Αυτό που λέμε… ομάδα μοντέλο
Πρωτέας Βούλας: Ομάδα πρότυπο, σωματείο που δεν μοιάζει με τα άλλα, με δύο ομοσπονδιακούς τεχνικούς στην άκρη του πάγκου, με διακρίσεις, γεμάτες Ακαδημίες και παίκτες στο υψηλότερο επίπεδο. Α ναι. Και από πέρσι κάτι που δεν έχει πετύχει καμία ομάδα στην Ελλάδα.
- 02/10/2013
- Κείμενο: NouPou.gr
Ας γυρίσουμε, όμως, πρώτα το χρόνο πίσω στο μακρινό 1980 όταν ιδρύθηκε η ομάδα στο Πανόραμα από παιδιά που έπαιζαν μπάσκετ στο ανοιχτό γήπεδο της περιοχής του Αγίου Νεκταρίου. Δεν άργησε πολύ για να εξαπλωθεί σε όλο το Δήμο (αποτελεί μέχρι και σήμερα το μοναδικό σωματείο μπάσκετ της περιοχής) και να μεταφερθεί στην Βασιλέως Παύλου.
Σταθμός για την εξέλιξη του συλλόγου αποτέλεσε η ίδρυση του κλειστού γηπέδου “Γεώργιος Γεννηματάς” το 1997, αλλά και η βελτίωση των εγκαταστάσεων του γηπέδου. Το 1994 το ανοιχτό μεταφέρθηκε στην υπάρχουσα θέση του, ενώ τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν και τα γήπεδα στην πίσω πλευρά της γραμματείας, που έχουν αναγάγει τον Πρωτέα σε μια… κυψέλη του μπάσκετ, αφού δεκάδες αθλητές γυμνάζονται ταυτόχρονα στο κλειστό και στα ανοιχτά.
Πρωταθλητής Ευρώπης από τη Βούλα
Η ανδρική ομάδα μπάσκετ γρήγορα έγινε πρωταγωνίστρια στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΝΑ, έστω κι αν δεν έχει περάσει ποτέ ως τώρα το κατώφλι της Γ’ Εθνικής. Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι ότι ο Πρωτέας έχει αναδείξει αθλητές που έπαιξαν σε εθνικά πρωταθλήματα, στην Α1 και στην Εθνική μας ομάδα.
Από τους “παλιούς” Πουλέα (ο άνθρωπος-σύμβολο του σωματείου με περισσότερα από 20 χρόνια προσφοράς ως παίκτης) και Σεβρόγλου, στον Μαγκανιώτη, στους Κίμωνα Γιοβά και Γιώργο Τσιάκο. Ο πρώτος αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του συλλόγου, πρωταγωνιστώντας “αμούστακος” (15 ετών) στην ανδρική ομάδα. Στη συνέχεια “μετακόμισε” στον Άλιμο και στην Ηλιούπολη φτάνοντας ως την Α2. Τελικά επέστρεψε στον αγαπημένο του Πρωτέα τον οποίο οδήγησε ξανά στην Α’ ΕΣΚΑ.
Ο Γιώργος Τσιάκος (ένα χρόνο μικρότερος – γεννημένος το 1982) που επίσης ξεκίνησε την καριέρα του από τον Πρωτέα, έφτασε να παίζει στην Α1 (Μαρούσι, Περιστέρι, Καβάλα, ΠΑΟΚ, Κολοσσός, Πανελευσινιακός) και να χρίζεται πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Νέων το 2002, παίζοντας “πενταδάτος” με συμπαίκτες τους Σπανούλη, Ζήση, Ταπούτο και Καϊμακόγλου!
Η παραγωγική διαδικασία συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια (Ζεγκίνογλου κ.α), ενώ και φέτος οι “κυανέρυθροι” στελέχωσαν με έναν δικό τους παίκτη (Πεφάνη) την “χάλκινη” Εθνική Παίδων.
Το “καμάρι” που έγραψε ιστορία
Καμάρι του συλλόγου, ωστόσο, ήταν και παραμένουν τα κορίτσια του! Από την εποχή που η Ορθούλα Παπαδάκου φόρτωνε τα αντίπαλα καλάθια με πόντους και ο Φάνης Ξηνταβελώνης από την άκρη του πάγκου ενορχήστρωνε την προσπάθεια της ομάδας, το γυναικείο του Πρωτέα αποτελούσε το πετράδι του στέματος.
Το μεγάλο άλμα έγινε πριν τέσσερα χρόνια με την άνοδο στην Α1 (με προπονητή τον Αργύρη Παπαπέτρου) και επαναλήφθηκε την περσινή σεζόν, που ήταν η καλύτερη ως τώρα στην ιστορία της ομάδας. Δεν ήταν μόνο η επάνοδος στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος. Ναι, του “κανονικού” κυπέλλου Ελλάδος. Ο Πρωτέας, μια ομάδα γειτονιάς, έγραψε ιστορία! Έγινε η πρώτη ομάδα από την Α2 που κατακτά το κυπέλλο τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.
Το δίδυμο της επιτυχίας
Ο άνθρωπος πίσω από αυτές τις επιτυχίες δεν είναι άλλος από τον Αλέκο Δάγλα, έναν πολύπειρο και… εργασιομανή προπονητή με πολλές διακρίσεις σε Άνδρες (με Αρίωνα, Παγκράτι, Ηλυσιακό, Πανελευσιανιακό κα) και Γυναίκες (πρωτάθλημα, κύπελλο με Εσπερίδες), που έφτασε ως και το τιμόνι της Εθνικής Γυναικών.
Αυτό σημαίνει ότι ο Πρωτέας είχε στις τάξεις του δύο ομοσπονδιακούς τεχνικούς, καθώς από πέρσι προπονητής της ανδρικής ομάδας (αλλά και υπεύθυνος Ακαδημιών) είναι ο προπονητής της Εθνικής Παίδων και παλιότερα τις Νέων, αλλά και του Ολυμπιακού, Μάνος Μανουσέλης.
Η επιλογή προσώπων δεν είναι τυχαία και επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι ο “Πρωτέας δεν είναι σαν τις άλλες ομάδες”. Δεν είναι πολλές αυτές, εξάλλου, αυτές που ποντάρουν και στηρίζουν σε τέτοιο βαθμό τη δουλειά του προπονητή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι επιλέχτηκαν δύο προπονητές με πολλές εικόνες, μεγάλη εμπειρία και έντονο πάθος για δουλειά.
Οπότε το “διαφορετικό” του Πρωτέα έχει να κάνει με τη νοοτροπία των παραγόντων, που συνδυάζουν τον ρομαντισμό με τον επαγγελματισμό, την επιθυμία για διατήρηση του οικογενειακού κλίματος, με την επίτευξη υψηλών στόχων.
Κάπως έτσι ο Πρωτέας μετράει εκατοντάδες παιδιά στις Ακαδημίες του, συνεχίζει να εξάγει παίκτες και παίκτριες (όπως η κόρη του Παναγιώτη Φασούλα που είναι διεθνής με την Εθνική Κορασίδων) και ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει. Η γυναικεία ομάδα με όπλο την περσινή πολύ καλή σεζόν και με “κληρονομιά” το μάθημα της παρθενικής συμμετοχής στην Α1, στοχεύει όσο το δυνατόν ψηλότερα, ενώ η ανδρική στοχεύει την άμεση επάνοδο στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ Ανδρών, αποτελώντας το μεγάλο φαβορί στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας. Το αντρικό της Βούλας συνεχίζει το περσινό πείραμα, πλαισιώνοντας αυτή τη φορά τον νεανικό κορμί με δύο πολύπειρους παίκτες από την Α1 και την Α2, τον Κώστα Βαρδαβά, τον Τζίμι Γεώργαρο και τον Θανάση Κοκαλιά.
Είτε πετύχει τους υψηλούς στόχους, είτε όχι, η ομάδα του Πρωτέα θα συνεχίσει να ζει και να δουλεύει με την ίδια παγιωμένη νοοτροπία, αυτή που έχει σύνθημα το “μια ομάδα, μια οικογένεια”, που την έχει φέρει σε αυτή τη θέση: της ομάδας που όλοι θα ήθελαν να γίνουν.