Αν είσαι πραγματικά φιλόζωος, σταμάτα να κάνεις αυτά τα δύο λάθη
Ακαθαρσίες στη μέση του δρόμου (που σχεδόν ποτέ δεν οφείλονται σε αδέσποτα) και αποφάγια στα πεζοδρόμια: Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, ο ΣΠΑΖ* γράφει για δύο προβλήματα που δημιουργούνται όταν ιδιοκτήτες ζώων ή φιλόζωοι που φροντίζουν αδέσποτα δεν σέβονται το περιβάλλον και, φυσικά, τους συμπολίτες τους.
- 03/04/2021
- Κείμενο: ΣΠΑΖ
Όσοι έχουμε ζώα έχουμε γίνει πολλές φορές δέκτες παραπόνων μέχρι και υβριστικών σχολίων που αφορούν τη βρωμιά των ζώων. Όσοι ασχολούμαστε εθελοντικά με τα ζώα και ταΐζουμε και αδέσποτα έχουμε την «τύχη» να δεχόμαστε και σχόλια του στυλ «ταΐζετε τα ζώα εδώ και βρωμίζει η γειτονιά», «μην ταΐζετε εδώ πέρα γιατί μετά μαζεύονται πολλά αδέσποτα» και φυσικά το απίθανο «δεν πάτε να βοηθήσετε κανέναν άνθρωπο» που δεν είναι όμως το θέμα αυτού του άρθρου αλλά αξίζει να αναφερθεί.
Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι που αφορά τη βρωμιά και τους δεσποζόμενους σκύλους: οι συνειδητοποιημένοι φιλόζωοι θα μαζέψουν πάντα τις ακαθαρσίες των σκύλων τους και θα προσπαθούν πάντα, στο μέτρο του εφικτού, να τα πηγαίνουν να κάνουν την ανάγκη τους σε μέρη που δεν είναι κοντά σε σπίτια. Όπως καταλαβαίνετε αυτό μέσα στα αστικά κέντρα είναι από δύσκολο έως αδύνατο. Υπάρχει μια μερίδα ιδιοκτητών σκύλων, οι οποίοι προφανώς θεωρούν ότι οι ακαθαρσίες των σκύλων είναι φυσικά λιπάσματα – ειδικά στα πεζοδρόμια είναι ιδανικά για λίπασμα…τσιμέντου! – και δυστυχώς, εκτός του ότι βρωμίζουν, τις περισσότερες φορές δεν τους νοιάζει και δυσκολεύουν τη ζωή και των υπολοίπων που κυνηγάμε τα σκυλιά μας με τα σακουλάκια και τρέμουμε τη στιγμή που θα βρεθούμε εκτός και για κάποιο λόγο (ναι, μπορεί και να το ξεχάσουμε) θα είμαστε χωρίς σακουλάκι για τις ακαθαρσίες. Πιστέψτε μας, εμείς φωνάζουμε περισσότερο απ’ ό,τι αυτοί που δεν έχουν σκυλιά για την κατάσταση που επικρατεί με τις ακαθαρσίες, ενώ πολλές φορές μαζεύουμε και των άλλων σκύλων!
Στο θέμα των αδέσποτων όμως -και πιάνοντας πρώτα αυτό των ακαθαρσιών: τα αδέσποτα ζώα δε θα σταματήσουν μέσα στη μέση του δρόμου για να κάνουν την ανάγκη τους. Η φύση τους είναι τέτοια που όταν κάνουν την ανάγκη τους θέλουν να νιώσουν ασφάλεια. Οπότε όταν βρίσκονται σε κοινή θέα – στη μέση του δρόμου δηλαδή – δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν για να αφοδεύσουν! Όταν βλέπετε κακά στο δρόμο και στα πεζοδρόμια, στο 99% των περιπτώσεων είναι από ιδιοκτήτες που δε φρόντισαν να καθαρίσουν αυτά που άφησε ο σκύλος τους. Το 1% αφορά αδέσποτο ζώο με κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν ελέγχει την ανάγκη του. Οι δε γάτες πάντα σκάβουν και καλύπτουν μετά τις ακαθαρσίες τους.
Όσον αφορά το θέμα του ταΐσματος των αδέσποτων: οι εικόνες από όλες τις γειτονιές της Αθήνας είναι εξοργιστικές. Και ναι, είναι εξοργιστικές ακόμα και για εμάς. Πεταμένα αποφάγια στα πάρκα, στα παρτέρια, στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, κοντά στον κάδο, πεταμένα πλαστικά από το delivery που το άφησαν για τα αδέσποτα έτσι όπως το πήρανε και περίσσεψε, φαγητά ακατάλληλα, ψαροκόκκαλα, κόκκαλα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Έχουμε δει μέχρι και μισή λαγάνα! Ας τα πιάσουμε όμως ένα-ένα:
- Δεν είναι τα αποφάγια μας κατάλληλα για τα ζώα. Τα ζώα ΔΕΝ έχουν το ίδιο πεπτικό σύστημα και δεν μπορούν να μεταβολίσουν και να χωνέψουν τα φαγητά που τους αφήνουμε. Ακόμα και το ρύζι – που κάποιος θα πει «έλα μωρέ, ρύζι είναι – που πήραμε από έξω ή μαγειρέψαμε για εμάς και αφήσαμε να το φάνε, έχει αλάτι και ίσως και άλλα μπαχαρικά τα οποία δεν κάνουν καλό στα ζώα. Και όταν μιλάμε για ζώα εννοούμε όλα τα είδη που ζουν ελεύθερα, ακόμα και τα πουλιά που πολλές φορές πέφτουν θύματα αυτής της απερισκεψίας.
- Ψαροκόκκαλα, κόκκαλα, κελύφη από γαρίδες και άλλα οστρακοειδή είναι απλά βρωμιά στους δρόμους και εξαιρετικά επικίνδυνα για τα ζώα. Τα κόκκαλα ειδικά μπορεί να προκαλέσουν σπάσιμο των δοντιών, τραυματισμούς στο στόμα, τραυματισμούς στο έντερο, επιπλοκές στο γαστρεντερικό σύστημα ή στις αεροφόρους οδούς, καταστάσεις που απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση και πολλές φορές χειρουργείο, μια πολυτέλεια που δεν την έχουν τα αδέσποτα.
- Πολλά αδέσποτα, ειδικά αν ήδη τρώνε κατάλληλη τροφή από κάποιον εθελοντή, δε θα εκτιμήσουν τα αποφάγια με συνέπεια αυτά να παραμείνουν για καιρό στο σημείο που έχουν αφεθεί και να δίνουν μια άσχημη και βρώμικη εικόνα. Τα αποφάγια και τις συσκευασίες θα τα πάρει ο αέρας και έτσι βλέπουμε πολλές φορές έναν δρόμο ή ένα πεζοδρόμιο γεμάτα φαγητά ή πλαστικά κουτάκια ή χαρτοπετσέτες και αλουμινόχαρτα να πηγαινοέρχονται όποτε φυσάει!
- Η χρήση μη κατάλληλων μπολ οδηγεί στην εικόνα που περιγράψαμε παραπάνω. Αλουμινόχαρτα, πλαστικά, χαρτοπετσέτες, κουτάκια ή και χύμα στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο δεν είναι κατάλληλοι τρόποι για να ταΐσετε τα αδέσποτα. Είτε πρόκειται για κατάλληλη είτε για ακατάλληλη τροφή, όλα τα προαναφερόμενα θα μείνουν μετά στο δρόμο μέχρι να περάσει η καθαριότητα του κάθε δήμου και θα τα παρασύρει ο αέρας, θα τα κλωτσήσει κάποιος, θα πάνε λίγο παρακάτω και σε λίγο θα είναι παντού. Μπορεί να τα πιάσει ένα παιδάκι που, ως παιδάκι θέλει να εξερευνεί ό,τι βρίσκει γύρω του, μπορεί ένα πουλί να θεωρήσει την χαρτοπετσέτα φαγητό και να την πάρει και να πνιγεί…εν ολίγοις είναι εστία μόλυνσης, βρωμιάς και ασέβεια στο περιβάλλον και φυσικά στους γύρω μας.
Εν κατακλείδι, εάν θέλετε να ταΐσετε τα αδέσποτα φροντίστε να προμηθευτείτε κατάλληλη τροφή και πήλινα μπολάκια τα οποία θα τα βάλετε σε σημείο που δεν ενοχλούν και ίσως και σε σημείο που να μπορείτε να ελέγχετε ώστε να τα καθαρίζετε και να τα μαζεύετε στο τέλος της ημέρας.
*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.