Στα δικαστήρια Δήμος 3Β και ΠΑΚΟΕ για τα νερά της Βουλιαγμένης
Μήνυση κατά του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) υπέβαλε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, για το θέμα των «μολυσμένων» υδάτων της Βουλιαγμένης - Το χρονικό της αντιπαράθεσης και όσα δήλωσε σχετικά στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
- 23/03/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Τη δικαστική οδό έχει πάρει πλέον η αντιπαράθεση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), καθώς χθες Τετάρτη 22 Μαρτίου, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που δημοσίευσε ο Δήμος, υπέβαλε μήνυση – έγκληση κατά του ΠΑΚΟΕ και κατά παντός υπευθύνου. Η μήνυση αφορά στην υπόθεση των μολυσμένων νερών της Βουλιαγμένης, για την οποία έχει προηγηθεί ήδη μια σειρά απαντήσεων – κατηγοριών από τη μια πλευρά προς την άλλη, με αφετηρία την έρευνα του ΠΑΚΟΕ, σύμφωνα με την οποία «παραλίες στη Βουλιαγμένη είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία».
Συγκεκριμένα, το υπ’ αρ.πρωτ. 13004/21-3-2023 έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας, για την υποβολή μήνυσης – έγκλησης κατά του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), αναφέρει τα ακόλουθα:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Με το με αριθμό 683/09-03.2023 δελτίο τύπου που ανήρτησε το ΠΑΚΟΕ στην επίσημη ιστοσελίδα του με θέμα “Εντερόκοκκοι στα Νερά Κολύμβησης της Βουλιαγμένης”, και με επόμενα δελτία τύπου και δημοσιεύματά του που ακολούθησαν, δημοσιεύθηκαν ψευδή και αναληθή δεδομένα και γεγονότα σχετικά με δήθεν μόλυνση θαλάσσιων ακτών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, που μεταξύ άλλων είχαν ως αποτέλεσμα να σπείρουν δημόσιο πανικό, να προκαλέσουν φόβο και ανησυχία σε πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων και να πλήξουν την αξιοπιστία, τη φήμη και το κύρος της Δημοτικής Αρχής.
Επειδή κρίνεται απολύτως αναγκαίο να υποβληθεί μήνυση/ έγκληση κατά του ΠΑΚΟΕ και κατά παντός υπευθύνου για τις ως άνω παράνομες ενέργειες, όπου ο Δήμος ΒΒΒ θα δηλώσει παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας.
Παρακαλούμε:
α) να αποφασίσετε αρμοδίως κατ’ άρθρο 72 παρ. 1Ι ν. 3852/2010 όπως ισχύει, για την υποβολή εκ
μέρους του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης της σχετικής Μήνυσης – Έγκλησης κατά του ΠΑΚΟΕ και κατά
παντός υπευθύνου,
β) να εξουσιοδοτήσετε κατ’ άρθρο 58 του Ν. 3852/2010 το Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να
υπογράψει, υποβάλει και καταθέσει νομοτύπως, εξουσιοδοτώντας για την κατάθεση δικηγόρο, που υπηρετεί
με έμμισθη εντολή στο Δήμο και/ ή τυγχάνει ειδικός συνεργάτης του και/ ή έτερο δικηγόρο, σε κάθε αρμόδια
υπηρεσία, στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και ποινικά Δικαστήρια τη σχετική Μήνυση- Έγκληση, δηλώνοντας
παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας,
γ) ο Δήμαρχος να προβαίνει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την περαίωση της ως άνω εντολής σε
σχέση με τα υπό κρίση ένδικα μέσα και βοηθήματα.
Ο Δικηγόρος του Δήμου».
Δείτε εδώ ολόκληρο το έγγραφο.
Το χρονικό της αντιπαράθεσης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με το ΠΑΚΟΕ
Όλα ξεκίνησαν όταν το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) διεξήγαγε έρευνα, η οποία έκρινε επικίνδυνες παραλίες της Βουλιαγμένης. Το ΠΑΚΟΕ ανέφερε πως μετά από καταγγελίες κατοίκων, επιστημονικό συνεργείο του επισκέφθηκε την περιοχή κι έκανε επιτόπιες μετρήσεις και δειγματοληψίες, για να διαπιστωθεί η ποιότητα των νερών κολύμβησης στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με αυτές, «οι περιοχές είναι προβληματικές και αρκετά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία». Δείτε εδώ τις μετρήσεις και τη λίστα με τις παραλίες που κρίθηκαν επικίνδυνες, σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ.
Στην απάντησή του, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το ΠΑΚΟΕ διενήργησε δειγματοληπτικούς ελέγχους αγνώστου μεθοδολογίας σε στοχευόμενες παραλίες, στις αρχές Μαρτίου, εκτός κολυμβητικής περιόδου μετά από απροσδιόριστες καταγγελίες κατοίκων, κατά πάσα πιθανότητα και εντολέων του κέντρου για τη συγκεκριμένη “έρευνα”». Επίσης, σύμφωνα με τον Δήμο, «το ΠΑΚΟΕ δεν διαθέτει καμία πιστοποίηση, κανενός είδους διαπίστευση, δεν είναι αναγνωρισμένο εργαστήριο και τις έρευνες του δεν της υπογράφει κανένας».
