Τι συμβαίνει με τον χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στο Ελληνικό
Νέα διαμάχη μεταξύ των δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης και Γλυφάδας - Αλίμου έχει δημιουργήσει η πρόθεση της Κυβέρνησης για μεταφορά της διαχείρισης των απορριμμάτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού - «Θέλουν να επωφεληθούν από τη διαχείριση των απορριμμάτων» δηλώνει ο Γιάννης Κωνσταντάτος στο NouPou, ενώ Γιώργος Παπανικολάου και Ανδρέας Κονδύλης ετοιμάζονται να καταθέσουν από κοινού ολοκληρωμένη πρόταση
- 06/11/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Έντονες συζητήσεις και διεργασίες μεταξύ των όμορων της επένδυσης του Ελληνικού δήμων έχει προκαλέσει η κατάθεση νομοθετήματος προς διαβούλευση από πλευράς της κυβέρνησης, με αντικείμενο τη μεταφορά της διαχείρισης των απορριμμάτων εκτός των ορίων του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται έως σήμερα. Στο πεδίο των συζητήσεων συμμετέχουν οι τρεις δήμοι, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, αλλά και η Lamda Development, η οποία έχει λόγο στις εξελίξεις δεδομένου ότι είναι ο όμιλος που επενδύει εντός της έκτασης.
Όπως επισημαίνει για το θέμα στο NouPou ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, με την υφιστάμενη νομοθεσία «προβλέπεται η δημιουργία ενός σταθμού διαχείρισης – και όχι μεταφόρτωσης απορριμμάτων όπως κάποιοι λανθασμένα αναφέρουν – εντός του Ελληνικού, του οποίου την ευθύνη θα έχει ο Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων Ελληνικού, στον οποίο μέτοχοι είναι κατά πλειοψηφία ο δήμος Ελληνικού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εσωτερικών και η Lamda Development».
Σημειώνεται ότι ο Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων Ελληνικού έχει συσταθεί ως υπεύθυνος για τις υποδομές και τον εξοπλισμό εντός του ακινήτου στον χώρο της επένδυσης του Ελληνικού και λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο έχει και την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού όπου υλοποιείται η επένδυση. Σε περίπτωση όμως που αλλάξει ο νόμος, η ευθύνη διαχείρισής τους θα μεταφερθεί στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.
«Με την τροποποίηση που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση και ετέθη υπό διαβούλευση, οι τρεις όμοροι δήμοι του Μητροπολιτικού Πάρκου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, καλούνται να υποδείξουν ένα οικόπεδο εκτός του χώρου της επένδυσης, όπου ο επενδυτής – Lamda Development – θα αναλάβει έως και το 50% της δαπάνης για μελέτη κατασκευής ενός σταθμού διαχείρισης απορριμμάτων, τον οποίο θα διαχειρίζονται οι τρεις δήμοι», συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντάτος.
Υποστηρίζει ωστόσο ότι σε κανένα σημείο του νόμου δεν προβλέπεται από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που τέθηκε υπό διαβούλευση, ότι εντός του αεροδρομίου θα έχουν λόγο στη διαχείριση των απορριμμάτων οι δήμοι Γλυφάδας και Αλίμου. «Επίσης, δεν προβλέπεται ότι κάποιος άλλος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων εντός του Ελληνικού, εκτός του υφιστάμενου Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων με βάση την προτεινόμενη τροποποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Γι’ αυτό και εμείς ως δήμος στην πρόσφατη ανακοίνωση που εκδώσαμε αναφέρουμε ότι οι συνεμπλεκόμενοι δήμοι ψεύδονται, υποστηρίζοντας το αντίθετο», αναφέρει σχετικά.
«Εμείς στην ανακοίνωσή μας ζητήσαμε από τους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας να υποδείξουν τον χώρο όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ο κοινός χώρος διαχείρισης απορριμμάτων εκτός της επένδυσης του Ελληνικού. Ωστόσο δεν έχουν να προτείνουν κάποια έκταση, καθότι δεν διαθέτουν. Με τη σειρά της η κυβέρνηση ήρθε να αλλάξει τον υφιστάμενο νόμο, αναφέροντας ότι δεν θα δημιουργηθεί σταθμός διαχείρισης απορριμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, αλλά εφόσον μπορεί ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης – ο οποίος κατέχει το 90% της επικράτειας -, με τον δικό του σταθμό μεταφόρτωσης θα καλύψει και τις ανάγκες της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου. Κάτι που οφείλουμε να κάνουμε διότι οι νέοι κάτοικοι εντός της επένδυσης είναι δημότες μας. Άλλωστε, όσοι εκδίδουν οικοδομικές άδειες εντός του Μητροπολιτικού Πόλου απευθύνονται στις δικές μας υπηρεσίες και όχι σε εκείνες του δήμου Αλίμου ή του δήμου Γλυφάδας», προσθέτει ο Γ. Κωνσταντάτος.
