Γεωργία Βαμβακερού: «Η δημοτική παράταξη του Γιώργου Παπανικολάου έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο»
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023Η δημοσιογράφος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Η Γλυφάδα μας» του νυν και εκ νέου υποψήφιου δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου, Γεωργία Βαμβακερού, μιλά στο NouPou για τη Γλυφάδα του σήμερα και του αύριο: Τα έργα της προηγούμενης (αλλά και της επόμενης) θητείας, την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και τα σχολεία της πόλης, το Φεστιβάλ Γλυφάδας και τον πολιτισμό.
- 13/09/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Γλυφάδα από τη Σμύρνη το 1922. Είναι τρίτης γενιάς Γλυφαδιώτισσα και αισθάνεται περήφανη γι’ αυτό. Γνωρίζει άλλωστε, όπως λέει, «κάθε πέτρα αυτής της πόλης». Ο παππούς, ο πατέρας, αλλά και ο θείος της ήταν άνθρωποι που ασχολήθηκαν με τα κοινά και η ίδια μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου πρώτο μέλημα ήταν η φροντίδα του συνανθρώπου. Ένα σπίτι πάντα ανοιχτό στους φίλους και τους συμπολίτες τους.
Η Γεωργία είναι δημοσιογράφος από τους «παλιούς», τους μπαρουτοκαπνισμένους. Έχει δουλέψει σε ραδιόφωνα και εφημερίδες αλλά και στην ΕΡΤ, υπήρξε Διευθύντρια Σύνταξης της τοπικής εφημερίδας «Glyfada Free Press» (του πρώτου εντύπου που ανέδειξε σημαντικά θέματα και πρόσωπα σχετικά με την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Γλυφάδας), ενώ κείμενα και συνεντεύξεις της με σημαντικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας έχουν φιλοξενηθεί επίσης στο NouPou. Παράλληλα, ασχολείται ενεργά με τον πολιτισμό και είναι μέλος της θεατρικής ομάδας «Οι ετερόκλητοι».
Εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος το 2019 με τον συνδυασμό «Η Γλυφάδα μας» του Γιώργου Παπανικολάου, ο οποίος στη συνέχεια της εμπιστεύθηκε τη θέση της Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου. Φέτος, κατεβαίνει εκ νέου υποψήφια μαζί του και, λίγο πριν τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου, μπαίνει για λίγο στον ρόλο του συνεντευξιαζόμενου, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις μας.
Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν σας γνωρίζει για να τον πείσετε να σας στηρίξει στις εκλογές;
Για εμένα η Γλυφάδα δεν είναι ο τόπος που θα επιχειρήσω και που θα μου αποφέρει κέρδος. Η Γλυφάδα είναι η πατρίδα μου. Γνωρίζω κάθε πέτρα της και αγαπώ πάρα πολύ τους ανθρώπους της. Κι από όσους ανθρώπους έχουν περάσει από την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης μας θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανικολάου έχει προσφέρει τα περισσότερα. Η «καρδιά» μας χτυπά στον ίδιο παλμό. Αγαπά τους ανθρώπους όσο και εγώ και πορευόμαστε μαζί σ αυτό το αυτοδιοικητικό ταξίδι όχι από ανάγκη, αλλά από κοινό πάθος γι’ αυτό που κάνουμε.
Ο πατέρας σας ασχολήθηκε ενεργά με την αυτοδιοίκηση, ως αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος. Εσείς πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά; Πιστεύετε πως ήταν προδιαγεγραμμένο ότι το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά;
Δεν θα έλεγα πως ήταν προδιαγεγραμμένο. Μάλιστα την πρώτη φορά που ο Γιώργος Παπανικολάου μου είχε προτείνει να είμαι στο πλευρό του εργαζόμουν στο τοπικό περιοδικό «Glyfada free press», επομένως δεν ήμουν υποψήφια. Σκέφτηκα τότε «ή δημοσιογράφος ή δημοτική σύμβουλος». Και διάλεξα το πρώτο. Για να στηρίξει την υποψηφιότητα Παπανικολάου ωστόσο ήταν υποψήφιος ο πατέρας μου. Ύστερα έφυγε από την ζωή κι όταν είσαι γεννημένος σε ένα σπίτι «ανοιχτό», όπου οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον διπλανό τους με κάθε τρόπο, αποκτάς κάποιες δεξιότητες, που γίνονται συνήθεια. Βάσει αυτού λοιπόν, μπορεί να ήταν και αναμενόμενο το γεγονός ότι θα χρησιμοποιούσα αυτές τις γνώσεις για να αναμειχθώ με τα κοινά στην πόλη μας.
Πώς βλέπετε να έχει αλλάξει η Γλυφάδα τα τελευταία χρόνια και τι οραματίζεστε για το μέλλον της;
Τα τελευταία χρόνια, η Γλυφάδα διαφοροποιήθηκε από τους άλλους δήμους στα νότια προάστια της Αθήνας ως προς το εξής: Ενώ εντασσόμαστε στο έργο «Αθηναϊκή Ριβιέρα», έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την παράδοση και τη φυσιογνωμία της πόλης μας. Έχουμε μια παραλία ελεύθερη και οργανωμένη για όλους τους ανθρώπους, νοικοκυρεμένη, με πεντακάθαρα νερά, ενώ με το έργο του πεζόδρομου και του ποδηλατόδρομου που βρίσκεται σε εξέλιξη, η παραλία μας θα είναι ίσως η ωραιότερη ελεύθερη ακτή της Αττικής. Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι διατηρήσαμε όλους τους δημοτικούς χώρους ανοιχτούς, αξιοποιήσαμε τα πάρκα που υπήρχαν και φτιάξαμε πολλές νέες παιδικές χαρές, νέους χώρους άθλησης, νέους πεζόδρομους, όπως ο πεζόδρομος που περιβάλλει το γκολφ.
Εμείς στη Γλυφάδα δεν είμαστε ένας Δήμος που ευνοεί μόνο τους ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα, έχουμε άριστες κοινωνικές υπηρεσίες για τους λιγότερο ευνοημένους οικονομικά ανθρώπους και φροντίζουμε με κάθε τρόπο για όσους έχουν ανάγκη. Σεβόμαστε τους γέροντες, τους άπορους και τους ΑΜΕΑ συνανθρώπους μας κι έχουμε την καλύτερη δομή ΑμεΑ seatrack της Αττικής.
Στη Γλυφάδα μας αγαπάμε και τα αδέσποτα ζώα, για τα οποία κάναμε, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια πάρα πολλά. Έτσι, είναι μια πόλη του μέλλοντος, που όμως σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της.
Όσον αφορά το όραμα, θα έλεγα ότι τα καλύτερα είναι μπροστά. Επομένως, στοχεύουμε να γίνουν κι άλλα έργα, όπως ένα δημοτικό γηροκομείο, να γίνει διαχείριση και αξιοποίηση της ιαματικής πηγής που υπάρχει στην Αιξωνή της Γλυφάδας, το Ειδικό Σχολείο που έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται, όπως και το καινούργιο Ωδείο, το πρότυπο 7ο Γυμνάσιο της πόλης και πολλά ακόμη έργα που θα πραγματοποιηθούν, χωρίς να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της πόλης.
Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, θέλετε να εστιάσετε σε ηλικιακές ομάδες όπως τα παιδιά και η τρίτη ηλικία.
Τέσσερα χρόνια είμαι Πρόεδρος στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του δήμου και όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πάρα πολλά στα σχολεία, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, αλλά και την Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Μαρία Καράμπελα – Καραβουσάλη. Διαχειριστήκαμε πολύ καλά την κρίση του κορονοϊού, με απολυμάνσεις, παροχή απαραίτητου υγειονομικού υλικού και εξοπλισμό των σχολείων για τα διαδικτυακά μαθήματα. Μετά την πανδημία διοργανώσαμε ένα εξαιρετικό μαθητικό καρναβάλι και υπέροχα πάρτι στα σχολεία μας τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες, με κλόουν, παιχνίδια και το τρενάκι του Δήμου να περνάει από κάθε σχολική μονάδα δίνοντας χαρά στα παιδιά μας. Όχι μόνο εγώ αλλά όλη η παράταξη του Γιώργου Παπανικολάου εστιάζει στους ανθρώπους που έχουν περισσότερη ανάγκη, στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και τα παιδιά μας. Κοιτάξτε πόσο όμορφοι είναι οι χώροι που στεγάζονται τα ΚΑΠΗ, ενώ παράλληλα σε πόσες εκδηλώσεις συμμετέχουν οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας της πόλης μας. Πηγαίνουν σε θέατρα, κινηματογράφους και κάνουν υπέροχες εκδρομές. Η μεγάλη εκδρομή της χρονιάς δε, γίνεται σε πεντάστερα ξενοδοχεία.
Πρακτικά με τι ακριβώς καταπιάνεται η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας;
Η Σχολική Επιτροπή είναι ένα Νομικό Πρόσωπο το οποίο καταπιάνεται με την καλή διαχείριση των παγίων εξόδων των σχολείων μας και το «νοικοκύρεμά» τους. Παράλληλα, μεριμνά για ό,τι μπορούν να χρειαστούν τα σχολεία σε υλικό και εξοπλισμό.
Ο δήμος Γλυφάδας κάνει κατά γενική ομολογία πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι των σχολικών υποδομών. Πώς το καταφέρνει αυτό; Κάνει καλή διαχείριση των ποσών που λαμβάνει από τα προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις; Είχε ούτως ή άλλως καλύτερα κτίρια και υποδομές σε σχέση με άλλες περιοχές;
Ο δήμος Γλυφάδας θα έλεγα πως είναι πιο «έξυπνος» στο θέμα των σχολείων και σίγουρα δεν βάζει «νερό στο κρασί του». Για παράδειγμα, είχαμε μια πολύ σοβαρή πρόκληση, όπως ήταν η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία τα προνήπια εντάχθηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Η οδηγία του Υπουργείου Παιδείας ήταν «όπου δεν επαρκούν οι αίθουσες διδασκαλίας, θα βάλετε ΠΡΟΚΑΤ». Αυτό ήταν κάτι που δεν το θέλαμε, γιατί δε θέλαμε να κλείσουμε τα προαύλια των σχολείων. Έξυπνα λοιπόν, με πρωτοβουλία του Δημάρχου μας και σκληρή δουλειά όλων μας και κυρίως του τότε Αντιδημάρχου Παιδείας, Περικλή Δορκοφίκη, φτιάξαμε τα βιοκλιματικά σχολεία της οδού Αγίου Νεκταρίου, χρησιμοποιώντας ως βάση τα ΠΡΟΚΑΤ, τα οποία όμως ανακατασκευάστηκαν από την αρχή και δημιουργήσαμε ένα εξαιρετικό κτιριακό συγκρότημα – πρότυπο νηπιαγωγείο.
Επίσης, φτιάχτηκε ένα νέο καταπληκτικό βιοκλιματικό σχολείο στην οδό Πύργου, ανακαινίσαμε σχολεία και, όπου χρειάστηκε, νοικιάστηκαν καινούργιοι χώροι για να στεγαστούν τα προνηπιάκια μας. Βλέπετε έχουμε έναν δήμαρχο, ο οποίος είναι πολύτεκνος και τον έχω δει, πολλές φορές, να παίζει με τα παιδιά των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων στα πατώματα, σαν μικρό παιδί κι ο ίδιος, όχι για να φωτογραφηθεί, αλλά γιατί αγαπά πραγματικά, πάρα πολύ τα παιδιά.
Έχετε μεγάλη εμπειρία στον χώρο της δημοσιογραφίας, ενώ έχετε υπάρξει διευθύντρια σύνταξης του Glyfada Free Press. Πιστεύετε στη δύναμη των τοπικών μέσων; Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν αυτά;
Αγαπώ πολύ τον τοπικό Τύπο και θεωρώ ότι είναι απαραίτητος γιατί δίνει δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναδεικνύει θέματα, τα οποία μόνο αυτός μπορεί και στη συνέχεια μπορούν να προβάλλουν και τα μεγάλα Μέσα. Επίσης, θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Όταν με τη συνεργάτιδά μου Άντζελα Δούνα ξεκινήσαμε το Glyfada Free Press, βάλαμε ένα στοίχημα: Να δείξουμε στους πολίτες ποια ήταν η πραγματική ιστορία της Γλυφάδας και ποιος ο πολιτισμός της. Ποια ήταν η Αιξωνή, τι γινόταν στα Αστέρια, ποιος ήταν ο Πικιώνης, τι έκανε στη Γλυφάδα, ο Αλέκος Παναγούλης, ο ήρωας της Δημοκρατίας, πού κατοικούσε ο Βασίλης Τσιτσάνης, και πολλοί άλλοι σημαντικοί άνθρωποι, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης και η διεθνής ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη που έζησαν εδώ. Γιατί κάποια στιγμή, τις «καλές εποχές» των μπαρ και των μπουζουξίδικων, όλα αυτά είχαν ξεχαστεί. Εκεί έρχεται ο ρόλος του τοπικού Τύπου. Να θυμίσει, να γνωστοποιήσει, να ρίξει φως, να αναδείξει.
Είστε ένας άνθρωπος πολύ ενεργός και γύρω από το πολιτιστικό κομμάτι. Πιστεύετε ότι το φεστιβάλ της Γλυφάδας έχει τα φόντα να γίνει θεσμός, ώστε να αφορά και ανθρώπους εκτός του δήμου Γλυφάδας;
Στη Γλυφάδα ο πολιτισμός είναι δωρεάν παροχή στους πολίτες μας, καθώς όλες μας οι εκδηλώσεις είναι χωρίς εισιτήριο. Προαιρετικά μόνο ζητάμε από τους πολίτες να συνεισφέρουν, σε είδος, για το κοινωνικό παντοπωλείο μας. Γι’ αυτό και είναι ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε όλους. Φέτος μάλιστα, έχει δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στο παιδικό κομμάτι. Φέραμε το θέατρο στις πλατείες και τις παιδικές χαρές, με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, καραγκιόζη, κουκλοθέατρο και παιδικές ταινίες, ώστε να μην μπει στον κόπο ο γονιός να πάρει το παιδί του και να το πάει στο θέατρο. Επίσης, νομίζω ότι φέτος το φεστιβάλ στη Γ’ Μαρίνα είναι πιο πλούσιο από ποτέ. Έχουμε εξαιρετικό κινηματογράφο, παραστάσεις και μουσική για όλα τα γούστα. Δεν είναι κακό να έρχεται κόσμος και από άλλες περιοχές, -που ήδη δηλαδή έρχεται και είναι πάντα καλοδεχούμενος-, όμως κύριο μέλημα για εμάς είναι ο πολίτης, ο δημότης μας να μπορεί να βγει το βράδυ και να απολαύσει εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου δωρεάν. Εμείς θέλουμε ο πολιτισμός να είναι προσιτός σε όλους. Και έτσι θα συνεχίσουμε, με συνεχείς βελτιώσεις. Άλλωστε τα καλύτερα είναι μπροστά.