Το ΠΑΚΟΕ επανήλθε με εκ νέου ανακοίνωση απαντώντας με τη σειρά του στον Δήμο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Πώς είναι δυνατόν ο σημερινός δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να αποκαλεί το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. μη πιστοποιημένο οργανισμό, όταν ο ίδιος ως υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2014 είχε ζητήσει από το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. να κάνει μετρήσεις «επί πληρωμή». Τότε ήταν πιστοποιημένος οργανισμός και σήμερα δεν είναι; Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. έχει στη διάθεσή του τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα παραπάνω». Επίσης, σχετικά με τους συγκεκριμένους ελέγχους αναφέρει ότι «έγιναν στον όρμο Βουλιαγμένης στις 6 Μαρτίου 2023 ΔΩΡΕΑΝ από επιστημονικό συνεργείο του ΠΑ.Κ.Ο.Ε., μετά από καταγγελίες κατοίκων και δημοσιοποιήθηκαν τα πλήρη επιστημονικά στοιχεία, με τις ακριβείς τοποθεσίες και ώρες των λήψεων των δειγμάτων».
Ο Δήμος 3Β με τη σειρά του συνέχισε την αντιπαράθεση μέσα από έρευνα που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στα εν λόγω ύδατα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος μετά από αυτό, «μετά από μετρήσεις στα θαλάσσια ύδατα της πόλης μας, το ΕΛΚΕΘΕ κατέληξε στο ακόλουθο συμπέρασμα: “Δεν σημειώνονται τιμές που αποτυπώνουν μόλυνση των υδάτων κολύμβησης από κοπρανώδους προέλευσης μικροοργανισμούς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 15/03/2023, μετά από αίτημα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), στα δείγματα νερού του διευρυμένου δικτύου των 13 σταθμών. Βάσει των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων και σύμφωνα με την με την ισχύουσα νομοθεσία (Οδηγία 2006/7/ΕΚ), τα εν λόγω ύδατα κατατάσσονται στην κατηγορία υδάτων κολύμβησης “εξαιρετικής ποιότητας”».
Δείτε εδώ αναλυτικά τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ.
Παράλληλα, ο Δήμος 3Β απέστειλε στο ΠΑΚΟΕ εξώδικη πρόσκληση μέσω της οποίας ζήτησε την άμεση ανάκληση των δυσφημιστικών, για εκείνη, δημοσιευμάτων και στη συνέχεια προχώρησε στην προαναφρθείσα μήνυση.
Όσα δήλωσε σχετικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο Δημοτικό Συμβούλιο
Στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ στα ύδατα της Βουλιαγμένης αναφέρθηκε στην τέταρτη Τακτική – Μικτή – Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, λέγοντας, μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Η περιοχή μας είναι κυρίως κολυμβητική, οπότε έχουμε κάθε λόγο να έχουμε μια προσεκτική προσέγγιση σε τέτοια θέματα.
»Το ΠΑΚΟΕ έβγαλε μια ανακοίνωση, όπου έβγαλε μετρήσεις, προφανώς με κάποια μεθοδολογία. Οι μετρήσεις έγιναν στην περιοχή της Βουλιαγμένης, μετά από ένα τριήμερο βροχής, όταν μάλιστα το πρωτόκολλο, το οποίο είναι ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει ότι δεν μπορούν τέτοιου είδους μετρήσεις χωρίς να έχουν παρέλθει 72 ώρες. Το ΠΑΚΟΕ λοιπόν κλήθηκε, όπως αναφέρει, από κάποιους ενδιαφερόμενους, να κάνει μετρήσεις.
»Όταν βγήκε αυτό το πακέτο μετρήσεων – θα θυμίσω ότι είναι πρώτη φορά που το ΠΑΚΟΕ έβγαλε τις μετρήσεις μέσα στον Μάρτιο, γιατί προφανώς κάποιος το ζήτησε -, επειδή μέλημά μας δεν είναι να αντιπολιτευτούμε ούτε να κάνουμε πολιτική, όπως το ΠΑΚΟΕ, απευθυνήθηκαμε στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή στη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία μας παρέπεμψε στην Περιφέρεια Αττικής και ζητήσαμε να προβούν σε μελέτες, μέσω του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
»Το ΕΛΚΕΘΕ έκανε μετρήσεις στα σημεία όπου έγινε η φερόμενη ως δειγματοληψία του ΠΑΚΟΕ. Εκ θαύματος λοιπόν, εκεί που η “επιστημονική” μέθοδος του ΠΑΚΟΕ έβγαζε αναλύσεις όμοιες σαν να μπαίνει κάποιος και να κολυμπάει μέσα σε λείμματα, το ΕΛΚΕΘΕ με όλη τη μεθοδολογία που δίνει η ευρωπαϊκή οδηγία και την επιστημονική δράση του, σε 12 σημεία ελέγχου μέσα στον κόλπο της Βουλιαγμένης, τόσο για τους εντερόκοκκους, όσο και για την e-coli, αναφέρει μηδενικές μετρήσεις.
»Εάν κάποιος θέλει να παίξει με το κύρος και το ειδικό βάρος ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, το οποίο είναι Πραγματογνώμονας του Δημοσίου Δικαίου και να το αμφισβητήσει, τότε νομίζω ότι κάνει κάτι στρεβλό».
Δείτε εδώ ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο: