Απίστευτο κι όμως… Ελληνικό
Μπορεί μια ομάδα που το 2011 έπαιζε στο τοπικό πρωτάθλημα να διεκδικεί το πρωτάθλημα της Α1; Μπορεί. Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι... Ελληνικό
- 15/01/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Αυτό που εντυπωσιάζει, ωστόσο, δεν είναι μόνο η φετινή πορεία του Ελληνικού, αλλά η “τρελή κούρσα” του προς την κορυφή. Πρόκειται, άλλωστε, για μια ομάδα από μια συνοικεία των Νοτίων Προαστίων, που ιδρύθηκε μάλιστα το 1989.
Ας πιάσουμε, όμως, την ιστορία από την αρχή. Ο Αθλητικός Όμιλος Ελληνικού ιδρύθηκε το 1989 εγκαινιάζοντας εκτός από το τμήμα μπάσκετ και αυτό της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Το ανδρικό του Ελληνικού αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στην Β’ ΕΣΚΑΝΑ, ενώ το γυναικείο -όπως αναφέρθηκε- στην κορυφαία εθνική διοργάνωση. Η χρονιά ορόσημο, ωστόσο, ήταν το 2012 όταν πραγματοποιήθηκε η Ένωση με την ΑΕ Σουρμένων, την άλλη ομάδα της περιοχής.
Στόχος του εγχειρήματος ήταν να δημιουργηθεί ένας σύλλογος μπάσκετ, που θα μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες στους νεαρούς αθλητές, δημιουργώντας έτσι μια κυψέλη του μπάσκετ.
Η τρελή πορεία των Γυναικών
Το 2011 οι γυναίκες κατέκτησαν το πρωτάθλημα της Α’ Γυναικών, στο οποίο μετείχε για σειρά ετών (από το 1998) χωρίς να καταφέρει να ολοκληρώσει το θαύμα. Τελικά κατέφερε να πάρει το εισιτήριο για την Α2 κατηγορία, στην οποία έμελλε να σημειώσει τη μεγάλη έκπληξη: από την πρώτη της χρονιά ανέτρεψε τα προγνωστικά και επικράτησε εκτός έδρας του μεγάλου φαβορί, του Πρωτέα Βούλας και πήρε την άνοδο στην Α1 για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Ήταν ένα παιχνίδι διαφήμιση για το γυναικείο μπάσκετ, στο οποίο το κλειστό της Βούλας όχι απλά είχε γεμίσει, αλλά είχε και δεκάδες φιλάθλους να μένουν εκτός γηπέδου. Προπονητής εκείνης της ομάδας ήταν ο νεαρός Γιώργος Ρουμπελάκης και ο Γιώργος Παντελάκης, ο οποίος αγωνιζόταν παράλληλα και στην ανδρική ομάδα.
Στη χρονιά της Α1 διαδέχτηκε τον Γιώργο Ρουμπελάκη η Ελένη Καπογιάννη, ναι μια γυναίκα προπονήτρια που σε πολύ λίγα χρόνια είχε σημειώσει μια αξιοθαύμαστη καριέρα. Πριν αναλάβει το Ελληνικό είχε εμπειρία από τους πάγκους της Αμαρυλλίδας, του Αστέρα Εξαρχείων, του Παναθηναϊκού (ως ασίσταντ κόουτς), του Αθηναϊκού (ως ασίσταντ κόουτς), του Πανιωνίου (ως ασίσταντ κόουτς) και της ΦΕΑ.
Ο Γιώργος Παντελάκης συνεχίζει από το ίδιο πόστο, ενώ το ρόλο της συνεργάτιδας έχει και η Σταυρούλα Πρασσά, η οποία αποσύρθηκε από την ενεργό δράση (είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην άνοδο στην Α1), άφησε φανέλα-σορτσάκι και έπιασε το πινακάκι του προπονητή.
Οι άνθρωποι πίσω από την επιτυχία
Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Μιχάλης Σκουλίδας και αντιπρόεδρος ο Βασίλης Βάσσιος, ο οποίος μάλιστα παλαιότερα είχε ασχοληθεί και με τα διοικητικά της ιστορικής ΑΕΚ. “Ψυχή” της ομάδας θεωρείται ο έφορος Κώστας Καραγιάννης, ενώ ο άνθρωπος που ουσιαστικά αναβάθμισε την ομάδα και την έκανε να ονειρεύεται είναι ο εφοπλιστής Γιώργος Λεριώτης, που αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη.
Πολύ σημαντικό πόστο στην ομάδα μπάσκετ κατέχει και ο Αχιλλέας Δεμέναγας, που είχε κάνει μεγάλη καριέρα στην Α1 ως παίκτης. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, βάζοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη των νεαρών αθλητών του συλλόγου.
Το ρόστερ του Ελληνικού απαρτίζουν η Αμερικανίδα Λικέντρα Τζόνσον, η έμπειρη Εβίνα Σταμάτη, η διεθνής Άννα Σπυριδοπούλου, η εντυπωσιακή Δώρα Παντέλη, η Τάνια Χαλιβέρα, η πρώην “πράσινη” Νένα Νικολαΐδου, η Μαριρόζα Μπόνη (πρωταθλήτρια Ελλάδας με τις Εσπερίδες), η Άννα Ρουμπελάκη, η Αναστασία Γκοτζή, η Ανθή Μπαλτά, η Μαρία Ζικυρίδου και η αειθαλής Αγγελική Τσέρου που πάτησε τα 40 και συνεχίζει ακάθεκτη!
Μαζί με τον Πρωτέα Βούλας κρατούν ψηλά τη σημαία των νοτίων προαστίων στην Α1 Γυναικών (έστω κι αν πλέον παίζει τους εντός έδρας αγώνες στο Μετς), επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς της περιοχής με τον αθλητισμό. Αν και το Ελληνικό έχει πετύχει πολλά περισσότερα από την αγνή υπερηφάνεια για τα κατορθώματα του. Απέδειξε ότι αν υπάρχει όραμα, όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμη και να διεκδικεί μια συνοικειακή ομάδα τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδας.