Απαγορευτικό το κολύμπι για τα επόμενα χρόνια στα νότια προάστια, τονίζουν οι ειδικοί
"Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να φύγει η πετρελαιοκηλίδα". Οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο είναι πολλοί και δεν θα φύγουν άμεσα, τονίζουν ειδικοί των οργανισμών Greenpeace και WWF.
- 14/09/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι παραλίες σε Σαλαμίνα, Φάληρο, Αλιμο, Ελληνικό, Γλυφάδα απαγορευτικές για τους ανθρώπους, ενώ έντονοι οι φόβοι για τις τοξικές ουσίες που μπορεί να περάσουν μέσα από την τροφική αλυσίδα στον άνθρωπο.
Θαλάσσιοι οργανισμοί και θαλασσοπούλια «καίγονται» και πεθαίνουν από ασφυξία από το μαζούτ, ενώ η χημική σύσταση των νερών καθιστά απαγορευτική τη θάλασσα για τον άνθρωπο.
Αυτό αναφέρει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace μιλώντας για τη σοβαρή ρύπανση που προκάλεσε στις ακτές της Αττικής η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η ρύπανση έχει μετατοπιστεί σε παραλίες της Αττικής, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστεί η Σαλαμίνα, όπου το πρόβλημα παρατηρείται σε 1,5χλμ ακτογραμμής» επισημαίνει ο κ. Ιμπραήμ. Αναμφισβήτητα η μόλυνση επιφέρει ένα πλήγμα στον τουρισμό αυτή την περίοδο […] από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί και γίνει μία συστηματική παρατήρηση των βιολογικών και χημικών δεικτών των υδάτων και των ακτών, του χρόνου έχουμε τη δυνατότητα να μην αντιμετωπίζουμε άμεσο πρόβλημα».
Για τον κ. Ιμπραήμ μείζον ζήτημα αποτελεί η διαφάνεια, η παρακολούθηση, η πληροφόρηση και η συστηματική συνέχιση των ερευνών μετά την πλήρη απορρύπανση του οικοσυστήματος, αλλά και η απόδοση των ευθυνών για την οικολογική καταστροφή στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Καταλήγοντας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικείμενες εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο, λέγοντας «το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξει νέο δυστύχημα αλλά πότε».
«Η πλήρης αποκατάσταση του οικοσυστήματος από την πετρελαιορύπανση απαιτεί πολλά χρόνια»
Ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων ερευνών του WWF τονίζει πως «οι τοξικές επιπτώσεις τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα είναι άμεσες, αλλά και χρόνιες. Παρατηρείται θάνατος από ασφυξία θαλάσσιων οργανισμών της χλωρίδας και της πανίδας, παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής τους, αλλαγή φυσιολογίας και συμπεριφοράς».
Και συνεχίζει: «Μέσω της βιοσυσσώρευσης τοξικές ουσίες περνάνε μέσω της διατροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο. Επιπλέον, παρατηρείται εποίκιση του οικοσυστήματος από είδη ξενιστές, ενώ προκαλείται μία σοβαρή ανισορροπία».
Όσον αφορά τον άνθρωπο, η ρύπανση επηρεάζει οποιαδήποτε παράκτια δραστηριότητα, σύμφωνα με τον κ. Παξιμάδη.
Το πετρέλαιο γίνεται ένα με το νερό και αναδύεται ξανά
Παράλληλα, ο o Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Στέφανος Νταϊλιάνης τονίζει ότι «Από την στιγμή που η πετρελαιοκηλίδα θα φτάσει σε μια ακτή, το πιο πιθανό είναι να υποστούν τα βαριά σφαιρίδια του πετρελαίου μια καταβύθιση. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες θα υπάρχουν μέσα στα ιζήματα των παράκτιων περιοχών και ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα, μπορεί εποχιακά να επιστρέφουν στο υδάτινο περιβάλλον, εκεί δηλαδή που κάνουν μπάνιο οι λουόμενοι. Άρα για χρονικό διάστημα μερικών ετών αυτές οι περιοχές που έχουν υποστεί αυτού του είδους την ρύπανση θα είναι ακατάλληλες για κολύμβηση».
«Με τον καιρό, πετρέλαιο και νερό θα γίνουν ένα. Επίσης θα υποστούν μια βιοχημική αποικοδόμηση με αποτέλεσμα να έχουμε μια συνεχόμενη διεργασία σε αυτές τις περιοχές. Ακόμη και να φαίνεται καθαρή μια περιοχή δεν μας εγγυάται κανείς ότι δεν θα εμφανιστούν με το πέρας του χρόνου, ακόμη και ετών, τέτοια κλάσματα πετρελαίου».
ΚΕΕΛΠΝΟ: Μην κολυμπάτε και μην κάνετε βόλτα στις μολυσμένες παραλίες
Εντωμεταξύ, την αποφυγή της κολύμβησης και την έκθεση σε περιοχές με ρύπανση προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία. Συνιστάται από το κλιμάκιο σε πρώτο χρόνο η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση.
Ειδική οδηγία για έγκυες και ευπαθείς ομάδες
Ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας τοξικολόγιας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Κουρέτας, έδωσε “απαγορευτικό” στις εγκυμονούσες γυναίκες αλλά και στις ευπαθείς ομάδες να μην πλησιάζουν καν στις μολυσμένες παραλίες.
Η εξάτμιση των ρύπων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, επεσήμανε. «Αν η ρύπανση δημιουργήσει πρόβλημα στα βράχια, χρειάζεται πλύσιμο με ειδικό σαπούνι. Αυτό ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Μπορεί να περπατήσει δίπλα, να καθίσει και να εκτεθεί».
“Σε δύο χρόνια θα καθαρίσει ο Σαρωνικός”
Ο Πρόεδρος Τοξικολογίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξ αρχής, κάτι που άργησε να γίνει. Τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζονται 3 μήνες μετρήσεων, για να παρακολουθήσουμε τι γίνεται, ενώ για να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση θα χρειαστούν δύο χρόνια».
“Σε λίγες ημέρες οι λουόμενοι του Αλίμου θα μπορούν να κολυμπήσουν”
Την ίδια ώρα που πολλές δηλώσεις που θέλουν το κολύμπι να είναι απαγορευτικό για κάποια χρόνια λόγω της μόλυνσης, εντύπωση προκαλεί το ειδικό κλιμάκιο από το λιμένα του Ρότερνταμ που επισκέφτηκε την Ελλάδα την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, έκρινε από την κατάσταση στην Α’ πλαζ Αλίμου, ότι σε 4 ημέρες θα μπορούμε να ξανακολυμπήσουμε στη συγκεκριμένη παραλία.
Το κείμενο ανανεώνεται καθημερινά
Διαβάστε επίσης:
Η φωτογραφία της γυναίκας καλυμμένης με πίσσα που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Nou-Pou Ρεπορτάζ: Ο χρόνος αποκατάστασης μετριέται σε χρόνια
“Δεν γίνεται να καθαρίσει η θάλασσα σε έναν μήνα”
Φόβοι για νέα διαρροή από το Αγία Ζώνη ΙΙ
O αέρας έσπασε το πλωτό φράγμα στα Αστέρια Γλυφάδας
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας: 16 πλοία είναι πάντα διαθέσιμα όχι μόνο ένα
30.000€ την ημέρα για το πλωτό φράγμα ξοδεύει ο Δήμος 3Β
Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ
900.000.000 ευρώ οι αποζημιώσεις για τη μόλυνση στον Σαρωνικό
Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει πάλι η απάντληση του Αγία Ζώνη ΙΙ
Οργάνωση Αρχιπέλαγος: Το πετρέλαιο θα μείνει στο βυθό 25 χρόνια
Βίντεο: Η ρύπανση στο βυθό της Γλυφάδας παραμένει
“Η παραλία του Αλίμου σε 4 ημέρες θα είναι καθαρή”
Το ρέμα στο Π. Φάληρο γέμισε νεκρά ψάρια
Νέα αυτοψία υδάτων στις παραλίες του νότου
Greenpeace: Eίναι σαφές ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν αντέδρασε έγκαιρα και αποτελεσματικά
Ποιες παραλίες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ρύπανσης
Ξεκίνησαν οι έλεγχοι υδάτων από Βούλα ως Ανάβυσσο
Γλυφάδα: Ζητούνται εθελοντές για τον καθαρισμό της παραλίας
Nou-Pou Ρεπορτάζ: Η επόμενη ημέρα της καταστροφής στο Σαρωνικό
Σε δύο χρόνια θα καθαρίσει ο Σαρωνικός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τοξικολογίας
Βίντεο από τη μόλυνση του βυθού στη Σαλαμίνα
Η σημερινή κατάσταση στις παραλίες των νοτίων
Γέμισε πάλι μαζούτ η παραλία του Αγίου Κοσμά
Υπουργείο Υγείας: Σε ποιες παραλίες απαγορεύεται το κολύμπι
150 τόνοι μαζούτ αντλήθηκαν από την παραλία της Γλυφάδας
Boύλα: Σε εξέλιξη η απορρύπανση της παγιδευμένης πετρελαιοκηλίδας
Κουρουμπλής: “Δεν πιστεύω ότι η θάλασσα έχει υποστεί τόσο μεγάλη καταστροφή”
Πότε θα μπορούμε να ξαναφάμε ψάρι από τον Σαρωνικο;
Η παραλία της Βάρκιζας παραμένει καθαρή
“Σε ένα χρόνο η αποκατάσταση της ρύπανσης στις παραλίες”
Mόλυνση Σαρωνικού: Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου από 3 δήμους και WWF
Βίντεο drone: Η μόλυνση στην παραλία της Γλυφάδας από ψηλά
Απαγορεύεται το κολύμπι στο Π. Φάληρο
Εκτός κινδύνου οι παραλίες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στα νότια προάστια είναι ανυπολόγιστο
Μήνυση Παπανικολάου για την ρύπανση στην παραλία της Γλυφάδας
Οι πετρελαιοκηλίδες έφτασαν και στη Γλυφάδα
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ και CNN Greece