Γιώργος Παπανικολάου: «Η πολιτεία πρέπει να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δήμους»
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023Λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μιλά στο NouPou για θέματα που απασχολούν τους πολίτες όλων των νοτίων προαστίων, όπως οι πολλαπλές επενδύσεις και ο τρόπος με τον οποίο θα επηρεάσουν την περιοχή, για το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και τα λοιπά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, το μεγάλο αγκάθι της επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών φορέων και την επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να «δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να παρεμβαίνουν για το κοινό καλό με μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων».
- 03/10/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Μερικά facts για τον Γιώργο Παπανικολάου: Εκλέγεται δήμαρχος Γλυφάδας από το 2014. Νωρίτερα είχε διατελέσει ευρωβουλευτής (2009-2014) με τη Νέα Δημοκρατία. Συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης – το 79,01% που συγκέντρωσε από τον πρώτο γύρο στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών υποψήφιων δημάρχων πανελλαδικά. Το όνομά του έχει πρωταγωνιστήσει σε σενάρια για «κάθοδο» τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Και μερικά συμπεράσματα που μπορεί κανείς να εξαγάγει συνομιλώντας με φίλους και συνεργάτες του ή ακόμα και με τον ίδιο: Είναι συγκεντρωτικός, θέλει να ξέρει πώς λειτουργούν όλα στον Δήμο. Είναι όμως ταυτόχρονα καλός στο να διαμοιράζει αρμοδιότητες – ένας «προπονητής» που γνωρίζει πώς να συντονίζει την ομάδα και πού μπορεί να προσφέρει καλύτερα ο καθένας, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Περικλής Δορκοφίκης. Είναι εργατικός και ακούραστος – εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με δεκάδες υποχρεώσεις να «τρέχουν» και τον ίδιο άρρωστο με COVID, απάντησε στις ερωτήσεις αυτής της συνέντευξης από το σπίτι του, όπου ήταν «σε καραντίνα». Και, τέλος, είναι διεκδικητικός και οραματιστής (έτσι τουλάχιστον τον χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Στρατής Παναγάκος): Ίσως γι’ αυτό επέμεινε να διεκδικήσει την τρίτη συνεχόμενη θητεία του ως Δήμαρχος Γλυφάδας. Γιατί έχει κι άλλα έργα να παραδώσει.
Μας μιλάει για αυτά ο ίδιος.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 αναδειχθήκατε δήμαρχος Γλυφάδας με το εντυπωσιακό ποσοστό του 79% και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Αυτό το αποτέλεσμα είναι κάτι που σας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες της Γλυφάδας;
Ασφαλώς η ευθύνη μας είναι πάρα πολύ μεγάλη και την αναλάβαμε τα χρόνια που περάσαν με πλήρη συναίσθηση ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στο έπακρο στις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Και αυτό πράξαμε. Αυτό που προέχει είναι η σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουμε με τους συμπολίτες μας. Είναι η συνέπεια λόγων και έργων, η αποτελεσματικότητα και η αμεσότητα που πρέπει να έχουμε στην επίλυση των προβλημάτων.
Είναι ο σεβασμός σε κάθε συμπολίτη μας χωρίς εξαιρέσεις, η απολύτως διαφανής διαχείριση στα πάντα και η αγάπη μας για τους ανθρώπους της πόλης, που όταν καταλαβαίνουν ότι αυτή η αγάπη είναι ειλικρινής χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, την ανταποδίδουν με πολλή ζεστασιά. Όταν όλα αυτά υπάρχουν, τότε ο δεσμός μας με τους πολίτες ενισχύεται καθημερινά και οδηγεί στην θετική τους κρίση στις εκλογές.
Αστέρια Γλυφάδας, επένδυση Ελληνικού, πολλαπλές οικιστικές αναπτύξεις. Πώς πιστεύετε πως θα επηρεάσουν την πόλη και με ποιο τρόπο θα καταφέρετε να μην αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της;
Να ξεκινήσω από τη μεγάλη πρόκληση: Με τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, από τη λεγόμενη Αττική Ριβιέρα μέχρι την ανάπλαση στο πρώην διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού και τα Αστέρια Γλυφάδας, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους η ισόρροπη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη φιλική προς όλους. Μια ανάπτυξη που θα δημιουργήσει οπωσδήποτε νέες δυνατότητες για την πόλη μας με νέα έσοδα και νέες αναπτυξιακές προοπτικές, αλλά παράλληλα δεν θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της πόλης μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν ξεχωριστή. Παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις για τα θέματα αυτά και όλες τις παραμέτρους, μία από τις οποίες οπωσδήποτε είναι και το πώς θα διαχειριστούμε τα νέα κυκλοφοριακά φορτία που θα προκύψουν. Για παράδειγμα, η επέκταση του Μετρό με τρεις σταθμούς στη Γλυφάδα και αυτή της Αττικής Οδού, της δυτικής περιφερειακής Υμηττού συγκεκριμένα, προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό.
Σε τι φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το μεγάλο έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας; Πότε θα ολοκληρωθεί;
Η ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου, ένα εμβληματικό έργο, που περίμεναν γενιές και γενιές της πόλης μας, σύντομα ολοκληρώνεται. Η παραλία μας γίνεται μία από τις πιο όμορφες στην Επικράτεια. Ήδη τα πρώτα τμήματα του έργου για τον πεζόδρομο και τον ποδηλατόδρομο έχουν παραδοθεί και μέχρι το τέλος του χρόνου συνολικά τα 5 χιλιόμετρα της συνολικής διαδρομής θα έχουν αποπερατωθεί. Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα στην επόμενη φάση των εργασιών με εκτεταμένες φυτεύσεις εκατοντάδων νέων δέντρων, με τη δημιουργία αθλητικών χώρων, χώρων για τα παιδιά και χώρων για αναψυχή για όλους. Το παραλιακό μας μέτωπο που στο παρελθόν μας στενοχωρούσε πολύ με την εικόνα του, πλέον μας κάνει περήφανους και αποτελεί μία ακόμη σπουδαία παράμετρο για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας.
Ποια θα λέγατε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη αυτή τη στιγμή και πώς σκοπεύετε να τα επιλύσετε;
Τα καλύτερα είναι μπροστά για την Γλυφάδα μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας για την επόμενη θητεία στην πόλη μας και σε αυτή τη βάση παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αναφέρεται τόσο σε έργα και παρεμβάσεις εμβληματικού χαρακτήρα, όσο και σε παρεμβάσεις που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε σε κάθε γωνιά της πόλης. Αυτές είναι η ολοκλήρωση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, η σύνδεση με το εμπορικό μας κέντρο με μία μεγάλη γέφυρα – περίπατο (Εσπλανάδα) και η κατασκευή ενός τριώροφου υπόγειου πάρκινγκ που θα λύσει και το πρόβλημα στάθμευσης στο εμπορικό μας κέντρο.
Είναι επίσης μεγάλα έργα, με καινοτόμο μάλιστα αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, που τα έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, με τεράστια προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια: Το πρώτο – και αληθινά ξεχωριστό – ειδικό σχολείο στη Γλυφάδα μας, και το νέο Κέντρο Πολιτισμού Γλυφάδας που ήδη προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Επίσης, ένα έργο που το παλεύαμε για χρόνια και τώρα πια είμαστε σε θέση να το βάλουμε μπροστά: Ένα νέο, σύγχρονο, δημοτικό γηροκομείο. Και το πρώτο σύγχρονο οικολογικό σχολείο – μια υπερσύγχρονη υποδομή στην οποία θα μετεγκατασταθεί το 7ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, φεύγοντας από μια παλιά παρωχημένη εγκατάσταση. Πρόκειται για νέα τοπόσημα της Γλυφάδας, που πέραν του ότι αναβαθμίζουν την πόλη μας, δίνουν ουσιαστικές και σύγχρονες λύσεις σε πολύ σημαντικά προβλήματα. Και ασφαλώς θα συνεχίσουμε ακόμη πιο έντονα σε κάθε γωνιά της πόλης τις αναπλάσεις, την αξιοποίηση χωρών που μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούνται, τη δημιουργία νέων χώρων για περπάτημα και ποδήλατο για όλους, τη δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών, την υλοποίηση της δέσμευσης «περισσότερο πράσινο παντού» με τη φύτευση χιλιάδων νέων μεγάλων δέντρων κάθε χρόνο και άλλα πολλά.
