Τι είναι το «Μπαλόνι» που έφτιαξε ο Δήμος Γλυφάδας δίπλα στο ΔΑΚ
Ένα τεράστιο «μπαλόνι» εμφανίστηκε δίπλα στο ΔΑΚ Γλυφάδας «Μάκης Λιούγκας» στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου Γλυφάδας να ενισχύσει τον αθλητισμό. Ωστόσο το νέο «φουσκωτό γήπεδο» - το δεύτερο στην πόλη της Γλυφάδας- έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των δημοτών.
- 15/07/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο Δήμος Γλυφάδας, σε μια προσπάθεια «να δημιουργήσει στην καρδιά της Γλυφάδας έναν πολυχώρο αθλητισμού» αλλά και «να προσφέρει απλόχερα τη χαρά του μπάσκετ», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, εγκατέστησε ένα νέο φουσκωτό γήπεδο μπάσκετ δίπλα στο ΔΑΚ Γλυφάδας – Μάκης Λιούγκας.
Το «μπαλόνι» είναι στην πραγματικότητα ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ, με στέγαστρο από υψηλής αντοχής μεμβράνες PVC, με τις τελευταίες προδιαγραφές και όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις, όπως βεβαιώνει στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Γλυφάδας, ενώ ευελπιστεί, μαζί με το ανακαινισμένο ΔΑΚ, να συνθέσει έναν πολυχώρο αθλητισμού υψηλότατου επιπέδου στο κέντρο της Γλυφάδας.
Το «μπαλόνι», του οποίου η επίσημη ονομασία είναι «αεροϋποστηριζόμενος θόλος», προτιμήθηκε από τον Δήμο Γλυφάδας διότι όπως ενημέρωσε ο κύριος Παπανικολάου, απαιτεί λιγότερο χώρο και κατασκευάζεται πιο γρήγορα, ενώ έχει τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερο κόστος από ένα “παραδοσιακό” κλειστό γήπεδο μπάσκετ.
Σημειώνεται ότι το νέο φουσκωτό γήπεδο έχει δημιουργηθεί στον χώρο που μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, ανάμεσα στο Κλειστό Κολυμβητήριο της πόλης και στο Κλειστό Γυμναστήριο Γλυφάδας (που είναι μέρος του ΔΑΚ Μάκης Λιούγκας). Μάλιστα αυτό είναι το δεύτερο «μπαλόνι» που δημιουργείται στη Γλυφάδα, αφού το 2022 είχε εγκαινιαστεί από τον Δήμο ένα ακόμη «διαστημικό» γήπεδο μπάσκετ, κάτω από το Γκολφ και δίπλα στα γήπεδα ποδοσφαίρου τα οποία είχαν δημιουργηθεί την ίδια χρονιά στην οδό Παναγούλη.
Ωστόσο, η επιλογή του δήμου να «κλείσει» ένα ανοιχτό γήπεδο φαίνεται πως έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Όσοι εναντιώνονται στο έργο το κατηγορούν κυρίως ως άσχημο αισθητικά ενώ αναρωτιούνται αν το γήπεδο θα είναι προσβάσιμο σε όλους ή θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες των αθλητικών συλλόγων. Μεταξύ άλλων, στα σχόλια κάτω από το σχετικό post του Γιώργου Παπανικολάου διαβάζουμε:
«Άκρως κακόγουστο και ανούσιο, υπήρχε ένα ανοιχτό “γήπεδο ” με λίγο πράσινο και προσβάσιμο για όλους, και το καταστρέψετε!»
«Κύριε δήμαρχε, πραγματικά απορώ ποιος σας πρότεινε αυτή τη λύση , δηλαδή ανάμεσα από δύο μεγάλα αθλητικά κτίρια Να τοποθετηθεί ένα μπαλόνι τέτοιου όγκου, Με αποτέλεσμα να μην διαπερνα ο αέρας και το φως Αφού παραπλεύρως βρίσκονται δύο τεράστιες κατασκευές από παλιά. Η μελέτη που είχε γίνει από παλιά και στη θέση του μπαλονιού υπήρχε ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ θα ειχε το λόγο της. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη για τα παιδιά Για γήπεδο, αλλά ας το κάνατε ανοιχτό παράδειγμα όπως της ευρυαλης. Επίσης οπτικά είναι κακόγουστο για το κέντρο της Γλυφάδας και θα πρέπει να αφαιρεθεί με συνοπτικές διαδικασίες».
«Δήμαρχε σε στηρίζουμε για τα υπέροχα έργα σου αλλά αυτό το «μπαλόνι» χαλάει την αισθητική της πόλης μας. Θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί με καλύτερο τρόπο αυτός ο χώρος ή έστω να είχε μείνει ως ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ όπως τόσα χρόνια».
«Μπράβο για την πρωτοβουλία κατασκευής γηπέδου μπάσκετ αλλά είναι κακόγουστο… από έξω τουλάχιστον. Έχει τελειώσει εξωτερικά; Είναι κρίμα κέντρο Γλυφάδας και να βλέπεις κάτι τέτοιο».
«Δήμαρχε ,ωραία τα έργα και τα κλειστά. Και ουδείς δήμαρχος δεν έχει κάνει όσα εσυ. Αλλά…Δεν υπάρχει πια ανοιχτό δημόσιο γηπεδάκι για να παίξουν τα παιδιά μας.Όλα γίνονται ,προς όφελος ,μονάχα του οργανωμένου αθλητισμού.Δεν μπορούν να μαζευτούν πουθενά στην κάτω Γλυφαδα για ένα μονό και πάνε στους όμορους δήμους.Η δικιά μας γενιά μπορεί να μην είχε κλειστά,αλλά είχαμε γήπεδα για να μαζευόμαστε με τους φίλους μας.
Τουλάχιστον αφήστε ανοιχτά ,τα όποια υπαίθρια γήπεδα υπάρχουν ,και μην δίνετε τα κλειδιά μονάχα στις ομάδες.
Να μπορεί ένας μπαμπας με το γιο του και τους φίλους του ,να ρίξουν ένα σουτ».
«Πολλα ομορφα εργα εχουν γινει τα τελευταια χρονια αλλα αφησετε κ λιγο ανοιχτο,ελευθερο χωρο επιτελους καπου! Λιγα δεντρα,δυο παγκακια,κ τιποτα αλλο-να ανασανουμε λιγο,δεν χρειαζονται ολοι οι χωροι να χτιστουν,ειναι αναγκαιο κ ο ελευθερος χωρος!».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν λείπουν και τα θετικά σχόλια όπως για παράδειγμα τα παρακάτω:
«Δυστυχώς ή ευτυχώς η ζήτηση για το κλειστό γήπεδο από συλλόγους ήταν τέτοια που στο τέλος δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί κανείς. Αναγκαίο έργο και μπράβο στον δήμαρχο που το πραγματοποιεί παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να είχε για τον ίδιο. Βαρέθηκα να ακούω ανθρώπους που δεν έχουν πατήσει ποτέ στο γήπεδο, ότι τους λείπουν τα ανοιχτά γηπεδάκια να πάνε να ρίξουν κανένα σουτάκι. Τα παιδιά μας βρήκαν σπίτι να πάνε να αθληθούν και σου είμαστε ευγνώμων για αυτό. Όσον αφορά το μπαλόνι. Είναι τελευταία τεχνολογία και η οικονομικότερη λύση. ΜΠΡΑΒΟ δήμαρχε».
«Ευχαριστούμε Δήμαρχε για ένα πολύ σπουδαίο έργο που ολοκληρώνει τον αθλητικό χώρο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου και μαζί με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις δομούν μία ενιαία λειτουργική ενότητα, ικανή να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό αθλητών και αθλημάτων.
Ένα σύγχρονο και όμορφο κλειστό γήπεδο (τύπου μπαλόνι) με παρκέ, ανάμεσα στο κλειστό μπάσκετ και το κολυμβητήριο, κάτω από τα δέντρα, στην θέση που τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρισκόταν ένα κατεστραμμένο ανοιχτό γήπεδο. Μία όμορφη προσθήκη που δημιουργεί ένα απόλυτα σύγχρονο αθλητικό πολυχώρο, υψηλότατου επιπέδου για κάθε εποχή του χρόνου.
Ένα έργο που το περιμέναμε πολύ καιρό, για να στεγάσει τις ανάγκες και τα όνειρα εκατοντάδων παιδιών, να τους εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες προπόνησης, πάνω σε καλής ποιότητας παρκέ που θα προστατέψει τα πόδια τους από τα τσιμέντα. Μακριά από το κρύο του χειμώνα, τις αναβολές προπονήσεων και αγώνων λόγω βροχής και από τον επικίνδυνο καλοκαιρινό ήλιο. Μια αθλητική εγκατάσταση που δίνει στον αθλητή την ευκαιρία να βελτιωθεί μέσα σε ένα ιδανικό περιβάλλον για τον οργανισμό του, ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.
Ένα ασφαλές γήπεδο που δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν καθημερινά οι προπονητές να μαζέψουν τις σύριγγες που ξεμείναν από την χρήση κάποιων το προηγούμενο βράδυ, τα πεταμένα σπασμένα μπουκάλια από τα ποτά κάποιας παρέας, να σκουπίσουν το ρετσίνι, τις κάμπιες και τις πευκοβελόνες από τα πεύκα.
Ευχαριστούμε ακόμα μια φορά για την ευκαιρία στην άθληση και για την υποστήριξη των ονείρων των παιδιών».
Σημειώνεται ότι το γήπεδο δεν έχει δοθεί ακόμα για χρήση του κοινού αλλά θα παραδοθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του παρκέ. Δεν πρόκειται, όμως, για το μόνο τέτοιο γήπεδο καθώς ήδη υπάρχει και λειτουργεί στο 1ο Δημοτικό Στάδιο ένα ίδιο «μπαλόνι».
Μάλιστα, σύμφωνα με τη δήλωση του Δημάρχου Γλυφάδας, ο Δήμος σχεδιάζει την τοποθέτηση και του επόμενου μπαλονιού, στην Άνω Γλυφάδα. Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανικολάου: