Βέρα Καλουμένου: «Σκοπεύω να επικεντρωθώ στη βελτίωση της ζωής των αδέσποτων ζώων στην Καλλιθέα»
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023«Αντί να κάθεσαι απέναντι και να κουνάς το δάχτυλο, πρέπει να σηκώσεις μανίκια και να πιάσεις δουλειά μαζί με όποιον άλλο θέλει και μπορεί να βοηθήσει» λέει στο NouPou η Βέρα Καλουμένου, Οδοντίατρος Γναθολόγος, μέλος ΔΣ Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, μητέρα ενός παιδιού και κηδεμόνας πρώην αδέσποτων (γάτου και σκύλου), κάτοικος Καλλιθέας και εθελόντρια με πολυετή δράση για τα αδέσποτα ζώα, που στις αυτοδιοικητικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του νυν και εκ νέου υποψήφιου Δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου.
- 05/10/2023
- Κείμενο: Χρήστος Ζαβιτσάνος
Η Βέρα Καλουμένου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Η Καλλιθέα αλλάζει» του Δημήτρη Κάρναβου, μας παρουσιάζει τις σκέψεις της για το πώς επιθυμεί να είναι η πόλη στην οποία κατοικεί και εργάζεται και ταυτόχρονα μας εκθέτει τρόπους και λύσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων που ταλανίζουν τον Δήμο προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικός και πιο όμορφος για τους δημότες του, αλλά και πιο ανθρώπινος για τα ζώα που επίσης κατοικούν σε αυτόν.
Είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος Καλλιθέας με τον συνδυασμό του Δημήτρη Κάρναβου σε αυτές τις κάλπες. Ποιο ειναι το όραμά σας για την Καλλιθέα; Γιατί να ψηφίσουν εσάς οι πολίτες;
Ναι, σε αυτές τις εκλογές συμμετέχω με την παράταξη “Η Καλλιθέα αλλάζει” του Δημήτρη Κάρναβου. Αποφάσισα να εκτεθώ στις εκλογές για πολλούς λόγους, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι δυο. Πρώτον, επειδή καταλαβαίνω ότι υπάρχει ανάγκη ενεργής συμμετοχής στα κοινά – εννοώ, όταν κάτι νιώθεις ότι πρέπει να βελτιωθεί ή να αλλάξει, αντί να κάθεσαι απέναντι και να κουνάς το δάχτυλο, πρέπει να σηκώσεις μανίκια και να πιάσεις δουλειά μαζί με όποιον άλλο θέλει και μπορεί να βοηθήσει. Δεύτερον, επειδή ασχολούμαι χρόνια ενεργά με τα αδέσποτα στην Καλλιθέα, και αντιμετωπίζω προβλήματα όπως και οι υπόλοιποι εθελοντές… και θέλω να βοηθήσω τόσο τα ίδια τα ζώα αποτελεσματικότερα (τα ζώα που βοηθάω όπως μπορώ χρόνια), όσο και τους εθελοντές που δίνουν μάχη καθημερινά. Πόσοι εθελοντές στην Καλλιθέα δεν πήγαν διακοπές το καλοκαίρι επειδή ο προϋπολογισμός τους πήγε στα αδέσποτα; Ή επειδή δεν βρήκαν πού να αφήσουν τα αδέσποτα που έχουν υπό αγωγή; Μιλάω για τέτοια προβλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Το έχω ζήσει κι εγώ, ξέρω πώς είναι, ότι δεν μπορείς να κοιτάξεις αλλού, αλλά πραγματικά, δεν θα έπρεπε τόσο βάρος να είναι στους εθελοντές.
Υπάρχουν γενικά και άλλοι τομείς που νιώθω ότι χρειάζονται βελτίωση. Κι αν είμαστε ειλικρινείς, πάντα θα υπάρχουν. Πάντα σαν δημότες θα θέλουμε κάτι καλύτερο, και καλά θα κάνουμε.
Ποιοι είναι οι τομείς που σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, αυτοί στους οποίους πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να προσφέρετε περισσότερο;
Τα αδέσποτα, η καθαριότητα, το πράσινο της πόλης μας. Ονειρεύομαι μια Καλλιθέα αστραφτερή, με υγιέστατα καταπράσινα δέντρα σε πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια, και αποικίες ζώων (οι αποικίες ήδη υπάρχουν), με ζώα υγιή και φροντισμένα. Κοινώς, μια πόλη που θα είμαι περήφανη που έχω επιλέξει σαν το σπίτι μου. Κι εκεί σκοπεύω να επικεντρωθώ, στη βελτίωση της ζωής των αδέσποτων ζώων, κατοίκων του δήμου μας. Πιστεύω, πως είτε κάποιος αγαπάει τα ζώα (αδέσποτα ή μη), ή όχι, συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα του να διατηρούμε τα ζώα γύρω μας υγιή. Αδέσποτα, κυρίως γάτες, θα υπάρχουν πάντα πολλά γύρω μας, και πέρα από την όποια συμπόνοια και ανθρωπιά πίσω από τη θέληση να βλέπεις τα ζώα υγιή, η ανάγκη να είναι υγιή μπορεί να αφορά τελικά, την υγεία όλων.
Τι δράσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε η πόλη μας να γίνει καθαρότερη;
Η καθαριότητα είναι όντως ένας τομέας που θέλει βελτίωση – θα ήταν λάθος όμως να επικεντρωθεί κανείς σε αυτό αγνοώντας όσα έχουν ήδη γίνει για να βελτιωθεί η καθαριότητα στην πόλη μας: η πλήρης ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων, οι νέου τύπου πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας βυθιζόμενοι κάδοι, οι αυξανόμενοι σε αριθμό και τύπο κάδοι ανακύκλωσης, η ανανέωση των υπαρχόντων κάδων κλπ.. Και, ας μην ξεχνάμε, ο πληθυσμός της Καλλιθέας σήμερα δεν είναι ο ίδιος που ήταν 15 χρόνια πριν, ούτε σε σύνθεση , ούτε σε αριθμό – που και τότε, πάλι παραπονιόμασταν για την καθαριότητα. Οι κάτοικοι αυξάνονται ραγδαία, το ίδιο και οι ανάγκες για καθαριότητα.
Δεν θα υποκριθώ ότι ξέρω πώς λειτουργούν ως τώρα στην καθαριότητα. Επομένως, αν δεν έχεις πλήρη στοιχεία της κατάστασης και του πώς λειτουργούν τα πράγματα ως τώρα, δεν μπορείς να πεις πώς θα τα διόρθωνες. Μπορώ επομένως, να υποθέσω μόνο. Νέα οχήματα υπάρχουν, βυθιζόμενοι κάδοι επίσης, και έρχονται κι άλλοι. Ίσως πρέπει να δούμε ξανά κάθε πότε περνάνε οι οδοκαθαριστές, κάθε πότε καθαρίζονται πεζοδρόμια κλπ ανά γειτονιά, και όπου υπάρχει θέμα, να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη συχνότητα, ή τι άλλο μέτρο μπορούμε να εφαρμόσουμε.
Τέλος, κάτι που θεωρώ ότι θα βοηθήσει, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ίσως από την παιδική ηλικία. Ίσως λοιπόν μια ιδέα είναι να εφαρμόσουμε πρόγραμμα στα σχολεία, όπου να αυξηθεί αίσθηση ατομικής ευθύνης στα παιδιά. Αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να καταλάβουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, ότι η Καλλιθέα είναι το σπίτι μας όσο είναι σπίτι μας και το διαμέρισμά μας… Δεν λέω ότι από τους δημότες εξαρτάται το αν θα λυθεί το θέμα που υπάρχει, αλλά είναι κάτι που μαζί με την προσπάθεια από πλευράς του Δήμου, είναι απαραίτητο για να πετύχουμε την απόλυτα καθαρή πόλη.
Ειστε ικανοποιημένη με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και τι χρειάζεται για την περαιτέρω βελτίωση τους;
Ο Δήμος Καλλιθέας έχει δράσεις που πολλοί δεν ξέρουν, το συνειδητοποίησα πρόσφατα συνομιλώντας με συνδημότες μας, και πολλές από αυτές έχουν εμπνευστεί και δημιουργηθεί επί δημαρχίας Κάρναβου. Το Δίκτυο Κοινωνικής Προσφοράς, θεσμός που ισχύει χρόνια, καλύπτει ανάγκες συμπολιτών μας που δεν μπορούν να καλύψουν οι ίδιοι (με αντικειμενικά κριτήρια). Συμμετέχουν εθελοντικά επαγγελματίες από διάφορους τομείς, όπως δικηγόροι, οδοντίατροι κλπ. Για κάποιο αριθμό ασθενών με αποδεδειγμένη οικονομική δυσχέρεια για παράδειγμα, οδοντίατροι στην πόλη προσφέρουν δωρεάν κάποιες υπηρεσίες, όπως καθαρισμό. Παρότι οι υπηρεσίες των επαγγελματιών προσφέρονται δωρεάν, ο κος Κάρναβος κατάφερε να φέρει στο δίκτυο επαγγελματίες με σκοπό να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν την ανάγκη, αλλά όχι τα μέσα. Επίσης υπάρχει το ΣΚΟ (Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας), που παρεμβαίνει διεπιστημονικά σε περιπτώσεις που αφορούν ενδοοικογενειακή βία
Νέα προγράμματα για βελτίωση ικανοτήτων και διαβίωσης των ΑμεΑ, Κέντρο ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών Καλλιθέας, Δίκτυο φορέων Ψυχικής Υγείας, το οποίο προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες μέσα από το σωματείο “Θησέας». Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα (“μικροί κηπουροί”, οδικής ασφάλειας), προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης παιδιών, κέντρα δια βίου μάθησης και σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός με τη συμμετοχή όλων των πανεπιστημίων της Αττικής και δωρεάν εξατομικευμένα τεστ για όλους… Ίσως τα τελευταία να μην αποτελούν κοινωνικές υπηρεσίες με την αυστηρή έννοια, εξυπηρετούν όμως το κοινωνικό σύνολο και κυρίως τα παιδιά.
Ας επανέλθουμε στο θέμα των ζώων. Τι μέτρα πρέπει να πάρει ο Δήμος για τα φροντίδα των αδέσποτων;
Μακάρι να υπήρχε εύκολη λύση. Ένα μαγικό ραβδί να λύνονταν όλα. Και εδώ, είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση όλων σχετικά με τα δικαιώματα ανθρώπων και ζώων, τις ευθύνες μας απέναντι στα ζώα συντροφιάς και τις ποινές για την κακοποίησή τους. Και όταν λέω όλων, εννοώ παιδιών και ενηλίκων δημοτών, αλλά και αστυνομίας. Άρα χρειαζόμαστε προγράμματα ενημέρωσης, πιθανά σε συνεργασία και με σχολεία.
Θα ήθελα πολύ να υπήρχαν και εδώ αστική πανίδα και δημοτικό κτηνιατρείο. Μπορεί να γίνει; Δεν μπορώ να απαντήσω, θέλει μελέτη αναγκών και οικονομικών στοιχείων. Το ότι μπόρεσε ο δήμος Αθηναίων, για παράδειγμα, να φτιάξει δημοτικό κτηνιατρείο δεν είναι κριτήριο, αφού τα οικονομικά του είναι διαφορετικά από τα δικά μας. Δεν σχολιάζω καν το ότι εκεί έγιναν εγκαίνια αλλά δεν λειτουργεί. Είναι όμως μια κατεύθυνση προς την οποία θέλω να κινηθούμε. Αν δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, να δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε ώστε να μπορέσει να γίνει. Εμβολιασμοί, στειρώσεις και σήμανση (τσιπάρισμα). Περισσότερες ταΐστρες – ας σημειωθεί ότι επί δημαρχίας Κάρναβου έχουν τοποθετηθεί κάποιες για πρώτη φορά- αλλά και συχνότερος καθαρισμός τους, ορθολογικότερο γέμισμα. Θέλει δουλειά ώστε να γίνει σωστά ο προγραμματισμός, καθώς δεν έχει κάθε αποικία τον ίδιο αριθμό ζώων. Και έλεγχος μετά ότι όντως ακολουθούνται σωστά οι οδηγίες. Καταφύγιο… άλλο μεγάλο θέμα. Απαγορεύσεις σχετικά με τις αποστάσεις από κατοικημένη περιοχή, υποχρεώσεις σχετικά με προσωπικό κλπ, υπάρχουν αρκετά εμπόδια και είναι πρόκληση, που πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί.
Τελικά, τι να περιμένουν οι πολίτες από εσάς στο ενδεχόμενο εκλογής σας;
Αντικειμενικά, πέρα από όποια θέματα θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο, δεν είναι εφικτό να ασχοληθεί κανείς με κάθε τομέα, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ασχοληθεί κάποιος σωστά, εκτός κι αν είναι ο δήμαρχος και έχει αναθέσει θέματα σε ομάδες. Σε θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής είμαστε μπροστά από πολλούς δήμους. Σε θέματα αδέσποτων ζώων, έχουμε να κάνουμε δουλειά. Δεν ξέρω ποιοι ακόμα από όσους εκλεγούν θα έχουν αντίστοιχες ανησυχίες (ασχέτως παράταξης), και τι σχέδια θα έχουν σχετικά, αλλά προσωπικά σκοπεύω, εάν με τιμήσουν οι συμπολίτες μου με την εμπιστοσύνη τους, να επικεντρωθώ στα θέματα που προανέφερα στην ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν από τον Δήμο. Θέλει μελέτη νομοθεσίας, οικονομικών, διαχείρισης πόρων, θέλει υποστηρικτική ομάδα, πλήρη ομάδα διαχείρισης αστικής πανίδας, και είμαι έτοιμη για να δουλέψω για όλα αυτά…
Αλλά εκτός όσων προανέφερα, οι συμπολίτες μου θα πρέπει να περιμένουν ότι θα ζητήσω και την ενεργή συμβολή τους. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από αυτόν που ταΐζει χρόνια μια γατοαποικία τις ανάγκες της, για παράδειγμα. Υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορείς να φανταστείς, αλλά θα στα πει αυτός που τα έχει ήδη αντιμετωπίσει. Θέλω να είμαστε ομάδα σε όλη την προσπάθεια. Υγιή ζώα, φροντισμένες αποικίες, κτηνιατρική φροντίδα σε πολύ μικρότερη απόσταση, καταφύγιο, είναι μερικά από όσα θα έχω στο μυαλό μου στην πρώτη γραμμή. Δεν τα αναφέρω όλα ξανά, επειδή νιώθω ότι έχω ήδη καταχραστεί τον χρόνο σας.