Γλυφάδα: Ξεκινούν έως τον Φεβρουάριο του ‘25 τα έργα για το 7ο Γυμνάσιο, το δημοτικό πάρκινγκ και την Εσπλανάδα
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες υλοποίησης για τα τρία σημαντικά έργα που ξεκινούν στον δήμο Γλυφάδας.
- 17/12/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2025 η κατασκευή του 7ου Γυμνασίου Γλυφάδας, ενός σημαντικού έργου για τον δήμο και την περιοχή, η συνολική δαπάνη για το οποίο ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και θα κατασκευαστεί σε έκταση 8,2 στρεμμάτων, όπως αναφέρει στο NouPou ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο κατασκευής του «πράσινου» σχολείου της Γλυφάδας, το οποίο με βάση τον σχεδιασμό πρόκειται να είναι έτοιμο προς λειτουργία εντός του 2026.
Το συγκεκριμένο έργο για την κατασκευή του 7ου Γυμνασίου Γλυφάδας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα βρίσκεται στην Τερψιθέα. Υπενθυμίζουμε ότι την αρχιτεκτονική μελέτη για το συγκεκριμένο σχολείο ανέλαβε το γραφείο Klab architecture. Μάλιστα, ο ιδρυτής του, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με τον δήμο, καθώς έχει σχεδιάσει έναν βρεφονηπιακό σταθμό στη Γλυφάδα για τον οποίο ήταν υποψήφιος για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Αρχιτεκτονικής το 2019. To ίδιο αρχιτεκτονικό γραφείο ανέλαβε υπηρεσίες παροχής τεχνικού συμβούλου – βασικού μελετητή για την ανέγερση του νέου ειδικού σχολείου – νηπιαγωγείου και δημοτικού – επί της οδού Καραχάλιου στη Γλυφάδα.
Το 7ο Γυμνάσιο στεγάζεται τα τελευταία 33 χρόνια σε μια πολυκατοικία, την οποία ο Δήμος Γλυφάδας ενοικιάζει από ιδιώτη. Γι’ αυτό και αποτελούσε πάγιο αίτημα η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου από τους γονείς των μαθητών της Γλυφάδας. Το κτίριο, που φιλοξενεί περισσότερους από 250 μαθητές, δεν πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας λειτουργίας σχολικής μονάδας ούτε και τις απαιτήσεις ασφάλειας, ενώ το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είχε κρίνει με παλαιότερη απόφασή του ότι είναι «ανεπαρκές και ακατάλληλο» (απόφαση 93/2020). Όλες αυτές τις συνθήκες έρχεται να βελτιώσει το νέο σχολικό συγκρότημα που θα κατασκευαστεί.
Δημοτικό πάρκινγκ – Εσπλανάδα: Σε διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών με έναρξη εργασιών τον Φεβρουάριο
Ταυτόχρονα, η ΕΡΕΤΒΟ μαζί με τη Χωροτεχνική Α.Ε. που έχουν συστήσει κοινοπραξία, συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο για την κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, την ανάπλαση της υφιστάμενης πλατείας (Εσπλανάδα) και την κατασκευή πεζογέφυρας που θα συνδέει τον αστικό ιστό από την πλευρά της εκκλησίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης με το παραλιακό μέτωπο της πόλης.
Επί του παρόντος, σύμφωνα με τον κύριο Παπανικολάου, η κατασκευαστική εταιρεία έχει ολοκληρώσει τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες και τις απαιτούμενες μελέτες και από το νέο έτος θα ξεκινήσει η κυρίως φάση εκτέλεσης του έργου. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην μία εκ των δύο αναδόχων εταιρειών, την ΕΡΕΤΒΟ, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών, προκειμένου το κυρίως έργο να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2025. Σημειώνεται εδώ ότι ο συμβατικός χρόνος για την εκτέλεση του έργου είναι δύο χρόνια, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, το έργο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2026.
Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης των έργων ανερχόταν σε 32.240.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). Στόχος των παρεμβάσεων αποτελεί η λειτουργική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου του Δήμου Γλυφάδας. Το υπόγειο πάρκινγκ θα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα που θα συνδέονται μεταξύ τους με κατάλληλες ράμπες αυτοκινήτων και κλιμακοστάσια, ενώ θα διαθέτει 490-495 θέσεις. Εκτός των άλλων με βάση τον σχεδιασμό προβλέπεται η εξυπηρέτηση των οδηγών και επιβατών μειωμένης κινητικότητας και μαζί τουλάχιστον 30 θέσεις στάθμευσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η ανάπλαση της πλατείας
Σχετικά, τώρα, με την ανάπλαση της πλατείας, αυτή στοχεύει στη λειτουργική εξυπηρέτηση πολλαπλών αναγκών των κατοίκων και επισκεπτών της Γλυφάδας (λ.χ. διέλευση, συγκέντρωση, στάση, αναμονή, διεξαγωγή δραστηριοτήτων, ψυχαγωγία, δημόσιες εκδηλώσεις, κλπ). Βασικά στοιχεία της αναβάθμισης θα αποτελούν η αισθητική βελτίωση της πλατείας, η συνολική θετική βιοκλιματική ποιότητά της και η ενίσχυση της προσβασιμότητάς της.
Τέλος, η προς ανάπλαση πλατεία θα συνδεθεί με το παραλιακό μέτωπο μέσω πεζογέφυρας, που θα ξεπερνά τα εμπόδια των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας και θα αποκαταστήσει τη σύνδεση της πόλης με το παραλιακό μέτωπο. Η γέφυρα θα πρέπει να έχει πλάτος μεγαλύτερο των 6 μέτρων στο σύνολο του μήκους της. Η γεωμετρία και οι διαστάσεις της θα δημιουργούν μια εναέρια διαδρομή περιπάτου με σημεία συνάντησης και διασυνδέσεις με τους γειτονικούς χώρους πρασίνου της περιοχής. Η πεζογέφυρα θα παρέχει διασύνδεση με τέσσερις σημαντικούς χώρους της περιοχής (πλατεία και χώρους αναψυχής και πρασίνου της παραλιακής ζώνης).