Σε τι φάση βρίσκεται ο δήμος όσον αφορά την αντιπλημμυρική του θωράκιση; Τι αποτέλεσμα είχε το αντιπλημμυρικό έργο της Άνω Γλυφάδας (Τερψιθέα), το οποίο ξεκίνησε πέρυσι; Πάντως, στη μεγάλη κακοκαιρία «Ντάνιελ» που σημειώθηκε πρόσφατα, είδαμε κεντρικούς άξονες, όπως η Λεωφόρος Βουλιαγμένης και η παραλιακή, στο ύψος της Γλυφάδας να πλημμυρίζουν σε συγκεκριμένα σημεία που κατά τόπους ήταν εξαιρετικά επικίνδυνοι για τους οδηγούς αλλά και τους πεζούς. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε;
Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης είναι πάγια ανάγκη και καθίσταται ακόμα περισσότερο επίκαιρη σε όλα τα επίπεδα βλέποντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Όπως εργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άνω Γλυφάδας, έτσι έχουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για δύο ακόμα μείζονες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα – η μία στην περιοχή Πυρνάρι και η άλλη στην περιοχή Ευρυάλη δίπλα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Είναι επίσης κοινός τόπος για την πολιτεία και για όλους μας ότι πρέπει να επικαιροποιήσουμε όλες τις παραδοχές που είχαμε μέχρι σήμερα για να δούμε αν τα μοντέλα και τα σχέδια που έχουμε για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτου φαινομένου είναι επαρκή. Αυτό πρέπει να κάνουμε και σε συγκεκριμένα σημεία στη Βουλιαγμένης και στην παραλιακή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής – που έχει την αρμοδιότητα για τις κεντρικές αυτές οδικές αρτηρίες – για να γίνουν οπωσδήποτε πρόσθετες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα σε σχέση με προβλήματα που πράγματι παρατηρούμε όταν έχουμε έντονη βροχόπτωση.
Στα σχέδια του δήμου είναι η αξιοποίηση του οικοπέδου – «φιλέτου» και μοναδικού ελεύθερου αγροτεμαχίου αυτού του βεληνεκούς στην περιοχή που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφ. Γρηγορίου Λαμπράκη, Ηούς και Κύπρου στην καρδιά της Γλυφάδας, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοτικός χώρος στάθμευσης. Τι γίνεται με αυτό το έργο;
Είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την απόκτηση του οικοπέδου αυτού με τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης και ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε στο χώρο αυτό να δημιουργήσουμε μία νέα μεγάλη υποδομή για στάθμευση οχημάτων. Η προσπάθεια αυτή μαζί με το έργο που ξεκινάει πολύ σύντομα μπροστά στο δημαρχείο μας για τη δημιουργία τριώροφου υπόγειου πάρκινγκ, θα μας επιτρέψει να δώσουμε οριστική απάντηση στο πρόβλημα της στάθμευσης στο εμπορικό μας κέντρο.
Ο δήμος Γλυφάδας έχει λάβει από το υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένη έκταση – περίπου 40 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται εκτός των διοικητικών ορίων του – εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Εκτός από τη δημιουργία του Δημοτικού Γηροκομείου που ανακοινώσατε εντός της έκτασης, πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την υπόλοιπη έκταση και πότε;
Πράγματι μέσα από επίπονες και επίμονες διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα, μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ανταποδοτικότητα για την πόλη μας σε σχέση με την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ήδη έχουμε ανακοινώσει τη δημιουργία δημοτικού γηροκομείου και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε και σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τη δημιουργία νέων αθλητικών χώρων αλλά και νέας σχολικής εγκατάστασης. Επίσης επιτρέψτε μου να τονίσω ότι στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας από την επένδυση στο Ελληνικό, ο δήμος μας με ειδική νομοθεσία που έχει ψηφιστεί δικαιούται και θα λαμβάνει στο εξής το 52% των εσόδων συνολικά από τη ζώνη ανάπτυξης που βρίσκεται προς την πλευρά της Γλυφάδας (πρόκειται για τον χώρο που η εταιρεία ΤΕΡΝΑ θα χτίσει τον μεγάλο πύργο, με το συνεδριακό κέντρο, το ξενοδοχείο και πολλά άλλα). Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό καινούργιο δεδομένο που θα μας επιτρέψει τα επόμενα χρόνια να χρηματοδοτούμε αλλά και να συντηρούμε όλες αυτές τις καινούργιες εγκαταστάσεις που θα δημιουργήσουμε.
Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμου, περιφέρειας και άλλων φορέων αποτελεί συχνα ένα αγκάθι για την τοπική αυτοδιοίκηση και για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων. Πιστεύετε ότι πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα μέσα από μια νομική ρύθμιση;
Η σύγχυση αρμοδιοτήτων που υπάρχει σε διάφορα θέματα είναι βέβαιο ότι πρώτα από όλα πρέπει να επιλύεται με συνεννόηση και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων κάθε φορά φορέων και υπηρεσιών της πολιτείας. Ασφαλώς πολλές φορές με νομοθετικές παρεμβάσεις επιλύονται τέτοιου είδους προβλήματα, η ουσία όμως είναι πάνω από όλα η πολιτεία να δείξει ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δήμους και να τους δώσει τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για το κοινό καλό με μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων.
Να σας δώσω δύο παραδείγματα που έχουν να κάνουν με τα σχολεία μας: Πόσο δύσκολο είναι να υιοθετηθεί μια οριζόντια πολιτική που θα επιτρέπει σε κάθε δήμο να μπορεί να έχει έναν παιδίατρο και έναν τεχνικό ασφαλείας να επισκέπτονται σε τακτική βάση όλα τα σχολεία, και να εξετάζουν τα παιδιά και τις εγκαταστάσεις. Το θεωρώ πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. Και μια δεύτερη παρέμβαση, να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους και πάλι να εξασφαλίσουν την παρουσία τραπεζοκόμων στα νηπιαγωγεία, που είναι πολύ απαραίτητη ιδίως για τα τετράχρονα που φοιτούν στο προνήπιο.
Ως πατέρας τεσσάρων παιδιών, ποιο ονειρεύεστε να είναι το μέλλον των παιδιών σας στη Γλυφάδα και τι οραματίζεστε γενικώς για την πόλη;
Κοιτάζοντας τα παιδιά μου, κοιτάζοντας τους φίλους τους στη γειτονιά, τους μαθητές στα σχολεία της Γλυφάδας και τους παιδικούς σταθμούς, αισθάνομαι ένα χρέος, μια μεγάλη ευθύνη, η πόλη στην οποία ζουν και μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά να είναι η καλύτερη δυνατή. Να είναι μία πόλη που κάθε μέρα θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη, να είναι μία πόλη λειτουργική και πάνω από όλα ανθρώπινη. Όλα τα παιδιά αξίζουν τις καλύτερες υποδομές στα σχολεία, στον αθλητισμό, στους δημόσιους χώρους και στις πλατείες και αγωνιζόμαστε καθημερινά για να τους τις προσφέρουμε.
Τότε οι προσπάθειες όλων μας αποκτούν πραγματικό νόημα. Για να είναι κάθε κάτοικος Γλυφάδας υπερήφανος για την πόλη του, για την ποιότητα ζωής που αυτή του προσφέρει. Τα καλύτερα είναι μπροστά!