Αλλάζει το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ο απολογισμός του απερχόμενου διευθύνοντα συμβούλου Νίκου Μανωλόπουλου: «Τα στοιχεία αυτά επικυρώνουν απόλυτα και μάλιστα με απτά μετρήσιμα αποτελέσματα, τη διαδεδομένη εικόνα του ΚΠΙΣΝ ως ενός πολύ μεγάλου success story της δεκαετίας που πέρασε για την Ελλάδα. Ελπίζω ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις που διαγράφονται με την ίδια επιτυχία».
- 16/06/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Αλλάζει το διοικητικό συμβούλιο που συνόδευσε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα πρώτα χρόνια της -κατά γενικής ομολογίας επιτυχημένης- λειτουργίας του, μετά την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.
Από την επταμελή διοίκηση του Κέντρου Πολιτισμού, μεταξύ άλλων απομακρύνσεων ανακοινώθηκε και η αντικατάσταση του Διευθύνοντος Συμβούλου Νίκου Μανωλόπουλου.
Τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου αναλαμβάνει η Ελλη Ανδιοπούλου, η οποία εργάζεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το 2012 και ήταν η Υπεύθυνη Διαχείρισης Δωρεάς του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Έχει επίσης διατελέσει Διοικητική Διευθύντρια του ΙΣΝ στην Αθήνα και Διοικητική Διευθύντρια του ΚΠΙΣΝ.
Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μανωλόπουλος προέβη σε σύντομο απολογισμό του έργου του ΚΠΙΣΝ. Ακολουθεί η δήλωσή του.
Σύντομος Απολογισμός του έργου του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Δήλωση του απερχόμενου Διευθύνοντος Συμβούλου του ΚΠΙΣΝ Νίκου Μανωλόπουλου
Με την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων (δηλ. του Υπουργείου Οικονομικών που έχει τη μοναδική μετοχή) της «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ» (ΚΠΙΣΝ) της 11/6/2020, αντικαταστάθηκε από νέο το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού μετά την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία.
Το έργο του Διοικητικού αυτού Συμβουλίου, στο οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω ως Διευθύνων Σύμβουλος, στέφθηκε από πολύ μεγάλη και καθολικά αναγνωρισμένη επιτυχία σε όλους τους τομείς.
-Στον τομέα της επισκεψιμότητας, ο αριθμός των επισκέψεων αυξανόταν επί 3 συνεχή χρόνια, φθάνοντας το 2019 τα 6,3 εκατομμύρια, σχεδόν 10 φορές περισσότερο από τις 700.000 επισκέψεις που είχε θέσει ως στόχο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με Επιχειρησιακό Σχέδιο που είχε εκπονήσει, πριν την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία, και είχε υποβάλει τον Φεβρουάριο του 2017 στο νέο, τότε, Διοικητικό Συμβούλιο ως σημείο αναφοράς για τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.
-Από έρευνες κοινού της Αττικής και επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, που πραγματοποίησε μεγάλη εταιρεία του κλάδου στα τέλη του 2018 και του 2019, προκύπτει ότι 92% του κοινού και το 99% των επισκεπτών έχουν θετική γνώμη για το ΚΠΙΣΝ και τη λειτουργία του.
-Στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά καλύτερα από τους στόχους του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΙΣΝ. Χαρακτηριστικά σημειώνω ότι για το 2018 προβλεπόταν έλλειμμα 330 χιλιάδων ευρώ και επετεύχθη πλεόνασμα 3,1 εκατομμύρια ευρώ.
–Στον τομέα του προγραμματισμού πραγματοποιήσαμε πάνω από 4.000 εκδηλώσεις και δράσεις, στη συντριπτική πλειοψηφία τους με δωρεάν είσοδο, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Οι εκδηλώσεις και δράσεις μας ήταν πολύμορφες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές με έμφαση στην ποιότητα αλλά και στην αξιοποίηση νέων ανθρώπων και την ενίσχυση νέων ιδεών.
Τα στοιχεία αυτά επικυρώνουν απόλυτα και μάλιστα με απτά μετρήσιμα αποτελέσματα, τη διαδεδομένη εικόνα του ΚΠΙΣΝ ως ενός πολύ μεγάλου success story της δεκαετίας που πέρασε για την Ελλάδα. Το ΚΠΙΣΝ έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κοινού ως ένα νέο μοντέλο δημόσιου χώρου, ανοιχτού, ελεύθερου, χωρίς εμπόδια πρόσβασης οποιουδήποτε τύπου, όπου όλοι είναι και αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, αλλά και ως βασικός προορισμός ψυχαγωγίας, μάθησης και άθλησης και κορυφαίος προορισμός πολιτισμού και πρασίνου της Αθήνας. Έχει, επίσης, συγκεντρώσει πλήθος βραβεύσεων, τόσο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή, όσο και για τη λειτουργία του σε όλους σχεδόν τους τομείς. Ευχαριστούμε από την καρδιά μας το κοινό και τους επισκέπτες μας, που αγκάλιασαν με τόση θέρμη το ΚΠΙΣΝ.
Λειτουργήσαμε με άκρα προσοχή και επιμέλεια στην οικονομική διαχείριση. Προστατεύσαμε σε κάθε βήμα το Δημόσιο Συμφέρον.
Αλλά και στην περίοδο του κορωνοϊού λειτουργήσαμε, πιστεύω, υποδειγματικά:
– Ήμασταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα, που παραγγείλαμε στα τέλη Ιανουαρίου και παραλάβαμε στα μέσα Φεβρουαρίου Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.) και εφαρμόσαμε πρόγραμμα πυκνών απολυμάνσεων, ώστε και όσοι εργαζόμενοί μας χρειαζόταν να έχουν φυσική παρουσία στο ΚΠΙΣΝ να είναι προστατευμένοι.
– Για την περίοδο του lockdown εκπονήσαμε ειδικό σχέδιο με “δεξαμενές ασφαλείας προσωπικού” στις βασικές υπηρεσίες (security, απολυμάνσεις, καθαρισμός κλπ.) ώστε και στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στο ΚΠΙΣΝ να υπάρχει πάντα “προσωπικό ελεύθερο covid” για να μην μείνει ποτέ ακάλυπτο το ΚΠΙΣΝ στους κρίσιμους αυτούς τομείς.
-Δημιουργήσαμε εκ του μηδενός ένα νέο διαδικτυακό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων που συγκεντρώνει πάνω από 500.000 views την εβδομάδα στα social media του ΚΠΙΣΝ, και προηγούμαστε, με απόσταση, όλων των άλλων πολιτιστικών οργανισμών της Ελλάδας. Με εκδηλώσεις και δράσεις υψηλής ποιότητας, η κάθε μια στο είδος της. Ταυτόχρονα ενισχύσαμε το Ελληνικό δυναμικό του Πολιτισμού και της Παιδείας που την περίοδο αυτή χειμάζονται. Δημιουργήσαμε τη σειρά “Αναγνώσεις”, για την ελληνική λογοτεχνία και την ελληνική παιδική λογοτεχνία που έχει ήδη χαιρετισθεί ως υποδειγματική και αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για την παιδεία των νέων μας.
-Επεξεργασθήκαμε ένα λεπτομερές και πλήρες Σχέδιο για το άνοιγμα του Πάρκου και των υπαίθριων χώρων του ΚΠΙΣΝ, με γνώμονα την άριστη εμπειρία των επισκεπτών μας με ταυτόχρονη προστασία της υγείας τους, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, αποσπώντας συγχαρητήρια και ήδη εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία. Εφαρμόσαμε σύστημα προκρατήσεων για την αποφυγή του ενδεχόμενου συνωστισμού που θα συνεπαγόταν η πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα του ΚΠΙΣΝ. Αφήσαμε τελείως ελεύθερη την πρόσβαση για τους άνω των 65, τα ΑμεΑ και τις εγκύους.
Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε την επιτυχία αυτή χωρίς την πολλαπλή οικονομική στήριξη του ΙΣΝ, του Διοικητικού του Συμβουλίου και ιδιαίτερα του Προέδρου του Ανδρέα Δρακόπουλου. Πέρα από την παράδοση του μοναδικού αυτού έργου στην Ελληνική Πολιτεία, κορυφαίο στοιχείο της στήριξης αυτής ήταν οι μεγάλες δωρεές των 5+5 εκατομμυρίων κατ’ έτος για τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες.
Ευχαριστώ την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, τους συνοδοιπόρους μας στην πορεία αυτή, για την συμβολή τους με τις λαμπρές επιδόσεις τους. Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους συνεργάτες μας: καλλιτέχνες, ανθρώπους της Παιδείας, ανθρώπους του αθλητισμού, τεχνικούς για την βοήθειά τους στη λειτουργία μας και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου στο ΔΣ του ΚΠΙΣΝ, ξεχωριστές προσωπικότητες όλοι, με σημαντικές επιδόσεις στον τομέα τους, για την αποφασιστική συμβολή τους στην επιτυχία του ΚΠΙΣΝ.
Τέλος, ευχαριστώ από την καρδιά μου τους συνεργάτες μου στο ΚΠΙΣΝ, τα στελέχη και τους εργαζόμενους του οργανισμού. Στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία, έδωσαν, σε κάθε βήμα, τον καλύτερο εαυτό τους, δικαιώνοντας την εικόνα που είχα και τις προσδοκίες μου για πολύ υψηλές επιδόσεις στο έργο τους, σύμφωνα με το σχέδιό μας. Ιδιαίτερα, θα θυμάμαι πάντα την περισσότερο και από λαμπρή ανταπόκρισή τους στα εντελώς νέα και επίπονα καθήκοντα που μας έθεσε η περίοδος του κορωνοιού.
Το ΚΠΙΣΝ είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση για τη χώρα μας, ένας πολύ σημαντικός θεσμός και ένα μοναδικό δημόσιο αγαθό.
Ελπίζω ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις που διαγράφονται με την ίδια επιτυχία.
Νίκος Μανωλόπουλος