Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη: Προσφυγή ξενοδόχων κατά του νέου περιβαλλοντικού τέλους του Δήμου
Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού αντιδρά έντονα στην επιβολή του νέου «Ειδικού Ανταποδοτικού Τέλους Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης» από τον Δήμο 3Β, κάνοντας λόγο για «εισπρακτικό μέτρο» που επιβαρύνει υπέρμετρα τον ξενοδοχειακό κλάδο.
- 09/01/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Η απόφαση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να επιβάλει το νέο τέλος «Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης» έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο. Με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η «Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού» (ΈΞΑΑΑ) στρέφεται εναντίον της απόφασης 510/2024, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως «ασύμμετρο» και άδικο για τα ξενοδοχεία.
Πόσα θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις
Το τέλος καθορίζει διαφορετικές χρεώσεις για ξενοδοχεία (12,6 ευρώ/τ.μ.), για (τουριστικές ή μη) κατοικίες (0,45 ευρώ/τ.μ.), για επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (8 ευρώ/τ.μ.) και εμπορικές επιχειρήσεις (επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ 8 ευρώ/τ.μ & επιχειρήσεις κάτω των 100 τ.μ 1,10 ευρώ/τ.μ.) επιβαρύνοντας δυσαναλόγως, όπως αναφέρει η Ένωση, τα ξενοδοχεία που αποτελούν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος αφορά και κατοικίες που περιορίζονται στην οικιακή χρήση (και είναι 0,45 ευρώ/τ.μ.), κάτι που ήδη έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων μεταξύ των κατοίκων του Δήμου.
Η ανακοίνωση της ΕΞΑΑ για μέτρο με «εισπρακτικό» χαρακτήρα
Με ανακοίνωση της, η ΈΞΑΑΑ τονίζει ότι το «Ειδικό Ανταποδοτικό Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης» προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός, επεσήμανε πως «το Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης» αποτελεί ένα καινούργιο τέλος που έρχεται να προστεθεί στα γνωστά δημοτικά τέλη «Διαμονής Παρεπιδημούντων» και «Ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή», τα οποία στο πλαίσιο της «ανταποδοτικότητάς» τους προς τις τοπικές κοινωνίες αναφέρονται σε έργα αναβάθμισης που ‘θα’ δρομολογηθούν, ωστόσο, μέχρι στιγμής δείχνει να έχει χαρακτήρα περισσότερο ‘εισπρακτικό’, προσθέτοντας επιπλέον φορτία σε υπερφορολογημένες επιχειρήσεις -όπως παρουσίασε η πρόσφατη σχετική μελέτη του ΙΤΕΠ».
Εκτός αυτού, υπογράμμισε ότι η προσφυγή αυτή, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ένωσης, στρέφεται όχι μόνο προς την συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και προς όλες τις «ασύμμετρες» πρακτικές που δημιουργούν ανισόρροπες υποχρεώσεις για τα ξενοδοχεία. Προσέθεσε δε την αναγκαιότητα που υπάρχει για έργα υποδομής τονίζοντας πως «ειδικά, δε στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ο κλάδος της ξενοδοχίας διακρίνεται για την πρωτοπορία του και μπορεί να συμβάλλει στο κοινό όραμα, σε συνεργασία με τους Δήμους όπου δραστηριοποιούνται ξενοδοχεία, με διάλογο, διαφάνεια και διαβούλευση – και όχι μέσα από διαδικασίες επιβολής ‘κεφαλικών’ τελών και πρακτικές ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Σημειώνεται πως κατά της συγκεκριμένης απόφασης προσέφυγαν επίσης και μεμονωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης.