεμμάτων, είναι ένας από τους λίγους «πνεύμονες» πρασίνου της Αθήνας και αποτελεί καταφύγιο δροσιάς και αισθητικής για τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης και των γύρω περιοχών. Ωστόσο, η φυσική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της γήρανσης και της ξήρανσης του φυτικού πλούτου, με αποτέλεσμα να εμφανίζει έντονη καταπόνηση. Τον Οκτώβριο του 2024 Ξεκίνησε και αναμένεται να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιώργου Κουτελάκη, η ανάπλαση του άλσους Νέας Σμύρνης, ένα έργο που είχε προαναγγελθεί από το 2021, όταν στο τιμόνι του δήμου βρισκόταν ακόμα η προηγούμενη δημοτική αρχή και ήδη από τότε είχε προαναγγελθεί μια ενδεχόμενη συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα για τη μελέτη της χλωρίδας.
Σε ανάρτηση που είχε κάνει τότε στο Facebook ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της ανάπλασης θα επισκευαστούν ο εσωτερικός και εξωτερικός διάδρομος όπου αθλούνται και περπατούν οι πολίτες, ενώ θα εγκατασταθεί δίκτυο αυτόματου ποτίσματος και θα τοποθετηθεί πράσινο υπόστρωμα ανθεκτικό στο περιβάλλον του χώρου, που δεν ειναι υδρόφυλλο. Ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Δήμου Νέας Σμύρνης τον Οκτώβριο για το ίδιο ζήτημα αναφέρει πως τα συγκεκριμένα έργα ανάπλασης του άλσους χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο κατά 510.000€ και από ίδιους πόρους του Δήμου κατά 300.000€.
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, η απόφαση να συνεργαστεί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αντί μιας ιδιωτικής μελετητικής εταιρείας, αποτελεί στρατηγική επιλογή που αναδεικνύει τη σημασία της επιστημονικής προσέγγισης στο πρόβλημα. Η μελέτη, που θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών, θα επικεντρωθεί στη διαχείριση του φυτικού υλικού, στη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και στη βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Η μελέτη αναμένεται να παράγει έναν τεκμηριωμένο οδηγό διαχείρισης για τη βιώσιμη φροντίδα και ανάπτυξη του Άλσους. Σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εργασίες ανάπλασης υποδομών και τις νέες φυτεύσεις, η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να αναζωογονήσει την περιοχή, επαναφέροντάς την στην προγενέστερη δόξα της.