Τι νιώθει ένας μαραθωνοδρόμος όταν τρέχει
H Ιωάννα Λαουμτζή, αθλήτρια και δημιουργός του IL Exclusive Fitness δίπλα στο μετρό της Ηλιούπολης, μας εξηγεί τι περνά από το μυαλό ενός δρομέα στον Μαραθώνιο Αθηνών.
- 10/11/2018
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Kαι σαν φτάσεις τα 42,195 φώναξε “Νενικήκαμεν’’. Μια ιστορική λέξη μετά από ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, που χάρισε δόξα. Λέξη ειπωμένη από το μαραθωνοδρόμο Φειδιππίδη που έδωσε σ’ αυτή τη στερνή του πνοή. Και εσύ, σαν άλλος Φειδιππίδης, τρέχεις για κάποιο λόγο, είτε προσωπικό είτε όχι, αυτός ο λόγος υπάρχει και πρέπει να υπάρχει για να ‘σαι εκεί.
Έχεις φτάσει λοιπόν στην αφετηρία. Πάρε μια βαθιά ανάσα και άδειασε τον νου σου. Γέμισέ τον με θετικές εικόνες και αφέσου στην εμπειρία σου. Πίστεψε οτι μπορείς να τα καταφέρεις. Μπες στη ρόλο του νικητή!
Η διάθεση σου θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί απο πριν. Το τρέξιμο αποτελεί προσωπικό χρόνο με τον εαυτό σου, ο οποίος είναι πολύτιμος και άκρως ψυχοθεραπευτικός. Είναι μια συνεχής διαπραγμάτευση με τον εαυτό σου.
Ο Μαραθώνιος είναι δοκιμασία υπομονής, ακόμα και για εκείνον που δεν κυνηγάει τη θέση ή τη μεγάλη επίδοση. Μήνες προετοιμασίας επενδύονται σε μία και μοναδική ημέρα. Αυτή η μοναδική στιγμή, πριν ξεκινήσει ο αγώνας, που κλείνεις τα μάτια σου και προσπαθείς να φανταστείς τη κάθε δύσκολη στιγμή της διαδρομής.
Κάνε εικόνα τον εαυτό σου να καταφέρνει να ξεπερνάει τις δυσκολίες και να κερδίζει. Ακόμα κι αν κάποιος κουβαλάει στα πόδια του τα απαιτούμενα χιλιόμετρα, όλο και κάτι μπορεί να πάει στραβά. Οσο πιο μεγάλη η απόσταση, τόσο πιο απρόβλεπτος ο αγώνας.
Η διατήρηση των κινήτρων για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αποτελεί τέχνη και συνεχή προσπάθεια. Ειδικά μετά το 28ο χιλιόμετρο, όταν πια η κίνηση γίνεται αυτοματοποιημένα και η κόπωση είναι τόσο μεγάλη που ακουμπάει τη γνωστική λειτουργία, εκεί πρέπει να σκεφτείς σωστά και να διαχειριστείς τις δυνάμεις σου.
Όταν νιώσεις τα πέλματά σου να καίγονται και το σώμα σου να φωνάζει πως έχει εξαντληθεί, τότε πρέπει να επαινέσεις τον εαυτό σου, τότε πρέπει και να συνεχίσεις.
Το μυαλό σου θα παίξει διάφορα παιχνίδια, θα αρχίζει να θολώνει και να σκέφτεται την εγκατάλειψη. Θυμήσου το λόγο για τον οποίο βρίσκεσαι εκεί. ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ.
Ο τερματισμός σε έναν αγώνα μεγάλης απόστασης, όπως είναι τα 42 χλμ ενός μαραθωνίου δρόμου, προϋποθέτει τεράστια σωματικά αλλά και ψυχολογικά αποθέματα, καλά δουλεμένα και προπονημένα.
Η «ιδέα» και ο στόχος που δεν είναι άλλος από το ‘να φτάσω στο τέλος της διαδρομής’, αποτελούν από μόνα τους τεράστια κίνητρα για τον αθλητή, ο οποίος είτε προετοιμάζεται συστηματικά για έναν τέτοιο αγώνα, είτε το επιδιώκει ως εμπειρία ζωής.
Το να συμμετάσχεις σε ένα μαραθώνιο μπορεί να αποτελεί απλά ένα στόχο ζωής ή μια ευκαιρία για ρεκόρ. Η προπόνηση του αθλητή μεγάλων αποστάσεων και ιδιαίτερα εκείνου που προετοιμάζεται για τον μαραθώνιο δρόμο, είναι αναμφισβήτητα πολύ ιδιαίτερη και επίπονη. Έχει ως στόχο να βελτιώσει την αερόβια αντοχή, την λιπιδικη ισχύ, την αντοχή στην δύναμη, καθώς και παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία και τα κίνητρα του αθλητή.
Ο μαραθώνιος είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις δυσκολότερες δοκιμασίες για την ανθρώπινη αντοχή. Αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και απαιτεί πολύεπίπεδο πρόγραμμα, οργάνωση και συνέπεια. Το 70% του μαραθωνίου το τρέχεις με τα πόδια και το 30% με τη ψυχή. Πίστεψε το!
Και μην ξεχνάς πως, κατά τη διάρκεια του αγώνα στρεσάρονται πολλά και διάφορα συστήματα του σώματος όπως οι αποθήκες γλυκογόνου, ο μυϊκός πόνος, η πνευματική κόπωση κτλ. Η απόφαση για τη συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο πρέπει να ληφθεί με περίσκεψη και να περιβληθεί με σοβαρότητα στην προπόνηση πριν από τον αγώνα, ώστε να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια.
Σημαντικό και πολύ καθοριστικό λοιπόν είναι να υπάρχει ένα προπονητικό πλάνο σύμφωνα με το οποίο θα προπονείσαι σχολαστικά και έτσι θα σαι σε θέση να περιορίσεις τον αριθμό των αναπάντεχων που μπορεί να εμφανιστούν ή τουλάχιστον να γνωρίζεις τον τρόπο που θα τα διαχειριστείς.
Για να επιτύχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να ακολουθείς συστηματικά ένα σωστό πρόγραμμα το οποίο θα μπορέσει να σου δώσει τη σιγουριά που χρειάζεσαι για να τρέξεις. Σε γενικές γραμμές τοο πρόγραμμα προετοιμασίας του μαραθωνίου θα πρέπει να περιλαμβάνει προπονήσεις σε εντάσεις στο ρυθμό που θέλεις να πας στον αγώνα.
Είναι σημαντικό να δώσεις επίσης μεγάλη έμφαση και προσοχή στη διατροφή και την λήψη υγρών τόσο κατά την προπόνηση αλλά και στην υπόλοιπη ζωή σου κατά την περίοδο των προπονήσεων. Να τρώς γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες για μεσημεριανό γεύμα, απέφυγε τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, την κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης και τρόφιμα πλούσια σε λίπος.
Τρέξε γιατί μπορείς, τρέξε γιατί το θέλεις και τρέξε για να τα καταφέρεις.