Νέα Σμύρνη: Στον «πάγο» για μία ακόμα φορά το κλειστό της Αρτάκης
Παρά την «επανέναρξη» των εργασιών πριν από μερικούς μήνες, οι εργασίες στο κλειστό γήπεδο της Αρτάκης είναι για ακόμα μία φορά στον πάγο - Τι συμβαίνει με το έργο, που βρίσκεται μετέωρο εδώ και δώδεκα χρόνια, και τι δηλώνει στο NouPou o Δήμαρχος Νέας Σμύρνης
- 25/09/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Μία ακόμα καθυστέρηση μετρά στο παθητικό του το έργο κατασκευής του κλειστού γηπέδου Αρτάκης στη Νέα Σμύρνη. Μόλις τον περασμένο Μάιο, ο δήμος ανακοίνωνε την επανέναρξη των εργασιών για πολλοστή φορά, σε ένα έργο το οποίο θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ευθύνη υλοποίησης δεν έχει ο ίδιος, αλλά η περιφέρεια Αττικής, η οποία το χρηματοδοτεί. Ωστόσο όπως φάνηκε στην πορεία, τα πραγματικά γεγονότα ήταν πάνω από την όποια επιθυμία της τοπικής κοινωνίας και φορέων της περιοχής να ολοκληρωθεί το δαιδαλώδες – όπως αυτό εξελίσσεται- έργο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο NouPou ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κουτελάκης, στόχος είναι να υπάρξει συνάντηση και συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά στη διάρκεια του φετινού φθινοπώρου. «Υπάρχουν σκέψεις για την επανέναρξη και ολοκλήρωση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής, δεδομένου ότι είναι η αναθέτουσα αρχή. Είναι αυτή που καλείται να υλοποιήσει τυχόν αποφάσεις καθότι έχει την αυξημένη ευθύνη για την κατασκευή του γηπέδου. Ως δήμος έχουμε τοπικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο οι πρωτοβουλίες ανήκουν στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, η οποία θα πρέπει καταρχάς να τοποθετηθεί και να μας ενημερώσει για την εξέλιξή του».
Γ. Κουτελάκης: Ασύμφορη η κατασκευή για τον εργολάβο με τις σημερινές τιμές
Αυτή τη στιγμή τα συνεργεία της εργολάβου εταιρείας ΤΟΜΗ παραμένουν στο εργοτάξιο, ωστόσο η παρουσία τους είναι περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική, με αρκετές διακοπές στο μεσοδιάστημα. Αιτία της συγκεκριμένης εικόνας, σύμφωνα με τον κύριο Κουτελάκη, είναι το γεγονός ότι οι τιμές των υλικών και του εργατικού κόστους έχουν εκτοξευθεί από τη στιγμή που το έργο έλαβε κωδικό υλοποίησης, πριν από περίπου 12 έτη.
Επομένως η κατασκευή του καθίσταται ασύμφορη για την ανάδοχο εταιρεία με βάση τις τιμές αυτές, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης. «Είναι ένα έργο με τιμές του 2013, το οποίο δημοπρατείται το 2016 και εν τέλει να ξεκινά το 2024. Μάλιστα η ανάδοχος εταιρεία είχε δώσει προσφορά για να αναλάβει το έργο με έκπτωση 50% επί του αρχικού προϋπολογισμού. Επομένως το έργο φαίνεται ότι δεν είναι βιώσιμο».
Θέμα χρόνου να υπάρξει επίσημη απόφαση και κοινός τόπος μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου
Ο κύριος Κουτελάκης εκτιμά ότι αποτελεί θέμα ημερών να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από πλευράς της Περιφέρειας Αττικής κατόπιν συνεννόησης με τον δήμο. «Ωστόσο η υπάρχουσα σύμβαση δεν μπορεί να αναπροσαρμοστεί όταν υπεγράφη με έκπτωση 50% και τιμές του 2013. Εκτιμώ επίσης ότι δεν θα μπορούσε να αποτελεί προτιμητέα λύση να γίνει έκπτωση του εργολάβου. Σε περίπτωση επιθετικής έκπτωσης θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια να μπουν και πάλι συνεργεία στο εργοτάξιο, λόγω των δικαστικών διεκδικήσεων που θα υπάρξουν από πλευράς του. Μία λύση θα ήταν αν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία ούτως ώστε να συνεχίσει το έργο η ΤΟΜΗ, χωρίς να γνωρίζω τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να πετύχει κάτι τέτοιο η Περιφέρεια, ή να υπάρξει ενδεχομένως ένα όσο το δυνατόν πιο ομαλό διαζύγιο των δύο πλευρών χωρίς να προκύψουν θέματα υπαιτιότητας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα δικαστήρια».
Θυμίζουμε ότι ένα ακόμα αντίστοιχο δημοτικό έργο ήταν το κλειστό γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου, η κατασκευή του οποίου διεκόπη τρεις φορές πριν ολοκληρωθεί τελικά με πρωτοβουλίες του τότε δημάρχου, Διονύση Χατζηδάκη. «Τα μεγάλα δημόσια έργα εμφανίζουν πολλές καθυστερήσεις διότι οι εργολάβοι θα επιδιώκουν πάντα να κερδίσουν το κάτι παραπάνω», αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης.
Η περιπετειώδης διαδρομή του έργου
Οι παλινωδίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο γήπεδο ξεκινούν ήδη από το 2013 όταν το έργο είχε ενταχθεί σε κωδικό υλοποίησης επί διοίκησης Γιάννη Σγουρού. Παρ’ όλ’ αυτά, έως και τον Ιούνιο του 2021 δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση, ενώ το γήπεδο είχε ήδη κατεδαφιστεί από το 2019. Η δημοπράτηση έγινε τελικά επί διοίκησης Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Η τότε περιφερειάρχης είχε υπογράψει το 2016 την προγραμματική σύμβαση της περιφέρειας με τον Δήμο Νέας Σμύρνης για την ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου αθλητικού έργου, ωστόσο το project δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τη λήξη της θητείας της στο σημείο υπογραφής σύμβασης.
Στην τετραετία διοίκησης Πατούλη, που ακολούθησε, έγινε η υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο ελάχιστη ήταν η πρόοδος του project, με τους δύο -πρώην πλέον- περιφερειάρχες να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους για τις ευθύνες πολυετούς καθυστέρησης. Σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό, η κατασκευή του βιοκλιματικού γυμναστηρίου, που χρηματοδοτείται με πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ανέρχεται στα 21.800.000 ευρώ.
Θα πρέπει να αναφέρουμε πως όταν υπογράφηκε τελικά το έργο το 2021, αυτό συνέβη στην εκπνοή του προβλεπόμενου χρόνου. Διότι εάν καθυστερούσε κι άλλο η υπογραφή της, θα έληγε ο χρόνος, με αποτέλεσμα να πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πού θα αγωνιστούν φέτος Πανιώνιος και Μίλωνας
Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο γήπεδο αγωνίζονταν κατά το παρελθόν ο Πανιώνιος και ο Μίλωνας. Σε ό,τι αφορά τον Πανιώνιο, θα χρησιμοποιήσει φέτος ως έδρα το κλειστό γήπεδο της Γλυφάδας, το οποίο παραχωρήθηκε στην ομάδα κατόπιν συνεννόησης του Γιώργου Κουτελάκη με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιώργο Παπανικολάου.
Ο Μίλωνας, από την άλλη πλευρά, δεν θα αγωνιστεί στην Α1 κατηγορία (Basket League), στην οποία ανέβηκε στο τέλος της περσινής αγωνιστικής περιόδου – αλλά ούτε και στην Α2 -, καθότι υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική δεδομένου ότι το σωματείο δεν διέθετε τις προϋποθέσεις που ήταν απαραίτητες για να αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος μπάσκετ.
Τα σχέδια για το νέο γήπεδο
Το νέο κλειστό Αρτάκης – όταν και εάν ολοκληρωθεί – προβλέπεται ότι θα αποτελέσει ένα πολυδύναμο αθλητικό κέντρο 3.500 θέσεων στο οποίο εκτός από αθλητικά γεγονότα θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα και πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις. Υπολογίζεται ότι εάν ξεκινούσαν σήμερα οι εργασίες και εξελίσσονταν απρόσκοπτα, το χρονικό διάστημα για την αποπεράτωση του γηπέδου θα ήταν περίπου δύο χρόνια.