Κατά τον ίδιο ο νέος νόμος που τέθηκε προς διαβούλευση με αντικείμενο την τροποποίηση των υφιστάμενων διατάξεων και τη μεταφορά του σταθμού μεταφόρτωσης εκτός του Μητροπολιτικού Πόλου, ξεσήκωσε αντιδράσεις από τους άλλους δύο δήμους. «Ωστόσο και ο υφιστάμενος νόμος δεν αναφέρει σε κανένα σημείο του τους δήμους Γλυφάδας και Αλίμου. Οι ίδιοι θα ήθελαν να έχουν λόγο σε έναν χώρο που δεν τους ανήκει, προκειμένου να έχουν και τα οφέλη που απορρέουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κι εγώ θα ήθελα να έχω λόγο εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, ωστόσο δεν ανήκει στα όρια του δήμου μου και επομένως δεν μπορώ να έχω καμία εμπλοκή».
O κύριος Κωνσταντάτος αναφέρει επίσης στο NouPou ότι η διαδικασία διαβούλευσης του νέου νομοθετήματος που ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου και επρόκειτο να διαρκέσει για 30 ημέρες, διακόπηκε με σκοπό να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου και της κυβέρνησης για το θέμα.
Οι δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας ζητούν συνεννόηση με τη Lamda Development
O δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μιλώντας προ ολίγων ημερών στο δημοτικό συμβούλιο και αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην γίνει Σταθμός Διαχείρισης Απορριμμάτων εντός του Ελληνικού, ανέφερε ότι από κοινού με τον Γιώργο Παπανικολάου, δήμαρχο Γλυφάδας, έχουν να καταθέσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει μέσα στον χώρο της επένδυσης του Ελληνικού μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Παράλληλα κάλεσε τη Lamda Development, τον επενδυτή του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, να έρθει σε συνεννόηση με τους όμορους δήμους. Ο ίδιος σημείωσε: «Ελάτε να συμφωνήσουμε σε ποιον χώρο του οικοπέδου σας θα μπει με σύγχρονες προδιαγραφές αυτή η μονάδα που θα εξυπηρετεί τα σκουπίδια του οικοπέδου σας και τα σκουπίδια των πόλεών μας που μέσα έχουν και τα δικά σας τα σκουπίδια. Το να μην θέλει η Lamda τη συνέργεια στο κομμάτι αυτό, κατά την άποψή μου είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος. Μακροπρόθεσμα θα το πληρώσει και η Lamda αλλά θα το πληρώσουμε και οι υπόλοιποι».
Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αλίμου, η Ελένη Μπελιά, δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης με τον συνδυασμό του Θωμά Γιούργα, τοποθετήθηκε για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, έναν τομέα τον οποίο η ίδια γνωρίζει αρκετά καλά λόγω της δραστηριοποίησής της και σε αυτό το πεδίο στο πλαίσιο των καθηκόντων της. Σε επικοινωνία με το NouPou η ίδια επισημαίνει ότι «ως δήμος διαφωνούμε με την διαχείριση των απορριμμάτων σε έκταση εκτός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού. Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε με τον κύριο Κονδύλη στο θέμα των απορριμμάτων. Αυτό ωστόσο στο οποίο διαφωνούμε μαζί του, είναι ότι έχει στηρίξει πολιτικά τη συγκεκριμένη επένδυση».
«Ο Μητροπολιτικός Πόλος να διαχειρίζεται ο ίδιος τα απορρίμματά του»
«Η τοποθέτησή μου στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο στράφηκε γύρω από τη διαφωνία μας ως προς το νέο σχέδιο που προτείνει η Lamda Development, με δεδομένο ότι τα απορρίμματά μας θα πρέπει να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε στην περιοχή μας» συμπληρώνει η κ. Μπελιά. «Γι’ αυτό και το περιφερειακό σχέδιο κάνει λόγο για διαδημοτικές συνέργειες στη διαχείριση των απορριμμάτων και οι δήμοι γύρω από το Ελληνικό είχαν εξαρχής συμφωνήσει να υπάρχει ένας διαδημοτικός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων. Κάτι που προβλεπόταν το 2014 να γίνει σε περιοχή κοντά στη Γλυφάδα, σε σημείο ανάπτυξης εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού. Επίσης προβλεπόταν η δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου και κοινωφελείς χρήσεις, τις οποίες διεκδικούσε η τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, το 2016 τροποποιήθηκαν τα προαναφερόμενα δεδομένα και η διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων εξαιρέθηκε από τον Μητροπολιτικό Πόλο και παρέμεινε εν ισχύ εντός του Πόλου μόνο η διαχείριση των απορριμμάτων της νέας πόλης. Εμείς ως παράταξη διαφωνούμε στο γεγονός ότι η Lamda Development θέλει να αναθέσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στους δήμους από τη στιγμή που δημιουργείται μία νέα μεγάλη πόλη μέσα στην πόλη. Το επιστημονικά ορθό είναι η νέα αυτή πόλη να διαχειρίζεται τα δικά της απορρίμματα».