Γιατί εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα «πιάνουν» θέσεις στάθμευσης για μήνες – Τι κάνουν οι δήμοι
Με αφορμή μια καταγγελία για ολιγωρία εκ μέρους του Δήμου Νέας Σμύρνης σχετικά με προς απομάκρυνση εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, η οποία έφτασε στο NouPou, εξετάζουμε - με τη βοήθεια του αρμόδιου αντιδημάρχου - ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς δήμους αλλά και τους ίδιους τους δημότες.
- 16/01/2025
- Κείμενο: Νίκη Μπάκουλη
Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλους τους Δήμους της χώρας, κάθε χρόνο. Επιδεινώνεται από το γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς τα οχήματα στους δρόμους της Ελλάδας και οι οδηγοί που δεν έχουν εξασφαλίσει πάρκινγκ, τρώνε ώρες από τη ζωή τους στην αναζήτηση ελεύθερων και νόμιμων χώρων στάθμευσης.
Η έγκαιρη απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων ωστόσο, θα πρόσφερε στους πολίτες μια επιπλέον λύση στην άκρως αγχωτική συνθήκη. Τι εννοώ όταν λέω «έγκαιρη»; Στη Νέα Σμύρνη, όπου μένω, τακτικά βλέπω στο δρόμο οχήματα με το γνωστό αυτοκόλλητο «απομακρύνετε γιατί θα το πάρουμε» να παλιοκαιρίζεται, να λιώνει, αλλά το όχημα να παραμένει στο σημείο.
Τι πάει λάθος; Το NouPou – με αφορμή μια σχετική καταγγελία που έφτασε στα γραφεία του – επικοινώνησε με τον Θεόδωρο Μάντζιο, αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο της Νέας Σμύρνης, ο οποίος αρχικά αποκάλυψε ότι μόνο το 2024 η δημοτική αρχή απομάκρυνε περίπου 97 αυτοκίνητα. Παρεμπιπτόντως, με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρήκα πως ο δήμος Αθηναίων είχε απομακρύνει το 2019 περισσότερα από 3.150 αυτοκίνητα και 2.500 μοτοσυκλέτες. Τα συγκεκριμένα νούμερα μάλλον κάνουν ξεκάθαρο το μέγεθος του προβλήματος.
Γιατί καθυστερούν οι απομακρύνσεις εγκαταλελειμμένων οχημάτων
Ο κύριος Μάντζιος εξήγησε πού οφείλεται το χρονοβόρο της απομάκρυνσης ενός αυτοκινήτου που παραμένει στο ίδιο σημείο για μήνες. Το πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός του. Για να χαρακτηριστεί ένα όχημα ως εγκαταλελειμμένο, δεν αρκεί να είναι στο ίδιο σημείο τόσο μεγάλο διάστημα. Λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιοκτήτες και το νομικό καθεστώς κάθε περίπτωσης. Έτσι, πρέπει να βρεθεί και να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης και, κάπως έτσι, αρχίζουν τα επιμέρους ζητήματα που έχουν ως συνέπεια τις καθυστερήσεις στις απομακρύνσεις.
«Όταν ένα αυτοκίνητο είναι χωρίς νούμερα (χωρίς πινακίδες), μπορούμε να κολλήσουμε ένα αυτοκόλλητο και βάσει νόμου να το απομακρύνουμε σε 45 ημέρες. Όταν το όχημα έχει νούμερα, πρέπει να δώσουμε σχετικά χαρτιά στην εφορία και την αστυνομία -μην τυχόν είναι κλεμμένο ή να δούμε αν έχει πληρώσει τέλη- και να μας επιβεβαιώσουν αν είναι κλεμμένο ή το όνομα του ιδιοκτήτη. Μέχρι να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς, περνούν από τρεις έως τέσσερις μήνες. Αν δεν έχουμε τουλάχιστον τη συναίνεση της αστυνομίας, δεν μπορούμε να κουνήσουμε το όποιο όχημα. Η αφαίρεση ή η αξίωση ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου χωρίς την κατάλληλη νομική εξουσιοδότηση μπορεί να οδηγήσει σε νομικά ζητήματα».
Ο ίδιος αφηγήθηκε μάλιστα ένα περιστατικό που συνέβη ανήμερα της επικοινωνίας μας: «Ένα αυτοκίνητο μάρκας Smart που είναι σε καλή κατάσταση και έχει νούμερα, είναι τέσσερις μήνες στο ίδιο σημείο. Αναζητήσαμε τον ιδιοκτήτη και μάθαμε πως ήταν μια γυναίκα που πέθανε. Η μητέρα της αγνοούσε την ύπαρξη του οχήματος. Δεν ξέρουμε έτσι, αν έχει κλαπεί. Πράγμα που σημαίνει πως αύριο κιόλας θα καταθέσω τα απαραίτητα έγγραφα στην αστυνομία και την εφορία».
Τι γίνεται μετά την απομάκρυνση – Το πρόβλημα με την ανακύκλωση
Αφότου ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, ειδοποιείται η πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης αυτοκινήτων με την οποία συνεργάζεται ο εκάστοτε Δήμος. Η ανακύκλωση γίνεται για την πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης, με τα υλικά των οχημάτων να επαναχρησιμοποιούνται ή να απορρίπτονται -ανάλογα με την περίπτωση.
«Εκεί υπάρχει ένα άλλο θέμα, καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να πάρει πολλά αυτοκίνητα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παλαιότερα συνεργαζόμασταν με εταιρεία που απομάκρυνε 10 με 12 την εβδομάδα. Η τωρινή απομακρύνει 2 με 3. Εν τω μεταξύ, από τις αρχές του Δεκέμβρη έχει σταματήσει τις διαδικασίες, καθώς όσα αυτοκίνητα έχουν απομακρυνθεί πρέπει να δηλωθούν στην εφορία -να παραδοθούν οι πινακίδες και να πάνε προς το υπουργείο Μεταφορών» εξηγεί ο κ. Μάντζιος.
«Τον Δεκέμβρη τακτοποιούν τα έγγραφα όλων των οχημάτων που απομακρύνονται μέσα στον χρόνο. Μετά μας παραδίδονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να υπάρχει η αλληλογραφία σε περίπτωση που τη χρειαστεί ένας ιδιοκτήτης, για να εξαιρεθεί από τυχόν χρεώσεις που θα στείλει η εφορία χρόνια μετά. Πράγμα που όντως μπορεί να συμβεί. Όπως έχει συμβεί ιδιοκτήτης οχήματος που ήταν εγκαταλελειμμένο για μήνες και δεν είχε πινακίδες, να το αναζητήσει ή να μας ζητήσει παράταση ενός – δύο μηνών για να το απομακρύνει ο ίδιος» προσθέτει.
Στην παρούσα φάση, πάντως, η γραφειοκρατία σε επίπεδο εταιρείας ανακύκλωσης σημαίνει ότι στη Νέα Σμύρνη «οι διαδικασίες θα αρχίσουν ξανά προς τα τέλη του Γενάρη. Φέτος με την επανεκκίνηση θα απομακρύνουμε καταρχάς τα οχήματα που δεν έχουν νούμερα».