Άνω Γλυφάδα: Δικαστικός αγώνας των κατοίκων για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Την απομάκρυνση δύο κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν τοποθετηθεί όπως υποστηρίζουν σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων μεταξύ τους, κάτι που, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους απαγορεύεται από τον νόμο ζητούν κάτοικοι της Άνω Γλυφάδας. Οι κάτοικοι της περιοχής προσκόμισαν στο δικαστήριο ιατρικές βεβαιώσεις που, όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύουν ασθένειες που οφείλονται στη διαρκή έκθεση στην ακτινοβολία των κεραιών.
- 26/05/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Εκδικάστηκε χθες από το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατοίκων της Άνω Γλυφάδας, οι οποίοι με την υποστήριξη του Δήμου, συλλόγων και των σχολείων της περιοχής, ζητούν την απομάκρυνση δύο κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Οι κεραίες έχουν τοποθετηθεί, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων μεταξύ τους, κάτι που, σύμφωνα με τον δικηγόρο των κατοίκων, κ. Κώστα Διάκο, απαγορεύεται από τον νόμο, και εκπέμπουν πλέον, μετά την πρόσφατη αναβάθμισή τους σε 5G. Οι δύο κεραίες βρίσκονται στην οδό Λεβαδείας, πολύ κοντά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας.
Οι κάτοικοι της περιοχής προσκόμισαν στο δικαστήριο ιατρικές βεβαιώσεις που, όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύουν ασθένειες που οφείλονται στη διαρκή έκθεση στην ακτινοβολία των κεραιών καθώς και υπεύθυνες δηλώσεις που αναφέρουν ότι τα σπίτια που βρίσκονται δίπλα στις κεραίες δεν πωλούνται ούτε ενοικιάζονται, καθώς η περιοχή έχει υποβαθμιστεί.
Ο εκπαιδευτικός Σταύρος Συμπόνιας, που ξεκίνησε τον δικαστικό αγώνα για τις κεραίες, ο δικηγόρος Κώστας Διάκος, η Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας και Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Βαμβακερού και κάτοικοι της Άνω Γλυφάδας βρέθηκαν στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε δύο περίπου μήνες, ενώ ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής είναι -ήδη- πολυετής.
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), με την οποία το NouPou ήρθε σε επικοινωνία, δήλωσε σχετικά με το ζήτημα το εξής:
O τρόπος που λειτουργούν οι κεραίες των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας είναι τέτοιος, ώστε οι μέγιστες τιμές να εμφανίζονται συνήθως τοπικά, σε κάποιες μικρές περιοχές στις ταράτσες και στις απολήξεις των ίδιων των κτιρίων, στα οποία βρίσκονται εγκατεστημένες οι κεραίες αυτές, καθώς και στα αντίστοιχα σημεία των ψηλών άμεσα γειτονικών κτιρίων, τα οποία δεν αποτελούν σημεία συνήθους και μακροχρόνιας πρόσβασης του κοινού. Έτσι, τα τυπικά επίπεδα της έκθεσης των ανθρώπων σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, σε σημεία συνήθους παραμονής τους (π.χ. στις οικίες τους) είναι κατά κανόνα πολλές φορές μικρότερα από τις μέγιστες τιμές, που μπορούν να εμφανιστούν σε κάποια μεμονωμένα «δυσμενή» σημεία, στα οποία συνήθως πραγματοποιούνται οι υπολογισμοί στις μελέτες ραδιοεκπομπών καθώς και οι επί τόπου μετρήσεις από τα κλιμάκια της Υπηρεσίας μας ή από τα εξουσιοδοτημένα από αυτήν συνεργεία άλλων φορέων. Η τήρηση των ορίων δηλαδή, στα «δυσμενέστερα –πιο επιβεβαρημένα» σημεία, εξασφαλίζει ότι οι τιμές της έκθεσης όλων των περιοίκων, σε όλους τους χώρους παραμονής και διαβίωσής τους, θα είναι ακόμα μικρότερες και σίγουρα χαμηλότερες των θεσμοθετημένων ορίων.
Η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας είναι συνήθως πολύ μικρή στα σημεία ελεύθερης πρόσβασης του κοινού, πρακτικά αντίστοιχη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας π.χ. λόγω εκπομπών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Τα μικρά αυτά επίπεδα ακτινοβολίας δεν θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία. Υπάρχουν, ασφαλώς, κενά στη γνώση μας σχετικά με την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο, ωστόσο η έρευνα επικεντρώνεται στο χαρακτηρισμό και την αξιολόγηση της έκθεσης λόγω νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών, όπως π.χ. στους χρήστες κινητών τηλεφώνων, παρά στην έκθεση λόγω της λειτουργίας των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.
Τα αποτελέσματα των επιτόπιων μετρήσεων καταχωρούνται στην ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ στο διαδίκτυο: http://eeae.gr/επιτόπιες-μετρήσεις-ηλεκτρομαγνητικών-πεδίων (εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά που βρίσκονται οι κεραίες και σε ποια εταιρεία ανήκουν), στην οποία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο περιβάλλον σταθμών κεραιών σε όλη τη χώρα από τον Ιούλιο του 2008 έως σήμερα. Όλα τα αποτελέσματα μετρήσεων παρουσιάζονται και στην νέα εφαρμογή ‘e-κεραίες’ για κινητά τηλέφωνα και συσκευές της ΕΕΑΕ με στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση για τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον σταθμών κεραιών, βλ. https://ekeraies.gr/.
Στον Δήμο Γλυφάδας λειτουργούν και 4 ευρυζωνικοί σταθεροί σταθμοί του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΕΠΗΠ, δείχνουν πως οι τιμές υψίσυχνων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων είναι εξαιρετικά χαμηλότερες από τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού όπως αυτά ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία. Αναλυτικές πληροφορίες για τα αποτελέσματα των μετρήσεων των σταθμών μπορείτε να βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα του ΕΠΗΠ (https://paratiritirioemf.eeae.gr/index.php?lang=el).
Ζητήσαμε επίσης την άποψη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία μας παρέπεμψε στο keraies.eett.gr/, όπου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις κεραίες που είναι αδειοδοτημένες.